In het zuidwesten van Costa Rica ligt het Nationaal Park Corcovado. Het park ligt op het schiereiland Osa en is één van de meest ongerepte natuurparken van het land. Dit gedeelte van Costa Rica heeft ons hart gestolen. U kunt hier ontzettend veel dieren spotten en genieten van de ongerepte natuur. In dit reisblog leest u alles over het Nationaal Park Corcovado.

Algemene informatie

Het Nationaal Park Corcovado is sinds 1975 een beschermd natuurgebied. Het park is zo’n 42.500 hectare groot. In het verleden werd er in de rivieren naar goud gezocht, maar deze activiteit is tegenwoordig niet meer toegestaan. De luchtvochtigheid in het gebied is erg hoog, wat wandelingen vrij zwaar maakt, maar bomen de kans geeft om hoger dan 70 meter te worden. Het nationale park is rijk aan natuur en beschermt meer dan 400 soorten of vogels, 116 amfibieën- en reptielensoorten en 139 zoogdieren.

National Geographic heeft het Nationaal Park Corcovado al eens uitgeroepen tot de meest biologisch intense plek op aarde. En dat is niet voor niets. Het park is één van de twee plekken in Costa Rica waar alle vier de soorten apen van het land leven. Vaak ziet u er ook dieren als miereneters, tapirs, krokodillen, ara’s, toekans, luiaards en met geluk een poema.

“Wat is Corcovado prachtig en indrukwekkend.. een must in een reis naar Costa Rica.” – Jannie

Ranger stations

In het park bevinden zich vijf ranger stations.

  1. Sirena
  2. La Leona
  3. San Pedrillo
  4. Los Patos
  5. El Tigre
ranger stations corcovado costa rica

Meerdaagse hike

Het is mogelijk om een dag in het park te hiken, maar ook meerdaagse hikes behoren tot de mogelijkheden. Wandel samen met een gids van ranger station naar ranger station. Een unieke ervaring. Barbara van Unico Travel wandelde de trail van La Leona naar Sirena, van Sirena naar San Pedro en van Los Patos naar Sirena al meer dan 15 keer! Elke ervaring is uniek en bijzonder.

“De hike naar Corcovado is zeker een aanrader. Het is een geweldig mooie ervaring geweest.” – Nancy

Dagtour en enkele overnachting

Het is ook mogelijk om per boot vanuit Drake Bay naar Sirena te varen en vervolgens een dag in het park te wandelen. Hierna kunt u kiezen om per boot terug naar Drake Bay te varen of om te overnachten op het Ranger Station Sirena.

Vergunning en gids

Het is niet mogelijk om spontaan het park te bezoeken. Voordat u een hike wilt maken, is het verplicht om een vergunning te regelen. Barbara van Unico Travel heeft jarenlang in Costa Rica gewoond op het schiereiland Osa en veel contact met lokale gidsen en de organisatie van de vergunningen. Wij kunnen de vergunningen voor u regelen. Daarnaast is het dus ook verplicht om met een gecertificeerde gids het Nationaal Park Corcovado te bezoeken.

Er mogen dagelijks maar een beperkt aantal personen het park betreden. Daarom is het aan te raden om tijdig uw vergunning te regelen. Unico Travel heeft de juiste contacten hier voor.

1. Sirena Ranger Station

Het Sirena Ranger Station is het parkwachthoofdkwartier. Het is mogelijk om het station lopend, per boot of zelfs per binnenlandse vlucht te bereiken. Het ranger station is in 2017 geheel gerenoveerd. U overnacht er in een slaapzaal met stapelbedden en muskietennetten. Uiteraard zijn er ook douches en toiletten aanwezig.

2. La Leona Ranger Station

Via het dorpje Puerto Jiménez kunt u via een onverharde weg langs regenwouden en tropische stranden naar Carate rijden. Hier eindigt de weg en vervolgens wandelt u in ongeveer veertig minuten over het strand naar La Leona Ranger Station. Vanaf La Leona is het gemiddeld ongeveer 7 tot 8 uur hiken naar Sirena. U wandelt over het strand en door tropische regenwouden. De wandeling is vrij zwaar door de warmte en hoge luchtvochtigheid. De hike is totaal ongeveer 17 kilometer. Het is uiteraard ook mogelijk om de hike te starten in Sirena.

Unico Travel zorgt altijd voor het transport van Puerto Jiménez naar Carate. U reist hier naar toe met een avontuurlijke taxi jeep. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw bagage van Puerto Jimenez naar Drake Bay gebracht wordt (of andersom). Tijdens de wandeling hoeft u alleen maar een rugzak met eten en drinken mee te nemen.

3. San Pedrillo Ranger Station

San Pedrillo ligt in het noordwesten en is gemakkelijk per boot te bereiken vanuit Drake Bay. Het is ongeveer een half uur varen. San Pedrillo wordt het meest bezocht voor dagtours. U kunt ook te paard of te voet via de kust trail naar San Pedrillo gaan. Hiervoor moet u wel enkele uren uittrekken. Onderweg steekt u tevens nog twee rivieren over. Op het Ranger Station San Pedrillo heeft u de mogelijkheid om te kamperen.

4. Los Patos Ranger Station

Los Patos ligt aan de oostgrens van het park en wordt het minst bezocht van alle ranger stations. Via de rivier Rincon en het dorpje La Palma is het mogelijk om er te komen. In de regentijd kan het lastig zijn om het ranger station te bereiken.

Als u van Los Patos naar Sirena wilt wandelen, moet u op tijd bij Los Patos starten. Het pad naar Sirena is 21 kilometer lang. In het begin is het veel omhoog wandelen, wat de wandeling vrij zwaar maakt. Er is ook nog een pad dat Los Patos verbindt met een Guaymi indianen dorpje. Het ranger station is het gehele jaar geopend en biedt dezelfde overnachtingsfaciliteiten aan als San Pedrillo.

5. El Tigre Ranger Station

El Tigre ligt in het uiterste oosten en is het nieuwste parkwachtstation. De ingang bereikt u via een afslag ten noorden van Puerto Jiménez over de 14 kilometer lange onverharde Dos Brazos weg. Vanaf dit station is het niet mogelijk om de andere stations te bereiken. Het is wel leuk om hier een dagje naar toe te gaan vanuit Puerto Jiménez.

Wist u dat?

Caño Island behoort ook tot het Nationaal Park Corcovado. Het eiland wordt omringd door helderblauw water en het is perfect om er te snorkelen of te duiken. Het onderwaterleven bestaat uit kleurrijk koraal, tropische vissen, mantaroggen, schildpadden, haaien en nog vele andere dieren. Voor een tour naar het eiland vertrekt u het beste vanuit Drake Bay.

Is de meerdaagse hike door Corcovado iets voor u?

Om bijvoorbeeld de hike van La Leona naar Sirena te maken, heeft u een goede conditie nodig. U moet goed tegen de warmte en de luchtvochtigheid kunnen. Het is onderweg namelijk niet mogelijk om terug te keren of om opgehaald te worden. U dient soms stevig door te lopen, omdat u rivieren moet oversteken. Bij twijfel, raden wij aan om een dagtour te maken.

Het is ook erg avontuurlijk om op het ranger station te overnachten. Het is er vrij primitief maar een unieke ervaring.

Misverstanden

Het betekent niet dat als u een dagtour naar het park maakt en de lange hike met overnachting overslaat, dat u minder dieren zult zien. Dit is niet het geval. Afgelopen jaar heeft een familie tijdens de wandeling van Carate naar La Leona een poema gespot! Officieel waren zij dus nog niet eens in het park, maar nog net daarbuiten. Het is altijd een kwestie van geluk!

“Goede mix van accommodaties en bezienswaardigheden, met als hoogtepunt het Nationaal Park Corcovado.” – George

Meer weten over het Nationaal Park Corcovado?

Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij leggen u graag alle mogelijkheden uit.

Bekijk ook ons aparte reisonderdeel voor het Nationaal Park Corcovado.

Volg ons op social media: