Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het is lastig om daar één antwoord op te geven, omdat u in principe het gehele jaar door een rondreis door Costa Rica kunt maken. Naast het klimaat is het ook fijn om rekening te houden met de drukte en feestdagen. In ons reisblog leest u onze ervaringen en aanbevelingen per maand met betrekking tot het weer, de drukte en bijzondere dagen.

Seizoenen

In Costa Rica zijn er in principe twee seizoenen:

  • Droogseizoen (december t/m april)
  • Regenseizoen (mei t/m november)

Januari en februari

Voordelen
+ Vrij droge maanden
+ Weinig regen
+ Weinig bewolking
+ Veel zonuren
+ Gunstig om te duiken en snorkelen
+ Spotten van bultrugwalvissen
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Hoogseizoen
– Accommodaties en huurauto’s zijn duurder
– Iets meer regenval aan de Caribische kust

Ons advies
Januari en februari zijn zeer goede maanden om naar Costa Rica te reizen. Deze maanden vallen in de beste reistijd van Costa Rica. Wel dient u rekening te houden met het feit dat het hoogseizoen is. Hierdoor zijn de huurauto’s en accommodaties sneller volgeboekt. Tevens liggen de prijzen hiervan ook hoger.
Voordeel van deze maanden is wel dat de KLM rechtstreeks van Amsterdam naar San José vliegt. Een ander voordeel is de mogelijkheid tot het spotten van bultrugwalvissen.

Tip!
Neem op tijd contact met ons op, zodat u nog in de meest unieke accommodaties kunt overnachten.

Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica

Maart en april

Voordelen
+ Overgangsmaanden (vrij droge maanden)
+ Relatief weinig regen
+ Viering van Pasen
+ Minder druk dan in januari/februari
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Meer bewolking
– Hotels en huurauto’s zijn duurder
– Al iets meer regen dan in januari/februari

Ons advies
Unico Travel raadt zeker aan om in deze maanden op reis te gaan. De maanden maart en april behoren tot het droogseizoen, maar wij hebben wel al vaker meegemaakt dat er soms tropische buien voorkomen. Tevens kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u door de bewolking niet altijd de Arenal vulkaan kunt zien.
Ons advies is dan ook om minimaal 2 à 3 nachten in een gebied te blijven, zodat u zeker de kans heeft om het gebied goed te kunnen ontdekken. De maand april is een overgangsmaand en over het algemeen prima om in te reizen.

Tip!
In april is het leuk om Pasen (Semana Santa) mee te maken, maar dit is wel één van de drukte periodes per jaar. Boek voor deze periode ruim van tevoren uw rondreis door Costa Rica.

Mei en juni

Voordelen
+ Laagseizoen
+ Lagere tarieven vliegtickets en hotels
+ Tropische regenbuien vaak pas einde middag en ’s nachts

Nadelen
– Meer neerslag
– Meer bewolking

Ons advies
Unico Travel vindt dit goede maanden om door Costa Rica te reizen. Mei en juni vallen op de grens van het droogseizoen naar het groene seizoen (zo noemen de Tico’s het regenseizoen). De hoeveelheid neerslag neemt wel toe, maar de tropische regenbuien vallen vaak ’s nachts of aan het einde van de middag. Groot voordeel is dat het in deze maanden veel minder druk is. Ook liggen de tarieven van de tickets/hotels lager.

Onze ervaring is tevens dat u ’s ochtends vaak vroeg wakker bent door de zonsopkomst en door het geluid van de vogels en de brulapen. Hierdoor heeft u overdag vaak de kans om alle activiteiten te ondernemen die u wilt, maar dat er aan het eind van de middag/’s avonds soms wel een tropische bui kan vallen.

Tip voor gezinnen!
Reis in de meivakantie twee weken naar Costa Rica. De ticketprijzen liggen lager dan in de zomervakantie en in twee weken krijgt u al een goede indruk van het land.

Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica

Juli en augustus

Voordelen
+ Tussenseizoen / niet te warm
+ Bultrugwalvissen (vanaf eind juli)
+ Schildpadden eieren zien leggen

Nadelen
– Regenseizoen (tropische buien vallen vaak pas einde middag/’s nachts)
– Drukker door zomervakantie
– Duurdere vliegtickets

Ons advies
Unico Travel raadt aan om in de zomervakantie te gaan, ideaal voor gezinnen. De maanden juli en augustus vallen wel in het regenseizoen. Dit betekent dat er soms aan het einde van de dag een tropische regenbui kan vallen en verder vooral ’s nachts.

Jaarlijks gaan er veel gezinnen via Unico Travel op reis. Daarnaast reist Barbara van Unico Travel altijd met haar dochter in juli/augustus naar Costa Rica.
“Ondanks dat er soms een regenbui kan vallen, gaat er geen dag voorbij dat er niets te doen is. Ik reis al jarenlang samen met mijn dochter in de zomervakantie naar Costa Rica. Kajakken over de Golfo Dulce en een bultrugwalvis spotten vanuit de kajak en schildpadden eieren zien leggen in Tortuguero. Dit zijn momenten die ik niet snel meer vergeet!”

Tip!
In 2021 zijn er directe vluchten met de KLM in juli en augustus. Tevens zijn deze maanden ideaal om in Tortuguero de schildpadden eieren te zien leggen en aan de Pacifische kust bultrugwalvissen te spotten.

September

Voordelen
+ Laagseizoen
+ Aantrekkelijke vliegtickets
+ Lagere tarieven voor de hotels
+ Bultrugwalvissen
+ Schildpadden eieren zien leggen
+ Onafhankelijksheidsdag vieren

Nadelen
– Regenseizoen (maar verschuift de laatste jaren door klimaatverandering)
– Meer kans op regen aan de Pacifische kust

Ons advies
Op internet vindt u vooral terug dat september geen goede maand is vanwege het regenseizoen. Unico Travel vindt het juist één van de beste maanden om naar Costa Rica te reizen. Het regenseizoen verschuift door klimaatverandering de laatste jaren. Buien vallen vaak ’s nachts. Het is vrij rustig in het land, de prijzen liggen overal lager en u kunt speciaal wildlife zien (walvissen & schildpadden). Elise van Unico Travel reisde ook in september naar Costa Rica.
“Ik ontdekte Costa Rica in september en heb in drie weken één keer overdag regen gehad (niet eens hinderlijk) en verder alleen ’s nachts. Er waren weinig toeristen en ik zag bultrugwalvissen en schildpadden eieren leggen. Daarnaast vierde ik met de locals Onafhankelijkheidsdag.”

Tip!
Bultrugwalvissen, schildpadden eieren zien leggen, Onafhankelijkheidsdag vieren en aantrekkelijke vliegtickets! Allemaal redenen om in september naar Costa Rica te reizen.

Ontdek onze Costa Rica September reis!

Oktober en november

Voordelen
+ Heerlijk weer aan de Caribische kust
+ Babyschildpadden in Tortuguero (het zien uitkomen van de eieren)
+ Laagseizoen
+ Lage tarieven voor de hotels
+ Aantrekkelijke vliegtickets
+ In november directe vluchten met de KLM

Nadelen
– Regenseizoen
– Minder goed weer aan de Pacifische kust
Nationaal Park Corcovado in oktober gesloten

Ons advies
Avontuurlijk ingesteld en vindt u het niet erg om af en toe regen hebben? Dan raden wij deze maanden zeker aan. Ondanks het feit dat het regenseizoen is, kunt u prima in oktober en november door Costa Rica reizen. Onze aanbeveling is om aan de Caribische kust te verblijven zoals Puerto Viejo en Tortuguero, maar ook het binnenland in te gaan bij de Arenal vulkaan en Rincón de la Vieja. Aan de Pacifische kust is het weer over het algemeen iets minder goed. Wilt u het Nationaal Park Corcovado bezoeken, ga dan in november. Het park is in oktober namelijk gesloten.

Tip!
Blijf minimaal drie nachten op iedere plek, zodat u ruim de tijd heeft om een gebied te ontdekken (ondanks de kans op regen).

December

Voordelen
+ Overgangsmaand
+ Vóór de kerst nog rustig met toeristen
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Topdrukte tijdens kerst en oud en nieuw (wees er op tijd bij)
– Hogere tarieven voor hotels

Ons advies
December valt zeker in de beste reistijd voor Costa Rica. Het is een overgangsmaand van regen- naar droogseizoen. De temperatuur is aangenaam en er valt weinig regen. Het enige nadeel is dat het rond de kerst en oud en nieuw erg druk is.

Tip!
Boek voor de kerstvakantie ruim op tijd! Unieke accommodaties zijn soms al een jaar van tevoren volgeboekt.

Ontdek onze kerstvakantie reis!

Conclusie

Er bestaat niet echt één beste reistijd voor Costa Rica. Iedere maand heeft voor- en nadelen. Het ligt er ook voornamelijk aan wat u wenst te zien in Costa Rica. Wilt u bijvoorbeeld de walvissen spotten of de schildpadden eieren zien leggen? Dan vallen bepaalde maanden al af. Hiken door het Nationaal Park Corcovado? Het park is in oktober gesloten.

Onze ervaring is dat het regenseizoen de laatste jaren verschuift. Het is vaak ook gewoon een kwestie van geluk hebben! Het voordeel is dat het bijna nooit heel de dag regent. Vaak pas eind van de middag en ’s nachts.

Barbara van Unico Travel heeft zelf jarenlang in Costa Rica gewoond en heeft iedere maand meegemaakt. Daarnaast hebben de weersomstandigheden bijna nooit de reis van onze reizigers nadelig beïnvloed.

Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica