Beste reistijd Costa Rica

2019-08-21T12:22:23+02:004 juli, 2019|

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het is lastig om daar antwoord op te geven, omdat u in principe het hele jaar door naar Costa Rica kunt reizen. Naast het klimaat is het ook fijn om rekening te houden met hoe druk het in bepaalde maanden is. In ons blog leest u onze ervaringen en aanbevelingen met betrekking tot het weer, de drukte per maand en bijzondere dagen per maand.

Seizoenen

In Costa Rica zijn er in principe twee seizoenen:

Groene Vink Droogseizoen (december – april)
Groene Vink Regenseizoen (mei – december)

Januari en februari

Voordelen
+ Vrij droge maanden
+ Weinig regen
+ Weinig bewolking
+ Veel zonuren
+ Gunstig om te duiken en snorkelen
+ Spotten van bultrugwalvissen
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Hoogseizoen
– Accommodaties en huurauto’s zijn duurder
– Aan de Caribische kust valt iets meer regen dan normaal

Ons advies: Januari en februari zijn zeer goede maanden om naar Costa Rica te reizen. Deze maanden vallen in de beste reistijd van Costa Rica. Het enige  waar u wel rekening mee dient te houden, is dat het hoogseizoen is. Hierdoor zijn de huurauto’s en accommodaties sneller volgeboekt. Tevens liggen de prijzen ook hoger. Voordeel van deze maanden is ook dat de KLM rechtstreeks van Amsterdam naar San José vliegt. Ander voordeel is de mogelijkheid tot het spotten van walvissen! Tip! Neem op tijd contact met ons op, zodat onze meest unieke accommodaties nog beschikbaar zijn.

Maart en april

Voordelen
+ Overgangsmaanden – vaak nog vrij droge maanden
+ Relatief weinig regen
+ Viering van Pasen
+ Minder druk dan in januari/februari
+ Directe vluchten vanaf Amsterdam met de KLM

Nadelen
– Meer bewolking
– Hotels en huurauto’s zijn duurder
– Al wel wat meer regen dan in januari/februari

Ons advies: Wij raden aan om zeker in deze maanden op reis te gaan. De maanden maart en april behoren tot het droogseizoen, maar wij hebben wel al vaker meegemaakt dat er soms tropische buien voorkomen. Tevens kan het bijvoorbeeld voorkomen dat u door de bewolking niet altijd de Arenal vulkaan kunt zien. Ons advies is dan ook om minimaal 2 à 3 nachten in een gebied te blijven, zodat u zeker de kans heeft om het gebied goed te kunnen zien. De maand april is een overgangsmaand en over het algemeen prima om in te reizen! Tip! In april is het erg leuk om Pasen mee te maken, maar dit is wel een van de drukte periodes per jaar. Wacht niet te lang met het vastleggen van de reis.

Mei en juni

Voordelen
+ Tropische regenbuien vaak pas aan het einde van de middag en ’s nachts
+ Laagseizoen
+ Lagere tarieven tickets/hotels

Nadelen
– Meer neerslag
– Meer bewolking

Ons advies: Zeker gaan. Deze maanden vallen op de grens van het droogseizoen naar het groene seizoen (zo noemen de Tico’s het regenseizoen). De hoeveelheid neerslag neemt wel toe, maar vaak vallen de tropische buien pas eind van de middag. Onze ervaring is tevens dat u ’s ochtends vaak vroeg wakker bent, door het geluid van de vogels en de brulapen. Ook is het vroeg licht in Costa Rica. Groot voordeel is dat het in Costa Rica in deze maanden veel minder druk is. Ook liggen de tarieven van de tickets/hotels lager. Tip voor gezinnen: reis in de meivakantie twee weken naar Costa Rica. De ticketprijzen liggen lager dan in de zomervakantie en in twee weken krijgt u al een goede indruk van het land.

Juli en augustus

Voordelen
+ Tussenseizoen/niet te warm
+ Bultrugwalvissen (vanaf eind juli)
+ Schildpadden eieren zien leggen

Nadelen
– Regenseizoen (vaak pas eind van de middag/’s nachts tropische buien)
– Drukker door zomervakantie
– Hogere tarieven voor de vliegtickets

Ons advies: Zeker gaan! Jaarlijks gaan er vele gezinnen via ons op reis. Daarnaast reist Barbara zelf ook altijd met haar dochter in juli/augustus naar Costa Rica. Er gaat geen dag voorbij dat er niets te doen is door de regen. De maanden Juli en augustus vallen wel in het regenseizoen. Dit betekent dat er af en toe aan het einde van de dag een tropische regenbui kan vallen en verder vooral ’s nachts. Extra bijzonder: In juli en augustus kunt u de moederschildpadden eieren zien leggen in Tortuguero en ook de bultrugwalvissen spotten. Maar, bent u niet aan de zomervakantie gebonden? Ga dan liever buiten de vakanties.

September

Voordelen
+ Bultrugwalvissen
+ Schildpadden eieren zien leggen
+ Laagseizoen
+ Onafhankelijksheidsdag vieren
+ Aantrekkelijke vliegtickets
+ Lagere tarieven voor de hotels

Nadelen
– Regenseizoen (maar verschuift de laatste jaren door klimaatverandering)
– Meer kans op regen aan de Pacifische kust

Ons advies: Zeker gaan. Persoonlijk vinden wij september zeker horen tot de beste reistijd van Costa Rica. Het is één van de beste maanden om naar Costa Rica te reizen! Het regent over het algemeen wel vaker, maar de laatste jaren hadden de meeste reizigers van ons in september prima weer en konden zij bijna alles doen wat zij wilden. Extra bijzonder: Spot de bultrugwalvissen en zie de moederschildpadden eieren leggen. Vier samen met de locals Onafhankelijkheidsdag! Ook zijn de vliegtickets vaak aantrekkelijk geprijsd!

Oktober en november

Voordelen
+ Mooi weer aan de Caribische kust
+ Baby schildpadden in Tortuguero (het zien uitkomen van de eieren)
+ Laagseizoen
+ Lage tarieven voor de hotels
+ Aantrekkelijke vliegtickets

Nadelen
– Regenseizoen
– Minder goed weer aan de Pacifische kust
Nationaal Park Corcovado gesloten (in oktober)

Ons advies: Bent u avontuurlijk ingesteld en wilt u vooral langs de Caribische kust reizen? Dan raden wij deze maanden zeker aan. Ondanks het feit dat het regenseizoen is, kunt u prima in oktober en november door Costa Rica reizen. Onze aanbeveling is om naar de Caribische kust te gaan zoals Puerto Viejo en Tortuguero, maar ook het binnenland in te gaan bij de Arenal vulkaan en Rincón de la Vieja. Aan de Pacifische kust is het weer over het algemeen iets minder. Wilt u het Nationaal Park Corcovado bezoeken, ga dan in november. Het park is in oktober namelijk gesloten. Tip: blijf minimaal drie nachten op een locatie, zodat u ruim de tijd heeft om een gebied te zien (ondanks de kans op regen).

December

Voordelen
+ Overgangsmaand
+ Voor de kerst nog rustig met toeristen

Nadelen
– Topdrukte met kerst en oud en nieuw (wees er op tijd bij)
– Hogere tarieven voor hotels

Ons advies: Zeker doen. December valt zeker in de beste reistijd voor Costa Rica. December is echt weer een overgangsmaand van regen- naar droogseizoen. Het is niet te warm en er valt niet al te veel regen. Enig nadeel is dat het rond de kerst en oud en nieuw erg druk is. Wees op tijd erbij, want hotels zijn soms al een half jaar van tevoren volgeboekt.

Conclusie

Eigenlijk bestaat er niet echt een beste reistijd voor Costa Rica. Iedere maand heeft zowel voor- als nadelen. Het ligt er ook voornamelijk aan wat u wenst te zien in Costa Rica. Wilt u bijvoorbeeld de walvissen spotten of de schildpadden eieren zien leggen? Dan vallen bepaalde maanden al af. Hiken door het Nationaal Park Corcovado? Het park is in oktober gesloten.

Onze ervaring is dat het regenseizoen de laatste jaren opschuift. Het is vaak ook gewoon een kwestie van geluk hebben! Het voordeel is dat het bijna nooit heel de dag regent. Vaak pas eind van de middag en ’s nachts.

Barbara van Unico Travel heeft zelf jarenlang in Costa Rica gewoond en heeft iedere maand meegemaakt. Daarnaast hebben de weersomstandigheden bijna nooit de reis van onze reizigers nadelig beïnvloed.

Volg ons op social media:

Pin It on Pinterest