Panama staat bekend om de bounty eilanden, het Panamakanaal en de prachtige natuur. Maar wist u dat er nog verschillende volkeren indianen in Panama zijn die er nog steeds leven? Lees meer in ons blog of bekijk direct onze individuele rondreizen naar Panama.

Indianen

Toen de Spanjaarden het land Panama ontdekten, woonden er grote groepen indianen in Panama. De meeste indianengroepen werden uitgeroeid door de Spanjaarden. Op dit moment zijn er in Panama nog steeds 7 levende indianen groepen, verspreid over het hele land! Hoewel de indianen nog steeds traditioneel leven, volgen ze tegenwoordig ook de Westerse ontwikkelingen. Zo spreken de meeste indianen ook Spaans of Engels.

De volgende indianen groepen leven in Panama:

  • Kuna Indianen
  • Embera Indianen
  • Guaymi Indianen

indianen in panama

Kuna Indianen

De Kuna indianen zijn de meest bekende indianen van Panama. Deze indianen leven aan de Caribische kust bij de San Blas eilanden. De San Blas eilanden bestaan uit meer dan 350 eilandjes. 40 ervan worden bewoond door de Kuna indianen. De indianen zijn te herkennen aan hun traditionele kleding. Ze dragen mola’s, textiele doeken met patronen en neusringen. Ook staan ze bekend om hun respect voor natuur en dier.

De Kuna indianen wonen in hutten van bamboe en palmbomen. Men slaapt vaak in hangmatten. Per kano varen ze van eiland naar eiland. Men leeft van visvangst, kokosbomen en van het toerisme. De indianen verkopen hun traditonale mola’s aan toeristen. Deze groep indianen betalen zowel met dollars als met kokosnoten!

Door de Kuna indianenen de parelwitte stranden zijn een bezoek aan de San Blas eilanden onmisbaar tijdens een rondreis!

Lees meer over de Kuna indianen!

indianen in panama

Embera Indianen

De Embera indianen leven in het zuiden van Panama in Darién, in het Chagres junglegebied dicht bij Panama-Stad. Deze groep houdt zich nog steeds aan hun eigen tradities.

De indianen staan bekend als een kleurrijk volk en om hun lichaamsschilderingen. Elk lichaamsschildering heeft een eigen betekenis en voor elke leeftijd zijn er verschillende ontwerpen. Deze indianen dragen weinig kleding. De mannen dragen lendedoeken met een korte band van kralen aan de achterkant en de vrouwen dragen alleen een rok.

indianen in panama

Guaymi indianen

In Panama wonen nog zo’n 100.000 Guaymi indianen. De groep is vooral te vinden in Las Lajas. Deze groep indianen leeft al eeuwen in harmonie met de natuur. Ook leeft men geheel zelfvoorzienend. Het is prachtig om te zien hoe de indianen met elkaar omgaan en hun pure manier van leven!

indianen in panama

indianen in panama

De indianen in Panama bezoeken?

Wilt u meer weten over de verschillende culturen van Panama? In onze blogs over Panama leest u meer over de contrasten van Panama of bekijk gelijk onze voorbeeldreizen naar Panama.

Lees ook:

Nieuwsgierig? Vraag deze reis aan!