Er zijn een aantal festivals en feesten Latijns-Amerika die groots gevierd worden. Lees hier alles over de leukste en meest bijzondere feesten in Latijns-Amerika zoals het carnaval in Panama, Panchimalco in El Salvador en Guelaguetza in Mexico.

1. Carnaval in Panama – maart

Het carnaval in Panama is één van de gezelligste feesten van Latijns-Amerika. Het carnaval in Panama moet u echt gezien hebben! De optochten tijdens de carnaval in Panama zijn heel spectaculair. Er is vuurwerk, muziek en er wordt veel gedanst. Carnaval is vooral een groot feest op het schiereiland Azuero en in Panama-Stad. Het kleine stadje Las Tablas op het schiereiland Azuero heeft echter het meest uitbundigste carnaval van heel Panama.

2. Juan Santamaría dag – Costa Rica – 11 april

Als je op rondreis door Costa Rica bent in april dan is het erg leuk om Juan Santamaría dag te vieren. Op de Juan Santamaría dag wordt de beroemdste nationale held van het land herdenkt. Juan Santamaría werd geboren in Alajuela. Door zijn heldhaftige dood heeft Costa Rica de slag bij Rivas te Nicaragua in 1856 overwonnen.

Aan de jonge nationale held werd zelfs een eigen museum gewijd, het Museo Juan Santamaría en het internationale vliegveld van Costa Rica heeft de naam Juan Santamaría International Airport. De daad van heldhaftigheid, dat Costa Rica de soevereiniteit bevestigd, wordt herdacht met optochten, maatschappelijke programma’s en vuurwerk in het hele land.

3. Bloem & palmfestival (Panchimalco) – El Salvador – mei

Op de eerste zondag van mei wordt in El Salvador elk jaar een spectaculair feest gevierd, bekend als ‘Fiesta de las Flores y Palmas’. Het festival eert de katholieke heiligen: de Virgen del Rosario en de Virgen de la Concepción. Bloem & Palm Festival is een goede tijd om te genieten van de lokale cultuur. U kunt de prachtige bloemstukken en kransen overal in de steden, dorpen en badplaatsen bewonderen.

Het evenement wordt begeleid met muziek en traditionele kleding. In de namiddag is er een dansgroep dat een religieuze dans-drama uitvoert geïnspireerd door de Spaanse Reconquista (‘Danza de Moros y Cristianos’) en worden er grote altaren versierd. Ook worden er door jonge vrouwen bloemen en palmen gedragen en zijn ze gekleed in typische kledendracht. Tijdens het festival vindt er ook een optocht plaats wat in het teken staat van bloemen en palmen.

rondreis el salvador

4. Belize Lobster Festival – Belize – juni

In juni begint in Belize het kreeftseizoen. Dit wordt feestelijk ingeluid met het Belize Lobster Festival. Dit festival begint in Placencia en is later ook op Caye Caulker te vieren. Vissers mogen voor het eerst weer vissen op kreeften. In de middag komen ze terug van zee en laten ze trots hun vangst zien aan omstanders. Daarna begint iedereen aan het feestmaal. Verder zijn er verschillende activiteiten te doen voor kinderen. Ben je in juni op rondreis in Belize dan mag je dit Lobster Festival niet missen.

5. Dia de los Muertos (Dag van de Dood) – Mexico – 1 en 2 november

In Mexico is de dag van de dood een bijzonder festival. Tijdens dit tweedaagse festival viert men in Mexico de verbondenheid tussen overleden en nog levende familieleden. Dia de los Muertos staat namelijk in het teken van het eeuwige leven na de dood. Inwoners van Mexico gaan massaal in kleurrijke kleding de uitbundig versierde straten op om lekker te eten, te drinken en te vieren dat niemand na de dood wordt vergeten.

In Mexico is het gebruikelijk om met hele families te verzamelen op de begraafplaatsen en de graven schoon te maken en daar offers achter te laten. Dia de Muertos wordt jaarlijks gehouden op 1 en 2 november, men gelooft namelijk dat op deze dagen de zielen van overledenen terugkeren naar aarde. Vier het Dia de los Muertos tijdens je rondreis door Mexico.

6. La Purisima – Nicaragua – december

La Purisima is een religieus feest dat toewijding en dankbaarheid toont aan de maagd Maria. De katholieke viering vindt plaats aan het einde van november en loopt tot het grootste deel van december. Het wordt gevierd met ‘noveen’ (negen dagen van gebed en toewijding). Tijdens de noveen zijn er altaren, zangoptredens en worden er geschenken uitgedeeld.

Op 7 december openen de mensen hun deuren en zetten ze altaren in hun huizen. Groepen mensen lopen van huis naar huis en zeggen dan ‘Quien causa tanta alegría?’ de huiseigenaar moet dan antwoorden met: ‘La Concepcion de Maria!’. De huiseigenaren geven vervolgens lekkernijen zoals traditionele gerechten, snoep of drank. De lekkernijen staan bekend als ‘ La Gorra’.

Men zingt ook traditionele volk kerstliederen aan de Maagd Maria. Het feest heet in Nederland Halloween, maar is in Nicaragua toch nog wel een beetje anders. Dit feest moet je tijdens je rondreis Nicaragua meemaken.

7. Guelaguetza – Mexico – juli

Eén van de bijzonderste feesten van Latijns-Amerika is Guelaguetza. In Oaxaca wordt ieder jaar twee weken lang het feest Guelaguetza gevierd. Guelaguetza is een Zapoteeks woord en betekent gift of offer. Het legt de nadruk op de balans tussen wat een persoon krijgt en wat die persoon aan anderen geeft. De Zapoteken vierden dit door producten uit de regio aan anderen te geven middels een dans.

In de twee weken dat het feest gevierd wordt, komen mensen uit allerlei streken naar Oaxaca om hun streek te vertegenwoordigen. Zij doen dit door het dragen van traditionele kleding, het spelen van eigen muziek en het tonen van hun dans. Het is een prachtig feest. Op de twee maandagen worden vier speciale shows gegeven waar alle dansen aan bod komen. Op de rest van de dagen worden er elke dag festiviteiten, optochten en speciale shows gehouden. Bekijk onze unieke rondreis naar Oaxaca.

Feesten Latijns-Amerika festivals

Overige feesten/festivals Latijns-Amerika:

  • Semana Santa

Ook zo’n zin in een reis gekregen waarbij je een van bovenstaande feesten of festivals bezoekt? Vraag een reisvoorstel aan of neem contact met ons op! Wij stellen graag een mooie reis voor u samen!

Lees ook:

Nieuwsgierig? Vraag deze reis aan!