Walvissen Costa Rica

Wil jij weten wanneer de walvissen Costa Rica bezoeken? En ben jij benieuwd waar je in Costa Rica walvissen kunt spotten? Lees dan ons blog!

Bultrugwalvissen

De bultrug of ook wel de bultrugwalvis genoemd is een relatief grote vinvis. De bultrugwalvissen kunnen wel 12 tot 16 meter lang worden en wegen zo’n 20.000 – 30.000 kg. De bultrugwalvis onderscheidt zich van andere vinvissen door de lange borstvinnen. Ook zijn de staartvinnen onderling vaak verschillend. De bultrug staat vooral bekend om de sprongen die ze vaak vanuit het water maken. De walvis staat ook bekend om het gezang dat de mannetjes laten horen. Zo’n lied laten ze vaak horen tijdens de paartijd om het territorium af te bakenen en vrouwtjes te lokken.

walvissen costa rica

Wanneer kun je de walvissen in Costa Rica zien?

In principe zijn er twee seizoenen wanneer de walvissen Costa Rica bezoeken en hier naartoe migreren.

Eerste seizoen

  • Eind december tot eind maart

De populatie zwemt van de kust van Oregon naar Midden-Amerika richting de Pacifische kust van Costa Rica. In januari en februari kun je ze bijna zeker zien, maar in maart bijvoorbeeld heb je ook een grote kans. Het verschilt eigenlijk per jaar wanneer de piekmaanden zijn. Wel is het belangrijk om te weten dat tijdens het eerste seizoen de populatie van de walvissen in een minder groot aantal is en daardoor de kans op het spotten kleiner is.

Tweede seizoen

  • Eind juli tot eind oktober

De walvissen zwemmen langs de kust om te broeden. De babywalvissen zijn dan ook te spotten. Dit is tevens ook het beste seizoen. Langs de Pacifische kust van Costa Rica in het zuiden kun je walvissen spotten. De walvissen verblijven het liefst langs de kust van Costa Rica vanwege het warme water om te broeden en omdat Costa Rica zoveel aan bescherming doet. Door het warme water en de rust zullen de baby walvissen sneller groeien. Tijdens deze periode is het heel gemakkelijk om de walvissen te spotten doordat de moederwalvis met haar baby is.

walvissen costa rica

Wat zijn de goede plekken om de walvissen te spotten?

Uvita
In het zuiden van Costa Rica aan de Pacifische kust vind je het kustplaatsje Uvita. Dit kustplaatsje staat vooral bekend om het Nationaal Park Marino Ballena. Ballena betekent walvis in het Spaans. Ook leuk is dat je vanuit de hoogte bij laagwater de prachtige zandformatie in de vorm van een walvisstaart ziet! In Uvita kun je verschillende excursies en tours boeken, waarbij je per boot op zoek gaat naar de dolfijnen en walvissen. Vaak wordt er tijdens zo’n excursie ook een aantal stops gemaakt om te snorkelen.

walvissen costa rica

Drake Bay
Gelegen aan de noordzijde van het schiereiland Osa ligt Drake Bay. In Drake Bay kun je tijdens de maanden augustus, september en oktober zeker weten de walvissen zien! Het leuke van Drake Bay is dat je niet perse een boottocht hoeft te maken om de walvissen te zien. Wanneer je langs de kust wandelt vanaf Drake Bay naar het strand van San Josecito, loop je langs Punta Marenco. Vaak vanaf Punta Marenco kun je de walvissen al vanaf de kust zien!

Caño Island Tour
Vanuit Drake Bay kun je gemakkelijk per boot naar Caño Island. Dit eiland behoort tot het Nationaal Park Corcovado. Tijdens de boottocht kun je in de maanden juli, augustus, september en oktober zeker de walvissen spotten! En vervolgens ga je snorkelen dichtbij Caño eiland. Tijdens het snorkelen zwem je tussen het kleurrijke koraal, vissen, schildpadden en soms zelfs haaien en manta’s. Tijdens deze boottocht heb je ook de kans om dolfijnen en zeeschildpadden te zien.

walvissen costa rica

Golfo Dulce
De baai van Golfo Dulce ligt aan de Pacifische kust van Costa Rica. De golf hoort bij één van de drie tropische fjorden ter wereld! De golf is de thuisbasis voor veel onderwaterleven als dolfijnen, zeeschildpadden en tropische vissen en tevens is de golf een belangrijke plek voor de walvissen om te broeden. Vanaf de plaats Puerto Jiménez op het schiereiland OSA kun je boottochten boeken waarbij je op zoek gaat naar de walvissen!

walvissen costa rica

Ga op reis in september!

September is eigenlijk de ideale maand om naar Costa Rica te reizen (indien je buiten de schoolvakanties kan reizen). Aantrekkelijke vliegtickets, moederschildpadden eieren zien leggen in Tortuguero, walvissen spotten en het is laagseizoen! Unico Travel heeft voor de maand september een rondreis opgezet speciaal om de walvissen te spotten! Ga direct naar onze voorbeeldreis: september reis naar Costa Rica!

Lees ook:

2019-02-28T15:42:57+02:0021 april, 2017|

Pin It on Pinterest