Costa Rica, het land van de ongerepte natuur en diversiteit aan wildlife. Naast ontdekken van de ongerepte regenwouden, nevelwouden, vulkanen en mangroven  is het ook mogelijk om er sportieve activiteiten te ondernemen. Houdt u van duiken? Dan is het zeker een aanrader om te gaan duiken in Costa Rica.

In ons blog leest u alles over de onderwaterwereld en leest u welke duiklocaties wij aanraden.

1. Onderwaterleven

In Costa Rica is het mogelijk om te duiken tussen kleurrijke vissen, pijlstaartroggen, schildpadden, dolfijnen, bultrugwalvissen, manta’s, walvishaaien, barracuda’s, tonijn, snappers, murenen en adelaarsroggen. Daarnaast vindt u er prachtige koraalriffen en vulkanische rotsformaties.

2. Wanneer is de beste periode om te duiken?

In principe kunt u het gehele jaar door duiken in Costa Rica. Er zijn natuurlijk wel periodes waarin bepaalde dieren zich eerder laten zien.

Walvishaaien

Duiken met walvishaaien kan in principe het gehele jaar. U heeft wel veel geluk nodig om de dieren te spotten. Walvishaaien zijn gemiddeld zo’n 18 meter lang. De dieren zijn niet gevaarlijk voor mensen. Walvishaaien eten met name plankton en kleine vissen.

Manta’s

In Costa Rica is het ook mogelijk om te duiken met manta’s. De beste periode om manta’s te zien is tussen december en juni.

3. Duiken aan de Caribische kust

Het is mogelijk om te duiken aan de Caribische kust van Costa Rica, maar persoonlijk vinden wij dit niet perse de moeite waard. U kunt er duiken in het kristelheldere warme water bij scheepswrakken en u heeft kans om er kleurrijke vissen te zien, kreeften, venusschelpen en vele koralen. Maar het spectaculaire onderwaterleven als haaien en roggen vindt u met name aan de Pacifische kust.

4. Duiken aan de Pacifische kust

Aan de Pacifische kust van Costa Rica vindt u vele duiklocaties. De mooiste plekken zijn Caño Island, Bat Islands en Catalina Islands.

4.1 Caño Island

Op ongeveer 16 kilometer gelegen van het schiereiland Osa, in het zuiden van Costa Rica, ligt Caño Island. Het is een schitterend reservaat en één van de beste plekken in Costa Rica om te duiken. Het water is erg helder. Er zijn schitterende koraalriffen te zien. U heeft kans om te duiken met tropische vissen, octopussen, barracuda’s, mantaroggen, pijlstaartroggen, murenen, schildpadden, dolfijnen en haaien. Rondom Caño Island worden ook vaak bultrugwalvissen gespot.

Lees in ons blog alles over het spotten van walvissen in Costa Rica

Hoe komt u bij Caño Island?

Unico Travel werkt al jaren samen met een vaste duikschool in Drake Bay. Vanuit Drake Bay vertrekken er dagelijks duikexcursies naar Caño Island.

4.2 Golf van Papagayo

De Golf van Papagayo vindt u bij het schiereiland Nicoya. Hier zijn schitterende duiklocaties te vinden. De mooiste plekken zijn Bat Islands en Catalina Islands. Een fijne plek om te overnachten is bij Playa Hermosa. De wateren in de Golf van Papagayo worden sterk beïnvloed door de wind. Dagelijks worden de zeecondities dan ook bekeken, voordat u op zee gaat.

Bat Islands

De duikspots van Bat Islands liggen op ongeveer anderhalf uur varen van Playa Hermosa. In het gebied heeft u de kans om murenen, zeepaardjes, mantaroggen, schildpadden, verpleegsterhaaien, adelaarsroggen en walvishaaien en vele kleurrijke vissen te zien.

Extra bijzonder is de kans om stierhaaien te zien. Deze worden het vaakst gespot op de locatie ‘Big Scare’. De duik is een vrije afdaling zonder lijn en de maximale diepte is 30 meter. Het is één van de weinige plekken op aarde op deze prachtige haaisoort tegen te komen. De laatste jaren wordt ook de reuzenmanta weer vak er gespot. De tweede unieke duiklocatie is ‘Black Rock’. Hier vindt u vele grote scholen vissen, waaronder de gevlekte adelaarsroggen.

Beste maanden: mei t/m november.

Catalina Islands

De 20 duiklocaties van Catalina Islands liggen op ongeveer 10-60 minuten varen vanaf Playa Hermosa. U heeft kans om mantaroggen, schildpadden, adelaarsroggen, murenen, zeepaardjes en vele andere vissen te zien. Eén van de populairste duikplekken rond Catalina Islands is ‘Big Cupcake’, waar u kunt zwemmen naast scholen maanvissen en ‘Little Cupcake’, waar vele papegaaivissen te zien zijn. ‘Dirty Rock’ is geliefd vanwege de goede zichtbaarheid en bij ‘Big Catalina’ is het mogelijk om witpuntrifhaaien en reuzenmanta’s te zien.

Beste maanden: november t/m mei.

Duikschool Golf van Papagayo

Aan de Pacifische kust werken wij samen met een duikschool van Nederlandse eigenaren. Erg handig om vooraf al kennis te maken en het een en ander vast te leggen.

Duiken combineren met een rondreis?

Unico Travel organiseert al jarenlang rondreizen gecombineerd met een aantal dagen duiken. Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica of neem contact met ons op. Combineer uw passie voor duiken met de natuur van Costa Rica!

Nieuwsgierig? Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica