Duiken in Panama betekent duiken op schitterende in een unieke onderwaterwereld. Duik met talloze tropische vissen, dolfijnen, walvishaaien, bultrugwalvissen, zwartpunt- en witpunthaaien, tijgerhaaien en vijf soorten zeeschildpadden. Lees meer in ons blog of bekijk direct onze individuele rondreizen naar Panama.

Bocas del Toro

Bocas del Toro is een eilandengroep aan de Caribische kust van Panama. Rondom de eilandengroep ligt een schitterend koraalrif. Het is de ideale plek voor duikers. Het duiken kan hier het gehele jaar door. Het beste zicht om te duiken valt samen met het droogseizoen in Panama, hoewel de zichtbaarheid gedurende de zachte regenseizoenen ook bovengemiddeld is. Dit is van februari t/m april en september t/m oktober.

Naast het kleurrijke koraalrif kunt u er veel klein onderwaterleven vinden zoals zeenaaktslakken, kaurie-schelpen, schorpioenvissen, zeepaardjes en spinkrabben. Bovendien heeft u de kans om verpleegsterhaaien, blauwgestipte roggen en manta’s te zien. Er zijn ook grote scholen jacks en snappers, braam vis en grote baarzen.

De meeste duikplekken zijn gemakkelijk te bereiken en goed te doen in een halve dag. Ook op verdere afstand zijn er mooie duikplekken die u in een dag kunt ontdekken.

Coiba National Park

De gaafste plek om te duiken in Panama is Coiba National Park. Het is een archipel bestaande uit zo’n 38 eilanden. Isla de Coiba is het grootste eiland en is gemakkelijk te bereiken vanaf Santa Catalina. Sinds 2014 mag er pas worden gedoken rondom het eiland waardoor het er erg rustig is en er volop onderwaterleven te vinden is. Het park staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Rondom deze eilanden heeft u een grote kans om onderwaterleven als walvishaaien, mantaroggen, zeepaardjes en verschillende soorten schildpadden te zien. In de zomermaanden zwemmen er grote scholen bultrugwalvissen. Naast de prachtige onderwaterwereld van Isla de Coiba is er ook boven water veel te zien. Het eiland is bedekt met regenwoud waar u brulapen, ara’s en nog veel meer vogelsoorten ziet. Op de stranden ziet u vaak verschillende zeeschildpadden. ’s Nachts begraven zij hun eieren in het zand.

Er zijn drie duikscholen in het dorpje Santa Catalina. Unico Travel kan u advies geven en helpen om de duiken te boeken.

Pareleilanden

De Pareleilanden zijn een eilandengroep van zo’n 90 eilanden (en 120 onbenoemde eilanden) voor de kust van Panama. De naam Pareleilanden komt door de jarenlange parelhandel. De bekendste eilanden zijn Isla Contadora en Isla del Rey. De eilanden staan bekend om de parelwitte en goudgele stranden en de helderblauwe zee.

Door de ligging in de Stille Oceaan is het landschap onderwater hier heel anders. Er zijn andere vissoorten te vinden, die hier in overvloed zijn. Daardoor komen er jaarlijks vele bultrugwalvissen naar het gebied toe. De wateren rond de Pareleilanden zijn uniek. Er komen zowel walvissen naar het gebied uit zowel het noordelijk als uit het zuidelijk halfrond. De walvissen wisselen elk seizoen af, waardoor er het hele jaar door zijn er walvissen te zien zijn. Naast walvissen spot u er ook vele dolfijnen.

Naast de walvissen, dolfijnen en vele soorten vissen, kunt u hier ook schildpadden, kreeften, roggen en haaien spotten. Een unieke duikervaring is een Open Water Dive waar u zich mee kunt laten meenemen door de stroming van de Stille Oceaan in een Drift Drive. Dit is wel alleen voor een ervaren duikers met een advanced duikcertificaat, omdat het duiken heel anders is dan in bijvoorbeeld het Caribisch gebied.

San Blas eilanden

De San Blas eilandengroep bestaat uit ongeveer honderd kleine eilanden. De eilanden worden bewoond door de Kuna stam, bekend van hun kleurrijke kleding. Een unieke manier om de eilandengroep te ontdekken is per zeilboot of catamaran. De eilanden worden gevormd door wuivende palmbomen, witte stranden en azuurblauw water.

Belangrijk om te weten is dat het niet mogelijk is om hier te duiken, maar wel om te snorkelen. De Kuna stam die de San Blas eilanden beheert, verbiedt het duiken op de San Blas eilanden. Hierdoor behoren de koraalriffen rondom de San Blas eilanden tot de best bewaarde ter wereld.

Met Unico Travel duiken in Panama?

Ontdek de uitgestrekte koraalriffen, zwem langs tropische vissen, roggen, dolfijnen, haaien, walvissen, kreeften en zeepaardjes. Unico Travel organiseert al jarenlang duikreizen naar Panama. Wij werken samen met lokale duikscholen en weten precies welke duiktrips u wel en niet bij u passen. Neem contact met ons op voor meer uitleg.

Bekijk onze individuele rondreizen naar Panama