Praktische informatie2018-10-03T12:09:48+00:00

Reisinformatie Costa Rica

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Costa Rica » Praktische informatie

Reisinformatie Costa Rica

Voordat u op reis gaat zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Met een goede voorbereiding kunt u optimaal van uw vakantie genieten. Hieronder leest u handige reisinformatie over Costa Rica, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Reisdocumenten

Voor reizen naar Costa Rica heeft u een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. U heeft geen visum nodig voor reizen naar dit land, alléén als u langer blijft dan drie maanden. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben. Unico Travel kan uw internationale vlucht regelen.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Het formulier kunt u online aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/. De Amerikaanse overheid brengt hiervoor 14 dollar in rekening. De gegevens die u invult dienen overeen te komen met uw paspoortgegevens. Let op! De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

Unico Travel raadt u aan de aanvraag tijdig in te dienen, ten minste drie dagen vóór vertrek. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het drie dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een spoedvisum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade. De autorisatie dient u mee te nemen op reis daar u deze nodig heeft bij aankomst in de VS.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer et cetera moet u wel per reis actualiseren. Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS.

De Europese Unie en de VS hebben een internationale overeenkomst. Er vindt overdracht plaats van bepaalde reis- en reserveringsgegevens van passagiers (PNR) die naar, van en door de VS vliegen. De autoriteiten van de VS gebruiken deze PNR-gegevens ter preventie en bestrijding van terrorisme, maar eventueel ook om te vergelijken met lijsten van passagiers die een veiligheidsrisico vormen. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard en kunnen met andere autoriteiten worden uitgewisseld.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn onder andere afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem zes weken voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Vluchten

Sinds november 2017 biedt KLM rechtstreekse vluchten aan van Amsterdam naar San José, Costa Rica gedurende het winterseizoen .Deze rechtstreekse vluchten vertrekken enkel op dinsdag en vrijdag. Op andere dagen kunt u vliegen via Panama en vanaf daar doorvliegen naar San José. Vanuit België zijn geen directe vluchten beschikbaar. Een vlucht met een tussenstop duurt gemiddeld 16 uur.

Indien u via de VS reist en u uw bagage op slot wilt doen, kunt u gebruik maken van een slot dat door de Amerikaanse overheid is herkend (TSA sloten). Sloten die niet herkend worden mogen namelijk tijdens de controle opengebroken worden. TSA sloten zijn te koop op Schiphol of te bestellen via internet.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Costa Rica is de colon maar u kunt met US dollars goed terecht. Unico Travel adviseert u om voornamelijk US dollars in contanten mee te nemen en ter plekke te pinnen. In de grotere en toeristische plaatsen kunt u dollars pinnen. In de meeste winkels, restaurants en hotels worden creditcards geaccepteerd. Bekijk hier de huidige wisselkoers.

Let op! Voor het huren van een auto dient u in het bezit te zijn van een creditcard. Kijk altijd goed naar de rekening waarvoor u precies betaalt.

Fooien

In restaurants wordt er 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Toch is het gebruikelijk om bij tevredenheid nog een kleine fooi te geven. Indien u gebruik maakt van de services van een gids, wordt een fooi zeer gewaardeerd. Reist een privé gids de gehele dag met u mee, dan kunt u 10 USD fooi per persoon geven. Indien u slechts een dagdeel gebruik maakt van de services van een gids, dan kunt u 5 USD per persoon geven. Kamermeisjes in accommodaties waar u langer verblijft, kunt u bij tevredenheid 1 USD per dag geven. Parkeerwachters, toiletdames, en chauffeurs kunt u een kleinere fooi geven. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid, de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Costa Rica zijn niet het zelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

In Costa Rica zult u weinig souvenirwinkels vinden, met uitzondering van de hoofdstad San José. In de grotere steden aan de kust vindt u winkeltjes met houtsnijwerken, kledij, kikkertjes en dergelijke. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
Het busvervoer in Costa Rica is goed en goedkoop georganiseerd. Op langere afstanden worden comfortabele bussen ingezet en het stadsvervoer wordt verzorgd door Amerikaanse schoolbussen. Er zijn twee typen busvervoer: directo en collectivo. De eerste zou sneller op bestemming moeten zijn, echter is dit niet altijd het geval.

De hoofdstad San José vormt het bus knooppunt, maar er is geen centrale busterminal. De vele busstations liggen verspreid door de hele stad.

Taxi
In San José kunt u het beste gebruik maken van de rode taxi’s, zij moeten namelijk verplicht een taximeter gebruiken. Indien deze niet functioneert, spreek dan van te voren een prijs af. De oranje taxi’s rijden van en naar de luchthaven.

Huurauto
Costa Rica heeft een uitgebreid wegennet. De Pan-American Highway vormt de verbinding tussen noord en zuid. Enige voorzichtigheid is geboden, het verkeer is vaak traag en er zijn veel onverharde wegen.

Vliegtuig
Het hoofdvliegveld van Costa Rica is Juan Santamaría International Airport. Daarnaast worden ook veel binnenlandse vluchten uitgevoerd door verschillende maatschappijen. Vooral tijdens het regenseizoen kan het een uitkomst zijn om per vliegtuig te reizen. 

Adressen

Ambassade van Costa Rica in Nederland
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB Den Haag
T: 070 358 0780
F: 070 358 4754

Nederlandse Ambassade in Costa Rica
Oficentro Sabana Sur, Edificio 3, piso 3
Apartado Postal 10.285
1000 San José
T: +506 296 1490
F: +506 296 2933

Meer weten? Lees hier de land informatie over Costa Rica.

Pin It on Pinterest

Share This