Costa Rica staat bekend om de vele diersoorten die er te zien zijn. Van prachtig gekleurde ara’s en toekans tot krokodillen, apen en poema’s. Toch is de luiaard in Costa Rica ons favoriete dier. In ons blog leest u alles over de luiaards in Costa Rica.

De luiaard

Luiaards komen veel voor in Costa Rica. Naar schatting leven er momenteel zo’n 2 miljoen luiaards. De luiaards zijn moeilijk te spotten. Ze leven namelijk hoog in de bomen tussen de bladeren. De luiaard beweegt niet veel en slaapt gemiddeld tot zo’n 18 uur per dag.

Twee soorten luiaards in Costa Rica

In de jungle van Costa Rica leven twee soorten luiaards:

 • Tweetenige luiaard
 • Drietenige luiaard

De tweetenige luiaard heeft, zoals de naam al zegt, twee klauwen aan zijn voorste ledematen en is grijzer van kleur dan de drietenige luiaard. De tweetenige luiaard leeft vooral ’s nachts.

De drietenige luiaard heeft drie klauwen aan zijn voorste ledematen. Deze luiaard is vaalbruin en heeft langere haren dan de tweetenige luiaard. De drietenige luiaard leeft meer overdag.

In het regenseizoen groeit er tussen de vacht van de luiaards algen. Dit zorgt ervoor dat de vacht verkleurd en hierdoor is het dier gecamoufleerd en minder goed zichtbaar voor roofdieren. De algen zorgen er ook voor dat de luiaard extra voedingsstoffen binnen krijgt.

Opvangcentrum voor luiaards in Costa Rica

In Costa Rica kunt u het enige luiaard opvangcentrum ter wereld bezoeken. Luiaards worden onder andere bedreigd door het verkeer en het opvangcentrum redt en verzorgt luiaards die er slecht aan toe zijn.

In het opvangcentrum – Sloth Sanctuary – in Cahuita is het mogelijk om een rondleiding te krijgen van de verzorgers. Zij leggen u alles uit over deze bijzondere dieren. U krijgt informatie over het leven van de luiaards en de problemen waar ze momenteel mee kampen. Daarnaast vaart u tijdens de tour ook per boot door het leefgebied van de luiaards en heeft u kans om naast luiaards ook wasberen, kaaimannen en apen te spotten.

Waar kunt de luiaards spotten?

Luiaards leven voornamelijk hoog in de boomtoppen, maar u kunt ze het best spotten in de regenwouden van de laaglanden van Costa Rica tot 1.800 meter. In principe kunt u de luiaards in bijna heel Costa Rica spotten.

De beste plekken om de luiaards te zien zijn:

 • Nationaal Park Tortuguero
 • Nationaal Park Cahuita
 • Natuurreservaat Gandoca de Manzanillo
 • Nationaal Park Manuel Antonio
 • Schiereiland Osa

De luiaards zijn meestal te vinden in de zogenoemde ‘trompetboom’.

Wist u dat … ?

 • Luiaards een extra wervel hebben. Hierdoor kunnen ze hun kop minstens 180 graden draaien.
 • Luiaards leven al sinds de prehistorie en in die tijd zagen ze er heel anders uit. De luiaards waren toen veel groter dan nu. Ze konden net zo groot worden als een olifant.
 • De luiaards leven niet alleen hoog in de boomtoppen. Deze dieren kunnen ook zwemmen en zijn dan ook veel sneller in het water dan op het land.
 • De luiaards slapen gemiddeld 18 uur per dag en ze leggen ook niet meer dan 38 meter per dag af. Ze zijn de traagste zoogdieren ter wereld.

Zelf luiaards spotten?

Wilt u ook graag luiaards in Costa Rica spotten? Wij helpen u graag met het samenstellen van een unieke reis. Neem contact op of vraag direct een reisvoorstel aan.

Reisvoorstel aanvragen
Volg ons op social media