Guatemala grenst aan Belize, Mexico, Honduras en El Salvador. Het land heeft veel te bieden. Van actieve vulkanen en ongerepte regenwouden tot de indrukwekkende Maya cultuur en koloniale dorpjes. In ons blog leest u 11 redenen waarom u naar Guatemala zou moeten reizen!

1. Koloniaal Antigua

Antigua is de leukste stad van Guatemala. De stad kent een koloniaal verleden en was vroeger tijdens de Spaanse overheersing nog de hoofdstad. Wandel door de kleurrijke straten langs de vele koloniale kerken, kathedralen, musea, ruïnes en markten. Fotografeer ook de beroemde Arco de Santa Catalina. Op iedere straathoek ontdekt u weer iets nieuws.

Tip!
Wandel naar het uitzichtpunt Cerro de la Cruz. Geniet van een schitterend uitzicht over de stad en de Agua vulkaan!

Meer tips leest u in ons reisblog over Antigua

Elise van Unico Travel:

“Ik verbleef vier nachten in Antigua (totaal in twee hotels). Het is ontzettend leuk om midden in het centrum te overnachten. Ik verbleef in een kleinschalig hotel met een mooie tuin op slechts een steenworp afstand van het centrum. Mijn kamer bood uitzicht op de Agua vulkaan. ’s Ochtends heerlijk ontbijten in het naastgelegen restaurantje. Neem gerust contact met mij op voor meer uitleg over de stad.”

2. Semuc Champey

Semuc Champey is een van de mooiste natuurgebieden van Guatemala. Midden in de ongerepte jungle liggen deze turquoise waterpoelen. De waterpoelen lopen trapsgewijs in elkaar over en eindigen in een mooie waterval. Wandel ook zeker naar het uitzichtpunt toe. Een flinke klim, maar eenmaal aangekomen heeft u een waanzinnig mooi uitzicht! Wanneer u weer naar beneden loopt, kunt u in de poelen zwemmen.

3. Lake Atitlán

Lake Atitlán behoort tot een van de mooiste meren ter wereld. Het kratermeer ligt op 1.500 meter hoogte en wordt omringd door authentieke dorpen en vulkanen. Geniet van schitterende zonsondergangen. Een leuke plek om te verblijven is het dorpje Panajachel. Hier vindt u een lokale markt, maar ook leuke winkeltjes en restaurantjes en daarnaast geniet er u van schitterende uitzichten.

Elise van Unico Travel:

“Ik verbleef in een comfortabel hotel aan het meer en op loopafstand van het dorp. Vanuit Panajachel maakte ik een boottocht over het meer en bezocht ik meerdere dorpjes. Dit deed ik samen met een privé gids. Dit biedt veel meerwaarde. Ik leerde ontzettend veel over de oude ambachten, de lokale gebruiken en zag de diversiteit van de dorpen.”

4. Caribische sferen

Ervaar de Caribische sfeer en leer de lokale bevolking kennen in Livingston. Dit dorpje ligt aan de Rio Dulce rivier en aan de Caribische kust. Er hangt hier een echte Caribische reggae sfeer. Leer de Garifuna bevolking kennen en geniet van de gezellige muziek, cultuur en het heerlijke eten!

5. Vulkanen beklimmen

Guatemala telt 37 vulkanen. Enkele daarvan zijn actief en kunt u zelfs beklimmen. Vulkanen die u kunt beklimmen zijn onder andere de Acatenango, Santa Maria, Pacaya, San Pedro en Chicabal. De meest toegankelijke vulkaan om te beklimmen is de Pacaya vulkaan. Deze vulkaan is redelijk gemakkelijk te beklimmen. Wij kunnen een gids voor u regelen met wie u samen deze vulkaan beklimt. Een unieke ervaring!

Elise van Unico Travel:

“Ik beklom de Pacaya vulkaan, een mooie ervaring! Benieuwd hoe ik deze hike heb ervaren? Neem dan gerust contact op! 

6. Maya cultuur

Guatemala kent een eeuwenoude geschiedenis. Veel locals stammen van de Maya’s af. Overal in het land vindt u deze cultuur terug. U vindt er oude Mayasteden en ruïnes. Als u in Guatemala bent, bezoek dan zeker de eeuwenoude Mayastad Tikal. Deze stad ligt midden in het ongerepte regenwoud. U vindt er veel tempels en andere bouwwerken. Een aantal tempels kunt u ook beklimmen. U heeft dan een schitterend uitzicht over het regenwoud. Wellicht spot u in het ongerepte regenwoud ook nog toekans, brulapen en neusberen.

Elise van Unico Travel:

“De omgeving van Tikal in ontzettend mooi. Ik overnachtte midden in het regenwoud, waar ik ’s ochtends werd gewekt door de brulapen en het geluid van de tropische vogels. Benieuwd waar ik heb overnacht? Bekijk dan onze rondreis naar Guatemala. Helemaal een unieke ervaring beleven? Ga dan met zonsopgang het park in!”

7. Guatemalteekse keuken

Het eten in Guatemala bestaat voornamelijk uit maïs en bonen. De lunch is de belangrijkste maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst/aardappels en vlees of kip en wat groenten. Het diner is vrijwel hetzelfde. Het zijn voornamelijk de snacks die erg lekker zijn. Zo kunt u op markten en bij kraampjes kleine hapjes kopen zoals warme maïskolven, taco’s en tamales (gevulde maïshapjes in maïsbladen).

Tip!
Volg een kookworkshop en ontdek de Guatemalteekse keuken.

8. Markt in Chichicastenango

De grootste markt van Midden-Amerika vindt u in Guatemala. Deze traditionele en kleurrijke markt vindt u in het plaatsje Chichicastenango, ook wel ‘Chichi’ genoemd. Bij de Sint Thomaskerk ziet u de handelaren hun handel offeren aan God. Zij geloven dat de handel dan beter loopt. Op de markt kunt u etenswaren, souvenirs, kleding, bloemen en zelfs dieren kopen! Erg leuk om te zien! Er komen veel Maya’s op af vanuit het hele land.

Tip!
Bezoek de markt in combinatie met een transfer naar/van Antigua of Lake Atitlán.

Lees in ons blog meer over de markt in Chichicastango

9. Koffieplantages

Bent u een liefhebber van koffie? Dan zit u in Guatemala goed! Het land behoort tot een van de beste koffielanden ter wereld. In Guatemala vindt u op verschillende plaatsen koffieplantages die u kunt bezoeken. Hierbij leert u alles over het proces hoe de koffie tot stand komt. Erg interessant.

Tip!
Unico Travel biedt tours aan naar koffieplantages waar u alles leert over het proces hoe de koffie tot stand komt.

10. Festivals en feestdagen

In Guatemala worden veel feestdagen gevierd waaronder:

– maart/april (Semana Santa)
– 30 juni (Dag van het leger)
– 15 september (Onafhankelijkheidsdag)
– 20 oktober (Herdenking van de revolutie van 1944)
– 1 november (Allerheiligen)
– 19 november (Garifuna feest Livingston)
– 7 december (Verbranding van de duivel)
– 12 december (Viering Heilige maand Maria)

Tip!
Interessant en leuk om mee te maken is Semana Santa (Pasen). Wees op tijd met het boeken van uw reis. Hotels zijn soms al een jaar van tevoren volgeboekt.

11. Vriendelijke bevolking

Guatemala heeft zo’n 16,5 miljoen inwoners, samengesteld uit Indianen, Latino’s, blanken en Garifuna’s. Veel inwoners lopen ook nog in traditionele klederdracht, vooral in de dorpjes. Erg mooi om te zien. De bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

Interesse in een reis naar Guatemala?

Unico Travel kent de authentieke plekken en verborgen parels van het land. U overnacht altijd in unieke en persoonlijke accommodaties. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij stellen graag een reis op maat u voor samen. Guatemala biedt de ideale combinatie van cultuur en natuur. Het land is ook perfect te combineren met de tropische stranden en eilanden van Belize.

Vraag een reisvoorstel aan of neem contact met ons op!