Costa Rica staat bekend om de vele diersoorten die er te zien zijn. De meest schattige dieren zijn de luiaards. Naar schatting leven er momenteel zo’n twee miljoen.. De luiaards zijn vrij moeilijk te spotten, aangezien ze hoog in de bomen leven tussen de bladeren. Daarnaast beweegt de luiaard niet veel en slaapt deze gemiddeld zo’n 18 uur per dag. In ons blog leest u alles over de luiaards in Costa Rica.

Luiaards in Costa Rica spotten met Unico Travel

Bijna iedere reiziger die een individuele rondreis naar Costa Rica maakt, droomt ervan om een luiaard te zien. Toch zijn deze niet gemakkelijk te spotten. De luiaards zitten vaak hoog in de bomen verstopt tussen de bladeren. Unico Travel organiseert tours met lokale gidsen die samen met u op zoek gaan naar deze bijzondere dieren. Zo lukt het iedereen om tijdens zijn of haar reis een luiaard te spotten! In onderstaand filmpje ziet u hoe onze reizigers van dichtbij luiaards hebben gespot. Een unieke ervaring! Als familie op zoek naar deze bijzondere dieren? Bekijk onze familiereis naar Costa Rica.

Luiaards
Bekijk onze individuele rondreizen naar Costa Rica

Soorten luiaards in Costa Rica

In de regenwouden van Costa Rica leven twee soorten luiaards:

  1. Tweetenige luiaard
    De tweetenige luiaard heeft, zoals de naam al zegt, twee klauwen aan zijn voorste ledematen en is grijzer van kleur dan de drietenige luiaard. De tweetenige luiaard leeft vooral ’s nachts.
  2. Drietenige luiaard
    De drietenige luiaard heeft drie klauwen aan zijn voorste ledematen. Deze luiaard is vaalbruin en heeft langere haren dan de tweetenige luiaard. De drietenige luiaard leeft meer overdag.

Opvangcentrum voor luiaards in Costa Rica

In Costa Rica kunt u het enige luiaard opvangcentrum ter wereld bezoeken. In het opvangcentrum – Sloth Sanctuary – in Cahuita is het mogelijk om een rondleiding te krijgen van de verzorgers. Zij leggen u alles uit over deze bijzondere dieren. U krijgt informatie over het leven van de luiaards en de problemen waar ze momenteel mee kampen. Daarnaast vaart u tijdens de tour ook per boot door het leefgebied van de luiaards en heeft u kans om naast luiaards ook wasberen, kaaimannen en apen te spotten.

– Ontdek onze rondreizen naar Costa Rica, waar u het opvangcentra kunt bezoeken –

Waar kunt de luiaards spotten?

Luiaards zijn in bijna het hele land te spotten. Wel soms lastig, omdat ze vrij hoog in de bomen leven. De luiaards zijn meestal te vinden in de zogenoemde ‘trompetboom’. De beste plekken zijn in de regenwouden van de laaglanden van Costa Rica, tot 1.800 meter.

Barbara van Unico Travel heeft jarenlang in Costa Rica gewoond en daardoor kent zij de beste plekken. Ook plekken die nog nauwelijks bekend zijn onder toeristen en daardoor nog geheel ongerept zijn. Barbara heeft goede contacten met lokale gidsen die u graag meenemen de natuur in. Neem contact op voor meer informatie.

Gebieden waar vaak luiaards worden gespot

Nationaal Park Tortuguero
Per boot vaart u door de kanalen langs het regenwoud naar de lodge toe. Unico Travel werkt al jarenlang samen met een schitterende lodge in het regenwoud. Vanaf uw eigen veranda is het hier mogelijk om luiaards te spotten.

Nationaal Park Cahuita
Unico Travel kent een mooie wandelroute (nauwelijks bekend onder toeristen) door het Nationaal Park Cahuita, waarbij het bijna zeker is dat u luiaards zult spotten! Bij een reisvoorstel en bij boeking ontvangt u een uitgebreide wandelroute door het park.

Gandoca de Manzanillo
Dichtbij het natuurreservaat Gandoca de Manzanillo werkt Unico Travel al jaren samen met een schitterende lodge midden in de natuur. Rondom uw eigen bungalow kunt u dan ook luiaards spotten. De eigenaar neemt u graag mee voor een wandeling, op zoek naar deze bijzondere dieren.

Schiereiland Osa
Het schiereiland Osa is het meest ongerepte deel van Costa Rica. Ontdek de tropische regenwouden van het Nationaal Park Corcovado en ga samen met een lokale gids op zoek naar luiaards en vele andere dieren waaronder tapirs en miereneters. Het park stelt een limiet per dag aan bezoekers, waardoor het extra uniek is om dit park te bezoeken.

Nationaal Park Manuel Antonio
In het Nationaal Park Manuel Antonio is het vrij gemakkelijk om luiaards te spotten, omdat er veel gidsen door het park lopen met groepen reizigers. Persoonlijk vinden wij het park wel erg toeristisch en vinden wij het veel leuker om in de andere gebieden luiaards te spotten.

Wist u dat … ?

  • Luiaards hebben een extra wervel, waardoor zij hun kop minstens 180 graden kunnen draaien.
  • Luiaards kunnen ook zwemmen en zijn dan ook veel sneller in het water dan op het land.
  • De luiaard is het traagste zoogdier ter wereld. Luiaards slapen gemiddeld zo’n 18 uur per dag en leggen niet meer dan 38 meter per dag af.

Ook luiaards in Costa Rica spotten?

Wilt u ook graag luiaards in Costa Rica spotten? Wij kennen de plekken en hebben goed contact met gespecialiseerde natuurgidsen. Wij helpen u graag met het samenstellen van een unieke reis. Neem contact op of vraag direct een reisvoorstel aan.

Bekijk onze individuele rondreizen naar Costa Rica