In het zuidwesten van Costa Rica ligt het Nationaal Park Corcovado. Het park ligt op het schiereiland Osa en is één van de meest ongerepte natuurparken van het land. Een bezoek aan het park mag zeker niet ontbreken tijdens een individuele rondreis door Costa Rica. Dit gedeelte van Costa Rica heeft ons hart gestolen. U kunt hier ontzettend veel dieren spotten en genieten van de ongerepte natuur. In dit reisblog leest u alles over het Nationaal Park Corcovado.

Algemene informatie

Het Nationaal Park Corcovado is sinds 1975 een beschermd natuurgebied. Het park is zo’n 42.500 hectare groot. In het verleden werd er in de rivieren naar goud gezocht, maar deze activiteit is tegenwoordig niet meer toegestaan. De luchtvochtigheid in het gebied is erg hoog, wat de bomen de kans geeft om meer dan 70 meter hoog te worden. Het park is rijk aan natuur en beschermt meer dan 400 soorten vogels, 116 soorten amfibieën- en reptielen en 139 soorten zoogdieren.

National Geographic heeft het Nationaal Park Corcovado al eens uitgeroepen tot de meest biologisch intense plek op aarde. Dat is niet voor niets. Het park is één van de twee plekken in Costa Rica waar alle vier de soorten apen van het land leven. Vaak ziet u er ook dieren als miereneters, tapirs, ara’s, toekans, luiaards en met geluk een poema.

Wat is Corcovado prachtig en indrukwekkend.. een must in een reis naar Costa Rica.

Jannie

Hoogtepunt voor ons was Corcovado!

Steffie en Marijn

Het hoogtepunt van onze reis was het Nationaal Park Corcovado en de overnachting in het ranger park.

Rowan en Guy

De gids in Corcovado was echt super.

Lotte en Hidde

Hoogtepunt voor ons was de onvergetelijke hike door het prachtige Corcovado National Park.

Jorge en Anouk

Goede mix van accommodaties en bezienswaardigheden, met als hoogtepunt het Nationaal Park Corcovado.

George

De hike naar Corcovado is zeker een aanrader. Het is een geweldig mooie ervaring geweest.

Nancy
Bekijk ons reisonderdeel over Corcovado

Ranger stations

In het park bevinden zich vijf ranger stations.

 1. Sirena
 2. La Leona
 3. San Pedrillo
 4. Los Patos
 5. El Tigre
ranger stations corcovado costa rica

Dagtour en enkele overnachting

Het is ontzettend leuk om een dagtour naar het park te maken. Dit kan bijvoorbeeld vanuit Drake Bay, Puerto Jiménez of Carate. Samen met een gids wandelt u ongeveer een dag door het park heen en gaat u op zoek naar de meest uiteenlopende diersoorten.

Het is ook mogelijk om een dagje te overnachten op een ranger station, zodat u de volgende ochtend ook nog door het park kunt wandelen.

Dagtours met Unico Travel:

 • Privé gids of met een klein groepje
 • Professionele Engelssprekende gidsen
 • Gespecialiseerde gidsen (bijv. in het spotten van vogels)
 • Vergunningen
 • Transport
 • Lunch
Barbara

Barbara woonde jarenlang op het schiereiland Osa, waar zij dagelijks tours organiseerde naar het Nationaal Park Corcovado.

Laat uw reis samenstellen door Barbara

Meerdaagse hike

Een unieke manier om het park te ontdekken, is met een meerdaagse hike. Samen met een gids wandelt u van ranger station naar ranger station. Een unieke ervaring! Barbara van Unico Travel wandelde de trail van La Leona naar Sirena, van Sirena naar San Pedro en van Los Patos naar Sirena al meer dan 15 keer! Elke ervaring is uniek en bijzonder! Stuur gerust een berichtje voor haar ervaring.

Vergunning en gids

Het is niet mogelijk om spontaan het park te bezoeken. Voordat u een hike wilt maken, is het verplicht om een vergunning te regelen. Barbara van Unico Travel heeft jarenlang in Costa Rica gewoond op het schiereiland Osa en veel contact met lokale gidsen en de organisatie van de vergunningen. Wij kunnen de vergunningen voor u regelen. Daarnaast is het dus ook verplicht om met een gecertificeerde gids het Nationaal Park Corcovado te bezoeken.

Er mogen dagelijks maar een beperkt aantal personen het park betreden. Daarom is het aan te raden om tijdig uw vergunning te regelen. Unico Travel heeft de juiste contacten hier voor. Neem contact met ons op of stuur een berichtje.

1. Sirena Ranger Station

Het Sirena Ranger Station is het parkwachthoofdkwartier. Het is mogelijk om het station lopend, per boot of zelfs per binnenlandse vlucht te bereiken. Het ranger station is in 2017 geheel gerenoveerd. U overnacht er in een slaapzaal met stapelbedden en muskietennetten. Uiteraard zijn er ook douches en toiletten aanwezig.

2. La Leona Ranger Station

Via het dorpje Puerto Jiménez kunt u via een onverharde weg langs regenwouden en tropische stranden naar Carate rijden. Hier eindigt de weg en vervolgens wandelt u in ongeveer veertig minuten over het strand naar La Leona Ranger Station. Vanaf La Leona is het gemiddeld ongeveer 7 tot 8 uur hiken naar Sirena. U wandelt over het strand en door tropische regenwouden. De wandeling is vrij zwaar door de warmte en hoge luchtvochtigheid. De hike is totaal ongeveer 20 kilometer. Het is uiteraard ook mogelijk om de hike te starten in Sirena.

Unico Travel zorgt altijd voor het transport van Puerto Jiménez naar Carate. U reist hier naar toe met een avontuurlijke taxi jeep. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw bagage van Puerto Jimenez naar Drake Bay gebracht wordt (of andersom). Tijdens de wandeling hoeft u alleen maar een rugzak met eten en drinken mee te nemen.

3. San Pedrillo Ranger Station

San Pedrillo ligt in het noordwesten en is gemakkelijk per boot te bereiken vanuit Drake Bay. Het is ongeveer een half uur varen. San Pedrillo wordt het meest bezocht voor dagtours. U kunt ook te paard of te voet via de kust trail naar San Pedrillo gaan. Hiervoor moet u wel enkele uren uittrekken. Onderweg steekt u tevens nog twee rivieren over. Op het Ranger Station San Pedrillo heeft u de mogelijkheid om te kamperen.

4. Los Patos Ranger Station

Los Patos ligt aan de oostgrens van het park en wordt het minst bezocht van alle ranger stations. Via de rivier Rincon en het dorpje La Palma is het mogelijk om er te komen. In de regentijd kan het lastig zijn om het ranger station te bereiken.

Als u van Los Patos naar Sirena wilt wandelen, moet u op tijd bij Los Patos starten. Het pad naar Sirena is 21 kilometer lang. In het begin is het veel omhoog wandelen, wat de wandeling vrij zwaar maakt. Er is ook nog een pad dat Los Patos verbindt met een Guaymi indianen dorpje. Het ranger station is het gehele jaar geopend en biedt dezelfde overnachtingsfaciliteiten aan als San Pedrillo.

5. El Tigre Ranger Station

El Tigre ligt in het uiterste oosten en is het nieuwste parkwachtstation. De ingang bereikt u via een afslag ten noorden van Puerto Jiménez over de 14 kilometer lange onverharde Dos Brazos weg. Vanaf dit station is het niet mogelijk om de andere stations te bereiken. Het is wel leuk om hier een dagje naar toe te gaan vanuit Puerto Jiménez.

Wist u dat?

Caño Island behoort ook tot het Nationaal Park Corcovado. Het eiland wordt omringd door helderblauw water en het is perfect om er te snorkelen of te duiken. Het onderwaterleven bestaat uit kleurrijk koraal, tropische vissen, mantaroggen, schildpadden, haaien en nog vele andere dieren. Voor een tour naar het eiland vertrekt u het beste vanuit Drake Bay.

Is de meerdaagse hike door het Nationaal Park Corcovado iets voor u?

Om bijvoorbeeld de hike van La Leona naar Sirena te maken, heeft u een goede conditie nodig. U moet goed tegen de warmte en de luchtvochtigheid kunnen. Het is onderweg namelijk niet mogelijk om terug te keren of om opgehaald te worden. U dient soms stevig door te lopen, omdat u rivieren moet oversteken. Bij twijfel, raden wij aan om een dagtour te maken.

Het is ook erg avontuurlijk om op het ranger station te overnachten. Het is er vrij primitief maar een unieke ervaring.

Meerdaagse hike met het gezin?

Belangrijk om te weten is dat u voor de meerdaagse hike over een goede conditie beschikt en goed tegen de warmte kunt. Het is bijvoorbeeld van La Leona naar Sirena ruim 20 kilometer wandelen en gemiddeld doet u hier ongeveer 7 à 8 uur over. Onderweg kunt u niet terug en u moet de hike helemaal uitlopen. Ook moet u soms wat sneller doorlopen, omdat de rivier hoger komt te staan. Als gezin is het een ontzettend unieke en bijzondere ervaring. Voor de kinderen raden wij de leeftijd van minimaal 12 jaar aan. In onze familiereis naar Costa Rica is een dagtour inbegrepen, maar uiteraard is het ook mogelijk om de meerdaagse hike te doen.

Veelgestelde vragen over het Nationaal Park Corcovado

“Zie ik tijdens een meerdaagse hike meer dieren dan tijdens een dagtour?” 

Nee, dit hoeft niet zo te zijn. Sommige reizigers zien tijdens de dagtour meer dieren dan met een hike. Afgelopen jaar heeft een familie tijdens de wandeling van Carate naar La Leona een poema gespot! Officieel waren zij dus nog niet eens in het park, maar nog net daarbuiten. Het is altijd een kwestie van geluk! Bij de hike gaat het met name om de ervaring om zo’n lange hike met een privé gids door het regenwoud te maken en de ervaring om op het ranger station te overnachten.

“Is het nodig om de tour vooraf te boeken?”

Ja, dit raadt Unico Travel zeker aan. Er worden dagelijks slechts een maximum aantal personen in het park toegelaten. Met name in het hoogseizoen kan het wel eens voorkomen dat de vergunningen niet meer te verkrijgen zijn. Dit is erg zonde, zeker omdat dit het meest ongerepte park van Costa Rica is met veel diersoorten. Reist u via Unico Travel naar Corcovado? Dan is de tour altijd inclusief.

“Kan ik het park het gehele jaar door bezoeken?”

Het park is het gehele jaar te bezoeken, behalve in oktober. In oktober valt over het algemeen de meeste regen. De beste reistijd is van december t/m april. Van mei t/m november loopt het regenseizoen, maar ook dit zijn prima maanden om het park te bezoeken. Daarnaast heeft u van juli t/m september ook de kans om bultrugwalvissen te spotten tijdens een tour naar Caño Island en tijdens de boottocht van Drake Bay naar Sirena. Oktober en november zijn de meest regenachtige maanden.

Meer weten over het Nationaal Park Corcovado?

Barbara woonde jarenlang op het schiereiland Osa en organiseerde dagelijks tours naar het Nationaal Park Corcovado. Hierdoor heeft zij veel contact met lokale gidsen en organisaties die de vergunningen verstrekken. Neem contact op voor meer informatie. Wij leggen u graag alle mogelijkheden uit.

Bekijk ook ons aparte reisonderdeel voor het Nationaal Park Corcovado.

Ontdek ook de omgeving van Corcovado in onze luxe reis door Costa Rica.

Meer uitleg? Neem contact met ons op!