Wat is de beste periode om de bultrugwalvis in Costa Rica te spotten? En op welke plekken zijn ze te vinden? In ons blog leest u meer over het spotten van walvissen in Costa Rica.

Bultrugwalvissen

De bultrug of ook wel de bultrugwalvis genoemd, is een relatief grote vinvis. De bultrugwalvissen kunnen wel 12 tot 16 meter lang worden en wegen zo’n 20.000 – 30.000 kg. De bultrugwalvis onderscheidt zich van andere vinvissen door de lange borstvinnen. Ook zijn de staartvinnen onderling vaak verschillend. De bultrug staat vooral bekend om de sprongen die ze vaak vanuit het water maken. De walvis staat ook bekend om het gezang dat de mannetjes laten horen. Zo’n lied laten ze vaak horen tijdens de paartijd om het territorium af te bakenen en vrouwtjes te lokken.

Wanneer zijn de walvissen in Costa Rica te zien?

In principe zijn er twee seizoenen wanneer de walvissen Costa Rica bezoeken en hier naartoe migreren.

Eerste seizoen

  • Eind december tot eind maart

De populatie zwemt van de kust van Oregon naar Midden-Amerika richting de Pacifische kust van Costa Rica. In januari en februari is het bijna zeker te garanderen dat er walvissen te zien zijn, maar in maart bijvoorbeeld is de kans ook groot. Het verschilt eigenlijk per jaar wanneer de piekmaanden zijn. Tijdens het eerste seizoen is de populatie van de walvissen minder groot. Hierdoor is de kans op het spotten van walvissen kleiner.

Tweede seizoen

  • Eind juli tot eind oktober

De walvissen zwemmen langs de kust om te broeden. De babywalvissen zijn dan ook te spotten. Dit is tevens ook het beste seizoen. Langs de Pacifische kust van Costa Rica in het zuiden zijn walvissen te spotten. De walvissen verblijven het liefst langs de kust van Costa Rica vanwege het warme water om te broeden en omdat Costa Rica zoveel aan bescherming doet. Door het warme water en de rust zullen de baby walvissen sneller groeien. Tijdens deze periode is het heel gemakkelijk om de walvissen te spotten doordat de moederwalvis met haar baby is.

Wat zijn de beste plekken om de walvissen te spotten?

Uvita

In het zuiden van Costa Rica aan de Pacifische kust ligt het kustplaatsje Uvita. Dit kustplaatsje staat vooral bekend om het Nationaal Park Marino Ballena. Ballena betekent walvis in het Spaans. Ook leuk is dat vanuit de hoogte bij laagwater de prachtige zandformatie in de vorm van een walvisstaart te zien is! In Uvita zijn verschillende excursies en tours te boeken, waarbij u per boot op zoek gaat naar de dolfijnen en walvissen. Vaak wordt er tijdens zo’n excursie ook een aantal stops gemaakt om te snorkelen.

Tip! In Uvita werken wij samen met een schitterende accommodatie. Hier kunt u de walvissen vanaf de veranda spotten!

Drake Bay

Gelegen aan de noordzijde van het schiereiland Osa ligt Drake Bay. In Drake Bay is er in de maanden augustus, september en oktober zeker weten een kans om de walvissen zien! Het leuke van Drake Bay is dat het niet perse nodig is om een boottocht te maken om de walvissen te zien. Wanneer u langs de kust wandelt vanaf Drake Bay naar het strand van San Josecito, loopt u langs Punta Marenco. Vaak vanaf Punta Marenco kunt u de walvissen al vanaf de kust zien!

Caño Island

Vanuit Drake Bay is het gemakkelijk om per boot naar Caño Island te gaan. Dit eiland behoort tot het Nationaal Park Corcovado. Tijdens de boottocht in de maanden juli, augustus, september en oktober zijn de walvissen te spotten! En vervolgens is het mogelijk om te snorkelen dichtbij Caño Island. Tijdens het snorkelen zwemt u tussen het kleurrijke koraal, tropische vissen, schildpadden en soms zelfs haaien en manta’s. Tijdens deze boottocht is er een kans om dolfijnen en zeeschildpadden te zien.

Golfo Dulce

De baai van Golfo Dulce ligt aan de Pacifische kust van Costa Rica. De golf behoort tot één van de drie tropische fjorden ter wereld! De golf is de thuisbasis voor veel onderwaterleven als dolfijnen, zeeschildpadden en tropische vissen. Tevens is de golf een belangrijke plek voor de walvissen om te broeden. Vanaf de plaats Puerto Jiménez op het schiereiland Osa zijn boottochten te boeken waarbij u op zoek gaat naar de walvissen!

Ga op reis in september!

September is eigenlijk de ideale maand om naar Costa Rica te reizen (indien u natuurlijk buiten de schoolvakanties kunt reizen). Allereerst zijn er dan vaak aantrekkelijke vliegtickets. Ten tweede heeft u de kans om de moederschildpadden eieren te zien leggen in Tortuguero en walvissen te spotten aan de Pacifische kust. Ook is het in september laagseizoen. Door jarenlange ervaring en samenwerking met speciale gidsen is Unico Travel gespecialiseerd in het organiseren van reizen waarbij u gegarandeerd walvissen zult spotten.

Tip! Voor de maand september hebben wij speciaal een reis opgesteld, waarbij de schildpadden en walvissen kunt spotten! Bekijk hier onze voorbeeldreis: september reis naar Costa Rica! Of vraag een reis op maat aan!

Volg ons op social media: