The Great Blue Hole in Belize is de droom van iedere duiker. Het is een van de meest unieke duiklocaties ter wereld. The Great Blue Hole is een onderwatergrot met een diameter van 300 meter en een diepte van 124 meter. Duik hier langs de wandel vol koraal en zwem met tropische vissen, zeeschildpadden, rifhaaien, verpleegsterhaaien en roggen. Lees meer in ons blog of bekijk direct onze rondreizen naar Belize of specifiek onze duikreis naar Belize.

In ons reisblog leest u:

 1. Wat is The Great Blue Hole?
 2. Hoe is The Great Blue Hole ontstaan?
 3. Waar ligt The Great Blue Hole?
 4. Wat ziet u tijdens het duiken?
 5. Is het voor iedere duiker weggelegd?
 6. Hoe komt u er?
 7. Wat zijn de kosten?
 8. Geen gevorderde duiker?
 9. Wist u dat?

1. Wat is The Great Blue Hole?

The Great Blue Hole ligt voor de kust van Belize, nabij het Lighthouse Reef. Deze onderwatergrot heeft een diameter van zo’n 300 meter en een diepte van 124 meter. Vanuit de lucht ziet het er indrukwekkend uit. Het is een schitterende onderwatergrot met azuurblauw water aan de rand en donkerblauw water in het midden.

the great blue hole

2. Hoe is The Great Blue Hole ontstaan?

Miljoenen jaren terug was deze onderwatergrot een kalksteengrot met gangenstelsel, maar rond de ijstijd stortte het plafond in. Vervolgens steeg de zeespiegel en ontstond deze grot. Het is een uniek natuurverschijnsel en daarom ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wie is de ontdekker van deze plek? Jacques Cousteau is de man die deze plek wereldberoemd heeft gemaakt. Met zijn schip heeft hij in 1971 onderzoek gedaan naar de diepte. De opening die hij aan de rand heeft gemaakt, wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt om alle duikers naar de juiste duikplek te brengen.

The Great Blue Hole rondreis Belize

3. Waar ligt The Great Blue Hole?

The Great Blue Hole hoort bij het Lighthouse Reef. Het rif ligt aan de buitenkant van het barrièrerif, zo’n 70 kilometer van het vaste land. Duiken bij deze unieke duikspot kunt u onder andere vanuit de eilanden Ambergris Caye en Caye Caulker.

4. Wat kunt u zien tijdens het duiken?

 • Stalagmieten
 • Stalactieten
 • Wandel vol koraal
 • Tropische vissen
 • Zeeschildpadden
 • Verpleegsterhaaien
 • Walvishaaien
 • Hamerhaaien
 • Stierhaaien
 • Rifhaaien
 • Roggen
duiken in belize
Bekijk onze duikreis naar Belize

5. Voor iedere duiker weggelegd?

Om er te kunnen duiken dient u een ervaren duiker te zijn en recente duiken hebben gemaakt.

6. Hoe komt u er?

Unico Travel stelt al jarenlang maatwerkreizen samen naar Belize. Wij werken samen met professionele duikscholen en kunnen de tour perfect voor u regelen. Onze aanbeveling is om vanuit Ambergris Caye of Caye Caulker deze excursie te maken. Het is ongeveer twee uur varen. Meestal maakt u drie duiken, maar dit verschilt per duikschool. Neem voor meer informatie contact op.

Vlucht met een chartervliegtuig

Liever niet duiken? Het is ook mogelijk om met een chartervliegtuig over dit unieke natuurverschijnsel te vliegen. Een once in a lifetime experience! De vlucht duurt ongeveer een uur en vertrekt vanaf San Pedro.

Neem contact op voor de beschikbaarheid en de prijzen

the great blue hole belize

7. Kosten?

Duiken kost gemiddeld zo’n €250,- per persoon, inclusief transport, duikuitrusting, entreegelden en een ervaren duikinstructeur.

8. Geen gevorderde duiker?

Bent u een beginnende duiker of gaat u liever snorkelen? Dan zijn er nog meer dan genoeg mogelijkheden in Belize. Mooie plekken zijn Hol Chan Marine Reserve en Shark Rey Alley. Hier zwemt u tussen de verpleegsterhaaien. Ook de locaties Silk Cayes, het Lighthouse Reef, Laughing Bird Caye zijn schitterend!

Lees ook ons reisblog over duiken in Belize

belize reizen caye caulker barbara
Meer weten over het duiken in Belize? Neem contact met mij op!

9. Wist u dat?

1. De werkelijke naam werd verzonnen door de Britse duiker en schrijver Ned Middleton nadat hij zes maanden in Belize woonde. Hij dacht dat als Australië het Great Barrier Reef zou hebben, Belize dan zeker de naam Great Blue Hole zou kunnen hebben.
2. Stalagtieten en druipstenen bevinden zich hier. Wetenschappers geloven dat de structuren tijdens de ijstijd in een droge grot boven zeeniveau zijn gevormd.
3. De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau onthulde de geheimen van de grot aan miljoenen kijkers in de televisie serie: The Undersea World of Jaques Cousteau.
4. De onderwatergrot is één van zeven wonderen van de World Heritage Site van Belize.
5. Bill Gates bezocht dit bijzondere natuurverschijnsel in 2012 met zijn familie.
6. Dit unieke natuurverschijnsel staat op nummer één op de lijst van Discovery Channel ‘The 10 most amazing places on earth’.

Enthousiast geworden over The Great Blue Hole?

Staat deze plek ook op uw bucketlist? Combineer deze ervaring met een rondreis door Belize. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan voor een reis naar Belize. Unico Travel stelt graag uw droomreis samen!

Bekijk direct onze duikreis naar Belize