Aan de Pacifische kust van Costa Rica zijn jaarlijks vele walvissen te spotten. Wat is de beste periode en wat zijn de beste plekken om de walvissen in Costa Rica te spotten? Unico Travel kunt u uitstekend adviseren over de mooiste gebieden en de beste tours.  Ontdek meer in dit reisblog.

Bultrugwalvissen

De bultrug of ook wel de bultrugwalvis genoemd, is een relatief grote vinvis. De bultrugwalvis kan wel 12 tot 16 meter lang worden en weegt zo’n 20.000 – 30.000 kg. De bultrug staat vooral bekend om de sprongen die ze vaak vanuit het water maken. De walvis staat ook bekend om het gezang dat de mannetjes laten horen. Zo’n lied laten ze vaak horen tijdens de paartijd om het territorium af te bakenen en vrouwtjes te lokken.

Wanneer zijn de walvissen in Costa Rica te zien?

In principe zijn er twee seizoenen wanneer de walvissen Costa Rica bezoeken en hier naartoe migreren.

Eerste seizoen

  • Eind december tot eind maart

De populatie zwemt van de kust van Oregon naar Midden-Amerika richting de Pacifische kust van Costa Rica. In januari en februari is de kans om walvissen te zien bijna gegarandeerd. Wel is het zo dat tijdens dit seizoen de walvissenpopulatie minder groot is dan tijdens het tweede seizoen (eind juli – eind oktober). Hierdoor is de kans op het spotten van walvissen kleiner.

Tweede seizoen

  • Eind juli tot eind oktober

In deze periode zwemmen de walvissen langs de kust om te broeden. De babywalvissen zijn dan ook te spotten. De walvissen verblijven het liefst langs de kust van Costa Rica vanwege het warme water om te broeden. Door het warme water en de rust zullen de baby walvissen sneller groeien. Tijdens deze periode is het heel gemakkelijk om de walvissen te spotten doordat de moederwalvis steeds met haar baby is.

Barbara van Unico Travel heeft jarenlang in Costa Rica gewoond en al vaak walvissen gespot! Benieuwd naar haar ervaring?

Neem contact op met Barbara

Wat zijn de beste plekken om de walvissen te spotten?

1. Uvita

In het zuiden van Costa Rica ligt Uvita. Deze kustplaats staat vooral bekend om het Nationaal Park Marino Ballena. Ballena betekent walvis in het Spaans. Vanuit de hoogte kunt u bij laagwater de prachtige zandformatie in de vorm van een walvisstaart zien. In Uvita kunt u verschillende tours boeken, waarbij u op zoek gaat naar de walvissen. Daarnaast is het ook mogelijk om dolfijnen te spotten. Vaak wordt de excursie ook gecombineerd met snorkelen.

Tip! Unico Travel werkt samen met een kleinschalige accommodatie in Uvita met een speciale veranda met uitzicht op zee. Uit de verte zijn hier de walvissen te spotten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

2. Drake Bay

Gelegen aan de noordzijde van het schiereiland Osa ligt Drake Bay. Vanuit Drake Bay kunt u verschillende excursies boeken en op zoek gaan naar walvissen. Maar het leukste aan Drake Bay is dat het niet perse nodig is om een boottocht te maken om de walvissen te kunnen zien. Unico Travel kent een unieke wandelroute waarbij u wandelt langs de kust, tropische stranden en regenwouden en uit de verte walvissen kunt spotten.

3.Caño Island

Vanuit Drake Bay is het een aanrader om een excursie te boeken naar Caño Island. Dit eiland behoort tot het Nationaal Park Corcovado. U kunt hier schitterend snorkelen en zwemmen tussen het kleurrijke koraal, tropische vissen, schildpadden en soms zelfs haaien en manta’s. Het leuke is dat u tijdens de boottocht een grote kans heeft om walvissen en dolfijnen te zien.

4. Golfo Dulce

De Golf Dulce behoort tot één van de drie tropische fjorden ter wereld! Het is de thuisbasis voor veel onderwaterleven zoals dolfijnen, zeeschildpadden en tropische vissen. Tevens is de golf een belangrijke plek voor de walvissen om te broeden. Vanaf de plaats Puerto Jiménez op het schiereiland Osa zijn boottochten te boeken waarbij u op zoek gaat naar de walvissen!

Tip! Unico Travel werkt samen met een lokale gids die privé boottochten organiseert over de Golfo Dulce. Neem contact op voor meer informatie!

September is één van de beste maanden voor Costa Rica

September is de ideale maand om naar Costa Rica te reizen.

Walvissen spotten in Costa Rica? Ontdek onze reis!

Bekijk onze september reis
Volg ons op social media