In dit reisblog ontdekt u de bezienswaardigheden van Belize. Op zoek naar een reisbestemming met een combinatie van natuur, cultuur en tropische stranden? Dan is Belize de ideale bestemming voor u! In dit reisblog leest u welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw individuele rondreis door Belize.

1. Belize Barrier Reef

Het Belize Barrier Reef is na Australië het grootste barrièrerif ter wereld. Ontdek onder andere het kleurrijke koraal en de tropische vissen. Zwem daarnaast met pijlstaartroggen, reuzenmanta’s, zeekoeien, walvishaaien en ten slotte schildpadden. Unieke plekken zijn bijvoorbeeld Laughing Bird Caye, South Water Caye en Lighthouse Reef Atoll. Daarnaast is het een aanrader om te duiken bij de wereldberoemde The Great Blue Hole.

Ontdek het barrièrerif vanuit Caye Caulker, Ambergris Caye, Hopkins of Placencia.

Tip! Unico Travel werkt al jarenlang samen met professionele duikscholen in Belize. Bekijk onze duikreis door Belize voor meer inspiratie of neem contact met ons op.

individuele rondreis belize zwembad
Bekijk onze individuele rondreizen door Belize

Duiken bij The Great Blue Hole, spectaculair! Je duikt tot een diepte van 45 meter, waar je oog in oog komt met haaien, prachtige vissen en stalagmieten tegen. Duiken in The Great Blue Hole is nog relatief onbekend en dus ook nog erg ongerept.

5.0 out of 5.0 stars
Heidy & Malaika

We hebben gezwommen tussen de verpleegsterhaaien, roggen, schildpadden en zelfs een manatee (zeekoe).

5.0 out of 5.0 stars
Angelique & Jan Gerrit

2. Caye Caulker

Caye Caulker is een eiland voor de kust van Belize. Het is allereerst een klein, maar sfeervol eiland. Het motto is er ‘Go Slow’. Ontdek het eiland te voet, per golfkar of per fiets. Er rijden hier namelijk geen auto’s. Caye Caulker is onder andere te bereiken per watertaxi vanuit Belize City of vanuit het nabijgelegen eiland Ambergris Caye. Kenmerkend aan het eiland is de laidback sfeer.

Ten tweede ligt rondom het eiland het Barrièrerif. Vanuit Caye Caulker kunt u dan ook vele snorkel- en duiktours maken, zoals naar Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley of de wereldberoemde The Great Blue Hole. Ontdek de onderwaterwereld en zwem onder andere tussen het kleurrijke koraal, de tropische vissen, haaien, schildpadden, roggen en zeekoeien. Caye Caulker heeft daarnaast leuke kraampjes, restaurantjes en barretjes. Unico Travel werkt al jarenlang samen met een kleinschalige accommodatie met uitzicht op zee.

3. Ambergris Caye

Ambergris Caye is het grootste eiland voor de kust van Belize. Het eiland heeft veel winkels, restaurants, bars en hotels. Het is allereerst een fijne plek om er een aantal dagen te ontspannen. Ambergris Caye is te bereiken per watertaxi vanuit Belize City, het nabijgelegen eiland Caye Caulker of per binnenlandse vlucht.

Vanaf het eiland kunt u daarnaast vele snorkel- en duiktrips maken, waaronder naar Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley en de wereldberoemde The Great Blue Hole. Het grootste verschil met Caye Caulker is dat Ambergris Caye vele malen groter is en er daarnaast meer levendigheid is. Caye Caulker is kleiner en er hangt hier meer een laidback sfeer.

– Lees ons uitgebreide reisblog over Ambergris Caye

4. The Great Blue Hole

Eén van de meest unieke bezienswaardigheden van Belize is The Great Blue Hole. Dit natuurverschijnsel ligt in het Lighthouse Rif en is één van de populairste bezienswaardigheden van Belize. In deze onderwatergrot leven veel verschillende vissoorten, waaronder de verpleegsterhaai en de zwartpunthaai.

Tip! Unico Travel werkt al jarenlang samen met professionele duikscholen. Ook werkt Unico Travel samen met lokale luchtvaartmaatschappijen voor vluchten over The Great Blue Hole. Neem contact met ons op voor meer informatie.

– Lees in ons reisblog over The Great Blue Hole

Ontdek onze rondreizen door Belize!

5. Lamanai

Lamanai is een eeuwenoude Mayastad met vele tempels die meer dan 3000 jaar dienst hebben gedaan voor de ceremonies van de Maya’s. De naam betekent ‘overspoelde krokodil’. U bereikt deze Mayastad per boot vanuit het dorp Orange Walk. Vanaf hier vaart u over de New River naar de ruïnes toe. In de rivier kunt u vaak krokodillen spotten. Unico Travel raadt aan de hoogste tempel van Lamanai te beklimmen. Deze tempel biedt u een schitterend uitzicht over het regenwoud en de lagune.

Naast het spotten van krokodillen heeft u tijdens de boottocht ook de kans om onder andere toekans, leguanen en apen te zien. De omgeving van Lamanai met ongerepte regenwouden, lagunes en een gevarieerde flora en fauna mag niet ontbreken tijdens uw rondreis door Belize.

6. Xunantunich

In het Cayo district en dichtbij de grens met Guatemala ligt de Mayaruïne Xunantunich. De grootste ruïne biedt een panoramisch uitzicht over het complex en het nabijgelegen Guatemala. De manier om er te komen is ook uniek. U vaart het laatste stukje namelijk met een veerpont en vervolgens wandelt u nog een kilometer omhoog naar het complex toe.

Tip! Liefhebber van paardrijden? Unico Travel organiseert ook paardrijdtochten naar de ruïne met een ervaren ruiter.

7. Caracol

Eén van de unieke bezienswaardigheden van Belize is Caracol. Caracol is de oudste Mayastad van Belize, gelegen in het ongerepte regenwoud van het Nationaal Park Chiquibi. Deze stad is alleen te bereiken met een 4×4 auto, omdat de weg er naar toe onverhard is. Het is een mooie route langs een rivier. De overblijfselen van deze stad werden in 1938 ontdekt. Caracol is nog vrij onbekend onder toeristen, wat een bezoek extra bijzonder maakt. Cana is de grootste piramide van Caracol en is 42 meter hoog.

Tip! Bij Unico Travel bezoekt u onderweg ook altijd de grotten en watervallen in het Mountain Pine Ridge Forest Reserve.

Fotocredits: Belize Tourism Board

Ontdek onze rondreizen door Belize

8. Actun Tunichil Muknal (ATM tour)

Bij Mayaruïnes wordt vaak gedacht aan Mexico of Guatemala. Maar Belize heeft tevens een eeuwenoude geschiedenis met vele ruïnes en tempels. De Maya’s waren de oorspronkelijke bewoners van Belize. Een avontuurlijke manier is om al zwemmend en kruipend een Maya grot te ontdekken en uiteindelijk de Maya overblijfselen te bekijken. Dit is mogelijk tijdens de ATM tour. ATM staat voor Actun Tunichil Muknal. Deze indrukwekkende grot is gelegen nabij  de plaats San Ignacio. Het is een archeologische Maya grot, waarin skeletten van geofferde personen bewaard zijn gebleven.

Dichterbij de Maya’s kunt u niet komen dan in deze grot. Het is wonderbaarlijk dat u als toerist door stukken kunt rondlopen die normaal in een museum thuishoren. U vindt er versierde potten, gekartelde stenen messen, schedels en beenderen. Het is alleen mogelijk om in een kleine groep van ongeveer acht personen onder begeleiding van een bevoegde gids de grot te bezoeken. Slechts een aantal gidsen hebben de bevoegdheid om de grot te bezoeken. Een bezoek aan de grot Actun Tunichil Muknal is een avontuurlijke en unieke ervaring om mee te maken te maken tijdens uw reis naar Belize.

9. Placencia

In het zuiden van Belize ligt het schiereiland Placencia. Het is een heerlijke plek om tijdens uw reis te verblijven. U vindt er goudgele zandstranden, een helderblauwe zee, leuke restaurantjes en kleinschalige accommodaties. Via houten vlonders en zandwegen wandelt u door het dorpje langs kleine winkeltjes, gekleurde huizen en restaurantjes. Er hangt een leuke sfeer.

Naast het ontspannen aan de schitterende stranden kunt u er nog veel meer beleven. Maak bijvoorbeeld een tour naar de Monkey River waarbij u per boot door de rivier vaart en op zoek gaat naar apen, leguanen en zeekoeien. Ontdek het enige beschermde jaguar reservaat ter wereld, het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary of maak een boottocht naar bounty eilanden.

Tip! Ga duiken of snorkelen bij bijvoorbeeld Silk Caye of Laughing Bird Caye. Unico Travel werkt samen met lokale duikscholen. Bekijk onze duikreis naar Belize.

Ontdek onze rondreizen door Belize

10. Hopkins

Hopkins behoort zeker thuis in de lijst van de bezienswaardigheden van Belize. Het is een klein Garifuna dorpje aan de kust van Belize. De Garifuna bevolking stamt af van de Caribische indianen en Afrikaanse slaven. Bekend hier is de Garifuna dans en muziek. Het is leuk om een djembé les te volgen bij het Lebeha Drumming Center. Het dorpje ligt aan het strand en bestaat uit één lange zandweg met slechts een aantal restaurants, supermarkten en hotelletjes. Het is er totaal niet toeristisch en daarom ook heerlijk rustig. Heerlijk bijkomen aan het strand, kajakken over de oceaan, SUP boarden, snorkelen, duiken en vissen.

Vanuit Hopkins is het ook mogelijk om schitterende snorkel- of duiktours te maken naar bijvoorbeeld South Water Caye of Silk Caye. Vanuit Hopkins kunt u ook een tour maken naar het enige jaguar reservaat ter wereld, Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, maar u kunt ook kajakken over de Sittee rivier of een tour maken naar de Monkey River.

11. Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

Het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary is het enige beschermde jaguar reservaat ter wereld. De kans om daadwerkelijk een jaguar te zien is vrij klein, omdat deze dieren voornamelijk ’s nachts actief zijn. Wandel door het ongerepte regenwoud, waar het lijkt alsof u zich in de wereld van Jurrasic Park bevindt. Spot brulapen, toekans, slangen, tapirs en bijzondere vogelsoorten. Neem een verfrissende duik in een waterval of ga tuben over de rivier.

Ook deze bezienswaardigheden van Belize bezoeken?

Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden in Belize. Unico Travel kent de meest unieke plekken, die niet in deze lijst staan. Bent u geïnteresseerd in een unieke reis naar Belize? Neem dan contact met ons op of bekijk onze rondreizen naar Belize voor meer inspiratie.

Ontdek onze rondreizen door Belize!