Reisschema

U bent hier: Home » Foto/vogelreis Colombia » Reisschema

Dag 1, zondag 21 januari 2024 – Pereira
Vandaag vertrekt om 09.35 uur de directe vlucht met de KLM van Amsterdam naar Bogotá. Vanaf Schiphol reist fotografiebegeleider Ricardo met u mee. U komt om 14.30 uur aan op El Dorado International Airport. Hier ontmoet u uw Colombiaanse vogel-/natuurgids die het grootste deel van de reis met u mee gaat. De gids heeft veel ervaring met het begeleiden van natuurfotografen en beschikt over ontzettend veel kennis over de flora en fauna van Colombia.

Vervolgens vertrekt aansluitend om 18.18 uur de binnenlandse vlucht naar Pereira, een stad gelegen in de koffieregio van Colombia. U komt om 19.24 uur aan. Unico Travel heeft bewust gekozen om direct door te vliegen naar de koffieregio in plaats van te overnachten in een airport hotel in Bogotá. Het voordeel is dat u morgen geen lange reisdag heeft en wakker wordt in een mooie omgeving met kleurrijke vogels.

U overnacht in een kleinschalig boetiek hotel omgeven door een tropische tuin en op slechts een kwartier rijden van het vliegveld van Pereira.
Overnachting in een boetiek hotel nabij het vliegveld van Pereira, incl. ontbijt.

Dag 2, maandag 22 januari 2024 – Nationaal Park Tatamá
Na het ontbijt wordt u naar Montezuma Lodge gebracht, gelegen bij het Nationaal Park Tatamá. Uiteraard worden er onderweg stops gemaakt om te fotograferen. Het laatste stuk rijdt u over een onverharde weg. De weg is ongeveer 13 kilometer lang en langs de weg zijn op strategische punten verschillende feeders en drinkbakken geplaatst om vogels die uit het dichte bos komen dichterbij te laten komen. Vogelsoorten die u hier kunt spotten zijn de Collared Inca, Chestnut-bellied Flowerpiercer, Rufous-gaped Hillstar en Olive Finch.

U overnacht bij Montezuma Rainforest Lodge, één van de beste birding lodges van Colombia. In de tuin vindt u feeders met kleurrijke bloemen en fruitbomen die vele kolibries, tanagers, euphonia’s en honeycreepers aantrekken. De lodge ligt aan de ingang van het park op 1.350 meter hoogte en op 13 kilometer afstand van de top.
Overnachting bij Montezuma Ecolodge, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 3, dinsdag 23 januari 2024 & Dag 4, woensdag 24 januari 2024 – Nationaal Park Tatamá 
Deze dagen staan in het teken van het fotograferen in het Nationaal Park Tatamá en rondom de lodge. ’s Ochtends gaat u fotograferen met zonsopgang. Daarna kunt u ontbijten. Na het ontbijt gaat u weer met de gids op pad in het nationaal park. Het Nationaal Park Tatamá is één van ’s werelds meest biodiverse regio’s. Het park beslaat 51.900 hectare aan primair west en Andes tropisch en subtropisch regenwoud, een gematigd nevelwoud, páramo landschap en is de waterbron voor rivieren in de regio. Het nationaal park ligt op 2.000 tot 4.200 meter hoogte en de temperatuur ligt tussen de 4 en 22 graden Celcius. Het park is de thuisbasis van meer dan 550 soorten vogels, 450 soorten orchideeën, 700 soorten vlinder, 110 soorten zoogdieren en 108 soorten reptielen.

In het park zijn 11 soorten vogels endemisch in de westelijke bergketen van de Andes, 9 soorten endemisch in Colombia en 14 soorten bijna endemisch. Een voorbeeld hiervan is de Golden-ringed tanager. Deze bijzondere vogels bevindt zich alleen in de westelijke Andes. Andere endemische vogelsoorten zijn de Chestnut-bellied Flowerpiercer, de Dusky Starfrontlet en de Munchique Wood Wren. Verder is het ook mogelijk om in het gebied de Mountain Toucan, Barred Fruiteater, Grass-green Tanager, Red-headed Barbet en de Russet-backed Oropendola te fotograferen.

Onder de soorten zoogdieren vallen bijvoorbeeld de Andesberen, poema’s en tapirs. Daarnaast leeft ook de Colombian weasel in het gebied (zoogdier uit de familie van de marterachtigen). Dit dier wordt beschouwd als het zeldzaamste zoogdier van Zuid-Amerika. Deze zeldzame wezelsoort leeft alleen met zekerheid in de departementen Huila en Cauca in Colombia en het noorden van Ecuador.
Overnachtingen bij Montezuma Ecolodge, incl. ontbijt, lunch en diner.

Nieuwsgierig? Vraag meer informatie aan!

Dag 5, donderdag 25 januari 2024 – Valle de Cocora
Vroeg in de ochtend gaat u ontbijten en geniet u nog even van de omgeving. Na de lunch is het vervolgens tijd om afscheid te nemen van deze schitterende plek. U reist door naar Salento, waar u overnacht in een authentieke Colombiaanse haciënda in de omgeving van de Cocora vallei. Rondom het hotel zijn al meer dan 150 vogelsoorten gespot, waaronder de Cattle Egret, Saffron Finch, Scaly-naped Parrot, Band-tailed Pigeon en White-collared Swift.
Overnachting in een hotel nabij de Cocora vallei, incl. ontbijt.

Dag 6, vrijdag 26 januari 2024 – Valle de Cocora
Vroeg in de ochtend gaat u ontbijten en rond 04.30 uur gaat u de zonsopgang fotograferen bij de Valle de Cocora. De Valle de Cocora (Cocora vallei) ligt in de koffieregio van Colombia en nabij het kleurrijke dorpje Salento. De vallei staat bekend om de waspalmen, de nationale boom van Colombia. De waspalmen in deze vallei kunnen wel tot 60 meter hoog worden en zijn daarmee de hoogste ter wereld.

Er zijn vandaag twee wandelingen mogelijk, een korte en een lange route. De korte route brengt u rechtstreeks naar de vallei met de palmbomen. Dit is ongeveer anderhalf uur wandelen.

De lange route neemt zo’n vijf tot zes uur in beslag. Deze wandeling neemt u mee door het groene landschap door de jungle, over hangbruggen, langs een waterval en via een lokale finca naar de vallei met de palmbomen. Dit is een avontuurlijke wandeling. Hierbij heeft u ook de kans om een kop koffie te drinken bij een lokale finca om hier tientallen kolibries te zien.

U ontdekt vandaag ook het kleurrijke dorpje Salento. De ideale plek om nog koffie en souvenirs te kopen. ’s Avonds kunt u dineren in Salento.
Overnachting in een hotel nabij de Cocora vallei, incl. ontbijt.

Dag 7, zaterdag 27 januari 2024 – Minca
Om 06.30 uur reist u in ongeveer een uur naar een natuurreservaat dichtbij het koffiedorp Filandia. Het natuurreservaat bestaat uit regenwouden en watervallen en er leven talloze diersoorten. Vogels die in het gebied leven zijn onder andere de Blue-necked Tanager, Crimson-rumped Toucanet, Andean Motmot, Acorn Woodpecker, Blue-headed Parrot en Red-headed Barbet.

U heeft de kans om kikkersoorten te spotten, waaronder de Emerald Glass Frog, Savage’s Glass Frog en Cauca Poison Frog. Daarnaast leeft hier ook Boettger’s Colombian Tree Frog, endemisch in Colombia. Het is ook mogelijk om slangen te fotograferen als de Eyelash Viper en Golden Bellied Snake en dieren als rode brulapen en luiaards.

Er zijn ook feeders aanwezig die meer dan 10 soorten kolibries aantrekken, waaronder de Green Hermit.

Na de lunch wordt u naar het vliegveld van Pereira gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Santa Marta, gelegen aan de Caribische kust van Colombia (met een korte overstap in Bogotá). In de avond komt u aan en wordt u naar het dorpje Minca gebracht.

Het dorpje Minca ligt op slechts een uur rijden van de stad Santa Marta en is gelegen op 600 meter hoogte in de Sierra Nevada. Het gebied bestaat uit nevelwoud, regenwoud, watervallen, koffie- en bananenplantages.
Overnachting bij een kleinschalige accommodatie in Minca, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 8, zondag 28 januari 2024 – Minca
Vandaag gaat u de gehele dag met een gids op pad in de omgeving van Minca. Minca is een schitterend natuurgebied voor fotografen, vogelaars en natuurliefhebbers. In het gebied leven meer dan 365 soorten vogels, waaronder toekans, ara’s, flycatchers, jacamars, spechten, oropendola’s en tot wel 20 soorten kolibries.

Vogelsoorten die hier voorkomen zijn onder andere de Keel-billed Toucan, Collared Aracari, Solitary Eagle, White-collared Swift, Military Macaw, Black Vulture, Orange-chinned Parakeet en Scarlet-fronted Parakeet.
Overnachting bij een kleinschalige accommodatie in Minca, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 9, maandag 29 januari 2024 – Minca
Vandaag ontdekt u een unieke plek in de omgeving van Minca waar u kolibries gaat fotograferen. Naast kolibries kunt u in Minca ook talloze andere vogels fotograferen, denk aan tanagers, toekans en spechten.
Overnachting bij een kleinschalige accommodatie in Minca, incl. ontbijt, lunch en diner.

Nieuwsgierig? Vraag meer informatie aan!

Dag 10, dinsdag 30 januari 2024 – Sierra Nevada de Santa Marta
Vandaag wordt u opgehaald en reist u in ongeveer twee uur naar El Dorado Nature Reserve, een lodge en natuurreservaat in de Sierra Nevada de Santa Marta. Het natuurreservaat is in 2005 opgericht met als doel het leefgebied van de Santa Marta Parakeet te beschermen en te herstellen. Het reservaat omvat meer dan 1.300 hectare en heeft diverse ecosystemen door de hoogteverschillen (950 tot 2.825 meter). De temperatuur ligt gemiddeld rond de 18 graden Celsius.

U overnacht in een luxueuze Koguihab, geïnspireerd op de traditionele architectuur van de inheemse bevolking van Kogui. Met grote ramen die uitkijken op de adembenemende toppen van de Sierra Nevada de Santa Marta en de Caribische zee kunt u wakker worden met prachtige zonsopgangen en wegdromen bij dromerige zonsondergangen.

Bij aankomst gaat u de omgeving van de lodge verkennen samen met de gids. ’s Avonds gaat u nog de zonsondergang fotograferen.
Overnachting bij El Dorado Nature Reserve in een koguihab (bungalow met uitzicht op de Sierra Nevada), incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 11, woensdag 31 januari 2024 – Sierra Nevada de Santa Marta
’s Ochtends om 04.30 uur reist u per jeep naar het uitzichtpunt bij San Lorenzo. Hier gaat u ontbijten op een observatietoren. Na deze genietmomenten en de vogeltour die u hier heeft gedaan, reist u weer terug naar de lodge. De rest van de dag gaat u fotograferen in de omgeving van de lodge, in de Sierra Nevada de Santa Marta.

De Sierra Nevada de Santa Marta is een uniek kustgebergte in Colombia. Het omvat alle soorten habitats met sneeuwtoppen die boven de 5.800 meter hoogte uitkomen. Het gebied bestaat uit twee nationale parken: het Nationaal Park Sierra Nevada de Santa Marta en Nationaal Park Tayrona. De Sierra Nevada de Santa Marta is een endemische hotspot voor vogels in de neo-tropen. Fotografeer hier de endemische black-backed thornbill en de Santa Marta Parakeet.

U heeft naast talloze vogelsoorten ook de kans om apen en pijlgifkikkers te spotten. Verder is het een prachtige plek voor landschapsfoto’s.
Overnachting bij El Dorado Nature Reserve in een koguihab (bungalow met uitzicht op de Sierra Nevada), incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 12, donderdag 1 februari 2024 – Cartagena
Vroeg in de ochtend gaat u nog genieten en mooie momenten vastleggen bij de lodge. Vervolgens kunt u uitgebreid ontbijten. Om 10.00 uur wordt u opgehaald en om 12.00 uur gaat u nog lunchen op een mooie plek in Minca. Daarna reist u naar de koloniale stad Cartagena en hier dineert u in een typisch Colombiaans restaurant.
Overnachting in een koloniaal hotel in Cartagena, incl. ontbijt.

Dag 13, vrijdag 2 februari 2024 – Cartagena
Om 08.30 uur komt een Nederlandse fotografe jullie ophalen en gaat u Cartagena ontdekken. De stad ligt aan de Caribische kust van Colombia en kent zowel een modern als een historisch stadscentrum. Om het historisch centrum heen ligt een stadsmuur. Deze muur werd gebouwd ter bescherming voor de aanvallen van piraten in de 16e eeuw.

In zo’n 3,5 uur krijgt u uitleg over Cartagena. Daarna gaat u lunchen bij een leuk restaurantje in het centrum. In de middag kunt u zelf verder Cartagena ontdekken. Wandel door de kleurrijke straten, langs de sfeervolle pleinen en de stadsmuren.

Het is een aanrader om naar het Parque Centenario te gaan. Dit is een stadspark en wordt graag bezocht door zowel reizigers als Colombianen. In het park leven talloze leguanen, maar ook papegaaien, eekhoorns en luiaards. Ook is het mogelijk om hier de Cotton-top Tamarin en de White-footed Tamarin te fotograferen.
Overnachting in een koloniaal hotel in Cartagena, incl. ontbijt.

Dag 14, zaterdag 3 februari 2024 – Vertrek
’s Ochtends is het mogelijk om Cartagena nog verder te ontdekken. Een andere mogelijkheid is om met elkaar naar een mooi natuurgebied te gaan dichtbij Cartagena. In het gebied leven meer dan 200 soorten vogels in een leefgebied van 40 hectare tropisch droogbos. Om 15.00 uur wordt u opgehaald en naar het internationale vliegveld gebracht. Om 18.10 uur vertrekt de vlucht met KLM naar Amsterdam. Op 4 februari komt u aan in Amsterdam en neemt u afscheid van de groep. Na de reis zal er nog een reünie worden georganiseerd om foto’s en herinneringen met elkaar te delen.

Nieuwsgierig? Vraag meer informatie aan!