Praktische informatie Honduras

Home » Latijns-Amerika reizen » Honduras » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor reizen naar Honduras heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek nog zes maanden geldig is. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben. U heeft geen visum nodig, tenzij u langer blijft dan negentig dagen. Bij aankomst moet u kunnen aantonen dat u een retour- of doorreisticket heeft, om te laten zien dat u na verloop van tijd Honduras weer verlaat. 

Vluchten

Veel vluchten komen aan op de luchthaven nabij Tegucigalpa, dichtbij de hoofdstad. Een andere mogelijkheid is om naar San Pedro Sula te vliegen. Dit is het grootste en drukste vliegveld en wordt door de meeste toeristen gebruikt, vanwege de ideale liggen nabij nationale parken, de Mayastad Copán en de Caribische eilanden. 

 Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Honduras. Daarom is een vlucht van Amsterdam naar de luchthaven van Tegucigalpa of San Pedro Sula altijd met een tussenstop. Een mogelijke optie is om met Air Europa via Madrid naar San Pedro Sula te vliegen. Het is ook mogelijk om met Aeromexico via Mexico City naar San Pedro Sula te vliegen of om met de KLM via San José of Panama-Stad naar Tegucigalpa te vliegen. Uiteraard behoort een tussenstop in de Verenigde Staten ook tot de mogelijkheden. De vluchtduur bedraagt gemiddeld zo’n 21 uur inclusief tussenstop. 

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist, bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website. 

Inentingen

Persoons- en reis gebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Let op dat u verplicht bent een vaccinatie tegen gele koorts te hebben als u Honduras binnenkomt wanneer u in een land met een hoog risico op gele koorts bent geweest. Er komt in Honduras het gehele jaar door malaria voor in de gebieden beneden 1.000 meter, ook op de Baai-eilanden komt malaria voor (maar niet in de steden Tegucigalpa en San Pedro Sula).  

Neem ruim voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD. 

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Honduras is de Hondurese lempira (HNL). De munt is herkenbaar aan het teken L en is ter na gedachtenis van een oorspronkelijke bewoner Lempira, die zijn land beschermde tegen de blanken.  Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 100 en 500 lempira. Kijk op Oanda Converter voor de huidige wisselkoers. Geld wisselen kunt u het beste in het land zelf doen in een grote stad of in het hotel. Wees voorzichtig met het wisselen van geld door straatwisselaars. Niet alle pinautomaten in Honduras accepteren Nederlandse pinpassen. Pin daarom vooral bij de internationale bankenCreditcards worden over het algemeen wel overal geaccepteerd. Uiteraard zijn er wel transactiekosten die per bank verschillen. Unico Travel geeft bij boeking exact aan waar u wel en niet kunt pinnen en bij welke hotels u met creditcard kunt betalen. Bij vele toeristische gebieden worden ook USD dollars geaccepteerd.

 Fooien 

Het geven van fooi is gebruikelijk in Honduras. Een fooi van 10% bovenop de rekening wordt zeer gewaardeerd. In kleinere restaurantjes is het ook gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden.  

Elektriciteit

Het voltage in Honduras is 110 Volt, 60 Hertz. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, daarom is een verloopstekker noodzakelijk. Deze koopt u bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig een zaklamp mee te nemen met extra batterijen. 

Vervoer

Bus
In Honduras worden bussen door de locals gebruikt als belangrijkste vervoersmiddel. Meestal is er de keuze tussen een ‘directo’ en een gewone bus. Het verschil is dat de gewone bus vooral stopt waar de passagier dat wil en de directo bus minder stops maakt. Dan zijn er ook nog de ‘microbuses’ en de ‘rapiditios’. Dit zijn kleinere busjes die constant dezelfde route rijden. Deze rijden ook frequenter dan de grotere bussen. ‘Ejecutivo of express ‘ bussen zijn nog beter en luxer en hebben bijvoorbeeld ook airconditioningDeze bussen rijden echter alleen tussen de grote steden zoals San Pedro Sula en hoofdstad Tegucigalpa. Unico Travel raadt echter aan om niet met de bus te reizen, vanwege de veiligheid. 

Taxi
Taxi’s rijden in de grote steden en in de toeristische gebieden van Honduras en zijn erg goedkoop. Deze taxi’s hebben geen meter. Spreek daarom vooraf een prijs af.  

Huurauto
Unico Travel raadt niet aan om in Honduras een auto te huren. Er komen regelmatig overvallen en berovingen voor. Ook is het verkeer vrij chaotisch en zijn de wegen niet overal even goed.  

Vliegtuig
Er zijn verschillende vliegvelden in Honduras. Vlieg bijvoorbeeld vanaf La Ceiba, Tegucigalpa of San Pedro Sula naar de Baai-eilanden. Ook is het mogelijk een vlucht te nemen naar het afgelegen La Mosquitia. 

Boot
Boten zijn een belangrijk vervoersmiddel in het gebied van La Mosquitia en de Baai-eilanden. Per watertaxi reist u gemakkelijk naar de Baai-eilanden. Van Roatán en Utila vertrekken er dagelijks ferry’s naar Ceiba en andersom. Ook varen er regelmatig ferry’s tussen Trujillo en Guanaja.

Adressen

In Honduras vindt u geen Nederlandse ambassade. U kunt bijvoorbeeld terecht bij: 

Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica)
Oficentro La Sabana
La Sabana Sur
San José
T.: +506 2296 1490
E.: sjo@minbuza.nl  

Honorair Consulaat-Generaal van de Republiek Honduras
Laan Van Nieuw Oosteinde 124
2274EL Voorburg
T.: +31 703 939 664 

Ambassade van Honduras in België
Kortenberglaan 89
1000 Brussel
T.+32 2734 0000
E.: info@hondurasembassy.be  

Nederlands consulaat in Honduras
Avenida Los Proceres 206
Tegucigalpa
T.: +506 2296 1490
E.: sjo@minbuza.nl

Meer weten? Lees hier de land informatie van Honduras.

Interesse? Vraag een reis aan!