Duiken bij de The Great Blue Hole in Belize

Duiken in The Great Blue Hole in Belize is de droom van iedere duiker! In dit blog lees je over:

  1. Wat is The Great Blue Hole?
  2. Hoe is The Great Blue Hole ontstaan?
  3. Waar ligt The Great Blue Hole?
  4. Wat zie je tijdens het duiken?
  5. Is het voor iedere duiker weggelegd?
  6. Hoe kom je er?
  7. Wat zijn de kosten?
  8. Geen gevorderde duiker?
  9. Wist je dat?

1. Wat is The Great Blue Hole?

The Great Blue Hole ligt voor de kust van Belize, nabij het Lighthouse Rif. De onderwatergrot heeft een diameter van zo’n 300 meter en een diepte van 125 meter. Vanuit de lucht ziet het er indrukwekkend uit! Een schitterende grot met azuurblauw water aan de rand en donkerblauw water in het midden.

2. Hoe is The Great Blue Hole ontstaan?

Miljoenen jaren terug was deze onderwatergrot een kalksteengrot met gangenstelsel. Maar rond de ijstijd stortte het plafond in, steeg de zeespiegel en ontstond deze grot. De Blue Hole is erg bijzonder en daarom ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Jacques Cousteau is de man die deze beroemde duiklocatie wereldberoemd heeft gemaakt. Met zijn schip heeft hij in 1971 onderzoek gedaan naar de diepte. De opening die hij aan de rand heeft gemaakt, wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt om alle duikers naar de juiste duikplek te brengen.

3. Waar ligt The Great Blue Hole?

The Great Blue Hole hoort bij het Lighthouse Rif. Het rif ligt aan de buitenkant van het barrièrerif, zo’n 70 kilometer van het vaste land.

4. Wat zie je tijdens het duiken?

Op deze duiklocatie kun je duiken tussen onder andere exotische vissen, stalagmieten, stalagtieten, kleurrijk koraal, schildpadden, roggen, verpleegsterhaaien, hamerhaaien en rifhaaien.

5. Voor iedere duiker weggelegd?

Je moet zeker een gevorderde duiker zijn, mocht je hier willen duiken.

6. Hoe kom je er?

Je kunt bij één van de vele duikscholen een tour boeken. Je kunt de tours boeken vanaf bijvoorbeeld Caye Caulker of Ambergris Caye. Je vaart in ongeveer twee uurtjes er naar toe. Zodra je in het water bent, kun je genieten van dit avontuur! Meestal maak je drie duiken, maar dit verschilt per duikschool.

7. Kosten?

Een tour kost gemiddeld zo’n €180,- per persoon en is inclusief duikuitrusting, entreegelden en een ervaring instructeur.

8. Geen gevorderde duiker?

Ben jij een beginner of ga je liever snorkelen? Dan zijn er nog meer dan genoeg mogelijkheden in Belize. Zo kun je snorkelen bij Hol Chan Marine en Shark Rey Alley. Hier zwem je tussen de verpleegsterhaaien. Ook de locaties Silk Cayes, het Lighthouse Reef, Laughing Bird Caye zijn schitterend! Belize heeft het tweede koraalrif ter wereld! Het is dus schitterend om sowieso te gaan duiken of snorkelen, of je nu een beginner of een gevorderde duiker bent! Lees meer in ons blog – duiken in Belize.

9. Wist je dat?

1. The Great Blue Hole is een enorme onderwatergrot voor de kust van Belize en nabij het midden van het Lighthouse Reef.
2. De werkelijke naam werd verzonnen door de Britse duiker en schrijver Ned Middleton nadat hij zes maanden in Belize woonde. Hij dacht dat als Australië het Great Barrier Reef zou hebben, Belize dan zeker de naam The Great Blue Hole zou kunnen hebben.
3. Het gat is cirkelvormig, diameter van 300 meter en 125 meter diep. ’s Werelds grootste formatie in zijn soort en maakt deel uit van het Belize Barrier System.
4. Stalagtieten en druipstenen bevinden zich hier. Wetenschappers geloven dat de structuren tijdens de ijstijd in een droge grot boven zeeniveau zijn gevormd.
5. De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau onthulde de geheimen van de grot aan miljoenen kijkers in de televisie serie: The Undersea World of Jaques Cousteau.
6. De onderwatergrot is een van zeven wonderen van de World Heritage Site van Belize.
7. Bill Gates bezocht in 2012 The Great Blue Hole met zijn familie.
8. Dagtours zijn populair en dagexcursies die je vaak vanaf de kust of eilanden als Caye Caulker en Ambergris Caye kunt boeken.
9. The Great Blue Hole staat op nummer één op de lijst van Discovery Channel ‘The 10 most amazing places on earth’!

Enthousiast geworden?

Ook duiken bij The Great Blue Hole? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan voor een reis naar Belize.

2019-02-28T10:42:15+02:0018 juli, 2018|

Pin It on Pinterest