Beste reistijd Costa Rica

Wat is de beste reistijd om naar Costa Rica te reizen? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het is lastig om daar antwoord op te geven, omdat u in principe het hele jaar door naar Costa Rica kunt reizen. Naast het klimaat is het ook fijn om rekening te houden met hoe druk het in bepaalde maanden is. In ons blog leest u per maand onze ervaringen en aanbevelingen met betrekking tot het weer, de drukte per maand en bijzondere dagen.

Seizoenen

In Costa Rica zijn er in principe twee seizoenen:

Groene Vink Droogseizoen (december tot april)
Groene Vink Regenseizoen (mei tot december)

Januari en februari

Voordelen
+ Vrij droge maanden
+ Weinig regen
+ Weinig bewolking
+ Veel zonuren
+ Gunstig om te duiken en snorkelen
+ Spotten van Bultrugwalvissen
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Hoogseizoen
– Hotels en huurauto’s zijn duurder
– Aan de Caribische kust valt iets meer regen dan normaal

Ons advies: Zeker gaan! Januari en februari zijn prima maanden om naar Costa Rica te reizen. Houd er alleen wel rekening mee dat het hoogseizoen is en de huurauto’s en hotels duurder zijn dan gemiddeld en tevens sneller volgeboekt zijn. Neem op tijd contact met ons op, zodat onze meest unieke accommodaties nog beschikbaar zijn.

Maart en april

Voordelen
+ Overgangsmaanden – vaak nog vrij droge maanden
+ Relatief weinig regen
+ Viering van Pasen
+ Minder druk dan in januari/februari
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Meer bewolking
– Hotels en huurauto’s zijn duurder
– Al wel wat meer regen dan in januari/februari

Ons advies: Zeker gaan! De maanden maart en april behoren tot het droogseizoen, maar let op! Al een aantal reizigers hebben ook mee gemaakt dat er soms tropische regenbui voorkomen. Het kan voorkomen dat u door de bewolking bijvoorbeeld niet altijd de Arenal vulkaan kunt zien. Ons advies is dan ook om minimaal 2 à 3 nachten in een gebied te blijven zodat u zeker de kans heeft om het gebied goed te kunnen zien. De maand april is een overgangsmaand en over het algemeen prima om in te reizen! Maar het is ook erg leuk omdat u de viering van Pasen mee kunt maken en ook is deze maand perfect omdat het geen drukke maand is.

Mei en juni

Voordelen
+ Tropische regenbuien vaak pas aan het einde van de middag en ’s nachts
+ Laagseizoen
+ Lagere tarieven tickets/hotels

Nadelen
– Meer neerslag
– Meer bewolking

Ons advies: Zeker gaan! De maanden vallen op de grens van het droogseizoen naar het groene seizoen (zo noemen de Tico’s het regenseizoen). De hoeveelheid neerslag neemt wel wat toe, maar vaak vallen de tropische buien pas eind van de middag. Groot voordeel is dat het in Costa Rica minder druk is en dat de tarieven van de tickets/hotels lager liggen! Als gezin is het ook leuk om in de meivakantie twee weken naar Costa Rica te reizen!

Juli en augustus

Voordelen
+ Tussenseizoen/niet te warm
+ Bultrugwalvissen (vanaf eind juli)
+ Schildpadden eieren zien leggen

Nadelen
– Regenseizoen (vaak pas eind van de middag/’s nachts tropische buien)
– Drukker door zomervakantie
– Hogere tarieven voor de vliegtickets

Ons advies: Zeker gaan! Jaarlijks gaan vele gezinnen via ons op reis en ik ga zelf ook altijd met mijn dochter in juli/augustus naar Costa Rica. Er gaat geen dag voorbij dat er niets te doen is door de regen. De maanden vallen wel in het regenseizoen. Dit betekent dat er af en toe aan het einde van de dag een tropische regenbui kan vallen en verder vooral ’s nachts. Deze maanden zijn ideaal omdat u de moederschildpad eieren kunt zien leggen in Tortuguero en ook de bultrugwalvis kunt spotten. Maar, bent u niet aan de zomervakantie gebonden? Ga dan liever buiten de vakanties zoals september!

September

Voordelen
+ Bultrugwalvissen
+ Schildpadden eieren zien leggen
+ Laagseizoen
+ Onafhankelijksheidsdag vieren
+ Aantrekkelijke vliegtickets
+ Lagere tarieven voor de hotels

Nadelen
– Regenseizoen (maar verschuift de laatste jaren door klimaatverandering)
– Meer kans op regen aan de Pacifische kust

Ons advies: Zeker gaan! September vinden wij één van de beste maanden voor Costa Rica! Het regent over het algemeen wel vaker, maar de laatste jaren hadden de meeste reizigers van ons in september prima weer en konden zij bijna alles doen wat ze wilden. Spot de bultrugwalvissen en zie de moederschildpadden eieren leggen. Vier samen met de locals Onafhankelijkheidsdag! Ook zijn de vliegtickets vaak aantrekkelijk geprijsd!

Oktober en november

Voordelen
+ Mooi weer aan de Caribische kust
+ Schildpadden in Tortuguero –> zie de eieren uitkomen
+ Laagseizoen
+ Lage tarieven voor de hotels
+ Aantrekkelijke vliegtickets

Nadelen
– Regenseizoen
– Minder goed weer aan de Pacifische kust
Nationaal Park Corcovado gesloten (in oktober)

Ons advies: Bent u avontuurlijk ingesteld en wilt u vooral langs de Caribische kust reizen? Dan kunt u zeker gaan. Ondanks het feit dat het regenseizoen is, kunt u prima in oktober en november door Costa Rica reizen. Onze aanbeveling is om naar de Caribische kust te gaan zoals Puerto Viejo en Tortuguero, maar ook het binnenland in te gaan bij de Arenal vulkaan en Rincón de la Vieja. Aan de Pacifische kust is het weer over het algemeen iets minder. Wilt u het Nationaal Park Corcovado bezoeken, ga dan in november. Het park is in oktober namelijk gesloten. Tip: blijf minimaal drie nachten op een locatie, zodat u ruim de tijd heeft om een gebied te zien (ondanks de kans op regen).

December

Voordelen
+ Overgangsmaand
+ Voor de kerst nog rustig met toeristen

Nadelen
– Topdrukte met Kerstmis en Oud en Nieuw (wees er op tijd bij)
– Hogere tarieven voor hotels

Ons advies: Zeker doen. December is echt weer een overgangsmaand van regen- naar droogseizoen. Het is niet te warm en er valt niet al te veel regen. Rond Kerstmis en met Oud en Nieuw is het topdrukte, dus wees er op tijd bij of ga daarvoor op reis.

Conclusie

Er is eigenlijk geen beste reistijd voor Costa Rica. Iedere maand heeft voor- en nadelen. Het ligt er ook voornamelijk aan wat u wenst te zien in Costa Rica. Wilt u bijvoorbeeld de walvissen spotten of de schildpadden eieren zien leggen? Dan vallen bepaalde maanden al af.

Het regenseizoen schuift de laatste jaren ook op. Vaak is het ook gewoon een kwestie van geluk hebben! Het voordeel is dat het bijna nooit heel de dag regent. Vaak eind van de middag en ’s nachts.

Barbara heeft zelf jarenlang in Costa Rica gewoond en heeft iedere maand meegemaakt. Daarnaast hebben de weersomstandigheden bijna nooit de reis van onze reizigers nadelig beïnvloed.

2019-05-14T09:16:09+02:0018 april, 2017|