Twijfelt u tussen Nicaragua of Costa Rica? Beide zijn prachtige landen om een rondreis doorheen te sturen. Maar wat zijn nu echt de verschillen tussen deze twee landen? Lees het in ons reisblog.

Nicaragua

 • Surfstranden
 • Koloniale steden
 • Actieve vulkanen
 • Bounty eilanden
 • Tropische regenwouden
 • Sprookjesachtige nevelwouden

Nicaragua is een schitterend land in Latijns-Amerika. Het land grenst aan El Salvador, Honduras en Costa Rica en heeft veel te bieden. Van koloniale steden als Granada en León, ongerepte nevelwouden en tropische regenwouden tot aan vulkanen, bounty eilanden en uitgestrekte meren.

Costa Rica

 • Veel wildlife
 • Diversiteit aan natuurgebieden
 • Actieve vulkanen
 • Sprookjesachtige nevelwouden
 • Tropische regenwouden
 • Caribische stranden en sferen

Costa Rica is het land van de natuur. U vindt er ongerepte regenwouden, sprookjesachtige nevelwouden, vulkanen, mangroven, tropische stranden, bergen en watervallen. Daarnaast is het mogelijk om er vele dieren te spotten zoals luiaards, vier soorten apen, krokodillen, kaaimannen, pijlgifkikkers, tapirs, miereneters, walvissen en dolfijnen. Ook kunt u er vele vogelsoorten spotten waaronder quetzals, ara’s, toekans en kolibries.

Wat zijn de verschillen tussen Nicaragua en Costa Rica?

Op het gebied van cultuur, natuur, wildlife, toerisme en kosten zijn er per land veel verschillen. Hieronder leggen we deze verschillen per categorie uit.

Cultuur in Nicaragua

Op zoek naar cultuur tijdens uw reis? Dan raden wij aan om naar Nicaragua te reizen. Nicaragua kent koloniale steden zoals Granada en León en kleinschalige, authentieke dorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. U vindt er vele historische gebouwen en musea, waar u de geschiedenis van het land kunt ontdekken. Struin over de lokale markten, wandel langs de stadsparken en maak een rondleiding door een stadje per paardenkoets.

Cultuur in Costa Rica

Costa Rica staat echt bekend om de natuur en niet om de cultuur. Als het gaat om historische steden en musea vindt u in Costa Rica nauwelijks cultuur. U vindt er nog wel indianenstammen en een archeologische vindplaats, maar daarmee houdt het wel op.

Conclusie

Vindt u cultuur belangrijk in uw reis? Denk aan koloniale steden en musea, bezoek dan zeker Nicaragua. Nicaragua is daarmee authentieker dan Costa Rica. Het is ook mogelijk om Nicaragua te combineren met Costa Rica. Begin uw reis bijvoorbeeld in de koloniale stad Granada en reis daarna de grens over naar Costa Rica.

Natuur in Costa Rica

Beide landen kennen schitterende natuurgebieden. Maar toch staat Costa Rica met name bekend om de natuur. Het is één groot natuurparadijs. Het land kent diverse soorten natuurgebieden, zoals ongerepte regenwouden, nevelwouden, vulkanen, tropische stranden, mangroven, bergen en watervallen. De vele nationale parken zijn ook vrij toegankelijk. U kunt door de meeste parken op eigen gelegenheid wandelen. Daarnaast heeft Costa Rica schitterende ecolodges op de meest unieke plekken.

Costa Ricanen doen ook ontzettend veel aan de bescherming van de natuur en zijn erg trots op hun land. Unieke mogelijkheden om de natuurgebieden rondom bijvoorbeeld de Arenal te verkennen, is om via een wandeling over de hangbruggen of met een zipline door het regenwoud.

Hoogtepunten van de natuurgebieden in Costa Rica:

– Nationaal Park Corcovado

Het Nationaal Park Corcovado ligt op het schiereiland Osa. U wandelt in dit park altijd met een gids. Het is het meest ongerepte park van Costa Rica. Er leven vele dieren waaronder tapirs, miereneters, poema’s, vier soorten apen, ara’s, toekans en vele vogels. Rondom het park vindt u vele schitterende ecolodges. Wij vinden dit het mooiste en meest ongerepte park van Costa Rica.

Lees in ons blog alles over het Nationaal Park Corcovado

– Nationaal Park Tortuguero

Per boot vaart u door de kanalen naar de lodge toe. In de ongerepte regenwouden ziet u vaak apen, wasberen, kaaimannen, krokodillen en leguanen. Daarnaast is het extra bijzonder om Tortuguero in juli, augustus of september te bezoeken. Dan kunt u op het strand de moederschildpadden eieren zien leggen.

Natuur in Nicaragua

In Nicaragua vindt u ook vele natuurgebieden, waaronder ongerepte regenwouden, nevelwouden, tropische stranden en vulkanen. U kunt er ook rode lava zien bij de Masaya vulkaan en sandboarden van de Cerro Negro vulkaan.

Wel zijn de parken hier minder toegankelijk dan in Costa Rica.

Hoogtepunten van de natuurgebieden in Nicaragua:

– Isla de Ometepe

Dit eiland wordt gevormd door twee vulkanen. U kunt de vulkanen beklimmen, maar daarnaast is het ook mogelijk om te wandelen naar een waterval, te ontspannen in natuurlijke zwembaden en te kajakken door de mangroven.

Ontdek in ons blog alles over Isla de Ometepe

– Natuur rondom de San Juan rivier

De natuur rondom de San Juan rivier is een schitterend. Het is vrij lastig om er te komen. U reist eerst naar San Carlos en daarna vaart u naar het authentieke dorp El Castillo. Vervolgens raden wij aan om bij een ecolodge aan de San Juan rivier te verblijven. Het is een schitterend regenwoud gebied. U kunt er krokodillen, luiaards, apen en vele vogelsoorten spotten.

Conclusie

Persoonlijk vinden wij dat als u een echte natuurliefhebber bent en daarnaast ook vele dieren wilt spotten, u beter naar Costa Rica kunt gaan. De parken zijn beter toegankelijk en er zijn veel meer soorten parken dan in Nicaragua. Hierna volgt meer uitleg over het spotten van dieren in beide landen.

Wildlife in Nicaragua

In Nicaragua heeft u de mogelijkheden om in het regenwoud van Indio Maíz bijvoorbeeld apen, kikkers, luiaards, slangen, krokodillen en vele vogelsoorten te spotten. Op het eiland Isla de Ometepe leven ook apen en vele vogels. Daarnaast is het ook mogelijk om in het nevelwoud quetzals en kolibries te spotten.

Wildlife in Costa Rica

In Costa Rica ziet u op heel veel plekken luiaards, apen, kaaimannen, pijlgifkikkers, wasberen, neusberen, toekans en ara’s. Op het schiereiland Osa heeft u de kans om tevens miereneters, tapirs en poema’s te spotten. Daarnaast kunt u in bepaalde maanden aan de Pacifische kust ook walvissen zien en er leven het gehele jaar door ook dolfijnen.

Lees in dit blog alles over de dieren in Costa Rica

Conclusie

Gaat u echt voor de dieren? Dan raden wij aan om Costa Rica te bezoeken. In Costa Rica kunt u gemakkelijk vele dieren spotten. Dieren die u bijna gegarandeerd altijd ziet zijn luiaards, apen, wasberen, neusberen, toekans en ara’s. Daarnaast is de kans om in het nevelwoud de quetzal te spotten ook vrij groot. Unico Travel kent lodges en vogelgidsen waar u mee op pad kunt gaan. Andere unieke diersoorten die u kunt spotten zijn walvissen, tapirs, miereneters en poema’s.

in Nicaragua is het lastiger om veel soorten dieren te zien. Het blijft vaak beperkt bij apen, luiaards, vogels en soms kaaimannen.

Prijsniveau in Nicaragua

Het prijsniveau in Nicaragua ligt lager dan Costa Rica. De prijzen voor excursies liggen in Nicaragua vrij laag en daarnaast is het transport ook relatief goedkoop. De hotels en maaltijden kunt u uiteraard zo duur maken als u zelf wilt. Unico Travel biedt vele mogelijkheden in diverse prijsklassen.

De ecolodges in Nicaragua zijn vaak wel goedkoper dan bijvoorbeeld in Costa Rica. Unico Travel kent een schitterend hotel op de Corn Islands, waar u bijvoorbeeld relatief goedkoop kunt overnachten in een kamer met eigen plunge pool.

Prijsniveau in Costa Rica

Qua maaltijden kunt u de reis zo duur maken als u zelf wilt. Er zijn genoeg lokale restaurantjes waar u goedkoop kunt eten. Voor accommodaties zijn er ook vele mogelijkheden. Unico Travel werkt samen met kleinschalige bed and breakfast adresjes, maar ook met unieke lodges op schitterende plekken. De prijzen hiervan lopen ver uit een. Het leukst is om de accommodaties af te wisselen. Af en toe een bed and breakfast, soms een mooie lodge en afsluiten met een luxe ecolodge in het regenwoud.

De prijzen van de excursies zijn in Costa Rica vergelijkbaar met Nederland. Om te ziplinen betaalt u bijvoorbeeld al gauw 65 euro per persoon. Als gezin loopt dit natuurlijk vrij snel op. Unico Travel geeft in de offertes altijd aan welke excursies echt de moeite waard zijn en wat u beter over kunt slaan. Dan heeft u daarna een goed beeld welke bijkomende kosten er zijn.

Conclusie

Nicaragua is goedkoper om naar toe te reizen dan Costa Rica. Costa Rica is toch beter ontwikkelend en leeft van het toerisme. Maar bijvoorbeeld maaltijden kunt u in beide landen zo duur maken als u zelf wilt. Accommodaties zijn er ook in diverse prijsklassen. Het is vooral afhankelijk van de wensen die u heeft.

Eindconclusie

Gaat u voor de natuur en de dieren? Ga dan zeker naar Costa Rica. Meer op zoek naar een minder toeristische bestemming, waar de reisafstanden minder lang zijn en waar u ook de cultuur kunt proeven? Bezoek dan Nicaragua. U kunt uiteraard beide landen ook met elkaar combineren. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Hoeveel dagen voor een rondreis?

Voor Nicaragua raden wij twee tot drie weken aan. Nicaragua is overigens ook perfect om bijvoorbeeld twee weken in de meivakantie naar toe te reizen. U reist dan bijvoorbeeld naar León, Granada, Isla de Ometepe en de Corn Islands. Korte reisafstanden en toch veel van het land kunnen ontdekken.

Voor Costa Rica raden wij aan om zeker tussen de 16 en 21 dagen op reis te gaan naar Costa Rica. Dan heeft u een goed beeld van het land en vele diverse landschappen kunnen ontdekken.

Een reis maken naar Nicaragua of Costa Rica, of beide landen bezoeken?

Vraag een reisvoorstel aan of neem contact met ons op.

Bekijk onze rondreizen naar Costa Rica
Bekijk onze rondreizen naar Nicaragua