Dieren in Costa Rica

Costa Rica is rijk aan natuur. Tropische regenwouden, nevelwouden, stranden en vulkanen vormen het land. Maar er zijn natuurlijk ook veel dieren in Costa Rica. Welke dieren leven er in Costa Rica? En waar zijn deze dieren te vinden? Lees hier alles over in ons blog.

Luiaards in Costa Rica

Het zijn één van de leukste dieren om te zien in Costa Rica. In Costa Rica leven veel luiaards, ze zijn in bijna het hele land te spotten. Vaak zitten ze hoog in de bomen, dus kijk goed omhoog. Meer informatie over de luiaards is te vinden in ons blog – luiaards in Costa Rica.

Tip! Bezoek in Costa Rica het luiaard opvangcentrum in Cahuita.

Apen in Costa Rica

In Costa Rica zijn er 4 soorten apen te vinden. Met geluk zijn ze allemaal te spotten, in vrijwel het hele land!

– Kapucijnaap
De kapucijnapen zijn vernoemd naar een kloosterorde van de kapucijnen, vanwege hun aparte gezicht die doet denken aan de kappen van monniken. Ze zijn vrijwel door het hele land te zien, maar vooral in het Nationaal Park Cahuita, Rincón de la Vieja en Manuel Antonio.

– Brulaap
De brulaap zal u vaak ’s ochtends wakker maken! De aap is voor het grootste gedeelte zwart en markeert zijn territorium met zijn gebrul. Het gebrul is vaak van honderden meters afstand al horen!

– Slingeraap
Deze lenige aap beweegt zich met grote snelheid door de wouden. Ze zijn onder andere te zien in het Nationaal Park Tortuguero en in het Nationaal Park Corcovado.

– Doodskopaap
De doodskopaap is minder goed te spotten en is ook een bedreigde diersoort in Costa Rica. Deze aap is te zien in het Nationaal Park Manuel Antonio en Corcovado.

Vogels in Costa Rica

– Toekan
Een van de meest bijzondere dieren in Costa Rica is toch wel de toekan. In Costa Rica zijn twee soorten te toekans te vinden, namelijk de Zwavelborsttoekan en de Swainson toekan. De toekans zijn het meest te herkennen aan hun opvallende snavels. De Zwavelborsttoekan heeft een snavel in veel verschillende kleuren en de Swainson toekan heeft een geel/bruine snavel.

– Ara
De ara behoort tot een van de meest bekende vogels van Costa Rica. De rode ara’s zijn te spotten op het schiereiland Osa, bij het strand in Drake Bay, in Puerto Jiménez, het Nationaal Park Carara en in het Nationaal Park Corcovado. Maar ze zijn ook steeds vaker te zien aan de Pacifische kust. De groene ara is vooral in Boca Tapada te spotten!

– Quetzal
De quetzal is een bijzondere vogel die te vinden is in het nevelwoud van Monteverde en San Gerardo de Dota. Deze vogel heeft een glanzende vooral groene kop, rug en vleugels. De borst is rood en de onderstaartveren zijn wit.

Lees meer over vogels in ons blog ‘vogels in Costa Rica’!

Wasberen in Costa Rica

In vrijwel heel Costa Rica kunt u ze tegenkomen, de wasberen. Ze zien er erg schattig uit, maar kunnen ook erg brutaal zijn. Van alle dieren in Costa Rica, zijn de wasberen wel de brutaalste. Op de toeristische plekken zijn ze vaak te vinden in de buurt van eten.

Slangen in Costa Rica

In Costa Rica leven tientallen slangensoorten. De meeste hiervan zijn niet giftig. De slangen zijn vaak schuw. Vanwege de camouflage zijn ze vaak lastig spotten. Als u echt op zoek wilt naar slangen, kunt u het beste met een gids op pad gaan.

Krokodillen en kaaimannen in Costa Rica

In Costa Rica zal u vast en zeker ook krokodillen en kaaimannen tegenkomen. De krokodillen kunnen ongeveer 3 tot 8 meter lang worden. Krokodillen zijn bijvoorbeeld zien bij de brug over de rivier Tárcoles. Deze brug is ook al eens in het televisieprogramma van Freek Vonk geweest. Een andere plek is in het Nationaal Park Tortuguero of tijdens een boottocht bij Boca Tapada.

Kikkers in Costa Rica

Kikkers komen in vrijwel heel Costa Rica voor. U zult veel pijlgifkikkertjes tegenkomen. De kikkers lijken op de foto’s vaak vrij groot, maar in werkelijkheid zijn de kikkers vaak maar een paar centimeter.

Tapirs in Costa Rica

De tapir is wat minder makkelijk om te spotten. Tapirs zijn vooral te zien in het Nationaal Park Corcovado. Samen met een gids kunt u op pad om de tapir te spotten. De gids weet vaak waar deze dieren zich schuil houden.

Poema’s in Costa Rica

Tijdens een wandeling met een gids door het Nationaal Park Corcovado bestaat de kans om een poema te spotten! Hiervoor moet u wel geluk hebben, want erg vaak laat de poema zich niet zien!

Walvissen in Costa Rica

Eind december t/m eind maart en van eind juli t/m eind oktober zijn er walvissen in Costa Rica te spotten. Ze zijn vooral te zien aan de aan de Pacifische kust. Het is erg leuk om een boottocht te doen om de walvissen te spotten! Meer informatie over het spotten van walvissen leest u in dit blog!

Schildpadden in Costa Rica

In Tortuguero kunt u van juli t/m september de moederschildpadden eieren zien leggen. Erg leuk om dit te zien! Verder kunt u in andere delen van Costa Rica vaak tijdens boottochten ook schildpadden spotten!

Al deze dieren in Costa Rica spotten?

Wilt u graag zelf al deze leuke en bijzondere dieren spotten? Dan is een reis naar Costa Rica zeker wat voor u! Naast de grote diversiteit aan dieren heeft Costa Rica ook prachtige natuurgebieden! Bekijk onze voorbeeldreizen naar Costa Rica of vraag direct een reisvoorstel aan.

2019-05-09T17:44:33+02:0021 juni, 2017|