Op het schiereiland Osa in het zuidwesten van Costa Rica ligt het Nationaal Park Corcovado. Dit gedeelte van het land heeft ons hart gestolen! Voor ons het meest ongerepte deel van Costa Rica waar je nog zoveel dieren kunt spotten. In dit blog vertellen wij je alles over het Nationaal Park Corcovado in Costa Rica.

Algemene informatie

Corcovado is sinds 1975 beschermd natuurgebied en 42.500 hectare groot. In het verleden werd er naar goud gezocht in de rivieren van Corcovado, maar deze activiteit is tegenwoordig verboden. De luchtvochtigheid is erg hoog wat wandelingen vrij zwaar maakt, maar hierdoor krijgen de bomen de kans om hoger dan 70 meter te worden. Het nationale park is rijk aan natuur en beschermt meer dan 400 soorten of vogels, 116 amfibieën soorten, reptielen soorten en 139 zoogdieren.

miereneters

Het is niet voor niets dat National Geographic, het Nationaal Park Corcovado tot de meest biologisch intense plek op aarde uitriep. En dit is niet overdreven! Corcovado is één van de twee plekken in Costa Rica, waar alle vier de soorten apen van het land leven. Vaak zie je ook: miereneters, tapirs, luiaards, krokodillen, apen en met geluk een poema.

nationaal park corcovado

Ranger Stations

Er bevinden zich 5 ranger stations in het Nationaal Park Corcovado:

 1. Sirena
 2. La Leona
 3. San Pedrillo
 4. Los Patos
 5. El Tigre

Nationaal Park Corcovado

Wandelen

Het is mogelijk om te hiken/wandelen van ranger station naar ranger station of om wandelingen te maken in de omgeving van de verschillende ranger stations. Zelf heb ik, Barbara, al meer dan 15 keer de hikes gelopen in het Nationaal Park Corcovado, van La Leona naar Sirena, van Sirena naar San Pedrillo en van Los Patos naar Sirena. Elke ervaring is uniek en bijzonder!

Nationaal Park Corcovado

Per boot

Het is ook mogelijk om met een bootje vanaf Drake Bay naar Sirena te komen en er te blijven overnachten. Mocht je geen zin hebben van ranger station naar ranger station te lopen dan kun je de volgende dag het bootje weer terug nemen naar Drake Bay.

nationaal park corcovado

Vergunning

Je kunt niet zomaar het Nationaal Park Corcovado bezoeken. Allereerst heb je een vergunning nodig. De vergunning kunnen wij een maand van tevoren regelen via MINAE (ministerie die het nationaal park beschermt). Daarnaast is het verplicht om met een gecertificeerde gids het Nationaal Park Corcovado te bezoeken.

nationaal park corcovado

1. Sirena Ranger Station

Het Ranger Station Sirena is het parkwachthoofdkwartier. Het is mogelijk om het station lopend, per boot en zelfs per binnenlandse vlucht te bereiken. Het ranger station is sinds 2017 gerenoveerd. Je slaapt er in een slaapzaal op stapelbedden met muskietennetten. Ook zijn er douches en toiletten aanwezig. Op het ranger station wordt er op een grote schelp (concha) aangekondigd dat je met elkaar gaat eten.

2. La Leona Ranger Station

Via het dorpje Puerto Jiménez kan je via een onverharde weg langs regenwouden en tropische stranden naar Carate rijden. Dit is het einde van de weg en na 40 minuten lopen over het strand of door het regenwoud bereik je La Leona Ranger Station. Vanaf La Leona is het gemiddeld 7 tot 8 uur lopen over stranden en door tropisch regenwoud. De wandeling is zwaar door de luchtvochtigheid en de warmte. Het is ongeveer 17 kilometer lopen van La Leona naar Sirena en de wandeling van Carate naar La Leona is 2,5 kilometer. Je kunt de hike ook andersom lopen.

Unico Travel zorgt altijd ervoor dat de jeep klaar staat en je naar Puerto Jiménez brengt. Daarnaast zorgt Unico Travel er ook altijd voor als je een tweedaagse of driedaagse hike doet dat je bagage van de ene kant naar de andere kant van het schiereiland wordt gebracht, zodat je alleen met een rugzakje met water, snacks en kleding hoeft te lopen.

nationale parken costa rica

3. San Pedrillo Ranger Station

San Pedrillo ligt in het noordwesten aan de Pacifische kust en is gemakkelijk per boot te bereiken via Drake Bay. Het is ongeveer 30 minuten varen vanaf Drake Bay. Dit ranger station wordt het meest bezocht voor dagtours. Je kunt ook te paard of te voet over de kusttrail naar San Pedrillo gaan. Hiervoor moet je enkele uren uittrekken. Onderweg moet je 2 riviertjes oversteken. Op het ranger station San Pedrillo kan je heel het jaar kamperen.

4. Ranger Station Los Patos

Dit ranger station ligt aan de oostgrens van het nationaal park en wordt het minst bezocht van alle ranger stations. Via de rivier Rincon vanaf het dorpje La Palma kan je er komen. Het is een ranger station wat lastiger te bereiken is. Als het regentijd is dan is het nog moeilijker.

Hoe te bereiken?

Los Patos kan te voet worden bereikt vanuit drie verschillende richtingen. Een steil pad met trappen wat tussen het station en de Rincon vallei aan de parkgrens ligt. In Guadalupe, in de buurt van La Palma, kun je paarden huren voor de zes kilometer lange route langs de Rincon rivier die je moet afleggen om het trail in het park te bereiken. Paarden mogen echter het park niet in en moeten bij de parkgrens worden achtergelaten. Ook kan je wandelen vanaf La Palma naar Rincon maar dat is zeker 1,5 uur. Als je met meerdere personen bent kan je met een tractor of een taxi jeep naar de ingang van de parkgrens van Ranger Station Los Patos worden gebracht. Het is vervolgens 45 minuten wandelen van de parkgrens naar het Los Patos station.

Hikes

Als je wilt gaan wandelen naar Sirena moet je voor 11:00 uur bij Los Patos zijn, anders mag je niet verder het park in, tenzij je blijft overnachten bij Sirena. Het pad naar het Sirena station is 21 kilometer lang. In het begin moet je veel omhoog lopen en weer omlaag wat het wandelen wel wat zwaarder maakt. Ten slotte is er nog een derde pad dat het Los Patos station verbindt met het Guaymi Indian Reservation dorp. Het station Los Patos is het gehele jaar geopend en biedt dezelfde overnachtingsfaciliteiten als San Pedrillo.

5. El Tigre

El Tigre ligt in het uiterste oosten. Dit is het nieuwste parkwachtstation. De ingang bereik je via een afslag ten noorden van Puerto Jiménez over de 14 km lange onverharde Dos Brazos weg. Je kunt vanaf dit station de andere stations niet bereiken. Het is leuk om hier een dag heen te gaan als je in Puerto Jiménez verblijft.

Wist je dat….

Het eiland Isla del Caño ook tot het Nationaal Park Corcovado behoort! Het eiland is omringd door helderblauw water met veel tropisch gekleurde vissen en een prachtig koraalrif. Daarnaast is Caño Island de perfecte locatie om te duiken en te snorkelen. Voor een tour naar Caño Island vertrek je met een klein bootje vanaf Drake Bay.

duiken bij cano island

Meeneemlijst Nationaal Park Corcovado

Unico Travel geeft als aanbeveling om het volgende mee te nemen tijdens het bezoek aan het Nationaal Park Corcovado:

 • Zaklantaarn
 • Zonnebrand
 • Petje
 • Deet of muggenspray
 • Afritsbare broek
 • Mouwloze shirts
 • Handdoek
 • 2 paar lange sokken

Zoals je leest zijn er ontzettend veel manieren om het Nationaal Park Corcovado te bezoeken. Elke ervaring is uniek. Unico Travel geeft graag advies wat het beste is voor elke reiziger.

Misverstanden

Het betekent niet dat als je niet de lange wandeling loopt, je minder dieren zult zien! Afgelopen jaar was er een stel met kinderen en liepen van Carate naar La Leona en hebben een poema gespot! Het is een kwestie van geluk en een goede gids. Als je de wandelingen gaat doen van Los Patos naar Sirena en van La Leona naar Sirena heb je sowieso een goede conditie nodig en moet je avontuurlijk ingesteld zijn.

Wil je meer weten over Nationaal Park Corcovado neem dan gerust contact met ons op! Bekijk ook onze voorbeeldreizen naar Costa Rica om inspiratie op te doen.

Lees ook:

Volg ons op social media: