In het regenseizoen door Costa Rica reizen? In dit reisblog leest u hoe het is om in het regenseizoen, ook wel het groene seizoen genoemd, door Costa Rica te reizen. Valt er echt zoveel regen? Hoe ziet de natuur eruit? Zijn bepaalde parken gesloten? Unico Travel geeft hier in dit reisblog alle uitleg over.

Klimaat in Costa Rica

Allereerst kent Costa Rica meerdere microklimaten. Het klimaat aan de Caribische kust is bijvoorbeeld heel anders dan in het binnenland. En in het zuiden van Costa Rica is het ook weer anders dan in het noorden. Maar juist door al die verschillende klimaten en landschappen, leven er zoveel verschillende soorten dieren, planten en bomen.

Regen- en nevelwouden

Belangrijk om te weten is dat het in de regenwouden het hele jaar door kan regenen. Het regenwoud heet natuurlijk niet voor niets ‘regenwoud’. In het nevelwoud is het vaak ook ‘nevelig’ door de ligging in de bergen. In deze gebieden is er het hele jaar door kans op regenval.

Wanneer begint het regenseizoen in Costa Rica?

Het regenseizoen loopt officieel van mei tot en met november. Als er in mei weer meer regen valt, kleurt de natuur in allerlei tinten groen. Dit is schitterend om te zien!

Voordelen van reizen in het regenseizoen in Costa Rica

– Laagseizoen

Het is laagseizoen, waardoor het overal minder druk is en de prijzen daarnaast gemiddeld ook lager liggen. Dit geldt overigens niet voor juli en augustus. Dan kan het wel weer iets drukker worden door de zomervakantie in Europa, de Verenigde Staten en Costa Rica. Maar nog steeds veel minder druk dan bijvoorbeeld in de kerstvakantie.

Ontdek onze familiereis door Costa Rica

– Natuur volledig in bloei

In het regenseizoen staat alles schitterend in bloei. De bomen en planten in het regenwoud ziet u in alle tinten groen. De watervallen worden omringd door een schitterende natuur vol kleurrijke bloemen en planten.

– Lagere temperatuur

Met name in de lager gelegen gebieden zorgt de regen voor een iets koelere temperatuur.

Ontdek onze rondreizen door Costa Rica

Negeer de weersvoorspellingen op internet

Zoek op internet niet naar hoe het weer in een bepaald gebied is. Dit klopt namelijk zelden. Er wordt vaak een hoge regenkans opgegeven, maar in werkelijkheid is dit vaak onjuist. Daarnaast verschilt de regenval per gebied. Zo kan er in een gebied een heftige tropische bui vallen, maar kan het ook zo zijn dat het een aantal kilometer verderop gewoon droog is.

Geluk hebben!

Vaak is het ook een kwestie van puur geluk hebben! Unico Travel heeft al meerdere keren meegemaakt dat reizigers speciaal in het droogseizoen op reis gaan, maar juist meer regen dan gemiddeld ervaren en ook meer regen ervaren dan bijvoorbeeld reizigers die in oktober reizen.

Ontdek onze rondreizen door Costa Rica

Flexibiliteit & aanpassingen tijdens de reis

Belangrijk om te weten is dat Unico Travel ontzettend flexibel is. Heeft u bijvoorbeeld meerdere nachten aan de Caribische kust geboekt en regent het vervolgens al twee dagen onophoudelijk? Dan kan Unico Travel regelen dat u alvast naar het volgende gebied kunt reizen, waar het wel goed weer is. Wij houden tijdens de reis goed contact met onze reizigers en kunnen altijd het reisschema nog ter plekke aanpassen.

Onvoorziene omstandigheden

Het is wel eens gebeurd dat bepaalde wegen in het regenseizoen in Costa Rica werden afgesloten, rivieren overstroomden en daarom bepaalde accommodaties niet meer toegankelijk waren. Unico Travel kan dan aanpassingen in het reisschema doen, waardoor de reis wordt omgedraaid. Door onze jarenlange ervaring en het feit dat Barbara van Unico Travel in Costa Rica heeft gewoond, hebben wij altijd direct contact met de eigenaren van autoverhuurmaatschappijen en accommodaties. Dit is de meerwaarde van Unico Travel. Wij denken met u mee!

Ontdek onze rondreizen door Costa Rica

Bijzonderheden van het regenseizoen in Costa Rica

Mei & juni

Groene Vink Overgang van droog- naar regenseizoen
Groene Vink Pacifische kust vaak beter weer dan aan de Caribische kust

Juli & augustus

Groene Vink Iets drukker door de zomervakantie
Groene Vink Kans om bultrugwalvissen te zien
Groene Vink Kans om in Tortuguero schildpadden eieren te zien leggen

September

Groene Vink Meer regenval aan de Pacifische kust
Groene Vink Bijna gegarandeerd walvissen spotten
Groene Vink Onafhankelijkheidsdag vieren met de locals
Groene Vink Nog steeds schildpadden eieren zien leggen in Tortuguero

Oktober

Groene Vink Eieren uit zien komen en babyschildpadjes zien
Groene Vink Nationaal Park Corcovado gesloten

November

Groene Vink Overgang van het regen- naar droogseizoen
Groene Vink Directe vluchten met de KLM

Meer over de beste reistijd van Costa Rica

Onze ervaring met reizen in het regenseizoen in Costa Rica

Barbara van Unico Travel

“Elk jaar reis ik samen met mijn dochter in het regenseizoen naar Costa Rica. Omdat wij afhankelijk zijn van de schoolvakanties, reizen wij altijd in juli en augustus. Onze ervaring is dat het heel erg meevalt met de regen. De meeste regen valt namelijk vaak einde van de middag, ’s avonds en ’s nachts, op de momenten dat alle activiteiten van de dag er al op zitten. Het zijn vaak ook korte tropische regenbuien. Twijfelt u nog om te gaan? Neem gerust contact op voor meer informatie! “

Elise van Unico Travel

“Het is inmiddels al weer een aantal jaar geleden dat ik naar Costa Rica reisde. Ik ging destijds ruim drie weken in september. Vroeger was september niet bepaald een goede maand om naar Costa Rica te reizen. Momenteel merken wij dat het klimaat erg opschuift en september nu juist een goede maand is.

Ik reisde naar het noorden, de centrale vallei, de Caribische kust, Pacifische kust en ten slotte het schiereiland Osa. Van alle dagen heb ik slechts één middag regen gehad en dat was niet eens zo erg, omdat ik die ochtend al een activiteit had gedaan. Verder regende het af en toe wel ’s nachts en ’s avonds, maar dat is niet erg!

Het voordeel dat ik in september ging, was dat ik in Tortuguero de schildpadden eieren heb zien leggen en aan de Pacifische kust bultrugwalvissen heb gespot! Kortom, ik vond het regenseizoen in Costa Rica erg meevallen!

Twijfelt u nog? Neem gerust contact op!”

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan!