In september/oktober 2019 zijn Esther en Jasper voor de tweede keer via Unico Travel op reis geweest. De eerste keer bezochten zij Costa Rica en nu reisden zij af naar Guatemala en Belize. In dit reisblog delen Esther en Jasper hun reiservaring over hun reis. Lees meer over hun ervaring met deze landen of bekijk direct onze rondreizen naar Belize, rondreizen naar Guatemala of onze rondreis naar Guatemala en Belize.

Antigua

“De eerste paar dagen brachten we door in Antigua. Antigua is een kleurrijk en gezellig stadje waar we lekker hebben gewandeld, gegeten en vooral genoten van de mooie uitzichten, gezellige pleintjes en kleuren in de stad. Ook hebben we nog een les salsa dansen gevolgd. Erg leuk!”

Pacaya vulkaan

“Vanuit Antigua hebben we ook een tour gedaan om de vulkaan Pacaya te beklimmen. Na een busrit van ongeveer anderhalf uur, begonnen we aan de klim. Het was ongeveer anderhalf uur wandelen, waarna we werden beloond met prachtige uitzichten. We hadden veel geluk deze dag, omdat de vulkaan actief was. En hoe! Het was prachtig om het natuurgeweld mee te maken. Om het te zien, te voelen, te ruiken en te horen. De grond waar we stonden was zo heet dat je tussen de rotsen een marshmallow kon smelten.”

Ontdek onze combinatiereis door Guatemala & Belize

Chichicastenango markt

“Onderweg naar onze volgende bestemming kwamen we langs het dorp Chichicastenango. Daar vond die dag de markt plaats. De markt wordt elke donderdag en zondag gehouden. Het was zeker de moeite waard om te bezoeken. We hebben met een gids door het dorp gewandeld en hij vertelde ons van alles over de bijzondere Mayacultuur. Voor ieder offer en ritueel gebruiken de Maya’s andere kleuren kaarsen. Alles had een speciale functie. De markt was opgesplitst in groenten, vlees en vis en kleding. Verwacht hier geen gekoeld vlees, want alles wordt uitgestald en het liefst ter plekke bereidt. Op iedere hoek kon je verse tortilla’s kopen die daar door de vrouwen werden gemaakt.

De Maya’s voeren hun offers en rituelen uit in de van oorsprong katholieke kerken. De plek waar het gebouw staat is erg belangrijk voor ze. Zo was er een kerk die gericht is op de maan (dood) en een kerk die gericht is op de zon (leven). Ook op het kerkhof is het best druk en brengen de Maya’s allerlei offers.”

Meer van Atitlán (Panajachel)

“Panajachel is een dorp aan het Meer van Atitlán. Samen met een gids hebben we met een boottocht diverse dorpjes om het meer bezocht.  Er was een dorp dat bekend staat als hippiedorpje (San Marcos) en een dorp dat bekend stond om de koffiebonen, chocola en kledij (San Juan). We waren onder de indruk om hun vindingrijkheid. Er werd van alles gemaakt van de chocola en koffiebonen. We hebben hier ook geleerd hoe ze katoen spinnen en kleuren door allerlei kruiden of planten uit de natuur gebruiken. Zo worden wortels gebruikt voor hun oranje kleur en rozemarijn om een grijze kleur te krijgen.”

“In het laatste dorp (Santiago) hebben we de mevrouw ontmoet die op de munt van 25 cent afgedrukt staat. Ze was erg trots op deze status! De overheid is op zoek geweest naar een Maya vrouw om het profiel hierop te laten drukken. Deze mevrouw heeft diverse wedstrijden gewonnen en staat tot op de dag van vandaag nog steeds op het muntje afgedrukt.”

Ontdek onze combinatiereis door Guatemala & Belize

Semuc Champey

“Hierna was het tijd om door te gaan naar Semuc Champey. We reisden er naar toe met een privéchauffeur. De rit duurde 8-10 uur. We hebben onze chauffeur ook goed leren kennen en veel van hem geleerd. Hij was erg trots op Guatemala en het feit dat wij voor het land als vakantieland hadden gekozen.

Semuc Champey is prachtig en enorm groen. We kregen er geen genoeg van. Hier hadden wij een dagtour met continu dit soort uitzichten. We hebben door de grotten van K’an Ba gewandeld, geklauterd en gezwommen. In de middag hebben we een hike gedaan naar de top van de berg met een fantastisch uitzichtpunt.”

Tikal

“Hierna was het tijd voor Tikal. In Tikal hebben we een nachttour gedaan. Om 04:00 uur liepen we door de jungle van Tikal. Het was hartstikke donker en je oren staan op scherp. Met een brulaap boven je hoofd die duidelijk liet weten dat je niet welkom was in de jungle. Wat een geluid kunnen deze brulapen produceren!

Uiteindelijk werd het wat lichter en konden we een Mayatempel beklikken om te genieten van de zonsopgang. Hoe lichter het werd, hoe meer tempels wij ontdekten boven de boomtoppen. Prachtig om de natuur zo te zien ontwaken. In de verte zie je papegaaienpaartjes vliegen, je hoort meer brulapen, toekans en nog veel meer vogels.”

“Deze jungle stad is per toeval ontdekt. Ze waren ooit op zoek naar een boom die bepaalde grondstoffen produceerde. Doordat iemand hoog in de boog is gaan klimmen, op zoek naar nog meer bomen, zag deze allerlei tempels staan. Terwijl je door het park wandelt zie je allerlei slingeraapjes door de bomen, neusbeertjes die op zoek zijn naar eten, nieuwsgierige vogels die zitten te kijken.. wat is Tikal indrukwekkend!”

Macal rivier

“Na Tikal zijn we naar Belize gegaan. De eerste vier dagen hebben we doorgebracht in een lodge midden in de natuur aan de Macal rivier. Bij de bar keek je uit op toekans en diverse andere vogels. Prachtig, we konden blijven kijken. Er worden veel tours aangeboden om vogels te spotten. Wij hebben de ochtendtour gedaan. De dagen erna hebben we twee keer een fantastische tour te paard door de jungle gedaan. De gids vertelde ons alles over de vogels, planten en bomen die je tegen kwam. Alles had een functie. Een fantastische ervaring!”

Ontdek onze combinatiereis door Guatemala & Belize

Placencia

“Na onze overnachtingen aan de Macal rivier reisden we verder naar Placencia, aan de kust van Belize. Er hangt hier een super relaxte en ontspannen sfeer. We hebben hier volop genoten van het weer, de prachtige zonsopgangen, tropische stranden en de zee. We hadden een heerlijk hotel pal aan de zee. Iedere ochtend zijn we de zonsopgang gaan bekijken,  werkelijk prachtig!

Tijdens onze snorkeltour vanuit Placencia hebben we diverse koraalriffen gezien. Van nemo’s, dory’s, kogelvis, kwallen en zeeslakken tot aan haaien, roggen en schildpadden waar we tussen zwommen. Te veel om te onthouden, ontzettend gaaf!”

Aanrader?

“We hebben echt enorm genoten van Guatemala en Belize. Ieder hotel en lodge was goed geregeld, de bevolking is enorm gastvrij, vriendelijk en altijd bereid om te helpen. Waar Belize een mooie afwisseling biedt tussen natuur en Caribische stranden, heeft Guatemala ons qua natuur en cultuur ontzettend verrast, een dikke aanrader!”

Net als Esther en Jasper ook een reis maken door Guatemala en Belize?

Bekijk onze combinatiereis naar Guatemala en Belize of vraag een reis op maat aan.

Ontdek onze combinatiereis door Guatemala en Belize