Costa Rica staat naast de schitterende natuur ook bekend om de dieren die u er kunt spotten. Een bijzondere gebeurtenis die jaarlijks plaatsvindt zijn de honderden schildpadden die op het strand eieren komen leggen. Unico Travel kent de plekken waar dit voorkomt en werkt samen met professionele gidsen en lodges, waar u dit tijdens uw rondreis door Costa Rica kunt ervaren. De twee beste plekken om dit te ervaren zijn in Tortuguero en Playa Grande.

1. Tortuguero

  • Juli t/m eind september (schildpadden leggen eieren)
  • Eind september t/m begin december (eieren zien uitkomen)

Tortuguero is de op twee na belangrijkste plek ter wereld voor de groene zeeschildpad om te nestelen. Er zijn in de wereld zeven soorten zeeschildpadden. Daarvan nestelen zich in Costa Rica vijf soorten en daarvan weer vier soorten in Tortuguero namelijk: de lederschildpad, de onechte karetschildpad, de karetschildpad en de groene zeeschildpad. De groene zeeschildpad wordt het meest gespot.

In Tortuguero leggen jaarlijks duizenden schildpadden eieren. De schildpadden hebben vaak meer dan 2.600 kilometer afgelegd om de plek te vinden waar zij geboren zijn. Gewoonlijk gaat het vrouwtje elke twee tot vier jaar na het paren terug naar het strand en als ze de juiste nestplaats heeft gevonden, graaft ze met haar achterste zwemvliezen een gat in het zand en legt ze haar eieren. Dan bedekt zij het nest met zand en keert zij terug naar zee. Na 45 tot 75 dagen komen de babyschildpadden uit en gaan richting de zee. Veel schildpadden overleven het niet, omdat zij worden gevangen voor krabben, reigers of wasberen.

Het is een indrukwekkend moment en een ervaring die u nooit zal vergeten. De schildpadden zoeken een plek om te nestelen. Hierna graven de schildpadden een kuil en leggen ze de eieren. Onder begeleiding van een gecertificeerde gids kunt u dit van dichtbij meemaken. Unico Travel werkt samen met deze gidsen.  Neem contact met ons op.

Wist u dat? Een schildpad heeft 30 jaar nodig om volwassen te worden en uit de statistieken blijkt dat van de 1.000 schildpadden er één overleeft om volwassen te worden.

Barbara

Barbara van Unico Travel heeft al heel vaak de schildpadden eieren zien leggen in Costa Rica. Benieuwd naar haar ervaring? 

Neem contact op met Barbara

Kies de juiste lodge in Tortuguero

In Tortuguero zijn er veel overnachtingsmogelijkheden. Het is belangrijk om in de juiste lodge te overnachten en met de meest professionele gidsen op pad te gaan. Dit draagt zeker bij aan deze unieke ervaring! Tortuguero is alleen te bereiken per boot. U vaart door de kanalen langs de ongerepte regenwouden naar de lodge toe. Unico Travel werkt al jarenlang samen met twee lodges, die beiden gelegen zijn aan de rivier. Onze lodges hebben professionele Engelstalige gidsen, comfortabele bungalows en fijne dagprogramma’s. Neem contact op voor meer uitleg over Tortuguero of bekijk direct onze rondreis naar Costa Rica.

Nieuwsgierig? Bekijk onze rondreis naar Costa Rica.

2. Playa Grande

  • November t/m begin februari (lederschildpad eieren zien leggen)
  • November t/m mei (andere soorten eieren zien leggen)
  • Tours tussen oktober en februari
  • Babyschildpadden in maart te zien

Playa Grande ligt aan de Pacifische kust in het noorden van Costa Rica, in de provincie Guanacaste. Het is een beschermd natuurgebied, vanwege de lederschildpadden die hier eieren leggen. De parkdienst biedt tours aan naar de schildpadden tussen oktober en februari. Unico Travel kan u helpen met het regelen van de vergunningen. Wij werken al jarenlang samen met hotels dichtbij Playa Grande.

Wist u dat? Playa Grande is het twee na grootste gebied ter wereld waar de lederschildpadden eieren leggen.

Ook in Costa Rica de schildpadden eieren zien leggen?

Door jarenlange ervaring kent Unico Travel de beste plekken in Costa Rica waar de schildpadden hun eieren leggen. Wilt u zelf deze bijzondere gebeurtenis ervaren? Neem contact met ons op voor ons persoonlijke verhaal of bekijk onze rondreis door Costa Rica.

Interesse? Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica!