Wilt u naar Costa Rica of naar Panama? Wat zijn de verschillen tussen deze twee landen? Welk land heeft meer natuur? Welk land heeft de mooiste stranden? In ons blog geeft Unico Travel uitleg over deze twee landen.

Costa Rica

  • Wildlife
  • Diversiteit aan natuur
  • Avontuurlijke activiteiten
  • Afwisselend vervoer (huurauto, boottochten en privé transfers)

Een rondreis door Costa Rica betekent een reis door ongerepte natuurgebieden. Overnacht midden in het regenwoud, wandel naar watervallen, bezoek de sprookjesachtige nevelwouden en wandel over de hangbruggen bij de vulkaan. Ook is het mogelijk om er te raften, abseilen en ziplinen! Geniet van de reggae sfeer aan de Caribische kust. In Costa Rica is het mogelijk om veel verschillende dieren te spotten zoals ara’s, toekans, apen, luiaards, tapirs, miereneters en met geluk zelfs een poema!

Panama

  • Tropische stranden en eilanden
  • Panama-Stad
  • Panamakanaal
  • Minder toeristisch
  • Inheemse gemeenschappen

Een rondreis door Panama betekent een reis langs bijvoorbeeld het wereldberoemde Panamakanaal. Het Panamakanaal is een ruim 81 km lang en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. In de bruisende hoofdstad Panama-Stad zijn er zowel moderne als koloniale wijken te vinden. In Panama is het een aanrader om ook het nevelwoud van Boquete te ontdekken en de regenwouden op Bocas del Toro te bezoeken. Ook zijn er inheemse gemeenschappen die te bezoeken zijn. Verder heeft Panama ook echte bounty eilanden zoals de San Blas eilanden en de eilandengroep Bocas del Toro.

De verschillen

We vergelijken de verschillen op het gebied van hoofdsteden, natuur, cultuur, wildlife, tropische stranden en prijsniveau.

1. Hoofdsteden

Waar u in Costa Rica de hoofdstad San José vaak al na één overnachting verlaat, is Panama-Stad zeker de moeite waard! De hoofdstad van Panama heeft veel te bieden. Overnacht in het historisch centrum, winkel in het moderne stadsdeel met wolkenkrabbers en winkelcentra, verken het Panamakanaal en ontdek de omringende regenwouden, de boulevard en het stadspark.

Panama-Stad

2. Cultuur

De keuze voor een rondreis door Costa Rica en/of een rondreis door Panama hangt natuurlijk ook af of u van cultuur houdt. In Costa Rica is er nauwelijks cultuur te vinden. Het land moet het echt hebben van de natuur. Dit in tegenstelling tot Panama. Zo vinden wij de oude wijk Casco Viejo in Panama-Stad erg leuk! Ook is het een aanrader om vanaf Panama-Stad met de trein naar Portobelo te reizen. Hier is het een aanrader om de forten te bezoeken. Verder leven er in Panama ook nog traditionele inheemse gemeenschappen zoals de Guaymi gemeenschap.

Cultuur in Panama

3. Natuur

Costa Rica staat echt bekend om de diversiteit aan natuur landschappen en de nationale parken. Van ongerepte regenwouden en actieve vulkanen tot aan sprookjesachtige nevelwouden en mangroven. Uiteraard heeft Panama dit deels ook, maar dan net wat minder toegankelijk dan Costa Rica.

Natuur in Costa Rica

Natuur in Panama

4. Tropische stranden

Gaat u op reis voor tropische stranden en helderblauwe zeeën? Ga dan zeker naar Panama. In Panama is het aan te raden om de schitterende San Blas eilanden  of de eilandengroep Bocas del Toro te bezoeken. Hier zijn de echte azuurblauwe zeeën, witte stranden.. In Costa Rica kunt u de stranden aan de Caribische en Pacifische kust bezoeken. Maar de stranden op Panama geven toch net wat meer het ‘paradijs’ gevoel!

Stranden in Panama

Stranden in Costa Rica

5. Wildlife

Vooral op zoek naar wildlife? Ga dan zeker naar Costa Rica! Costa Rica heeft veel nationale parken. De meeste parken zijn makkelijk toegankelijk. In Costa Rica spot u zeker weten de ara’s, toekans, luiaards, leguanen, wasberen en apen! Ook kunt u er miereneters, tapirs en soms zelfs poema’s spotten! In Panama heeft u in bepaalde delen van het land ook de kans om dieren te spotten, maar in Costa Rica kunnen wij garanderen dat u daadwerkelijk ook veel dieren zult spotten.

6. Prijsniveau

Qua kosten maakt het niet heel veel uit als u op rondreis naar Costa Rica of Panama gaat. De prijzen liggen ongeveer gelijk.

7. Hoeveel dagen voor een rondreis Costa Rica en/of Panama?

De keuze tussen Costa Rica of Panama hangt (of beide) hangt uiteraard af van het aantal vakantiedagen. Wij raden aan om minstens twee weken op reis te gaan naar één land. Heeft u langer de tijd? Trek dan zo’n drie weken uit en bezoek beide landen, of krijg een complete indruk van één van de landen! Of u nu naar Costa Rica of Panama gaat of beiden, het wordt sowieso een unieke ervaring!

Conclusie Costa Rica of Panama

Gaat uw voorkeur echt uit naar de natuur en de dieren? Ga dan zeker naar Costa Rica!

Droomt u van echte tropische stranden en eilanden? Bezoek dan Panama en reis langs de San Blas eilanden of de eilandengroep Bocas del Toro.

Het beste van beide landen? Reis bijvoorbeeld vanaf Panama-Stad naar Las Lajas en vervolgens naar het schiereiland Osa in Costa Rica. Of reis vanaf Panama-Stad naar Bocas del Toro en verder via de Caribische kust naar Costa Rica. Er is zoveel mogelijk. Wij adviseren u graag met het samenstellen van uw droomreis!

Uitleg en advies van Barbara

belize reizen caye caulker barbara
Vraag een reisvoorstel aan!
Nieuwsgierig? Bekijk onze combinatiereizen