Costa Rica is het ideale land om wildlife te spotten. Ontdek de dieren in Costa Rica in de ongerepte regenwouden, de sprookjesachtige nevelwouden, de mangroven en rondom de vulkaan de Arenal. Welke dieren in Costa Rica er zoal voorkomen leest u in dit reisblog. Ook geeft Unico Travel tips waar u tijdens uw individuele rondreis door Costa Rica de meeste kans heeft om deze dieren te spotten.

1. Luiaards

Luiaards zijn de schattigste dieren van Costa Rica. Ze zijn in bijna heel het land te vinden, maar de meeste kans maakt u aan de Caribische kust. Overnacht bijvoorbeeld in Puerto Viejo de Talamanca en bezoek het natuurreservaat Gandoca de Manzanillo of het Nationaal Park Cahuita. Hier leven veel luiaards. Kijk goed omhoog, want de luiaards zitten vaak hoog in de bomen verstopt.

Wist u dat?
– Wist u dat luiaards de traagste zoogdieren ter wereld zijn? Per dag leggen ze niet meer dan 38 meter af. Op de grond bewegen ze niet meer dan 30 centimeter per minuut.
– Wist u ook dat luiaards geweldige zwemmers zijn? In het water zijn luiaards drie keer zo snel als op het land.

Tip!
Bezoek het opvangcentrum voor luiaards in Cahuita en combineer uw bezoek met een wandeling door het Nationaal Park Cahuita.

Lees ook ons blog over luiaards in Costa Rica

2. Apen

In Costa Rica leven vier soorten apen, namelijk kapucijn-, brul-, slinger en doodshoofdapen. Met geluk spot u ze allemaal. Veel soorten apen ziet u vrijwel in het hele land.

Wist u dat?
Wist u dat het Nationaal Park Corcovado de enige plek is waar u alle vier de apen kunt zien?

Tip!
Bij Unico Travel kunt u in een safari-tent aan het strand overnachten, waarbij de apen vaak over de tent heen lopen. Ook kunt u in een boomhut midden in de jungle verblijven, waar de apen vaak over het dak lopen en in de bomen voorbij slingeren.

– Kapucijnaap

De kapucijnaap is vernoemd naar een kloosterorde van de kapucijnen, vanwege het aparte gezicht dat doet denken aan de kappen van monniken. De apen zijn vrijwel door het hele land te zien, maar de grootste kans maakt u in het Nationaal Park Cahuita, Rincón de la Vieja en Manuel Antonio.

– Brulaap

’s Ochtends wordt u vaak door deze aap gewekt. Het gebrul is vaak al van honderden meters afstand te horen. De brulaap is voor het grootste gedeelte zwart en markeert zijn territorium met zijn gebrul. De aap is vrijwel in het gehele land te zien.

– Slingeraap

De lenige slingeraap beweegt zich met grote snelheden door de ongerepte regenwouden. De grootste kans waar u de slingerapen kunt zien, is op het schiereiland Osa en dan met name in het Nationaal Park Corcovado.

– Doodshoofdaap

De doodshoofdaap is minder goed te spotten en ook een bedreigde diersoort in Costa Rica. Deze aap is te zien in het Nationaal Park Manuel Antonio en het Nationaal Park Corcovado. Deze aapjes over uw tent zien lopen? Bekijk onze familiereis naar Costa Rica.

3. Vogels

Ondanks de relatief kleine oppervlakte van Costa Rica leven er zo’n 900 vogelsoorten.

Tip!
Unico Travel kan speciaal voor u een reis op maat samenstellen, waarbij u langs de mooiste vogelgebieden reist. Wij kunnen ook exclusieve schuilhutten, fotografieveranda’s en wandelingen met professionele vogelgidsen voor u regelen. Unico Travel werkt al jarenlang samen met uitstekende gidsen die ook samenwerken met National Geographic.

– Toekan

Eén van de meest opvallende dieren in Costa Rica is de toekan. In Costa Rica kunt u de zwavelborsttoekan en de swainson toekan spotten. De toekans zijn het meest herkenbaar aan de opvallende snavels. De zwavelborsttoekan heeft een snavel in veel verschillende kleuren en de swainson toekan heeft een geelbruine snavel.

– Ara

De ara is net als de toekan een van de meest opvallende dieren in Costa Rica. Er leven twee soorten, namelijk de geelvleugelara en de buffons ara. De geelvleugelara’s zijn het best te zien op het schiereiland Osa, zoals in Drake Bay, Puerto Jiménez en het Nationaal Park Corcovado. Daarnaast leven er ook vele soorten in het Nationaal Park Carara. De buffons ara leeft vooral in Boca Tapada.

Tip!
Overnachten in een bungalow waarbij u de ara’s vaak in groepen voorbij ziet vliegen? Unico Travel kent schitterende locaties waar dit mogelijk is. Neem contact op voor meer informatie.

– Quetzal

Een bijzondere vogel in Costa Rica is de quetzal. De quetzal heeft een glanzende vooral groene kop, rug en vleugels. De borst is rood en de onderstaartveren zijn wit. Deze vogel leeft in het nevelwoud van Monteverde en het nevelwoud van San Gerardo de Dota. In San Gerardo de Dota is de kans om de quetzal te zien bijna gegarandeerd.

Lees meer over de vogels van Costa Rica

4. Wasberen

In vrijwel heel Costa Rica kunt u wasberen spotten. Let op! Deze dieren zien er schattig uit, maar kunnen erg brutaal zijn. Let vooral goed op als de wasberen kleintjes hebben, want dan zijn zij erg beschermend. Aan de Caribische kust en in het Nationaal Park Manuel Antonio ziet u deze dieren gegarandeerd. Op de toeristische plekken zijn de wasberen vaak te vinden in de buurt van eten, dus houd uw tas goed in de gaten.

5. Slangen

In Costa Rica leven tientallen slangensoorten. Het merendeel is niet giftig. De slangen zijn vaak schuw en vanwege de camouflage vaak lastig te spotten. Als u echt op zoek wilt naar slangen, dan kunt u het beste met een gids op pad gaan.

6. Krokodillen en kaaimannen

In Costa Rica leven ook krokodillen en kaaimannen. De krokodillen kunnen zo’n 3 tot 8 meter lang worden. Een bekende plek waar u krokodillen kunt zien, is bij de rivier Tárcoles. Maak een boottocht of spot vanaf de brug de krokodillen. Freek Vonk is hier ook geweest voor zijn televisieprogramma.
Een andere plek om krokodillen en kaaimannen te spotten is bijvoorbeeld in het Nationaal Park Tortuguero, het regenwoud van Boca Tapada of op het schiereiland Osa.

Tip!
Unico Travel werkt samen met lodges waarbij u samen met een lokale gids een boot- of kajaktocht over de rivier kunt maken. Onderweg ziet u krokodillen langs de oevers liggen.

7. Kikkers

Kikkers leven in vrijwel heel Costa Rica. Tijdens uw reis spot u dan ook verschillende soorten pijlgifkikkers. Wist u dat pijlgifkikkers slechts een paar centimeter groot zijn?

Tip!
Unico Travel kent twee bijzondere plekken waar u in een tropische tuin pijlgifkikkers kunt zien. Erg interessant en leerzaam en u heeft de kans om schitterende foto’s te maken. Bijzonder is dat u de pijlgifkikkers zelf niet zo snel kunt zien, omdat deze ook vrij klein zijn. Een gids weet precies waar hij de kikkers kunt vinden.

8. Tapirs

Een bijzonder dier is de tapir. De tapir is niet zo gemakkelijk te spotten. Tapirs leven vooral in het Nationaal Park Corcovado. Samen met een gids kunt u op pad om de tapir te spotten. De gids weet vaak waar deze dieren zich schuil houden.

9. Poema’s

De poema is één van de moeilijkste dieren in Costa Rica om te spotten. Tijdens een wandeling met een gids door het Nationaal Park Corcovado bestaat de kans om een poema te spotten. U moet veel geluk hebben, want dit dier laat zich niet vaak zien. Toch zijn er al verschillende reizigers van Unico Travel die de poema van dichtbij hebben mogen zien!

10. Walvissen

Van eind december t/m eind maart en van eind juli t/m eind oktober zijn er in Costa Rica walvissen te spotten. De walvissen zijn vooral te zien aan de Pacifische kust. Het is erg leuk om een boot- of kajaktocht te maken om de walvissen te spotten.

Tip!
Unico Travel kent een schitterende lodge aan de Pacifische kust waar het mogelijk is om vanaf de veranda walvissen te spotten, zonder dat u daadwerkelijk zelf de zee op hoeft.

Lees ons blog over de walvissen in Costa Rica

11. Schildpadden

In Tortuguero kunt u van juli t/m september de lederschildpadden eieren zien leggen. Erg bijzonder om mee te maken. Er zijn nog andere delen in Costa Rica waar dit mogelijk is. Verder kunt u tijdens uw rondreis door Costa Rica op verschillende plekken diverse soorten zeeschildpadden zien, zoals tijdens het snorkelen bij Caño Island.

Ook deze dieren in Costa Rica spotten?

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u zelf op zoek naar al deze bijzondere dieren? Naast het spotten van wildlife, kunt u in Costa Rica ook genieten van de diversiteit aan landschappen en heeft u de mogelijkheid om sportieve activiteiten te ondernemen zoals raften, hiken, wandelen over hangbruggen en ziplinen.

– Vraag direct een reisvoorstel aan –