Rondreizen door Costa Rica betekent een reis langs een diversiteit aan natuurgebieden. Ongerepte regenwouden, sprookjesachtige nevelwouden, tropische stranden, mangroven en vulkanen vormen het land. Maar het land staat ook bekend om de vele dieren die er leven. Welke dieren in Costa Rica er zoal voorkomen, leest u in ons blog. Ook geven wij een aantal tips waar u de meeste kans heeft om deze dieren te spotten.

1. Luiaards

Het spotten van luiaards staat vaak hoog op ieders lijstje. Luiaards zijn de leukste en schattigste dieren om te zien in Costa Rica. In principe zijn deze bijzondere dieren in het hele land te zien, maar de meeste kans maakt u aan de Caribische kust. Overnacht hier in Puerto Viejo de Talamanca en bezoek het natuurreservaat Gandoca de Manzanillo en het Nationaal Park Cahuita. Hier leven veel luiaards. Kijk goed omhoog, want luiaards zitten vaak hoog in de bomen verstopt.

Tip! Ontdek het Nationaal Park Cahuita in combinatie met een bezoek aan het luiaard opvangcentrum in Cahuita.

Lees meer in ons blog over luiaards in Costa Rica

2. Apen

In Costa Rica leven vier soorten apen. Met geluk kunt u deze allemaal te spotten. De apen ziet u vrijwel in het hele land.

Tip! Bij Unico Travel kunt u in een ingerichte tent aan het strand overnachten, waarbij de apen vaak over de tent heen lopen. Ook kunt u in een boomhut midden in het regenwoud overnachten, waarbij de apen vaak over het dak lopen en voor u in de bomen voorbij slingeren.

Wist u dat?

Wist u dat het Nationaal Park Corcovado in Costa Rica de enige plek is waar u al deze vier apen kunt zien in één park?

– Kapucijnaap

De kapucijnapen zijn vernoemd naar een kloosterorde van de kapucijnen, vanwege hun aparte gezicht die doet denken aan de kappen van monniken. Ze zijn vrijwel door het hele land te zien, maar de grootste kans maakt u in het Nationaal Park Cahuita, Rincón de la Vieja en Manuel Antonio.

– Brulaap

’s Ochtends wordt u vaak door deze aap gewekt. Het gebrul is vaak al van honderden meters afstand te horen. Heerlijk om zo wakker te worden! De brulaap is voor het grootste gedeelte zwart en markeert zijn territorium met zijn gebrul. De aap is vrijwel in het gehele land te zien.

– Slingeraap

De lenige slingeraap beweegt zich met grote snelheden door de ongerepte regenwouden. De grootste kans waar u de slingerapen kunt zien, is op het schiereiland Osa en dan met name in het Nationaal Park Corcovado.

– Doodshoofdaap

De doodshoofdaap is minder goed te spotten en is ook een bedreigde diersoort in Costa Rica. Deze aap is te zien in het Nationaal Park Manuel Antonio en het Nationaal Park Corcovado. Deze aapjes over uw tent zien lopen? Bekijk onze familiereis naar Costa Rica.

3. Vogels

Ondanks de relatief kleine oppervlakte van Costa Rica, leven er zo’n 900 vogelsoorten in Costa Rica.

Tip! Unico Travel kan speciaal voor u een reis op maat samenstellen, waarbij u langs de mooiste vogelgebieden reist. Wij kunnen ook exclusieve schuilhutten, veranda’s voor het fotograferen van vogels en wandelingen met professionele vogelgidsen voor u regelen. Unico Travel werkt al jaren samen met uitstekende gidsen die ook samenwerken met National Geographic.

– Toekan

Eén van de meest bijzondere dieren in Costa Rica is toch wel de toekan. In Costa Rica kunt u de zwavelborsttoekan en de swainson toekan spotten. De toekans zijn natuurlijk het meest herkenbaar aan de opvallende snavels. De zwavelborsttoekan heeft een snavel in veel verschillende kleuren en de swainson toekan heeft een geel/bruine snavel.

– Ara

De ara behoort tot één van de meest bekende vogels van Costa Rica. De rode ara’s zijn het meest te spotten op het schiereiland Osa (o.a. in Drake Bay, Puerto Jiménez en het Nationaal Park Corcovado) en het Nationaal Park Carara. Maar ze zijn ook steeds vaker te zien aan de Pacifische kust. De groene ara is vooral in Boca Tapada te spotten!

Tip! Overnachten in een bungalow waarbij u de ara’s vaak in groepen voorbij ziet vliegen? Unico Travel kent schitterende locaties waar dit mogelijk is.

– Quetzal

De quetzal is één van de meest bijzondere vogels van Costa Rica. U kunt u deze vogel spotten in het nevelwoud van Monteverde en het nevelwoud van San Gerardo de Dota. In San Gerardo de Dota maakt u de meeste kans om de quetzal te zien. Het gebied is nog ongerept en nog relatief onbekend. De quetzal heeft een glanzende vooral groene kop, rug en vleugels. De borst is rood en de onderstaartveren zijn wit.

Lees meer over vogels in ons blog vogels in Costa Rica

4. Wasberen

In vrijwel heel Costa Rica kunt u wasberen spotten. Ze zien er vaak erg schattig uit, maar ondertussen.. Deze dieren kunnen erg brutaal zijn. Let ook goed op als de wasberen kleintjes hebben, dan zijn zij erg beschermend. Gebieden waar u de wasberen veel kunt zien is aan de Caribische kust en het Nationaal Park Manuel Antonio. Op de toeristische plekken zijn de wasberen vaak te vinden in de buurt van eten, houd uw tas goed in de gaten. U bent gewaarschuwd!

5. Slangen

In Costa Rica leven tientallen slangensoorten. Het merendeel is niet giftig. De slangen zijn vaak schuw. Vanwege de camouflage zijn ze vaak lastig spotten. Als u echt op zoek wilt naar slangen, kunt u het beste met een gids op pad gaan.

6. Krokodillen en kaaimannen

In Costa Rica leven ook krokodillen en kaaimannen. De krokodillen kunnen ongeveer 3 tot 8 meter lang worden. Een bekende plek waar u krokodillen kunt zien, is bij de rivier Tárcoles. Bij de brug over de rivier kunt u de krokodillen vaak zien liggen. Deze brug is ook al eens in het televisieprogramma van Freek Vonk geweest. Een andere plek om krokodillen en kaaimannen te spotten is bijvoorbeeld in het Nationaal Park Tortuguero, het ongerepte regenwoud gebied van Boca Tapada of op het schiereiland Osa.

Tip! Unico Travel werkt samen met lodges waarbij u samen met een lokale gids een kajaktocht over de rivier kunt maken. Onderweg heeft u een grote kans om krokodillen aan de kant te zien liggen of voorbij te zien zwemmen. Erg spannend en avontuurlijk!

7. Kikkers

Kikkers komen in vrijwel heel Costa Rica voor. U zult tijdens uw reis dan ook veel pijlgifkikkertjes kunnen zien. De kikkers lijken op de foto’s vaak vrij groot, maar in werkelijkheid zijn de kikkers vaak maar een paar centimeter.

Tip! Unico Travel kent twee bijzondere plekken waar locals u uitleg kunnen geven over de pijlgifkikkertjes. Beide plekken hebben een mooie tropische tuin waar vele soorten leven. Erg interessant en leerzaam en u heeft de kans om schitterende foto’s te maken. Bijzonder is dat u de pijlgifkikkers zelf niet zo snel kunt zien, omdat deze ook vrij klein zijn. Een gids weet precies waar hij de kikkers kunt vinden.

8. Tapirs

De tapir is minder makkelijk om te spotten. Tapirs zijn vooral te zien in het Nationaal Park Corcovado. Samen met een gids kunt u op pad om de tapir te spotten. De gids weet vaak waar deze dieren zich schuil houden.

9. Poema’s

Eén van de meest moeilijke dieren in Costa Rica om te spotten is de poema. U moet dan ook veel geluk hebben! Tijdens een wandeling met een gids door het Nationaal Park Corcovado bestaat de kans om een poema te spotten! Hiervoor moet u wel geluk hebben, want erg vaak laat de poema zich niet zien!

10. Walvissen

Van eind december t/m eind maart en van eind juli t/m eind oktober zijn er in Costa Rica walvissen te spotten. De walvissen zijn vooral te zien aan de aan de Pacifische kust. Het is erg leuk om een boottocht te maken om de walvissen te spotten.

Tip! Unico Travel kent een schitterende lodge aan de Pacifische kust waar het mogelijk is om vanaf een veranda walvissen te spotten, zonder dat u daadwerkelijk zelf de zee op hoeft.

Lees in ons blog over de walvissen in Costa Rica

11. Schildpadden

In Tortuguero kunt u van juli t/m september de moederschildpadden eieren zien leggen. Erg bijzonder om mee te maken. Er zijn nog andere delen in Costa Rica waar dit mogelijk is. Verder kunt u tijdens uw rondreis door Costa Rica op verschillende plekken diverse soorten schildpadden zien, ook tijdens het snorkelen bij bijvoorbeeld Caño Island.

Al deze dieren in Costa Rica in het echt spotten?

Zelf op zoek naar al deze bijzondere dieren? Naast het spotten van wildlife, kunt u in Costa Rica ook genieten van de diversiteit aan landschappen en heeft u de mogelijkheden om sportieve activiteiten te ondernemen zoals raften, hiken, wandelen over hangbruggen, ziplinen en nog veel meer!

Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica of vraag direct een reisvoorstel aan.

Nieuwsgierig? Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica