Als mensen zeggen dat ze naar Mexico op vakantie gaan, gaan ze bijna altijd naar Yucatan. Een mooi gebied, maar het echte traditionele Mexicaanse leven speelt zich af in Oaxaca, is één van de 31 staten van Mexico. De staat van Oaxaca heeft heel veel te bieden aan reizigers en is nog niet overspoeld met toerisme. In Oaxaca vind je prachtige stranden, woestijn gebieden, bergen, meren, watervallen en oerwouden. Doordat Oaxaca veel traditionele cultuuruitingen in ere houdt geeft dit deze staat een uniek karakter. In Oaxaca wonen veel verschillende bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld de Zapoteken, de Mixteken en nog 14 andere etnische groepen. Door de rijkdom aan cultuur is Oaxaca ook de staat waar er nog vele festivals gevierd worden.

Culturele festivals

Het leukst van wonen in Oaxaca zijn toch de vele culturele festivals! Elk dorpje heeft elk jaar minstens één dorpsfeest met tradities, dansen, optochten en natuurlijk met veel eten en drinken (Mezcal). Elke week worden de bruiloften, doopfeesten, 15-jaar feesten, en verjaardagen groots gevierd. Vaak worden er meer dan 500 mensen uitgenodigd, en er is altijd veel eten en drinken, verschillende muziek bands en vuurwerk aanwezig. De twee belangrijkste en grootste festivals in Oaxaca zijn de Guelaguetza en Día de Muertos.

De dag van de doden

De dag van de doden (Día de los Muertos) is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Het vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november. Men gelooft in Mexico dat de zielen van de overledenen deze dagen naar de volgende wereld gaan en daarvoor even terugkeren naar de aarde. Het zijn bijzondere dagen in Oaxaca. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren. In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze uitbundig. De meeste families bouwen bovendien altaren in hun huis zodat als de doden thuiskomen zich welkom voelen. Schalen met eten en flessen met drinken worden op het altaar gezet. Men gelooft dat de zielen van de doden de aroma van het eten en drinken ´s nachts tot zich nemen. ´s nachts bezoekt men de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. De mensen zijn blij en zingen en dansen de hele nacht door.
De Dag van de Doden vindt haar oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren, zoals de Zapoteken, de Azteken, en de Mayas. Het was gebruikelijk de voorouders, de doden, te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de ‘dame van de doden’. Na de komst van de Spanjaarden werd de viering van de dag verplaatst naar Allerheiligen en Allerzielen en werd het geassimileerd door het christendom.
In Oaxaca wordt er veel aandacht besteed aan dit festival. In het centrum wordt veel georganiseerd en ook de vele kunstenaars die in Oaxaca wonen proberen hun ´Dias de Muertos kunst´ te laten zien en te verkopen. Ook worden er optochten gehouden door verklede mensen. Kleine kinderen tot aan oudere mensen doen mee. In de dorpjes om Oaxaca heen wordt er nog meer aandacht besteed aan de kostuums.

 

14 september 2015, Brenda de Groot – Oaxaca de Juárez

Volg ons op social media: