In 2018 maakte ik voor Unico Travel een rondreis naar Guatemala. Wat heeft dit land mij verrast! Tijdens mijn reis ontdekte ik de veelzijdigheid van Guatemala. Van actieve vulkanen en koloniale dorpen tot aan eeuwenoude Maya steden en meren. De combinatie tussen natuur en cultuur en de vriendelijke bevolking hebben mij ontzettend verrast!

Het was een schitterende reis! In mijn reisverslag over Guatemala leest u hoe ik mijn reis heb ervaren, welke route ik maakte en geef ik u een aantal handige tips!

Antigua

Mijn reis begon in Antigua. Met de KLM vloog ik via Panama-Stad naar Guatemala City. Guatemala City is geen fijne stad om te verblijven. Daarom werd ik bij aankomst laat in de avond opgehaald en naar Antigua gebracht. Het is ongeveer drie kwartier rijden. Onderweg vertelt de chauffeur veel over het land en krijg ik handige tips en aanbevelingen voor mijn verblijf in Antigua. Ik overnachtte in een kleinschalig pension op loopafstand van het centrum en in de omgeving van restaurantjes. Doordat ik laat in de avond aankwam, ben ik gelijk gaan slapen zodat ik de volgende dag vroeg weer vroeg op pad kon.

Na een heerlijk ontbijt en uitzicht op de Agua vulkaan, ging ik de stad Antigua verkennen. De stad bestaat uit kleurrijke straten, eeuwenoude ruïnes, kerken, kathedralen, een stadspark en leuke markten. Op iedere straathoek ontdek ik weer iets nieuws. Natuurlijk neem ik ook een kijkje bij de Arco de Santa Catalina, het gezicht van de stad.

Tip! Ga ’s ochtends vroeg naar de Arco de Santa Catalina. Dan is het nog rustig en kunt u een mooie foto maken zonder al te veel toeristen erbij. Ook is het dan vaak nog helder weer en kunt u de Agua vulkaan op de achtergrond zien.

Vlakbij de Arco de Santa Catalina ligt de Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced. Deze kerk vond ik één van de mooiste gebouwen van Antigua.

Het is ook leuk om een kijkje te nemen bij het Parque Central. In dit kleine stadspark ziet u de locals hun spullen verkopen, praatjes met elkaar maken en het is tevens ook een ontmoetingsplek voor toeristen. Er zijn hier ook vele Maya’s die kleden, houten instrumenten en sieraden proberen te verkopen. Fijn om even uit te rusten en het lokale leven te zien.

Natuurreservaat

Voordat ik weer terug naar Antigua reisde, bezocht ik ’s ochtends nog een natuurreservaat dichtbij Panajachel. Met een tuktuk word ik er naar toegebracht en eenmaal bij het reservaat begin ik aan een mooie wandeling over hangbruggen door het regenwoud. Onderweg zie ik vele neusberen en apen. Een mooie wandeling! Naast wandelen kunt u er ook nog een vlindertuin bezoeken en ziplinen.

Lake Atitlán

Vanuit Antigua reisde ik met een comfortabele shuttlebus naar Panajachel. Panajachel is een dorpje gelegen aan Lake Atitlán. Het is werkelijk één van ’s werelds mooiste meren. Het meer wordt omringd door vulkanen en dorpjes. Vanuit het hotel heb ik een schitterend uitzicht over het meer.

Panajachel is ook een leuk dorpje. Er zijn leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Er is ook een grote kleurrijke markt waar u souvenirs, kleden en sieraden kunt kopen. Per tuktuk kunt u door het dorpje reizen.

Tijdens mijn tweede dag aan het meer maakte ik samen met een gids een boottour over het meer. We varen over het meer en onderweg geniet ik van de schitterende uitzichten. Daarnaast bezoek ik een aantal dorpen rondom het meer. De gids legt over elk dorpje de geschiedenis uit. Elk dorpje staat bekend om zijn eigen tradities.

San Marcos

Het eerste dorpje dat ik bezocht was San Marcos. San Marcos is een klein en rustig hippie dorpje. De perfecte plek voor bijvoorbeeld meditatie en yoga. Als u tot rust wilt komen, is dit de perfecte plek. Er is één lange straat met muurschilderingen en tussendoor liggen nog een aantal restaurantjes en winkeltjes.

San Juan

Na San Marcos bezocht ik San Juan. San Juan staat bekend om de textiel en de kunst. Ik mocht een kijkje nemen bij een winkeltje met allemaal kleden, sjaals en alles wat met textiel te maken heeft. Een aardig meisje legde uit hoe de textiel gemaakt wordt. Erg leerzaam en leuk om te zien.

Ook nam ik een kijkje bij een galerie met schilderijen. Schitterend hoe het allemaal gemaakt wordt. Hierna bezocht ik nog de lokale kerk. Er was toevallig net een dienst bezig. Van de gids hoorde ik wat er gebeurd was. Er was een tragisch ongeval gebeurd met drie jonge mannen die door een verkeersongeluk om het leven waren gekomen. Erg verdrietig. Het mooie is wel dat het hele dorp uitloopt voor de dienst. Iedereen kent elkaar en komt medeleven betuigen.

San Pedro

San Pedro is een drukker dorpje met meer hotels en restaurants. Veel toeristen overnachten hier of volgen hier een taalcursus. Er hangt een gezellige sfeer. Ik wandel langs de vele toeristen winkels, een kerkje en een lokale markt.

Ik bezoek nog een lokale kerk. Eenmaal in het gebouw zie ik het schitterende uitzicht over het dorp. Na het bezoek aan San Pedro drink ik nog een heerlijke vruchtensap en vervolgens vaar ik weer terug naar Panajachel. Ik neem afscheid van de gids. Met een boek in mijn hand in de hangmat geniet ik nog van het uitzicht op het meer.

Natuurreservaat

Voordat ik weer terug naar Antigua reisde, bezocht ik ’s ochtends nog een natuurreservaat dichtbij Panajachel. Met een tuktuk word ik er naar toegebracht en eenmaal bij het reservaat begin ik aan een mooie wandeling over hangbruggen door het regenwoud. Onderweg zie ik vele neusberen en apen. Een mooie wandeling! Naast wandelen kunt u er ook nog een vlindertuin bezoeken en ziplinen.

Antigua

Per shuttlebus reis ik weer terug naar Antigua.

Een aanrader om zeker te doen in Antigua, is het wandelen naar het uitzichtpunt Cerro de la Cruz. Vanaf het uitzichtpunt kunt u genieten van een schitterend uitzicht op Antigua en de Agua vulkaan. Een echte aanrader!

Pacaya vulkaan beklimmen

Vanuit Antigua besloot ik de Antigua vulkaan te beklimmen. Een aanrader is om ’s middags de tour te doen, zodat u er kunt genieten van een schitterende zonsondergang.

Rond 13.30 uur werd ik opgehaald en naar het begin van de wandeling gebracht. Samen met een klein groepje andere reizigers en een gids begonnen we aan de klim. De gids legt onderweg het een en ander uit over de omgeving en de vulkanen. Het is een aardige klim en het tempo ligt redelijk hoog, maar het is nog prima te doen.

Tip! Niet zo’n klimmer of snel uitgeput? Aan het begin worden er door locals voor een klein bedrag wandelstokken aangeboden. Tevens gaan er gaan paarden mee, dus onderweg kunt u altijd besluiten om tegen een bepaald bedrag te paard verder te gaan.

Af en toe wordt er een korte stop gemaakt bij mooie uitzichtpunten. Eenmaal boven geniet ik van een schitterend uitzicht op de vulkaan. Ik maak een aantal foto’s en wandel daarna weer verder. Gelukkig dalen we nu wat meer af. Eenmaal een stuk lager, maken we nog een stop. Het landschap is natuurlijk vulkanisch. De gids tilt een steen op, welke nog heel warm aanvoelt. We gaan marshmallows roosteren. Leuke ervaring!

Guatemala staat natuurlijk bekend om de vulkanen. Het is dan ook een echte aanrader om een vulkaan te beklimmen. De Pacaya vulkaan is één van de makkelijkste vulkanen om te beklimmen. U hoeft niet topfit te zijn om de vulkaan te beklimmen, maar een beetje conditie is wel aan te raden.

Markt in Chichicastenango

Vanuit Antigua maak ik een uitstap naar Chichicastenango. Deze plaats staat bekend om de grootste markt van Midden-Amerika. Maya’s vanuit het hele land komen er naar toe om hun spullen te verkopen. Het is een echte markt voor locals, maar ook voor toeristen. Op de markt is van alles te koop. Van kleding, etenswaren en bloemen tot aan sieraden, kleden en zelfs kippen!

Bij de kerk zie ik de handelaren hun handel offeren aan God. Men gelooft dat de handel dan beter zal lopen. Mooi om te zien.

Nadat ik een rondje over de markt heb gelopen, lunch in bij een restaurantje met uitzicht op de markt. Hier krijg ik nogmaals een indruk van hoe groot deze markt is.  Ik kijk mijn ogen uit! Ik koop zelf uiteraard ook nog kleden, armbandjes en nog wat andere souvenirs.

Tip! De markt vindt iedere donderdag en zondag plaats. Het handigst is om de markt te bezoeken, als tussenstop van uw reis van Antigua naar Panajachel of andersom.

Tikal

Mijn reisverslag door Guatemala eindigt alweer met de laatste plek, Tikal! Per binnenlandse vlucht reis ik van Guatemala City naar Flores. In Flores staat er een chauffeur klaar die mij naar de indrukwekkende Maya stad Tikal brengt. Ik overnacht in een jungle lodge naast het Nationaal Park Tikal, midden in het regenwoud.

Bij aankomst koop ik een plattegrond. Ik zie al snel hoe gigantisch groot dit park is. En dan te bedenken dat veel van deze stad nog onontdekt is.

Ik wandel door het park en zie neusberen de paden over lopen, apen door de bomen slingeren en toekans voorbij vliegen! Deze dieren maken het bezoek nog indrukwekkender. Ik wandel langs de vele tempels en ruïnes. Ik beklim een aantal tempels en geniet van de schitterende uitzichten.

Tip! Overnacht in een jungle lodge naast het park. U overnacht midden in het regenwoud en wordt ’s ochtends gewekt door de brulapen! Daarnaast bent u binnen enkele minuten in het park. Helemaal een unieke ervaring is om een tour te boeken waarbij u met zonsopgang het park al in kunt!

Vervolg – reisverslag Belize

Na Tikal reisde ik door naar Belize. Ook hier heb ik een reisverslag over geschreven.

Lees hier mijn reisverslag van Belize

Enthousiast geworden van mijn reisverslag over Guatemala?