Land informatie Honduras

Home » Latijns-Amerika reizen » Honduras » Land informatie

Algemeen

Honduras grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua oftwel het land ligt in het hart van Centraal Amerika. Honduras is rijk aan Mayaruïnes, nationale parken met ongerepte regenwouden, watervallen en heeft vele Caribische bounty eilanden. Het staat bekend als een onveilige reisbestemming. Indien u de reis laat organiseren door Unico Travel kunt u onbezorgd en met een gerust hart genieten van het land.

Geschiedenis van Honduras

Honduras werd vroeger bewoond door de indianen. De belangrijkste stam was die van de Lenca’s, die in het zuidwesten woonde. Tot op heden vormt dit volk nog een groot deel van de bevolking. De Maya’s woonden in het westen van het land. Toen in 1502 Columbus arriveerde en vervolgens ook de Spanjaarden, ging de Mayacultuur ten onder. Het land werd gekoloniseerd, nadat de Lenca stam niet meer op konden tegen de Spanjaarden. Het hoofd van de Lenca stam, Lempira, leeft voort als volksheld en wordt geëerd door de nationale munt die naar hem is vernoemd.  

In 1821 werd het land onafhankelijk van Spanje. De eerste president werd Francisco MorazánHunduas sloot zich aan bij de Midden-Amerikaanse federatie. In 1839 viel de federatie uiteen in vier afzonderlijke staten, waaronder Honduras. Na deze periode volgden burgeroorlogen en perioden van orust. In 1876 werd de liberale Marco Aurelio Soto president.  

Aan het eind van de 19e eeuw werden de eerste zogenoemde bananenconcessies gegeven aan voornamelijk Amerikaanse bedrijven en werd deze bananenbedrijven erg machtig in Honduras. Ze steunden zelfs politieke partijen en zorgden ervoor dat ze een gunstige situatie voor henzelf creëerden. Hier stamt de naam ‘bananenrepubliek’ dan ook vanaf. Honduras werd de eerste bannenrepubliek ter wereld. In de twintigste eeuw bestond het bestuur van het land uit  democratisch en dictatoriaal bestuur 

Bevolking

Honduras heeft zo’n 9,5 miljoen inwoners. Zo’n negentig procent van de bevolking bestaat uit Latino’s (een vermenging van blanken en de indiaanse bevolking). Zes procent bestaat uit de inheemse bevolking en twee procent uit Garifuna’s (afstammelingen van Afrikaanse slaven die aan de noordkust wonen). Twee procent bestaat uit blanken. Rondom Copán leven er nog ongeveer 5.000 Maya’s.  

Cultuur

Een groot deel van de lokale bevolking leeft nog volgens de gewoontes en tradities van de Maya’s. De Mayacultuur is nog altijd erg belangrijk en terug te zien in het dagelijks leven in Honduras. Er wonen nog zo’n paar duizend Maya’s, voornamelijk rondom CopánIn Honduras worden ook vaak feesten gehouden met lokale muziek, markten, optochten en parades.  

Taal

De officiële taal is Spaansmaar tegenwoordig door het opkomend toerisme spreken veel Hondurezen ook Engels (met name op de Baai-eilanden, waar veel toeristen komen). Er worden echter ook nog Indiaanse talen gesproken. 

Eten en drinken

In Honduras wordt net zoals in andere Midden-Amerikaanse landen bij elke maaltijd vaak rijst en bonen gegeten. Traditionele gerechten in het land zijn tortilla’s en pupusa’s (maïspannenkoeken) met een warme saus met bonen en kaas geserveerd met chips. Veel gerechten worden met pikante sauzen geserveerd. Aan de kust wordt ook veel verse vis gevangen en klaargemaakt.  

In Honduras worden vaak zoete limonadedranken gedronken, gemaakt van exotische fruitsoorten in combinatie met melk of water.  

In de kleine winkeltjes in Honduras worden de flesjes limonade vaak leeggeschonken in een zakje, welke de klant krijgt met een rietje erbij. Dit doet de winkelier zodat hij het flesje kan behouden voor statiegeld.  

Souvenirs

Op vele plekken in het land kunt u souvenirs kopen zoals kleurrijke tassen, portemonnees, hoeden en schilderijen. Voor de regels en adviezen voor het meenemen van souvenirs verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid. 

Natuur

Honduras heeft een diverse, maar bovenal ongerepte natuur. In het land liggen verschillende Mayaruïnes verscholen in het regenwoud. 

Honduras ligt aan de Caribische zee. Met een korte boottocht vaart u naar de Baai-eilanden, waar u kunt genieten aan parelwitte stranden en kunt snorkelen of duiken in een helderblauwe zee. Het barrièrerif ligt dichtbij de kust en is in betere staat dan het Great Barrier Reef in Australië. 

Verder heeft het land ongerepte regenwouden, koffieplantages, bananenplantages en watervallen. In de nationale parken kunt u ook wildlife als apen, wasberen, jaguars en vele vogelsoorten waaronder ara’s en papegaaien spotten.  

Klimaat

Honduras heeft een tropisch klimaat. De temperaturen verschillen tussen de hoger en lager gelegen gebieden. In de hoger gelegen gebieden van Honduras liggen de temperaturen tussen de 15 en 20 graden. In de lager gebieden kan het stukken warmen worden en liggen de temperaturen vaak tussen de 25 en 35 graden. De meeste regen valt in het noorden van Honduras. Het droogseizoen loopt ongeveer van december t/m april en het echte regenseizoen loopt ongeveer van september tot december.  

Beste reistijd

In principe kunt u het gehele jaar door naar Honduras reizen. In het droogseizoen heeft u de minste kans op regen. De temperaturen zijn het hele jaar door tropisch warm. Echter is dit natuurlijk niet het geval in de hoger gelegen gebieden.  

Tijdverschil

In de wintertijd is het in Honduras 7 uur vroeger dan Nederland en in de zomertijd 8 uur vroeger.

Veiligheid

Honduras is niet het meest veilige land van Latijns-Amerika. Sommige gebieden zijn beter te vermijden. De Baai-eilanden zijn de meest veilige gebieden van het land. U dient, net zoals overal op de wereld, te letten op uw bezittingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen: 

  • Laat elektronica uit het zicht. 
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten. 
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat de originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel. 

Meer weten? Lees hier de praktische informatie van Honduras.

Interesse? Vraag een reis aan!