Beste reistijd Costa Rica

Wat is beste reistijd Costa Rica? 

  • Droogseizoen (december tot april)
  • Regenseizoen (mei tot december)

Ik (Barbara) heb zelf jarenlang in Costa Rica gewoond. Ik heb iedere maand wel meegemaakt! Bijna nooit hebben de weersomstandigheden de reis van de reiziger nadelig beïnvloed.

beste reistijd costa rica

Lees hier per maand wat de voor- en nadelen (kunnen) zijn!

Januari en februari

Voordelen
+ Vrij droge maanden
+ Weinig regen
+ Weinig bewolking
+ Veel zonuren
+ Gunstig om te duiken en snorkelen
+ Bultrugwalvissen

Nadelen
– Hoogseizoen
– Hotels zijn duurder
– Caribische kust iets meer regen dan normaal

Ons advies: zeker doen! Januari en februari zijn prima maanden om naar Costa Rica te reizen. Houd er alleen wel rekening mee dat het hoogseizoen is en de huurauto’s en hotels duurder zijn dan normaal en de hotels sneller volgeboekt zijn. Als je er op tijd bij bent, hebben wij de leukste adresjes nog voor je beschikbaar!

beste reistijd costa rica

Maart en april

Voordelen
+ Overgangsmaanden – vaak nog vrij droge maanden
+ Relatief weinig regen
+ Viering van Pasen
+ Geen drukke maanden

Nadelen
– Al wat meer bewolking
– Hotels zijn duurder
– Al wel wat meer regen dan in januari/februari

Ons advies: zeker doen! De maanden maart en april behoren tot het droogseizoen, maar let op! Al een aantal reizigers hebben ook mee gemaakt dat er soms een tropische regenbui voorkomt en het kan voorkomen dat je door de bewolking bijvoorbeeld niet de Arenal vulkaan kunt zien. Ons advies is dan ook om minimaal 2 à 3 nachten in een gebied te blijven zodat je zeker de kans hebt om het gebied goed te kunnen zien! De maand april is een overgangsmaand en over het algemeen prima om in te reizen! Maar het is ook erg leuk omdat je de viering van Pasen mee kunt maken en ook is deze maand perfect omdat het geen drukke maand is.

beste reistijd costa rica

Mei en juni

Voordelen
+ Tropische regenbuien vaak pas aan het einde van de middag en ’s nachts
+ Laagseizoen
+ Lagere tarieven tickets/hotels

Nadelen
– Meer neerslag
– Meer bewolking

Ons advies: zeker doen! De maanden vallen op de grens van het droge seizoen naar het groene seizoen (zo noemen de Tico’s het regenseizoen). De hoeveelheid neerslag neemt wel wat toe, maar vaak vallen de tropische buien pas eind van de middag. Groot voordeel is dat het in Costa Rica minder druk is en dat de tarieven van de tickets/hotels lager liggen!

beste reistijd costa rica

Juli en augustus

Voordelen
+ Tussenseizoen/niet te warm
+ Bultrugwalvissen (vanaf eind juli)
+ Schildpadden eieren zien leggen

Nadelen
– Regenseizoen (vaak pas eind van de middag/’s nachts tropische buien)
– Drukker door zomervakantie
– Hogere tarieven voor de vliegtickets

Ons advies: zeker doen als je met je gezin in de zomervakantie gaat. Jaarlijks gaan vele gezinnen via ons op reis en ik ga zelf ook altijd met mijn dochter en er gaat geen dag voorbij dat je niet kunt doen door de regen. De maanden vallen wel in het regenseizoen, maar dit moet je zien dat er af en toe aan het einde van de dag een tropische regenbui kan vallen en ’s nachts. Deze maanden zijn ideaal omdat je de moederschildpad eieren kunt zien leggen en ook de bultrugwalvis kunt spotten in augustus. Maar, ben je niet aan de zomervakantie gebonden? Ga dan liever in september!

beste reistijd costa rica

September

Voordelen
+ Bultrugwalvissen
+ Schildpadden eieren zien leggen
+ Laagseizoen
+ Onafhankelijksheidsdag vieren
+ Aantrekkelijke vliegtickets
+ Lagere tarieven voor de hotels

Nadelen
– Regenseizoen (maar verschuift de laatste jaren door klimaatverandering)
– Meer kans op regen aan de Pacifische kust

Ons advies: Zeker doen als je niet gebonden bent aan de zomervakantie! September vinden wij één van de beste maanden voor de beste reistijd Costa Rica! Het regent over het algemeen wel vaker, maar de laatste jaren hadden de meeste reizigers van ons in september prima weer en konden zij bijna alles doen wat ze wilden! Spot de bultrugwalvissen en zie de moederschildpad eieren leggen. Vier samen met de locals de onafhankelijkheid! Ook zijn de vliegtickets aantrekkelijk geprijsd!

Beste reistijd costa rica

Walvis gespot door George ten Hoope (reiziger via Unico Travel)

Oktober en november

Voordelen
+ Mooi weer aan de Caribische kust
+ Schildpadden in Tortuguero –> zie de eieren uitkomen
+ Laagseizoen
+ Lage tarieven voor de hotels
+ Aantrekkelijke vliegtickets

Nadelen
– Regenseizoen
– Minder goed weer aan de Pacifische kust
Nationaal Park Corcovado gesloten (in oktober)

Ons advies: ondanks dat het regenseizoen is, kun je prima in oktober en november door Costa Rica reizen. Onze aanbeveling is om naar de Caribische kust te gaan zoals Puerto Viejo en Tortuguero, maar ook het binnenland in te gaan bij de Arenal vulkaan en Rincón de la Vieja. Aan de Pacifische kust is het weer over het algemeen iets minder. Wil je echt het Nationaal Park Corcovado bezoeken, ga dan in november als je de keus hebt tussen oktober en november! Tip: blijf minimaal drie nachten op een locatie, zodat je ruim de tijd hebt om een gebied te zien (ondanks kans op regen).

beste reistijd costa rica

December

Voordelen
+ Overgangsmaand
+ Voor de kerst nog rustig met toeristen

Nadelen
– Topdrukte met Kerst en Oud en Nieuw (wees er op tijd bij)

Ons advies: zeker doen. December is echt weer een overgangsmaand van regen naar droogseizoen. Het is niet te warm en er valt niet al te veel regen. Rond de Kerst en met Oud en Nieuw is het topdrukte, dus weer er op tijd bij of ga daarvoor op reis.

beste reistijd costa rica

Conclusie

Er is eigenlijk geen beste reistijd Costa Rica. Iedere maand heeft voor- en nadelen. Het regenseizoen schuift de laatste jaren juist op. Soms moet je ook gewoon geluk hebben! Voordeel is dat het bijna nooit heel de dag regent. Vaak eind van de middag en ’s nachts.

Lees ook:

2019-02-03T17:12:43+00:0018 april, 2017|

Pin It on Pinterest