Land informatie Costa Rica

U bent hier: Home » Latijns-Amerika reizen » Costa Rica » Land informatie

Algemene informatie

Costa Rica is ongeveer even groot als Nederland en grenst aan Nicaragua en Panama. Het is één van de mooiste natuurbestemmingen ter wereld, vanwege de diversiteit aan landschappen en wildlife. Van actieve vulkanen en sprookjesachtige nevelwouden tot aan tropische stranden en ongerepte regenwouden. In het land zijn ook vele dieren te spotten zoals krokodillen, ara’s, luiaards, walvissen, poema’s en toekans. Maak kennis met de gastvrije tico’s en tica’s, wandel over hangbruggen door de natuur, zipline van boomtop naar boomtop of maak een schitterende hike door het regenwoud. Overnacht in een luxueuze bungalow, in een huisje dichtbij het strand of in een boomhut. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Geschiedenis

In 1502 meerde de ontdekkingsreiziger Columbus aan bij het eiland La Isla Uvita in de baai van Cariari (20 minuten van Puerto Limón). De indianen schonken hem gouden voorwerpen waardoor hij het land Costa Rica ‘’rijke kust’’ heeft genoemd. De eerste Spaanse nederzetting in het land werd in 1524 gesticht. Jaren later ontdekte de Spanjaarden de bewoonbare hoogvlakte en in 1561 werd daar de eerste hoofdstad gesticht: Garcimuñoz. Een korte periode erna werd de stad verlegd en Cartago genoemd. Veel oorspronkelijke bewoners stierven aan Europese ziektes en in het begin van de negentiende eeuw was nog maar twee procent van het grondgebied gekoloniseerd.

De negentiende eeuw stond in het teken van (burger)oorlogen. Costa Rica vormden in 1823 samen met Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvador, de Verenigden Staten van Centraal Amerika. Echter, de federatie was geen succes en de steden Heredia, Alajuela en Cartago vormden een verbond tegen San José. Na een korte burgeroorlog kwam San José uit de strijd als winnaar en vervolgens werd San José de nieuwe hoofdstad.

Tegenwoordig is Costa Rica één van de meest stabiele landen in Midden-Amerika. Het land kent zelfs geen leger. Sinds 1948 zijn er democratische verkiezingen.

Cultuur

Costa Rica is één van de mooiste natuurbestemmingen ter wereld, maar heeft op het gebied van cultuur weinig te bieden. In een aantal musea vindt u nog enkele gouden beelden terug uit de Precolumbiaanse tijd. In Liberia en Escazú zijn nog enkele straten te vinden waarin u de Spaanse invloeden terug vindt. Aan de Caribische kust zorgen de afstammelingen van Jamaicanen voor een Afro-Caribische sfeer. De merengue is hier heel populair. Aan de Pacifische kust zijn het de Latino’s die het temperament bepalen.

Bevolking

De inwoners van Costa Rica bestaan voornamelijk (94%) uit Spaanse, Italiaanse en andere Europese bewoners. Costa Ricanen noemen zichzelf ‘hermanitico’s’ wat kleine broertjes betekent. Tico is hier een afkorting van. Een belangrijke minderheidsgroepering zijn de Afro-Caribiërs. Zij stammen af van de gastarbeiders die van Engelstalige Caribische eilanden kwamen. Het merendeel van de Afro-Caribiërs leeft in Talamanca, Limón. De belangrijkste oorspronkelijke indianengroepen leven in ontoegankelijke berggebieden. Zij vertegenwoordigen slechts minder dan 1% van de bevolking. De indianen leven voornamelijk in één van de 22 reservaten die Costa Rica telt. In het Talamanca gebergte leven ongeveer 7.000 Bribri en Cabécar indianen. Hoog boven de Térraba-vallei leven ongeveer 3.000 Boruca en Térraba indianen. Op het schiereiland Osa wonen ongeveer 5.000 Guaymi indianen. Zij trokken pas in de jaren veertig van Panama naar Costa Rica.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Het Spaans kan enig uitwijken in woordenschat en zinsconstructie. Echter het Castellano dat in Spanje wordt gesproken, kunnen de tico’s goed verstaan. De meeste indianenstammen spreken hun eigen taal, de meest voorkomende is het Bribri. In de grotere en toeristische plaatsen spreken de tico’s redelijk Engels.

Eten en drinken

De Costa Ricaanse keuken is smaakvol maar eenvoudig. In de ochtend wordt stevig ontbeten met rijst en bonen (Gallo pinto). Traditionele lunchgerechten zijn ‘casado’ (rijst, bonen, pasta, ‘picadillo’ gecombineerd met vlees, vis of kip), ‘arroz con pollo’ (rijst met kip) of ‘olla de carne’, een rundvleesbouillon met wortels en rundvlees.

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt vaak genuttigd in een zogenaamde ‘soda’, een lunchroom in Costa Ricaanse stijl waar u goed en traditioneel kunt eten. Voor de Costa Ricaan stelt het diner stelt niet veel voor. Dit is vaak een lichte maaltijd. Echter, in de grotere en toeristische steden vindt u vele restaurants met een internationale keuken.

Een echte aanrader is het proberen van ‘refrescos naturales’ een verse vruchtensap. Wijn wordt in Costa Rica slechts door één boer gemaakt en wordt dus niet veel gedronken. De nationale drank heet Cacique Guaro, wat lijkt op jenever. Het bier is voornamelijk van het nationale merk Imperial en Pilsen. Het leidingwater kunt u beter vermijden. Er zijn overal flessen bronwater te koop.

Lees ons uitgebreide blog over het eten en drinken in Costa Rica

Natuur

Costa Rica staat bekend om haar veelzijdig natuurschoon. Opmerkelijk van het land is dat het op een klein grondgebied zoveel te bieden heeft. De grote verschillen in natuur hebben te maken met de hoogteverschillen. Tussen de Caribische kust en de Pacifische kust ligt een lang bergketen dat het land in tweeën deelt. Deze hoogteverschillen beïnvloeden het klimaat. Biologen hebben Costa Rica ingedeeld in zes verschillende zones met elk een eigen klimaat, flora en fauna. De hoogteverschillen zorgen er ook voor dat het weer snel kan veranderen. U rijdt bijvoorbeeld in 20 minuten van de plek waar de meeste regen valt naar de plek waar de minste regen valt.

Wat betreft de biodiversiteit (hoeveelheid soorten dieren en planten) behoort Costa Rica tot de rijkste gebieden ter wereld. Het land is een paradijs voor natuurliefhebbers. Wees niet verbaasd als u over een afstand van 100 kilometer in de zon, de kou, de hitte en de mist heeft gereden.

In Costa Rica reist u langs ongerepte regenwouden, actieve vulkanen, sprookjesachtige nevelwouden, mangroven en tropische stranden.

Klimaat

Costa Rica kent verschillende klimaten. In het oosten en noordoosten vindt u een tropisch regenwoud klimaat. De rest van Costa Rica heeft een tropisch moessonklimaat en een tropisch savanneklimaat. In de nevelwouden is het een stuk frisser en kan het zelfs vriezen. Door de vele hoogteverschillen en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan zijn er in Costa Rica meerdere soorten klimaten. Er kan in een klein gebied veel verschil zijn in temperatuur, neerslag en zon.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Costa Rica te reizen is in het droogseizoen, van december tot april. Het regenseizoen duurt van april tot en met november. Echter, heeft u het hele jaar door kans op een regenbui. Deze buien zijn vaak kort en vinden vaak in de namiddag of ’s avonds plaats. Indien u in het regenseizoen (ook wel green season genoemd) reist, staat alles prachtig in bloei. Door de hoogteverschillen in Costa Rica verschilt de gemiddelde temperatuur van twintig graden in het hoogland tot dertig graden aan de kusten.

Van juli t/m september kunt u in Tortuguero de schildpadden eieren zien leggen. In oktober en november heeft u de kans om de eieren te zien uitkomen en te zien hoe de kleine schildpadden hun weg zoeken naar de zee. In augustus en september is de kans om walvissen te spotten aan de Pacifische kust het grootst.

Elke maand en elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen.

Lees meer in ons uitgebreide blog over de beste reistijd van Costa Rica

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Costa Rica is voor toeristen een relatief veilig land. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Indien u een auto huurt, wees dan alert bij een lekke band. Dit wordt met opzet gedaan zodat er bij stilstand een beroving plaats kan vinden. Zodra u dit overkomt, probeer niet te stoppen en door te rijden tot een benzinestation of een plek waar veel andere mensen zijn. Neem contact op met de verhuurmaatschappij.
  • Maak alleen gebruik van officiële taxi’s. Die zijn rood met een gele driehoek. Bij hotels en internationale luchthavens zijn de taxi’s oranje (Taxis Unidos).
  • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  • Wees alert voor dieven bij busstations in San José, zeker na zonsondergang.
  • Vermijd reizen na zonsondergang en loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Laat uw elektronica uit het zicht.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie over Costa Rica.

Interesse? Vraag een reis aan!
individuele rondreis costa rica tenorio elise
Meer weten over Costa Rica? Neem contact met ons op!