Land informatie2019-05-15T13:50:06+02:00

Land informatie Costa Rica

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Costa Rica » Land informatie

Costa Rica is ongeveer even groot als Nederland. Het land grenst aan Nicaragua en Panama. Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers, fotografen en vogelaars. Costa Rica heeft een rijke natuur. Je treft er actieve vulkanen, nevelwouden, tropische stranden en ongerepte regenwouden. In het land zijn ook vele dieren te spotten zoals krokodillen, papegaaien, luiaards, walvissen, poema’s en toekans. Tijdens een rondreis door Costa Rica kun je je laten verrassen door de schoonheid van dit prachtige land! Op deze pagina vind je informatie over de beste reistijd van Costa Rica, de geschiedenis, cultuur en nog veel meer.

Geschiedenis van Costa Rica

In 1502 meerde de ontdekkingsreiziger Columbus aan bij het eiland La isla Uvita in de baai van Cariari (20 minuten van Puerto Limón). De indianen schonken hem gouden voorwerpen waardoor hij het land Costa Rica ‘’rijke kust’’ heeft genoemd. De eerste Spaanse nederzetting in het land werd in 1524 gesticht. Jaren later ontdekte de Spanjaarden de bewoonbare hoogvlakte en in 1561 werd daar de eerste hoofdstad gesticht: Garcimuñoz. Een korte periode erna werd de stad verlegd en Cartago genoemd. Veel oorspronkelijke bewoners stierven aan Europese ziektes en in het begin van de negentiende eeuw was nog maar twee procent van het grondgebied gekoloniseerd.

De negentiende eeuw stond in het teken van (burger)oorlogen. Costa Rica vormden in 1823 samen met Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvador, de Verenigden Staten van Centraal Amerika. Echter, de federatie was geen succes en de steden Heredia, Alajuela en Cartago vormden een verbond tegen San José. Na een korte burgeroorlog kwam San José uit de strijd als winnaar en vervolgens werd San José de nieuwe hoofdstad.

Tegenwoordig is Costa Rica één van de meest stabiele landen in Midden-Amerika. Het land kent zelfs geen leger. Sinds 1948 zijn er democratische verkiezingen.

Cultuur

Costa Rica is een zeer divers en schitterend land maar heeft qua cultuur weinig te bieden. In musea vind je nog enkele gouden beelden uit de precolumbiaanse tijd terug. In Liberia en Escazú zijn nog enkele straten te vinden waarin je de Spaanse invloeden terug vindt. Aan de Caribische kust zorgen de afstammelingen van Jamaicanen voor een Afro-Caraïbische sfeer. De merengue is hier heel populair. Aan de Pacifische kust zijn het de Latino’s die het temperament bepalen.

Bevolking

De inwoners van Costa Rica bestaan voornamelijk (94%) uit Spaanse, Italiaanse en andere Europese bewoners. Costa Ricanen noemen zichzelf ‘hermanitico’s’ wat kleine broertjes betekent. Tico is hier een afkorting van. Een belangrijke minderheidsgroepering zijn de Afro-Caribiërs. Zij stammen af van de gastarbeiders die van Engelstalige Caribische eilanden kwamen. Het merendeel van de Afro-Caribiërs leeft in Talamanca, Limón. De belangrijkste oorspronkelijke indianengroepen leven in ontoegankelijke berggebieden. Zij vertegenwoordigen slechts minder dan 1% van de bevolking. De indianen leven voornamelijk in één van de 22 reservaten die Costa Rica telt. In het Talamanca gebergte leven ongeveer 7.000 Bribri en Cabécar indianen. Hoog boven de Térraba-vallei leven ongeveer 3.000 Boruca en Térraba indianen. Op het schiereiland Osa wonen ongeveer 5.000 Guaymi indianen, zij trokken pas in de jaren veertig van Panama naar Costa Rica.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Het Spaans kan enig uitwijken in woordenschat en zinsconstructie. Echter het Castellano dat in Spanje wordt gesproken, kunnen de Tico’s goed verstaan. De meeste indianenstammen spreken hun eigen taal, de meest voorkomende is het Bribri. In de grotere en toeristische plaatsen spreken de Tico’s redelijk Engels.

Eten en drinken

De Costa Ricaanse keuken is smaakvol maar eenvoudig. In de ochtend wordt stevig ontbeten met rijst en bonen (Gallo pinto). Traditionele lunchgerechten zijn ‘casado’  (rijst, bonen, pasta, ‘picadillo’ gecombineerd met vlees, vis of kip), ‘arroz con pollo’ (rijst met kip) of ‘olla de carne’, een rundvleesbouillon met wortels en rundvlees.

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt vaak genuttigd in de zogenaamde ‘Sodas’, een lunchroom in Costa Ricaanse stijl waar je goed en traditioneel kunt eten. Voor de Costa Ricaan stelt het avondeten stelt niet veel voor. Dit is vaak een lichte maaltijd. Echter, in de grotere en toeristische steden vind je restaurants met een internationale keuken.

Een echte aanrader is het proberen van ‘refrescos naturales’ een verse vruchtensap. Wijn wordt in Costa Rica slechts door één boer gemaakt en wordt dus niet veel gedronken. De nationale drank heet Cacique Guaro, wat lijkt op jenever. Het bier is voornamelijk van het nationale merk Imperial en Pilsen. Het leidingwater kun je beter vermijden, overal zijn flessen bronwater te koop.

Indicatie van prijzen voor maaltijden

Ontbijt: ongeveer 8 tot 10 US dollar.
Lunch: ongeveer 10 tot 12 US dollar, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.
Diner: ongeveer 18 tot 20 US dollar, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

Natuur

Costa Rica staat bekend om haar veelzijdig natuurschoon. Opmerkelijk van het land is dat het op een klein grondgebied zoveel te bieden heeft. De grote verschillen in natuur hebben te maken met de hoogteverschillen. Tussen de Caribische kust en de Pacifische kust ligt een lange bergketen die het land in tweeën deelt. Deze verschillen in hoogte beïnvloeden het klimaat. Biologen hebben Costa Rica ingedeeld in zes verschillende zones met elk een eigen klimaat, flora en fauna. De hoogteverschillen zorgen er ook voor dat het weer snel kan veranderen. Je rijdt bijvoorbeeld in 20 minuten van de plek waar het meeste regen valt naar de plek waar het minste regen valt.

Wat betreft de biodiversiteit (hoeveelheid soorten dieren en planten) behoort Costa Rica tot de rijkste gebieden ter wereld. Het land is een paradijs voor natuurliefhebbers. Wees niet verbaasd als je op een afstand van 100 kilometer in de zon, de kou, de hitte en in de mist heeft gereden.

In Costa Rica vind je actieve vulkanen, heetwaterbaden, watervallen, ruige bergen, modderpoelen, tropische stranden, regenwouden, nevelwouden en nog veel meer!

Klimaat

Costa Rica kent tropische klimaten, waarbij het oosten en noordoosten van het land een tropisch regenwoudklimaat heeft en de rest van Costa Rica een tropisch moessonklimaat en het tropisch savanneklimaat. Door de vele hoogteverschillen en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan zijn er in Costa Rica meerdere soorten klimaten. Zo kan er in een klein gebied veel verschil zijn in temperatuur, neerslag en zon.

Beste reistijd Costa Rica

De beste reistijd om naar Costa Rica te reizen is buiten het regenseizoen. Door de hoogteverschillen in Costa Rica verschilt de gemiddelde temperatuur van twintig graden in het hoogland tot dertig graden aan de kusten. Het regenseizoen duurt van april tot en met november. Echter, heb je het hele jaar door kans op een regenbui. Deze buien zijn vaak kort en vinden plaats in de ochtend of de namiddag. Indien je in het regenseizoen (ook wel green season genoemd) reist, staat alles prachtig in bloei.

Tussen juli en oktober kun je in Tortuguero de moederschildpadden eieren zien leggen. Het is bijzonder om te zien hoe de eieren uitkomen en hoe de kleine schildpadden hun weg zoeken naar de zee.

In principe is de beste reistijd om naar Costa Rica te reizen dus van december t/m september. Iedere maand en ieder seizoen heeft hoogtepunten!

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Costa Rica is voor toeristen een relatief veilig land. Je dient, net als overal ter wereld, te letten op je bezittingen vooral in de hoofdstad San José. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Indien je een auto huurt, wees dan alert bij een lekke band. Dit wordt met opzet gedaan zodat er bij stilstand een beroving plaats kan vinden. Zodra dit je overkomt, probeer niet te stoppen en door te rijden tot een benzinestation of een plek waar veel andere mensen zijn. Neem contact op met de verhuurmaatschappij.
  • Maak alleen gebruik van officiële taxi’s. Die zijn rood met een gele driehoek. Bij hotels en internationale luchthavens zijn de taxi’s oranje (Taxis Unidos).
  • Let goed op je bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  • Wees alert voor dieven bij busstations in San José, zeker na zonsondergang.
  • Vermijd reizen na zonsondergang en loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Laat je elektronica uit het zicht.
  • Neem een fotokopie van je paspoort mee en laat je originele documenten in een kluis bij de receptie van je hotel.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie over Costa Rica.

Pin It on Pinterest

Share This