Costa Rica staat naast de schitterende natuur ook bekend om de dieren die u er kunt spotten. Een bijzondere gebeurtenis die jaarlijks plaatsvindt, zijn de honderden schildpadden die op het strand eieren komen leggen. Unico Travel kent de plekken waar dit voorkomt en werkt samen met professionele gidsen en lodges, waar u dit tijdens uw individuele rondreis door Costa Rica kunt ervaren. De twee beste plekken om dit te ervaren zijn in Tortuguero en Playa Grande.

1. Tortuguero

 • Juli t/m eind september (schildpadden leggen eieren)
 • Eind september t/m begin december (eieren zien uitkomen)

Tortuguero is de op twee na belangrijkste plek ter wereld voor de groene zeeschildpad om te nestelen. Er zijn in de wereld zeven soorten zeeschildpadden. Daarvan nestelen zich in Costa Rica vijf soorten en daarvan weer vier soorten in Tortuguero namelijk: de lederschildpad, de onechte karetschildpad, de karetschildpad en de groene zeeschildpad. De groene zeeschildpad wordt het meest gespot in Tortuguero.

In Tortuguero leggen jaarlijks duizenden schildpadden eieren. De schildpadden hebben vaak meer dan 2.600 kilometer afgelegd om de plek te vinden waar zij geboren zijn. Gewoonlijk gaat het vrouwtje elke twee tot vier jaar na het paren terug naar het strand en als ze de juiste nestplaats heeft gevonden, graaft ze met haar achterste zwemvliezen een gat in het zand en legt ze haar eieren. Dan bedekt zij het nest met zand en keert zij terug naar zee. Na 45 tot 75 dagen komen de babyschildpadden uit en gaan richting de zee. Veel schildpadden overleven het niet, omdat zij worden gevangen voor krabben, reigers of wasberen.

Het is een indrukwekkend moment en een ervaring die u nooit zal vergeten. Onder begeleiding van een gecertificeerde gids kunt u dit van dichtbij meemaken. Unico Travel werkt samen met deze gidsen. Neem contact met ons op.

Wist u dat? Een schildpad heeft 30 jaar nodig om volwassen te worden en uit de statistieken blijkt dat van de 1.000 schildpadden er één overleeft om volwassen te worden.

Barbara

Barbara van Unico Travel heeft jarenlang in Costa Rica gewoond. Benieuwd naar haar ervaring? 

Kies de juiste lodge in Tortuguero

In Tortuguero zijn er veel overnachtingsmogelijkheden. Het is belangrijk om in de juiste lodge te overnachten en met de meest professionele gidsen op pad te gaan. Dit draagt zeker bij aan deze unieke ervaring! Tortuguero is alleen te bereiken per boot. U vaart door de kanalen langs de ongerepte regenwouden naar de lodge toe. Unico Travel werkt al jarenlang samen met twee lodges, die beiden gelegen zijn aan de rivier. Onze lodges hebben professionele Engelstalige gidsen, comfortabele bungalows en fijne dagprogramma’s. Neem contact op voor meer uitleg over Tortuguero of bekijk direct onze individuele rondreizen naar Costa Rica.

2. Playa Grande

 • November t/m begin februari (lederschildpad eieren zien leggen)
 • November t/m mei (andere soorten schildpadden eieren zien leggen)
 • Tours tussen oktober en februari
 • Babyschildpadden in maart te zien

Playa Grande ligt aan de Pacifische kust in het noorden van Costa Rica, in de provincie Guanacaste. Het is een beschermd natuurgebied, vanwege de lederschildpadden die hier eieren leggen. De parkdienst biedt tours aan naar de schildpadden tussen oktober en februari. Unico Travel kan u helpen met het regelen van de vergunningen. Wij werken al jarenlang samen met hotels dichtbij Playa Grande.

Wist u dat? Playa Grande is het twee na grootste gebied ter wereld waar de lederschildpadden eieren leggen.

3. Pacuare Reserve

 • Maart t/m eind juni (lederschildpad eieren zien leggen)
 • Juni t/m september (babyschildpadden uit zien komen)
  Pacuare Reserve ligt aan de Caribische kust tussen de havenstad Limon en Tortuguero Nationaal Park. Vanaf 1989 wordt het natuurreservaat Pacuare  beschermd, doordat John Denham 800 hectare land kocht ter bescherming. Het land werd maar door 4 mensen bewoond, waardoor de natuur nog zeer ongerept was. Tijdens het schildpaddenseizoen kwamen veel stropers naar het strand om schildpadden te doden of eieren mee te nemen.
  Er komen vele aantallen Leatherback turtles en Green turtles naar de stranden die grenzen aan het natuurreservaat Pacuare.
  Vanaf het moment dat John Denham het land in zijn bezit had, begon de bescherming door biologen en zette hij vrijwilligers in voor onderzoek en bescherming van het natuurreservaat. John Denham heeft het reservaat toevertrouwd en gegeven aan EPI (Ecology Project International).
  Tijdens het bezoek aan Pacuare kunt u mee helpen om bijvoorbeeld de baby schildpadjes te meten en te wegen. Ook is het heel bijzonder om te zien hoe de enorme Leatherback schildpadden eieren leggen en ondertussen kunt u de vrijwilligers ondersteunen met hun onderzoek.

4. Ostional

 • Tijdens de maanden augustus, september en oktober komen duizenden Olive Ridley zeeschildpadden eieren leggen!
 • De aankomst (of arribada) van de zeeschildpadden bij Ostional vindt plaats op 900 meter strand en trekt jaarlijks honderdduizenden schildpadden, die massaal hun eieren komen leggen. Tijdens de arribada, of ‘aankomst’, ligt het strand vol met Olive Ridley zeeschildpadden.

Schildpadden kruipen moeizaam aan land en zoeken in het donker een geschikte plek voor hun nest. Daar graven ze een gat van ongeveer een halve meter diep en leggen daarin zo’n 100 eitjes. Het gat wordt dan gedicht en het zand goed aangestampt, waarna moederschildpad terug kruipt naar de zee.

De kuststrook bij Ostional wordt dag en nacht bewaakt door locals, om stropers en andere ongewenste bezoekers tegen te gaan. Tussen 12 en 5 uur ‘s nachts is het niet toegestaan om het strand te betreden. Daarbuiten is het aan te raden om ’s avonds met een gids naar het strand van Ostional te gaan. De gidsen communiceren onderling over de beste plekken en beschermen de schildpadden. Ze kunnen u ook meer vertellen over het proces van eieren leggen en de dieren zelf. De gids heeft een rode zaklamp en leidt u op het juiste moment naar de schildpadden die eieren leggen.

Ook in Costa Rica de schildpadden eieren zien leggen?

Door jarenlange ervaring kent Unico Travel de beste plekken in Costa Rica waar de schildpadden hun eieren leggen. Wilt u zelf deze bijzondere gebeurtenis ervaren? Neem contact met ons op voor ons persoonlijke verhaal of bekijk onze individuele rondreizen door Costa Rica.