Waarom op individuele rondreis door Costa Rica met de kinderen? Costa Rica is één groot natuurparadijs en één van de leukste bestemmingen ter wereld om als gezin naar toe te reizen! Waarom? Lees in ons blog over:

 1. Veelzijdige bestemming
 2. Korte reisafstanden
 3. Vervoer
 4. Activiteiten
 5. Dieren spotten
 6. Tropische stranden
 7. Kindvriendelijke accommodaties
 8. Reiservaring Leoni en haar familie
 9. Reiservaring Yvonne en haar familie

1. Veelzijdige bestemming

Costa Rica is een veelzijdige bestemming. Van ongerepte regenwouden, sprookjesachtige nevelwouden en mangroven tot aan actieve vulkanen, tropische stranden en watervallen. Er zijn veel mogelijkheden om leuke activiteiten te beleven zoals ziplinen, raften en hiken. Daarnaast kunt u er vele dieren spotten zoals ara’s, toekans, apen en luiaards. Liever ontspannen aan een tropisch strand? Ook dat is mogelijk, kortom voor ieder wat wils!

“Waarom ik dit zo’n mooie reis vond is dat we geen compromissen hoefden te sluiten. Ieder van het gezin was helemaal blij. Eigenlijk was in Costa Rica alles mooi en hoefde je niet te discussiëren.” – Leoni

Ontdek onze familiereis door Costa Rica

2. Korte reisafstanden

Onze ervaring is dat families het niet altijd fijn vinden om steeds ver en vaak te moeten reizen. Costa Rica is ideaal als het gaat om de reisafstanden. De langste reistijd is ongeveer vier uur. Daarnaast geven wij altijd tips voor leuke tussenstops om even de benen te strekken en om wat te eten of te drinken.

Kortom, in slechts een aantal uur bevindt u zich vaak al in een compleet ander landschap. Hierdoor is het niet nodig om steeds ver te moeten rijden. Het is ook mogelijk om meerdere nachten op één plek te blijven, zodat u niet steeds hoeft te verplaatsen.

3. Vervoer

Eigen huurauto

Costa Rica is de perfecte bestemming om zelf met een avontuurlijke 4×4 te verkennen. Unico Travel zorgt ervoor dat de lodges op de mooiste plekken liggen en geschikt zijn voor de kinderen. De reisafstanden zijn vaak kort. In een aantal uur rijdt u vaak al van tropische stranden naar ongerepte regenwouden en van vulkanen naar mangroven. Deze afwisseling maakt het reizen erg leuk.

“Ook het auto rijden vonden mijn broertje en ik voor het eerst leuk. We maakten geen ruzie maar deden wedstrijdje wie de meeste dieren kon spotten! Ook het rijden met de jeep en af en toe door een riviertje rijden vond ik een leuke ervaring met mijn ouders. We lieten mijn vader steeds terug rijden om opnieuw door het riviertje te kunnen. Het was zeker een avontuur om te reizen. Ook zijn de reisafstanden niet lang. Dat is fijn dan kan je nog meer doen op de dag in plaats van alleen maar reizen.”- Leoni

Leuke tussenstops

Unico Travel kent tijdens uw rondreis door Costa Rica vaak leuke tussenstops, ook voor de kinderen. Daarnaast geeft Unico Travel ook altijd tips voor leuke restaurantjes en bakkertjes om te lunchen.

Voorbeelden:

 • Een ananasplantage waar u met een tractor over de plantage heen rijdt en een leuke uitleg krijgt.
 • Restaurantje waar vaak grote oranje leguanen te zien zijn.
 • Lokale finca met boerderij dieren.
 • Brug over een rivier waar vele krokodillen te zien zijn (ook bekend van Freek Vonk).
 • Restaurant met loopbrug door het regenwoud.

Boot

Een leuke manier om Costa Rica met kinderen te verkennen is per boot. Op sommige plekken is het alleen mogelijk om er per boot naar toe te varen. Het varen is voor kinderen vaak al één groot avontuur. Een mooie tocht in het zuiden van Costa Rica neemt u bijvoorbeeld mee over zee en langs mangroven. Onderweg is er van alles te zien.

Een andere leuke manier van reizen is om per ferry van Puntarenas naar het schiereiland Nicoya te reizen.

Hiken

Voor de oudere kinderen (+/-15 jaar) is het mogelijk om op het schiereiland Osa van ranger station naar ranger station te hiken door het Nationaal Park Corcovado. Dit is een tocht van ruim 7 uur wandelen, 20 kilometer lang, door de ongerepte regenwouden en langs tropische stranden. Onderweg overnacht u op een platform in het regenwoud bij het ranger station. Een unieke ervaring om als gezin te beleven.

Lees hier alles over deze hike door het Nationaal Park Corcovado

Ontdek onze familiereis door Costa Rica

4. Activiteiten

Costa Rica staat ook bekend om de vele activiteiten die er te beleven zijn. De activiteiten zijn vaak geschikt voor de hele familie, voor jong en oud. Of u nu met jonge kinderen reist of met tieners, er is genoeg te beleven! Hier leest u welke activiteiten u zoals in Costa Rica met kinderen kunt beleven.

– Wandelen over de hangbruggen

Op meerdere plekken in Costa Rica is het mogelijk om te wandelen over hangbruggen. De mooiste plek om dit te doen is bij de Arenal vulkaan. Wandelen over de bruggen en ondertussen genieten van de regenwouden, tropische tuinen en watervallen. Wie weet spot u hier ook nog luiaards en apen! Andere plekken om te wandelen over hangbruggen zijn bijvoorbeeld op het schiereiland Osa of het nevelwoud van Monteverde.

– Ziplinen

Een avontuurlijke activiteit voor het hele gezin is ziplinen door de schitterende natuur van Costa Rica. Ziplinen kan op vele plekken in het land. Een populaire plek om dit te doen is bij de Arenal vulkaan. Hierbij zweeft u van boomtop naar boomtop door het ongerepte regenwoud en langs een hoge waterval. Andere plekken waar wij het ziplinen erg mooi vinden is aan de Caribische kust en op het schiereiland Osa.

– Raften

Als u door Costa Rica met kinderen reist, is het een aanrader om te gaan raften. Costa Rica kent vele rivieren waar het mogelijk is om te gaan raften. Voorbeeld zijn de Savegre rivier, Sarapiqui rivier en de Pacuare rivier. Voor gezinnen met jonge kinderen raden wij eigenlijk altijd de Sarapiqui of de Savegre rivier aan. De Pacuare rivier is echt geschikt voor gezinnen met tieners. Deze rivier is wat ruiger dan de andere rivieren.

Lees in ons blog uitgebreide informatie over het raften in Costa Rica

– Surfen

Costa Rica staat bekend om de vele surfstranden. Vele reizigers gaan speciaal naar Costa Rica toe om er te gaan surfen. Er zijn zowel surfstranden voor beginners als voor ervaren surfers. Voor kinderen is het erg leuk om een surfles te volgen.

Fijne plekken om te surfen zijn:

 • Montezuma – Playa Grande
 • Samara – Playa Samara
 • Dominical – Playa Dominical

– Paardrijden

Unico Travel kent leuke adresjes waar het leuk is om te gaan paardrijden. Dit is leuk voor zowel de beginnende als de ervaren ruiter. Galopperen over het strand of juist rustig door de rivier lopen. Een leuke ervaring!

– Boottochten

Op meerdere plekken in Costa Rica het mogelijk om boottochten te maken door de ongerepte natuur. Dit is leuk voor het hele zin. Terwijl u vaart en de gids van alles uitlegt, kunt u heerlijk genieten van de ongerepte natuur en de dieren die er te zien zijn. Een fijne manier om de omgeving te ontdekken. Er zijn verschillende plekken waar het mooi is om een boottour te maken namelijk in Tortuguero, Boca Tapada, Tárcoles en de Golfo Dulce.

Tortuguero

Tortuguero ligt aan de Caribische kust van Costa Rica en is een leuke bestemming voor aan het begin van uw reis door Costa Rica. Vaar door de kanalen langs de ongerepte regenwouden naar de lodge toe. Het gebied staat bekend om de tropische regenwouden, de dieren die er te zien zijn en met name de schildpadden die er van juli t/m september eieren leggen. Tijdens een boottour legt de gids u alles uit over de flora en fauna van de omgeving. Onderweg geniet u van de vele dieren die er te zien zijn zoals apen, leguaan, krokodillen, kaaimannen en vele vogelsoorten.

Boca Tapada

Boca Tapada ligt in het noorden van Costa Rica. Het is een aanrader om een boottocht te maken over de rivier de San Carlos. Onderweg ziet u vaak apen, groene ara’s, gieren, krokodillen en leguanen. Daarnaast maakt u ook een tussenstop bij een lokaal dorpje en een schooltje. Erg leuk ook voor de kinderen om leeftijdsgenootjes te ontmoeten.

Tárcoles

Vaar door de mangroven rondom Tárcoles en ontdek de vele krokodillen waar de plek om bekend staat. Deze plek is tevens al een keer in het televisieprogramma van Freek Vonk geweest. De boten komen redelijk dichtbij de krokodillen en daarnaast is het ook mogelijk om wasberen, leguanen, apen en vele vogelsoorten te spotten.

Golfo Dulce

Een minder bekende plek om een boottour te maken is de Golfo Dulce. De Golfo Dulce ligt bij het schiereiland Osa en staat bekend om de tropische fjorden. Unico Travel werkt samen met locals die samen met u deze golf willen verkennen. Per boot vaart u over de golf. Extra bijzonder is dat de kans vrij groot is om dolfijnen langs de boot te zien zwemmen. In bepaalde maanden is het ook mogelijk om walvissen te spotten!

– Snorkelen en duiken

Costa Rica betekent ‘rijke kust’. En dat is helemaal waar. Er zijn ook meerdere plekken aan de kust waar het mogelijk is om te gaan duiken of snorkelen. De mooiste plek is Caño Island, dat behoort tot het Nationaal Park Corcovado op het schiereiland Osa. Vanuit Drake Bay is het mogelijk om hier een dagje te snorkelen of te duiken. Het onderwaterleven bestaat uit kleurrijk koraal, tropische vissen, roggen, haaien en schildpadden. Daarnaast is het mogelijk om dolfijnen langs de boot te zien zwemmen en in bepaalde maanden walvissen te spotten.

– Dierenopvangcentra bezoeken

Een leuke activiteit om in Costa Rica met kinderen te doen is een dierenopvangcentrum bezoeken. Op meerdere plekken in het land vindt u dierenopvangcentra. Als u samen met uw gezin reist, dan is het zeker leuk voor de kinderen om zo’n opvangcentrum te bezoeken. Aan de Caribische kust van Costa Rica ligt bijvoorbeeld het Jaguar Rescue Center. Hier worden gewonde dieren opgevangen en geholpen om uiteindelijk weer uitgezet te worden. In Cahuita ligt ook het opvangcentrum voor luiaards.

Overige activiteiten

Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere activiteiten te beleven in Costa Rica zoals:

 • Glijden van een waterglijbaan door het regenwoud
 • Hiken (bijvoorbeeld door het Nationaal Park Corcovado)
 • Ontspannen in warmwaterbaden
 • Abseilen van watervallen
 • Indianenstam bezoeken
 • Mountainbiken
 • Tuben
 • Fietsen
 • Goud zoeken
Ontdek onze familiereis door Costa Rica

5. Dieren spotten

Costa Rica staat bekend om haar unieke flora en fauna. U vindt er een diversiteit aan natuurlandschappen. Daarnaast leven er vele diersoorten in het land. Costa Rica is daarom ook zo ontzettend leuk voor kinderen. In ieder gebied kunt u op zoek gaan naar de meest uiteenlopende diersoorten. De gidsen leggen vaak veel uit, maar het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid al vele dieren te spotten.

Veel voorkomende dieren in Costa Rica zijn:

 • Luiaards
 • Ara’s
 • Apen
 • Toekans
 • Krokodillen
 • Dolfijnen
 • Walvissen
 • Miereneters
 • Tapirs
 • Kaaimannen
 • Neusberen
 • Pijlgifkikkers

Lees meer in ons blog over dieren in Costa Rica

6. Tropische stranden

Costa Rica staat bekend om de schitterende tropische stranden. Het zijn geen stranden met wit zand en een azuurblauwe zee, maar echte tropische stranden met wuivende palmbomen op de achtergrond. Het land kent ook nog vele verborgen stranden, waar het heerlijk is om als gezin te zijn, zonder vele andere toeristen.

Onze aanbevelingen voor stranden voor jonge gezinnen:

 • Puerto Jimenez (Playa Platanares)
 • Manuel Antonio (Playa Biesanz)
 • Samara (Playa Samara)

Bij deze stranden zijn de golven niet zo hoog en is het vaak relatief rustig.

Ontdek onze familiereis door Costa Rica

7. Kindvriendelijke accommodaties

Unico Travel kent Costa Rica als geen ander en wij weten ook leuke adresjes die niet op internet te vinden zijn. Echte lokale en persoonlijke adresjes, vooral ook leuk voor de kinderen.

Overnachten op een lokale finca

Unico Travel werkt samen met een lokale finca (boerderij). Hier maakt u het echte lokale Costa Ricaanse leven mee. U ervaart de gastvrijheid van de lokale familie en de kinderen kunnen met leeftijdsgenoten spelen. Zo zijn er twee zwembaden en is er ook een voetbalveld, tafeltennistafel en kunnen ze rodeo stier rijden. Erg leuk, vele locals uit de omgeving komen er vaak een dagje naar toe.

Overnachten in boomhut

Op meerdere plekken in Costa Rica is het mogelijk om in een boomhut te overnachten. Een unieke ervaring waarbij u wordt omringd door het ongerepte regenwoud, bijzondere vogels die voorbij vliegen en apen die voorbij slingeren.

Accommodaties met meerdere slaapkamers

Wij merken dat families (zeker met kleinere kinderen) het erg fijn vinden om op één kamer te verblijven. Unico Travel werkt samen met kleinschalige en persoonlijke adresjes waar vaak ook meerdere slaapkamers zijn. Een leuk appartementje met twee slaapkamers, een keukentje en ruime veranda. Heerlijk om toch samen in één kamer te verblijven, maar wel met meerdere slaapkamers.

Op familiereis door Costa Rica met Unico Travel?

Unico Travel kent Costa Rica als geen ander. Wij organiseren al jarenlang reizen voor families. Op onze website hebben we ook een speciale familiereis als voorbeeld geplaatst. Alles is maatwerk.

Neem gerust contact met ons op of vraag een reisvoorstel aan. Aan de hand van uw wensen, stellen wij graag uw droomreis samen. Wij weten precies welke plekken en accommodaties bij u passen.

Lees ook hieronder verder nog de ervaringen van Yvonne en Leoni!

Ontdek onze familiereis door Costa Rica

8. Reiservaring Leoni – Waarom als gezin op reis naar Costa Rica?

Leoni reisde een aantal jaar geleden met haar broertje en ouders naar Costa Rica.

“Waarom ik dit zo’n mooie reis vond is dat we geen compromissen hoefden te sluiten. Eigenlijk was in Costa Rica alles mooi en hoefde je niet te discussiëren. Iedere stap was een verrassing. ” – Leoni

In het blog op de website van Kleine Globetrotter, leest u verder hoe zij haar reis heeft ervaren.

Lees hier hoe Leoni de reis heeft ervaren

9. Reiservaring van Yvonne over haar familiereis door Costa Rica

“Vele reizen had ik al alleen gemaakt met mijn favoriete rugzak, dit keer zou het anders worden. Dit keer ging ik met man en 2 kinderen van 8 en 10 jaar. Kon ik eerder slapen waar ik wilde, rechts- of linksaf slaan waar ik wilde. Nu met mijn gezin zou dat anders zijn, schatte ik in. Meer organisatie had deze reis nodig had ik me bedacht. Ruim 4 weken reistijd mocht ik invullen voor ons vier.

Tijdens het uitzoeken van de reis kwamen we zoveel moois tegen, maar wat past wel bij ons en wat niet? Hoe verbind ik reisdoel 1 met reisdoel 2 enzovoorts. Eens kijken op internet hoe anderen dat doen.. En zo kwam ik uiteindelijk bij Unico Travel terecht, bij Barbara.

Reizen op maat

Eén van de eerste dingen die ze aan de telefoon zei was of ik echt de reis wilde laten organiseren, omdat er veel tijd in zou gaan zitten. Zo die is eerlijk dacht ik! Ik vond het een prima basis om verder te gaan als ze die tijd ook in onze reis zou stoppen kwam het wel goed. Via de mail stuurde Barbara voorstellen die ik dan kon bekijken. Het werd een makkelijke samenwerking waarbij ik goed merkte dat Barbara veel ervaring had en toch goed wist om te gaan met de individuele wensen die ik terug wilde zien in onze reis.

Barbara heeft zelf ook een dochter en wist precies de plekken en activiteiten die kinderen aanspreken!

Voor onze kinderen wilde ik graag dat ze gegrepen werden door het zijn in andere landen zich konden verwonderen aan natuurschoon, avontuurlijke trips mee konden maken enzovoorts.

Canopy tour, vulkanen beklimmen, goud zoeken, lokale gemeenschappen ontmoeten

EN?? Nou het zat er in hoor, van een schitterende canopy tour door het regenwoud, naar het beklimmen van een vulkaan, het zoeken naar goud, nachtelijk spotten van de schildpadden, avontuurlijk varen op zee, spotten van walvissen en dolfijnen, af en toe een heerlijk zwembad om in te plonsen en de verwondering om te zien hoe kinderen van de Guaymi gemeenschap een schooldag hebben. En nog zo veel meer!

Ook zijn we Barbara en haar dochter tijdens de reis tegengekomen en hebben we samen de verjaardag gevierd met een piñata! Costa Rica met kinderen? Zeker doen!

Costa Rica is zo fijn en veilig om met kinderen doorheen te reizen of je dit nou zelf doet met een taxi, per bootje, collectivo (busje waar meerdere toeristen in zitten) of zelf per auto reist, het blijft een heerlijke ervaring!”

Ontdek onze familiereis door Costa Rica