Costa Rica is een paradijs voor vogelaars. Er zijn maar weinig plekken ter wereld, waar per km2 zoveel verschillende vogelsoorten te zien zijn. Costa Rica kent een enorme biodiversiteit. Er leven meer dan 900 verschillende soorten vogels in dit relatief kleine land. Of u per boot door het regenwoud vaart, een wandeling door het nevelwoud maakt of vanaf uw veranda geniet van de omgeving; overal spot u de meest bijzondere vogels. In dit reisblog ontdekt u meer over een aantal bijzonder vogelsoorten in Costa Rica.

1. Quetzal

De quetzal is één van de meest bijzondere vogels van Costa Rica. De vogel behoort tot de familie van de trogons en is herkenbaar aan de glanzende groene kop, rug en vleugels, een rode borst en witte onderstaartveren. Het broedseizoen van de quetzal loopt van maart tot juni. De quetzal nestelt zich vaak in boomholten, die door spechten verlaten zijn. De quetzal voedt zich voornamelijk met vruchten en dan vooral wilde avocado’s. Die worden geheel ingeslikt, waarna het vruchtvlees in de maag wordt verteerd. De grote pit wordt weer uitgespuugd, waardoor de quetzal bijdraagt aan de verspreiding van avocadobomen.

Waar kunt u de quetzal spotten?

 • Nevelwoud van Monteverde
 • Nevelwoud van San Gerardo de Dota

Unico Travel organiseert kleinschalige privé tours waarbij u met een gids in het nevelwoud op zoek gaat naar de quetzal. Daarnaast heeft u ook de kans om andere bijzondere vogelsoorten te spotten. Verder kent Unico Travel ook een unieke plek waar u op eigen gelegenheid deze vogel kunt zien.

2. Toekan

De toekan is één van de opvallendste vogels in Costa Rica. Er leven verschillende soorten toekans.

Twee bekende soorten toekans in Costa Rica

 • Swainsons toekan
 • Zwavelborsttoekan

Het opvallendste kenmerk van de toekan is natuurlijk de snavel. De zwavelborsttoekan heeft een snavel in allerlei kleuren. De Swainsons toekan heeft een snavel die geel van boven is en bruin van onder. Toekans kunt u vaak van ver al horen aankomen vanwege het knerpende geluid dat zij maken.

Waar kunt u de toekan spotten?

De toekans kunt u in principe in het hele geland spotten, maar met name in het Nationaal Park Corcovado en Boca Tapada.

Bent u een liefhebber van het fotograferen van vogels en de natuur? Dan is onze fotoreis naar Costa Rica iets voor u! Tijdens deze reist ontdekt u met een klein gezelschap de meest bijzondere gebieden van Costa Rica.

3. Ara

Eén van de meest bekende vogels van Costa Rica is de ara. De ara is een zeer opvallende vogel en in Costa Rica bestaat er een zeer grote kans om deze te zien. U ziet in Costa Rica vaak de rode en de groene ara’s.

Waar kunt u de ara’s spotten?

 • Rode ara: vrijwel overal in het land
 • Groene ara: voornamelijk in Boca Tapada
 • Onze aanbevelingen: Schiereiland Osa (Drake Bay, Puerto Jiménez en het Nationaal Park Corcovado) en het Nationaal Park Carara.

4. Motmot

De motmot is met zijn staart een opvallende verschijning en een populaire vogel om te fotograferen. De vogel leeft vooral van insecten en soms duikt hij naar de grond om muizen of hagedissen te vangen. Vaak is de motmot ook te vinden in de buurt van vruchten en mierennesten. De motmot leeft alleen of in paren en maakt een nest in de gangen langs een oever van de rivier.

Waar kunt u de motmot spotten?

 • Caribische laaglanden rondom Puerto Viejo de Sarapiquí
 • Nevelwoud van Monteverde
 • Nationaal Park Carara
 • Nationaal Park Corcovado

5. Kolibrie

In Costa Rica komen zo’n 52 verschillende soorten kolibries voor. Kolibries zijn extreem snel. Daarom zijn dan ook op diverse plekken in parken of natuurgebieden drinkbekers opgehangen om de kolibries erheen te lokken. Deze feeders zijn ideaal om een goede foto te maken en de kolibries te zien.

Waar kunt u de kolibries spotten?

 • Vallei van Turrialba
 • Nationaal Park Carara
 • Uvita
 • Nevelwoud van Monteverde
 • Nevelwoud van San Gerardo de Dota

Unico Travel organiseert speciale workshops om de kolibries zo goed mogelijk te fotograferen. Indien u uw reis op maat door ons laten samenstellen, geven wij u tips en kunt u samen met een lokale fotograaf de mooiste foto’s maken van kolibries. Daarnaast kennen wij ook veel plekken waar u met behulp van feeders de kolibrie goed voor camera kunt krijgen.

6. Oropendola

Een andere opvallende verschijning is de oropendola. De kop, nek en borst bestaan uit zwarte en bruine veren en de staart uit felgele veren. De oropendola bevindt zich vaak in een groep in vrijstaande bomen. Overdag blijven de vrouwtjes vaak samen, terwijl de mannetjes zich verspreiden en op zoek gaan naar eten. Opvallend bij deze vogels zijn de nesten. De orpendola’s maken namelijk heel bijzondere nesten. Zij bouwen hun nest als het ware hangend aan een tak, in de vorm van een pendule.

Waar kunt u de oropendola’s spotten?

 • Caribische kust
 • Nationaal Park Corcovado

7. Roofvogels

Opvallende vogels in Costa Rica zijn de roofvogels. De grootste roofvogels zijn toch wel de zwarte gier en de kalkoengier. De koningsgier is zeldzamer. Ook kunt u veel kleine roofvogels zien zoals valken, haviken en de lachvalk (Guaco).

Waar kunt u de roofvogels spotten?

 • Vrijwel het gehele land

Is het uw droom om de koningsgier te fotograferen? Unico Travel kent een plek waar u vanuit een schuilhut deze imposante vogels kunt fotograferen.

8. Bruine hokko

De bruine hokko (Great Currasow) is een vogel uit de familie van de Sjakohoenders en Hokko’s. Het mannetje is geheel donker van kleur, heeft een gele knobbel op de snavel en op de kop een kuif met zwart gekrulde veren. Het vrouwtje is bruin van kleur, heeft een zwarte staart met witte strepen, een kop met witte stippels en een kuif met witte vlekken.

Waar kunt u de bruine hokko spotten?

 • Schiereiland Osa
 • Regenwoud van Boca Tapada
 • Caribische laaglanden bij Puerto Viejo de Sarapiquí

9. Geelbroekmanakin

Eén van de meest bijzonderste vogels van Costa Rica is toch wel de geelbroekmanakin. Enerzijds vanwege zijn uiterlijk, maar ook vanwege zijn gedrag. De fel gekleurde manakin leeft zowel in het regenwoud als in de begroeide kapvlaktes van het regenwoud. Hij leeft in de middelste regionen van het woud van hoofdzakelijk bessen, maar ook eet hij soms kleine insecten. De geelbroekmanakin heeft een fel rode kop en is verder zwart gekleurd.

Naast zijn opvallende uiterlijk is deze vogel zeer bijzonder. Hij staat namelijk bekend als de ‘dansende vogel’. Om de vrouwtjes te versieren, danst deze vogel wel heel bijzonder. In dit filmpje kunt u de dans van de Geelbroekmanakin goed zien. Zijn dans wordt ook wel eens vergeleken met de ‘Moonwalk’ van Michael Jackson.

Waar kunt u de geelbroekmanakin spotten?

 • Arenal vulkaan
 • Nevelwoud van Monteverde
 • Nationaal Park Carara
 • Nationaal Park Corcovado

10. Grote steltlopers

Bij lagunes en langs rivieren leven grote steltlopers, zoals de roze lepelaar, de witte ibis en de zeldzame jabiroe. In het gebied van Tortuguero zijn deze vogels makkelijk te spotten. Ook reigers zoals de Teigerroerdomp (Garza Tigre) en de witte reiger zijn hier te vinden.

Waar kunt u de grote steltlopers spotten?

 • Nationaal Park Tortuguero
 • Caño Negro
 • Nationaal Park Corcovado

Meer bijzondere vogels in Costa Rica ontdekken?

Er zijn uiteraard nog meer bijzondere vogels in Costa Rica die u kunt fotograferen, denk aan talloze soorten kolibries en tanagers. Unico Travel is gespecialiseerd in het organiseren van vogelreizen. Wij denken graag met u mee om tot uw ideale rondreis door Costa Rica te komen.

– Workshops over kolibries

– Fotograferen vanuit schuilhutten

– Tours met gespecialiseerde vogelgidsen

– Speciale tuinen geschikt voor fotografie

– Speciale lodges voor vogelaars en fotografen