Luiaards in Costa Rica

2019-05-09T17:44:11+02:004 april, 2018|

Costa Rica staat bekend om de vele diersoorten die verscholen zitten in de jungle. Van prachtig gekleurde ara’s tot vrolijke apen en poema’s. Toch is de luiaard in Costa Rica onze favoriet! In onze blog leest u alles over luiaards in Costa Rica.

De luiaard

Luiaards komen veel voor in Costa Rica, naar schatting leven er momenten ongeveer 2 miljoen luiaards. De luiaards zijn moeilijk te spotten, ze leven namelijk hoog in de bomen tussen de bladeren. De luiaard beweegt niet veel en slaapt gemiddeld tot zo’n 18 uur per dag.

Soorten luiaards in Costa Rica

In de jungle van Costa Rica leven twee verschillende soorten luiaards: de tweetenige luiaard en de drietenige luiaard. De tweetenige luiaard heeft, zoals de naam al zegt, twee klauwen aan zijn voorste ledematen en is grijzer van kleur dan de drievingerige luiaard. De tweetenige luiaard leeft vooral ’s nachts. De drietenige luiaard heeft drie klauwen aan zijn voorste ledematen. Deze luiaard is vaalbruin en heeft langere haren dan de tweetenige luiaard. De drietenige luiaard leeft meer overdag.

In het regenseizoen groeit er tussen de vacht van de luiaards algen. Dit zorgt ervoor dat de vacht verkleurd en hierdoor is het dier gecamoufleerd en minder goed zichtbaar voor roofdieren. De algen zorgen er ook voor dat de luiaard extra voedingsstoffen binnen krijgen.

Opvangcentrum voor luiaards in Costa Rica

In Costa Rica is het enige luiaard opvangcentrum ter wereld te vinden. Luiaards worden onder andere bedreigd door het verkeer en het opvangcentrum redt de luiaards die er slecht aan toe zijn en verzorgt ze. In het luiaard opvangcentrum, Sloth Sanctuary, is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door de verzorgers en kunt u de luiaards zien. De verzorgers vertellen alles over het leven van de luiaards, de problemen waar ze momenteel mee kampen. Daarnaast is het ook mogelijk om in een bootje langs hun leefgebied varen.

Waar te spotten?

Luiaards leven voornamelijk hoog in de boomtoppen, maar u kunt ze het best spotten in de regenwouden van de laaglanden van Costa Rica tot 1800 meter. De twee soorten luiaards zijn te vinden op veel plekken in Costa Rica, bijvoorbeeld langs de kanalen van Tortuguero, Arenal, Monteverde en bij Cahuita. Bij het Nationale Park Manuel Antonia heeft u een grote kans heb om de tweetenige luiaard te spotten. De luiaards zijn meestal te vinden in de zogenoemde ‘trompetboom’.

Wist u dat …

  • Luiaards een extra wervel hebben. Hierdoor kunnen ze hun kop minstens 180 graden draaien. Ze hebben dus een zicht van 360 graden.
  • Luiaards leven al sinds de prehistorie en in die tijd zagen ze er heel anders uit. De luiaards waren toen veel groter dan nu. Ze konden net zo groot worden als een olifant!
  • De luiaards leven niet alleen maar hoog in de boomtoppen. Ze houden ook van zwemmen en ze zijn zelfs veel sneller in het water als op het land.
  • De luiaards slapen gemiddeld 18 uur per dag en ze leggen ook niet meer dan 38 meter per dag af. Ze zijn de traagste zoogdieren ter wereld.

Wilt u ook graag luiaards in Costa Rica spotten? Wij helpen u graag met het samenstellen van een unieke reis! Neem contact op of vraag direct een reisvoorstel aan.

Lees ook:

Volg ons op social media:
Meer weten over de bestemmingen van Unico Travel? Laat u inspireren en ontvang de mooiste reisverhalen in uw mailbox.Schrijf u hier in

Pin It on Pinterest