Reisverslag Guatemala

2019-05-09T17:44:10+02:0022 juni, 2018|

Afgelopen mei ben ik voor Unico Travel op reis geweest naar Guatemala. En wat heeft dit land mij verrast! Vulkanen, koloniale dorpjes, de Maya cultuur.. Het was een schitterende reis! Lees hier in mijn reisverslag Guatemala over hoe ik de reis heb ervaren, wat mijn route was en mijn tips!

Dag 1. Antigua

Mijn reisverslag Guatemala begint met Antigua. Net als tijdens mijn reis naar Costa Rica, reisde ik samen met mijn vriend Pieter. De reis begon in Antigua. Op het vliegveld in Guatemala City werden we opgehaald en naar Antigua gebracht. We kwamen laat in de avond aan en hebben de eerste dag niets meer gedaan. Wel zag ik al de gekleurde gebouwen, de vele restaurantjes, straten en ruïnes. Hier kunnen we ons wel even vermaken dacht ik!

reisverslag guatemala antigua

Dag 2. Antigua en Lake Atitlán

In de ochtend werden we wakker met uitzicht op de Agua vulkaan! Bij helder weer kun je de vulkaan goed zien!

reisverslag guatemala uitzicht

Vandaag werden we pas om 12.30 uur opgehaald, dus in de ochtend gingen we op pad om Antigua te verkennen. Na een heerlijk ontbijt wandelden we door de straten langs de kleurrijke gebouwen. Het leuke is dat je in Antigua tijdens het wandelen telkens weer iets tegenkomt wat je nog niet hebt gezien. Zo liepen we langs oude ruïnes, kerken, een markt.. En natuurlijk kwamen we ook de Arco de Santa Catalina tegen! Deze boog kom je altijd tegen wanneer je op internet naar Antigua zoekt en deze moet je dan ook zeker gezien hebben!

reisverslag guatemala arco de santa catalina

Tip: Ga ’s ochtends vroeg, dan is het nog rustig en kun je een mooie foto maken zonder al te veel toeristen erop! Ook is het dan vaak nog helder en zie je de Agua vulkaan op de achtergrond!

Vlakbij de Arco de Santa Catalina vind je de Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced. Deze gele kerk valt je gelijk op! Ik vond dit een van de mooiste gebouwen in Antigua.

reisverslag guatemala antigua kerkje

Uitrusten kun je bij het centrale park. Hier zie je naast de toeristen, ook de lokale bevolking. Uiteraard zijn er ook veel verkopers bij het pleintje, Maya’s die je kleden, houten instrumenten en sieraden proberen te verkopen. Maar al met al is het fijn om even uit te rusten en de locals te zien!

Op naar het meer!

Na een ochtendje in Antigua te hebben doorgebracht werden we ’s middags opgehaald en naar het dorpje Panajachel gebracht. Het dorpje ligt aan het meer van Atitlán. Werkelijk een schitterend meer! Je hebt bij helder weer uitzicht op de vulkanen! De omgeving is erg mooi!

Panajachel

In het dorpje Panajachel vind je een markt, vele restaurants, hotels, winkels en barretjes. Ook kun je hier terecht voor souvenirs. Een echte aanrader is om te gaan kajakken over het meer! We verbleven in een mooi hotel gelegen aan het meer! We kwamen eind van de middag aan en besloten het dorpje te verkennen en verder bij het hotel te blijven en een boek te lezen met uitzicht op het meer!

reisverslag guatemala elise

Dag 3. Lake Atitlán

Vandaag gingen we een boottour maken over het meer. Deze tour is een echte must als je naar het meer gaat! ’s Ochtends werden we opgehaald door de gids. We hadden een privé gids die vandaag met ons mee ging om meerdere dorpjes rondom het meer te laten zien. Per boot varen we over het meer. We hebben prachtige uitzichten onderweg. We stoppen eerst bij het dorpje San Marcos.

Tip! Met een privé gids leer en zie je veel meer van de dorpjes dan wanneer je alleen gaat!

San Marcos

San Marcos is een van de kleine dorpjes. Het is er rustig en het staat er ook bekend als perfecte bestemming voor de yoga, meditatie.. Kortom als je even tot rust wilt komen is het perfect. Er is één lange straat met muurschilderingen. Tussendoor vind je wat winkeltjes en restaurantjes.

reisverslag guatemala

San Juan

Na San Marcos gaan we naar het dorpje San Juan. San Juan staat bekend om de textiel en de kunst. We mogen een kijkje nemen bij een winkeltje met allemaal kleden, sjaals en alles wat met textiel te maken heeft. Een aardig meisje legt uit hoe de textiel gemaakt wordt. Erg leerzaam!

reisverslag guatemala

Ook mogen we een kijkje nemen bij een galerie met schilderijen. Schitterend hoe het allemaal gemaakt wordt. Hierna nemen we een kijkje bij de lokale kerk. We kunnen alleen niet naar binnen. Het is er erg druk en we vragen ons af waarom dat is. Er is een begrafenis. We horen dat er een tragisch ongeval was gebeurd met drie jonge mannen die door een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen.. De gids legt uit dat iedereen elkaar in het dorp kent. Het hele dorp komt naar de kerk toe om medeleven te betuigen. Na ons bezoek aan het dorpje San Juan varen we naar San Pedro.

reisverslag guatemala kerkje

reisverslag guatemala

San Pedro

San Pedro is een wat drukker dorpje. Er zijn hier ook meer hotels. Veel toeristen overnachten hier of volgen hier een taalcursus Spaans. Er hangt een fijne sfeer. We lopen langs de vele toeristen winkels, een kerkje en een lokale markt. Na een wandeling zie ik opeens een opvallend gebouw. Ik vraag wat het voor een gebouw is en de gids denkt dat het een hotel is.

reisverslag guatemala kerkje

Dan zwaait een local bij het gebouw onze kant op. Voor een kleine fooi mogen we het gebouw op. Het blijkt een kerk te zijn. Ook de gids is nog nooit in de kerk geweest. We klimmen naar boven en als beloning krijgen we een schitterend uitzicht! De man geven we een kleine fooi en wandelen weer verder. We drinken een lekkere vruchtensap en vervolgens stappen we weer op de boot naar Panajachel.

reisverslag guatemala

Tijdens de boottocht genieten we van schitterende uitzichten! De boottour is zeker de moeite waard! Je ziet lokale dorpjes waar je kunt zien hoe textiel wordt gemaakt, de schilderijen en je ziet oude kerken, pleinen, markten. Het echte lokale leven van Guatemala!

Dag 4. Lake Atitlán en Antigua

We hebben nog een ochtendje te besteden in Antigua. Ik had gelezen over een natuurreservaat vlakbij het dorpje Panajachel. We houden een tuk tuk aan en gaan er naar toe! Bij het reservaat kun je ziplinen, een vlindertuin bezoeken, wandelen over een aantal hangbruggen en door het regenwoud.

Er leven aapjes en neusberen. Als we aankomen zien we een aapje zitten. Voor 1 quetzal (ongeveer 10 cent) kun je een banaan kopen en deze aan de aap geven! Erg schattig! Hierna maken we een mooie wandeling door de natuur met mooie uitzichten. In de bomen zien we meerdere apen van boom naar boom slingeren.

reisverslag guatemala

reisverslag guatemala

Hierna worden we opgehaald en worden we weer naar Antigua gebracht. We overnachten in een mooi hotel net buiten het centrum. We gaan ’s avonds nog een hapje eten in het centrum en maken daarna een planning voor de volgende dag.

Dag 5. Antigua

’s Ochtends besluiten we naar het uitzichtpunt Cerro de la Cruz te gaan. We weten niet of het wel zo’n goed idee is, omdat we vanmiddag worden opgehaald om de Pacaya vulkaan te beklimmen.. Maar toch besluiten we te gaan. Achteraf valt de klim best mee! Je wandelt via een trap naar boven. Eenmaal aangekomen hebben een schitterend uitzicht op Antigua en de Agua vulkaan. Een echte aanrader!

reisverslag guatemala cerro de la cruz

Pacaya vulkaan

Hierna bezoeken we in Antigua nog een oud klooster en nemen we een kijkje bij de markt. Om half 2 worden we opgehaald en naar het dorpje Pacaya gebracht. We gaan de vulkaan beklimmen! Samen met een klein groepje andere reizigers en een Spaanstalige gids beginnen we aan de klim. We hadden gelezen dat je niet zo’n heel goede conditie hoefde te hebben om de vulkaan te beklimmen. Maar als we eenmaal lopen, begin ik daar toch aan te twijfelen. Het is erg warm en het tempo ligt redelijk hoog. Maar gelukkig maken we al snel een aantal stops om even te drinken! Hierdoor is het goed te doen. Onderweg geeft de gids nog uitleg over het gebied. Erg leerzaam en interessant.

reisverslag guatemala vulkaan pacaya

Tip! Niet zo’n klimmer of snel uitgeput? Aan het begin worden er door locals voor een klein bedrag wandelstokken aangeboden. Tevens gaan er gaan paarden mee, dus onderweg kun je altijd besluiten om tegen een bepaald bedrag te paard verder te gaan.

Af en toe stoppen we bij mooie uitzichtpunten. Als we eenmaal bij het uitzichtpunt zijn zien we de vulkaan. Het is een schitterend uitzicht! We maken mooie foto’s en hierna wandelen we weer verder. Gelukkig wandelen we nu al wat meer naar beneden. Hier maken we een stop. Het landschap is natuurlijk vulkanisch. De gids tilt een steen op, deze is nog helemaal warm. We gaan marshmallows roosteren. Hierna wandelen we weer terug naar het dorpje. Het was een unieke ervaring!

reisverslag guatemala pacaya

Guatemala staat natuurlijk bekend om de vulkanen. Het is dan ook een echte aanrader om een vulkaan te beklimmen. De Pacaya vulkaan is prima te doen. Je hoeft niet topfit te zijn om de vulkaan te beklimmen, maar een beetje conditie is wel aan te raden.

Dag 6. Chichicastenango markt

Vandaag worden we opgehaald en naar Chichicastenango gebracht. Hier vind je de grootste markt van Midden-Amerika. Maya’s vanuit het hele land komen er naar toe om hun spullen te verkopen. Het is een echte markt voor locals, maar ook voor toeristen. Je kunt er van alles kopen. Van fruit, groenten en bloemen tot aan kleden, souvenirs en zelfs kippen! Ja het is wel een klein beetje een raar gezicht als je een klein vrouwtje een kip ziet kopen.

Toen we aankwamen zijn we eerst gaan ontbijten bij een restaurantje met uitzicht op de markt. Hier krijgen we een indruk van hoe groot het wel niet is. Hierna gaan we zelf een rondje lopen. Je kijkt je ogen uit! We kopen zelf uiteraard ook nog kleden, armbandjes en nog wat andere souvenirs. Na een paar uur ons te hebben vermaakt reizen we weer terug naar Antigua. Het was een unieke ervaring om deze markt te zien!

Tip: reis je vanaf het meer van Atitlán naar Antigua, dan kun je een tussenstop bij deze markt maken!

Dag 7. Tikal

Ik sluit dit reisverslag Guatemala

Naar deze dag kijken we al erg lang uit! We gaan namelijk de Mayastad Tikal bezoeken. We worden drie uur ’s nachts opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Onze vlucht vertrekt om 06.30 uur. Na een uurtje vliegen komen we aan in Flores en worden we opgehaald en naar Tikal gebracht. We brengen onze bagage naar de lodge en vervolgens gaan we het park in! We kopen een plattegrond en zien al snel hoe groot Tikal is. Tikal ligt midden in de jungle.

reisverslag guatemala tikal

reisverslag guatemala tikal

We zijn nog maar net in het park en we horen de al brulapen en we zien een neusbeertje in de verte het pad oversteken. We zullen ons bezoek aan Tikal niet snel vergeten. De overblijfselen zijn zo indrukwekkend! Veel tempels die je ziet mag je ook beklimmen! Dan heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de jungle.

reisverslag guatemala tikal uitzicht

Tip! Je kunt in het leuke dorpje Flores overnachten en vanuit daar een tour naar Tikal maken. Maar ook bij het regenwoud. Wij sliepen in een lodge vlakbij het Nationaal Park. ’s Ochtends word je hier wakker gemaakt door de brulapen. Erg speciaal!

Vervolg reisverslag Guatemala en Belize

Na Tikal reizen we door naar Belize. Na mijn reisverslag Guatemala zal ik ook een stukje over Belize schrijven! Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media:
Meer weten over de bestemmingen van Unico Travel? Laat u inspireren en ontvang de mooiste reisverhalen in uw mailbox.Schrijf u hier in

Pin It on Pinterest