Costa Rica staat naast de schitterende natuur ook bekend om de dieren die u er kunt spotten. Een bijzondere gebeurtenis die jaarlijks plaatsvindt in Costa Rica zijn de honderden schildpadden die op het strand hun eieren komen leggen. De schildpadden leggen hun eieren op het strand waar ze zelf ooit geboren zijn. Vandaar dat er bepaalde plekken zijn waar er heel veel schildpadden komen. In dit blog leest u waar en wanneer de schildpadden te zien zijn.

Tortuguero

  • Juli t/m eind september (moederschildpadden leggen eieren)
  • Eind september t/m begin december (eieren zien uitkomen)

Tortuguero is voor de groene zeeschildpad een belangrijke nestelplaats. Van juli t/m eind september leggen hier duizenden schildpadden hun eieren. Twee maanden nadat de moederschildpadden hun eieren hebben gelegd (van september t/m begin december) komen de eieren uit.

Het is een indrukwekkend moment en een ervaring die u nooit zal vergeten. De schildpadden zoeken een plek om te nestelen. Hierna graven de schildpadden een kuil en leggen ze hun eieren neer. Van dichtbij kunt u dit zien. Wel alleen onder begeleiding van een gecertificeerde gids.

Het is ook een mooi moment om de moederschildpad weer terug naar de oceaan te zien gaan. Van alle eieren die worden gelegd door de schildpadden overleeft slechts 1% van de babyschildpadden het tot volwassenheid. Dit komt onder andere door de jacht op schildpadden, milieuvervuiling en natuurlijke vijanden.

Naast de schildpadden leven er nog veel meer dieren in het regenwoud van Tortuguero. Spot onder andere luiaards, toekans, kaaimannen, krokodillen en pijlgifkikkers.

Playa Grande

  • November t/m begin februari (lederschildpad eieren zien leggen)
  • November t/m mei (andere soorten eieren zien leggen)
  • Tours tussen oktober en februari
  • Babyschildpadden in maart te zien

Playa Grande, een mooi strand in het noorden aan de Pacifische kust in de provincie Guanacaste. Het is een beschermd natuurgebied, omdat de lederschildpadden er eieren leggen. In Playa Grande kunt u de lederschildpad tussen november en begin februari eieren zien leggen. In de maanden november t/m mei kunt u in de omgeving van Playa Grande andere schildpadden eieren zien leggen. De parkdienst biedt tours aan naar de schildpadden tussen oktober en februari. Hierna in maart kunt u de babyschildpadden zien.

Zelf in Costa Rica schildpadden zien?

Door jarenlange ervaring weet Unico Travel de beste plekken in Costa Rica waar de schildpadden hun eieren leggen. Wilt u zelf deze bijzondere gebeurtenis meemaken? Maak een rondreis door Costa Rica. Vraag een reisvoorstel aan of neem contact met ons op!

Volg ons op social media: