Praktische informatie Costa Rica

Home » Latijns-Amerika reizen » Costa Rica » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor reizen naar Costa Rica heeft u een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. U heeft geen visum nodig om te reizen naar dit land, alléén als u langer blijft dan drie maanden. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben.

Vluchten

Van eind oktober t/m eind maart vliegt de KLM rechtstreeks van Amsterdam naar San José. In de overige maanden vliegt de KLM via Panama-Stad naar San José. Andere mogelijkheden zijn om met Iberia via Madrid, met Swiss Air via Zurich of om met Lufthansa via Frankfurt naar Costa Rica te vliegen.

Update: in juli en augustus 2021 vliegt de KLM ook rechtstreeks naar Csota Rica.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem ruim voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Costa Rica is de colon maar u kunt met US dollars goed terecht. In de grotere en toeristische plaatsen kunt u dollars pinnen. In de meeste winkels, restaurants en hotels worden creditcards geaccepteerd. Bekijk de wisselkoers op Oanda Converter.

Fooien

In restaurants wordt er 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Toch is het gebruikelijk om bij tevredenheid nog een kleine fooi te geven. Indien u gebruik maakt van de services van een gids, wordt een fooi zeer gewaardeerd. Reist een privé gids de gehele dag met u mee, dan kunt u 10 USD fooi per persoon geven. Indien u slechts een dagdeel gebruik maakt van de services van een gids, dan kunt u 5 USD per persoon geven. Kamermeisjes in accommodaties waar u langer verblijft, kunt u bij tevredenheid 1 USD per dag geven. Parkeerwachters, toiletdames, en chauffeurs kunt u een kleinere fooi geven. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid, de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Costa Rica zijn niet hetzelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

In Costa Rica vindt u weinig souvenirwinkels, met uitzondering van de hoofdstad San José. In de grotere steden aan de kust vindt u winkeltjes met houtsnijwerken, kledij, kikkertjes en dergelijke. Voor meer informatie over het invoeren van souvenirs verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
Het busvervoer in Costa Rica is redelijk goed georganiseerd. Op langere afstanden worden comfortabele bussen ingezet en het stadsvervoer wordt verzorgd door Amerikaanse schoolbussen. Er zijn twee typen busvervoer: directo en collectivo. De eerste zou sneller op bestemming moeten zijn, echter is dit niet altijd het geval. De hoofdstad San José vormt het knooppunt, maar er is geen centrale busterminal. De vele busstations liggen verspreid door de hele stad. Unico Travel raadt af om per bus te reizen. Het duurt vaak ontzettend lang en brengt u niet naar alle gebieden.

Taxi
In San José kunt u het beste gebruik maken van de rode taxi’s. Deze moeten namelijk verplicht een taximeter gebruiken. Indien deze niet functioneert, spreek dan van tevoren een prijs af. De oranje taxi’s rijden van en naar de luchthaven.

Huurauto
Costa Rica heeft een uitgebreid wegennet. De Pan-American Highway vormt de verbinding tussen noord en zuid. Enige voorzichtigheid is geboden. Het verkeer is vaak traag en er zijn veel onverharde wegen. U heeft dan ook vaak een 4×4 huurauto nodig. Bij boeking ontvangt u van ons uiteraard uitgebreide routebeschrijvingen. Bekijk ter inspiratie onze selfdrive door Costa Rica.

Vliegtuig
Het internationale vliegveld van Costa Rica is Juan Santamaría International Airport. Daarnaast wordt er ook door internationale maatschappijen gevlogen op Liberia Airport. Er worden ook veel binnenlandse vluchten uitgevoerd door verschillende maatschappijen. Vooral tijdens het regenseizoen kan het een uitkomst zijn om per vliegtuig te reizen. 

Meer weten? Lees hier de land informatie over Costa Rica.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan!
individuele rondreis costa rica tenorio elise
Meer weten over Costa Rica? Neem contact met ons op!