Dieren in Costa Rica

2019-08-21T13:34:42+02:0021 juni, 2019|

Costa Rica is rijk aan natuur. Ongerepte regenwouden, sprookjesachtige nevelwouden, tropische stranden, mangroven en vulkanen vormen het land. Maar het land staat ook bekend om de vele dieren die er leven. Welke dieren in Costa Rica er zoal voorkomen, leest u in ons blog! Ook geven wij een aantal tips waar u de meeste kans heeft om de dieren te spotten.

1. Luiaards

Het spotten van luiaards staat vaak hoog op ieders lijstje. Het zijn één van de meest leukste en schattigste dieren om te zien in Costa Rica. In principe zijn deze bijzondere dieren in heel het land te spotten. Kijk goed omhoog, want ze zitten vaak hoog in de bomen.

Tip! Bezoek in Costa Rica het luiaard opvangcentrum in Cahuita.

Meer informatie over de luiaards is te lezen in ons blog – luiaards in Costa Rica.

2. Apen in Costa Rica

In Costa Rica zijn er vier soorten apen te vinden. Met geluk kunt u deze allemaal te spotten, in vrijwel het hele land!

– Kapucijnaap

De kapucijnapen zijn vernoemd naar een kloosterorde van de kapucijnen, vanwege hun aparte gezicht die doet denken aan de kappen van monniken. Ze zijn vrijwel door het hele land te zien, maar vooral in het Nationaal Park Cahuita, Rincón de la Vieja en Manuel Antonio.

– Brulaap

’s Ochtends zal deze aap u vaak wakker maken! Het gebrul is vaak al van honderden meters afstand te horen. De brulaap is voor het grootste gedeelte zwart en markeert zijn territorium met zijn gebrul.

– Slingeraap

Deze lenige aap beweegt zich met grote snelheid door de regenwouden. U kunt de slingerapen onder andere zien in het Nationaal Park Tortuguero en in het Nationaal Park Corcovado.

– Doodshoofdaap

De doodshoofdaap is minder goed te spotten en is ook een bedreigde diersoort in Costa Rica. Deze aap is te zien in het Nationaal Park Manuel Antonio en het Nationaal Park Corcovado.

3. Vogels in Costa Rica

– Toekan
Eén van de meest bijzondere dieren in Costa Rica is toch wel de toekan. In Costa Rica zijn twee soorten te toekans te vinden, namelijk de zwavelborsttoekan en de swainson toekan. De toekans zijn het meest te herkennen aan hun opvallende snavels. De zwavelborsttoekan heeft een snavel in veel verschillende kleuren en de swainson toekan heeft een geel/bruine snavel.

– Ara
De ara behoort tot een van de meest bekende vogels van Costa Rica. De rode ara’s zijn te spotten op het schiereiland Osa, bij het strand in Drake Bay, in Puerto Jiménez, het Nationaal Park Carara en in het Nationaal Park Corcovado. Maar ze zijn ook steeds vaker te zien aan de Pacifische kust. De groene ara is vooral in Boca Tapada te spotten!

– Quetzal
De quetzal is een bijzondere vogel die te vinden is in het nevelwoud van Monteverde en San Gerardo de Dota. Deze vogel heeft een glanzende vooral groene kop, rug en vleugels. De borst is rood en de onderstaartveren zijn wit.

Lees meer over vogels in ons blog ‘vogels in Costa Rica’!

4. Wasberen in Costa Rica

In vrijwel heel Costa Rica kunt u ze tegenkomen, de wasberen. Ze zien er erg schattig uit, maar kunnen ook erg brutaal zijn. Van alle dieren in Costa Rica, zijn de wasberen wel de brutaalste. Op de toeristische plekken zijn ze vaak te vinden in de buurt van eten.

5. Slangen in Costa Rica

In Costa Rica leven tientallen slangensoorten. De meeste hiervan zijn niet giftig. De slangen zijn vaak schuw. Vanwege de camouflage zijn ze vaak lastig spotten. Als u echt op zoek wilt naar slangen, kunt u het beste met een gids op pad gaan.

6. Krokodillen en kaaimannen in Costa Rica

In Costa Rica komt u vast en zeker ook krokodillen en kaaimannen tegen. De krokodillen kunnen ongeveer 3 tot 8 meter lang worden. Krokodillen zijn bijvoorbeeld zien bij de brug over de rivier Tárcoles. Deze brug is ook al eens in het televisieprogramma van Freek Vonk geweest. Een andere plek is in het Nationaal Park Tortuguero of tijdens een boottocht bij Boca Tapada.

7. Kikkers in Costa Rica

Kikkers komen in vrijwel heel Costa Rica voor. U zult veel pijlgifkikkertjes tegenkomen. De kikkers lijken op de foto’s vaak vrij groot, maar in werkelijkheid zijn de kikkers vaak maar een paar centimeter.

8. Tapirs in Costa Rica

De tapir is wat minder makkelijk om te spotten. Tapirs zijn vooral te zien in het Nationaal Park Corcovado. Samen met een gids kunt u op pad om de tapir te spotten. De gids weet vaak waar deze dieren zich schuil houden.

9. Poema’s in Costa Rica

Tijdens een wandeling met een gids door het Nationaal Park Corcovado bestaat de kans om een poema te spotten! Hiervoor moet u wel geluk hebben, want erg vaak laat de poema zich niet zien!

10. Walvissen in Costa Rica

Eind december t/m eind maart en van eind juli t/m eind oktober zijn er walvissen in Costa Rica te spotten. Ze zijn vooral te zien aan de aan de Pacifische kust. Het is erg leuk om een boottocht te doen om de walvissen te spotten! Meer informatie over het spotten van walvissen leest u in dit blog!

11. Schildpadden in Costa Rica

In Tortuguero kunt u van juli t/m september de moederschildpadden eieren zien leggen. Erg leuk om dit te zien! Verder kunt u in andere delen van Costa Rica vaak tijdens boottochten ook schildpadden spotten!

Al deze dieren in Costa Rica spotten?

Op zoek naar al deze bijzondere dieren? Naast de grote diversiteit aan dieren heeft Costa Rica ook prachtige natuurgebieden! Bekijk onze voorbeeldreizen naar Costa Rica of vraag direct een reisvoorstel aan.

Volg ons op social media:
Meer weten over de bestemmingen van Unico Travel? Laat u inspireren en ontvang de mooiste reisverhalen in uw mailbox.Schrijf u hier in

Pin It on Pinterest