Rondreis Honduras

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Honduras

Copán 

Copán is gelegen in het westen van Honduras, net over de grens van Guatemala. Copán is een van de grootste, dan wel niet grootste, toeristische trekpleister van Honduras. Copán zelf is een klein bergdopje dat een oud en karakteristiek centrum kent. Het dorpje heeft zo’n zes duizend inwoners en is daarmee een ons kent ons dorp. Hoewel het erg leuk is in dit typisch Midden-Amerikaanse dorpje rond te lopen en de sfeer te proeven, komt men hier voor de ruïnes van de Maya stad. De ruïnes zijn voor het grootste deel ontzettend goed bewaard gebleven en het is daarom voor zowel wetenschappers als toeristen een waardevolle en bijzondere plek. De Maya stad ligt op zo’n twee kilometer van het stadje Copán af. Deze Maya stad is een van de best bewaarde Mayasteden en wordt ook wel het ‘Parijs van de Maya’s’ genoemd doordat er vele mooie bouwwerken zijn. Wanneer je er rondloopt zie je naast de vele bouwwerken ook vele uitgehakte figuren die allemaal bewerkt zijn met prachtige details. Ieder verwondert zich over de tempels die te zien zijn. Deze bouwwerken werden gebouwd met zware, grote blokken steen die de Maya’s eeuwen terug zelf sjouwde om deze bouwwerken te maken. Vandaag de dag zijn er nog steeds mysteries rondom deze Maya stad, zoals de teksten op de stenen van de bouwwerken die voor de mens niet te lezen zijn. Naast de vele bouwwerken bovengronds zouden er daarnaast ook nog vele, onontdekte bouwwerken onder de grond liggen. Zo blijft dit gebied onder toezicht van onderzoekers erg interessant.

Roatán

Ongeveer vijftig kilometer voor de kust van Honduras liggen enkele eilanden die samen de Baai-eilanden vormen. Roatán is echter het grootste eiland van deze eilanden groep. Dit eiland komt zo van een ansichtkaart af met zijn parelwitte stranden, turquoise zee en de prachtige groene natuur. Roatán staat niet alleen bekend om de tropische stranden maar ook om de duikgelegenheid. Roatán is namelijk een van de belangrijkste duikbestemmingen van Honduras en ligt aan de rand van een groot koraalrif, de op een na grootste ter wereld om precies te zijn. Enkele koraalriffen die hier te vinden zijn, komen alleen hier voor, daarnaast zwemmen er ook vele prachtige vissoorten. Niet alleen duiken is mogelijk op Roatán, op dit eiland kan de zee ook verkent worden per bootje of kano die te huur zijn. Daarnaast is dit het perfecte eiland om te snorkelen. De actievelingen kunnen zip-linen door de bomen. Zo is hier voor ieder wat wils te beleven.

 

Utila

Utila is het kleinste eilandje van de baai-eilanden groep en een waar duikersparadijs. Dit eilandje wordt ook wel benoemd als de Malediven van Honduras. Hoewel Roatán groter is en meer strandmogelijkheden biedt is Utila een uitstekende locatie voor de duikliefhebber en een perfecte plek voor het snorkelen. Dit eilandje ligt namelijk niet ver verwijderd van het barrière rif dat in betere staat is dan het Great Barrier reef van Australië. Hierdoor zie je tal van prachtige gekleurde vissen en riffen. Dit prachtige eiland heeft een aangename sfeer en het is er fijn vertoeven met alle barretjes en gezellige restaurantjes die lokale visgerechten serveren. Het eiland is niet groot en wordt meestal verkent per golfkarretje. Zo ontdek je de mooiste strandjes en de zoetwatergrot van het eiland. Voor fantastisch uitzicht is Pumpkin Hill de ideale plek, op dit hoogste plekje van het eiland kijk je mijlenver. Uniek aan dit eiland is dat er het gehele jaar met walvishaaien gezwommen kan worden.

Guanaja

Dit kleinste eilandje van de baai-eilanden is ongeveer twintig kilometer lang. Guanaja wordt ook wel het Venetië van Honduras genoemd doordat het eiland geen wegen kent en dus autovrij is. De lokale bewoners verplaatsen zich vooral per boot.  Christoffel Columbus is de ontdekker van dit eilandje en noemde het Isla de Pinos toen hij het ontdekte in het jaar 150. Dit eiland is uitgeroepen tot nationaal reservaat en is bedekt met vele bossen die vol staan met dennenbomen. Dit eilandje is minder toeristisch dan de grotere, bekendere eilanden van de baai-eilanden groep. Doordat rond dit eiland prachtig koraalrif verscholen ligt en er op de bodem een gezonken schip ligt is dit de uitgekozen locatie voor de duik en snorkelliefhebbers.

Cayos Cochinos

Cayos Cochinos, letterlijk vertaal als ‘de varkenseilanden’, bestaat uit twaalf kleine eilandjes waarvan er een enkele toegankelijk is. De eilanden groep is gelegen ten oosten van het vasteland van Honduras en ligt zo’n twee tot drie uur varen van de kust af. Deze eilanden groep is ongerept en een waar paradijsje. Op het eiland is het heerlijk vertoeven op het strand en in zee waar snorkelen mogelijk is. Het is echter ook erg leuk een wandeling te maken over een van de eilanden naar de vuurtoren. De eilanden bestaan voor het grootste deel uit tropisch regenwoud waar vele bijzondere dieren leven.

Bio reservaat Río Plátano

Bio reservaat Río Plátano is gelegen in het noordoosten van Honduras op de waterscheiding van de Río Plátano en is een van de weinige overblijfselen van het tropisch regenwoud van Midden-Amerika.
Het gebied strekt zich vanuit de bergen tot aan de Caraïbische kust uit. Naast de afwisselende en verassende flora en fauna bevinden zich ook nog groepen inheemse indianen in dit gebied die op traditionele wijzen leven. In dit regenwoud zijn vele soorten zoogdieren, vogelsoorten, reptielen en amfibieën te vinden. Er leven ook vele bedreigde diersoorten in dit gebied zoals zeekoeien, ara’s, gieren, jaguars, poema’s en reuzenmiereneters.

Lago de Yojoa

Lago de Yojoa is een meer dat is ontstaan na een vulkaan uitbarsting. Met een oppervlakte van 79 vierkante kilometer is dit het grootste en bekendste meer van Honduras. Lago de Yojoa is uitgeroepen tot beschermd gebied evenals de omgeving van dit meer. De combinatie van het meer met de bergen en het regenwoud zijn adembenemend, je waant je in een oase van rust omdat je hier ver van de bewoonde wereld bent. Dit meer is toegankelijk per boot waarbij je vele watervogels en vissersbootjes zult tegenkomen. Tevens is het mogelijk een kajak te huren en op deze manier het meer te ontdekken. Aan het meer gelegen ligt een klein, leuk lokaal restaurant waarbij je verse vis kunt eten. Het meer ligt naast twee nationale parken. Nationaal park Santa Barbara en Azul Meambar worden bezocht om het regenwoud wat er te vinden is. Je kunt hier mooie wandelingen maken naar onder andere watervallen.  In de bossen leven verschillende tropische vogelsoorten die zoals Toekans, Papegaaien en Quetzals. Tevens zijn er ook koffieplantages die bezocht kunnen worden.

Grotten van Taulabé

Niet ver ten zuiden van het Lago de Yajoa meer liggen de druipsteengrotten van Taulabé. Deze grotten zijn toegankelijk voor bezoekers. De grot wordt de eerste paar honderd meter betreden door trappen die zijn gebouwd met goede belichting. Daarna wordt het wat uitdagender om de grotten verder in te gaan. Om aan te geven, het eindpunt van de grot van Taulabé is nooit behaald door iemand.

Tela

In het noorden van Honduras aan de Caribische zee ligt de stad Tela. Deze nog vrij onontdekte stad is een tropisch oord omdat er een tropisch klimaat heerst bijna het hele jaar door. De stad wordt omringd door diepblauwe zeeën en witte stranden. De stad heeft een gezellige boulevard met restaurantjes, barretjes en souvenirwinkels. In de omgeving is genoeg te beleven. Op enkele kilometers van Tela vandaan ligt de botanische tuin Lancetilla. Deze botanische tuin werd opgericht als experiment voor tropische planten maar is nu een volwaardige en bekende botanische tuin. In de tuin zijn vele bomen, planten en vogelsoorten die op de fruitbomen afkomen. Het is prachtig om er doorheen te lopen. Daarnaast zijn er in de omgeving van Tela enkele nationale parken. Namelijk het Punta Izopo National Park en Punta Sal National park. Punta Izopo National Park ligt aan de oostkant van de stad en bevat mangrovebossen waar vele dieren leven. Het gebied is toegankelijk met een kajak. In het gebied leven onder andere apen, krokodillen, schildpadden en tropische vogels.
Het Punta Sal National Park bevindt zich ten westen van Tela. Dit park is opgedeeld in twee gebieden. Op het schiereiland, die alleen via zee te bereiken is, vindt je prachtige stranden, een indrukwekkende onderwaterwereld en tropische regenwouden. Op dit eiland leven vele dieren, bijzonder zijn de dolfijnen die hier rondzwemmen. Het andere gebied is bekend om de vogelsoorten, er leven er namelijk wel 350. De Micos Laguna zoals dit gebied heet is omringd door mangrove en tropische plant -en boomsoorten.

Tegucigalpa

Tegucigalpa is de hoofdstad van Honduras en tevens ook de grootste stad van Honduras. De stad ligt in het zuiden van Honduras en is omringd door natuur. Vroeger was deze stad belangrijk voor de mijnbouw in zilver en goud. In die tijd was de stad nog niet de hoofdstad van het land maar een industrie stadje waarbij de inwoners moesten werken in de mijnen. Sinds 1880 is Tegucigalpa pas de hoofdstad van Honduras. In het oude stadscentrum is een grote markt waar van alles te koop is, zoals vis, groente, fruit, kleding en speelgoed. In de stad is ook een park te vinden waar diverse Maya-ruïnes te zien zijn, echter wel nagebouwd. Zo is de ruïne van Copán hier te vinden. Parque La Leona werd in de negentiende eeuw aangelegd.  Deze werd niet alleen voor toeristen maar ook voor de inwoners zelf aangelegd. Toeristen maar ook inwoners komen hierheen heen om de drukte van de stad even te ontvluchten. Aan geschiedenis is deze stad ook rijk. Tijdens een bezoekje aan Museo Para la Identidad Nacional zijn er vele archeologische opgraven te vinden en zijn er allerlei tentoonstellingen die de geschiedenis van Honduras weergeven.

La Ceiba

La Ceiba ligt in het noorden van Honduras en is een stad gevestigd aan de Caribische zee. De stad is groot maar geeft het gevoel alsof je je in een klein stadje bevindt door de vriendelijke sfeer en bevolking. In de stad is een vlinder en insecten museum te vinden. Museo de Mariposas is een museum waar zo’n tienduizend motten, vlinders en andere insectensoorten leven uit ongeveer 36 verschillende landen. Aan de rand van de stad is het Cuero y Salado Wildlife Refuge te vinden. Dit park werd opgericht met als doel de bedreigde zeekoeien, jaguars, brulapen en nog zo’n dertig andere soorten dieren te beschermen. Je kunt dit park bezoeken per motorboot of per kano. In de omgeving van La Ceiba ligt nog een National park namelijk Pico Bonito National Park. Dit park kent prachtige natuur. Doordat het park hoogteverschillen kent zijn de landschappen steeds verrassend. In het park vind je tal van mooie watervallen, wandelpaden en uitkijktorens die fantastisch uitzicht bieden. Daarnaast is het er heerlijk vertoeven in het water.