Duiken in The Great Blue Hole in Belize staat bij vele duikers op de bucketlist. Het is één van ’s werelds meest unieke duikspots. De droom van iedere duiker!

In ons reisblog leest u:

  1. Wat is The Great Blue Hole?
  2. Hoe is The Great Blue Hole ontstaan?
  3. Waar ligt The Great Blue Hole?
  4. Wat ziet u tijdens het duiken?
  5. Is het voor iedere duiker weggelegd?
  6. Hoe komt u er?
  7. Wat zijn de kosten?
  8. Geen gevorderde duiker?
  9. Wist u dat?

1. Wat is The Great Blue Hole?

The Great Blue Hole ligt voor de kust van Belize, nabij het Lighthouse Reef. De onderwatergrot heeft een diameter van zo’n 300 meter en een diepte van 125 meter. Vanuit de lucht ziet het er indrukwekkend uit! Een schitterende grot met azuurblauw water aan de rand en donkerblauw water in het midden.

Fotocredits: Belize Tourism Board

2. Hoe is The Great Blue Hole ontstaan?

Miljoenen jaren terug was deze onderwatergrot een kalksteengrot met gangenstelsel. Maar rond de ijstijd stortte het plafond in, steeg de zeespiegel en ontstond deze grot. De Great Blue Hole is erg bijzonder en daarom ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Jacques Cousteau is de man die deze duiklocatie wereldberoemd heeft gemaakt. Met zijn schip heeft hij in 1971 onderzoek gedaan naar de diepte. De opening die hij aan de rand heeft gemaakt, wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt om alle duikers naar de juiste duikplek te brengen.

Fotocredits: Belize Tourism Board

3. Waar ligt The Great Blue Hole?

The Great Blue Hole hoort bij het Lighthouse Reef. Het rif ligt aan de buitenkant van het barrièrerif, zo’n 70 kilometer van het vaste land.

4. Wat ziet u tijdens het duiken?

Groene Vink Stalagmieten
Groene Vink Stalagtieten
Groene Vink Koraal
Groene Vink Tropische vissen
Groene Vink Schildpadden
Groene Vink Roggen
Groene Vink Verpleegsterhaaien
Groene Vink Hamerhaaien
Groene Vink Rifhaaien
Groene Vink Walvishaaien
Groene Vink Stierhaaien

duiken the great blue hole

Fotocredits: Belize Tourism Board

5. Voor iedere duiker weggelegd?

U moet een gevorderde duiker zijn en recente duiken hebben gemaakt.

6. Hoe komt u er?

U kunt bij één van de vele duikscholen een tour boeken, bijvoorbeeld op Caye Caulker of Ambergris Caye. U vaart in ongeveer twee uurtjes naar The Great Blue Hole toe. Zodra u in het water bent, kunt u genieten van dit avontuur. Meestal maakt u drie duiken, maar dit verschilt per duikschool.

watertaxi belize

7. Kosten?

Een tour kost gemiddeld zo’n €250,- per persoon, inclusief transport, duikuitrusting, entreegelden en een ervaren instructeur.

8. Geen gevorderde duiker?

Bent u een beginnende duiker of gaat u liever snorkelen? Dan zijn er nog meer dan genoeg mogelijkheden in Belize. Mooie plekken zijn Hol Chan Marine Reserve en Shark Rey Alley. Hier zwemt u tussen de verpleegsterhaaien. Ook de locaties Silk Cayes, het Lighthouse Reef, Laughing Bird Caye zijn schitterend!

Lees meer in ons blog over het duiken in Belize

9. Wist u dat?

1. The Great Blue Hole is een enorme onderwatergrot voor de kust van Belize, nabij het Lighthouse Reef.
2. De werkelijke naam werd verzonnen door de Britse duiker en schrijver Ned Middleton nadat hij zes maanden in Belize woonde. Hij dacht dat als Australië het Great Barrier Reef zou hebben, Belize dan zeker de naam The Great Blue Hole zou kunnen hebben.
3. Het gat is cirkelvormig, heeft een diameter van 300 meter en is 125 meter diep. ’s Werelds grootste formatie in zijn soort en maakt deel uit van het Belize Barrier System.
4. Stalagtieten en druipstenen bevinden zich hier. Wetenschappers geloven dat de structuren tijdens de ijstijd in een droge grot boven zeeniveau zijn gevormd.
5. De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau onthulde de geheimen van de grot aan miljoenen kijkers in de televisie serie: The Undersea World of Jaques Cousteau.
6. De onderwatergrot is één van zeven wonderen van de World Heritage Site van Belize.
7. Bill Gates bezocht in 2012 The Great Blue Hole met zijn familie.
8. Dagtours zijn populair. De excursies zijn vaak te boeken als dagexcursies vanuit Caye Caulker en Ambergris Caye.
9. The Great Blue Hole staat op nummer één op de lijst van Discovery Channel ‘The 10 most amazing places on earth’.

Enthousiast geworden?

Staat het duiken bij The Great Blue Hole ook op uw bucketlist? Combineer deze ervaring met een rondreis door Belize. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan voor een reis naar Belize.

Volg ons op social media: