Ik zal mezelf kort even voorstellen: ik ben Lieke Thijssen en ik loop de komende 5 maanden stage bij Unico Travel. Dit kan natuurlijk niet zonder enige reiservaring in Latijns-Amerika. Vorig jaar ben ik samen met mijn vriend, Olle van den Boom, in Panama geweest. Een prachtig land met een geweldige natuur! In mijn reisverslag Panama leest u wat ik allemaal heb gezien en meegemaakt. Twijfelt u nog om naar Panama te gaan? Lees dan snel verder!

Panama-Stad

Daar gingen we dan, voor 3 weken naar Panama. Onze reis begon in Panama-Stad. De aankomst op het internationale vliegveld vond ik meteen al heel bijzonder, de landingsbaan wordt namelijk omringd door regenwouden. Panama-Stad is een moderne stad met grote wolkenkrabbers en skyline, maar daarnaast heeft het ook een heel mooi oud gedeelte. In ‘Casco Viejo’, het oude stadsgedeelte, zijn veel koloniale gebouwen te vinden en daarnaast is er ook een hele leuke markt waar inheemse gemeenschappen zelfgemaakte souvenirs verkopen.

Persoonlijk houden wij niet zo van grote steden, daarom hebben wij rondom Panama-Stad de rustigere plekken opgezocht. Zo hebben wij bijvoorbeeld over de Amador Causeway gelopen, een boulevard die Panama-Stad verbindt met 3 schiereilanden. Het is een leuke route om te lopen en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de skyline van de stad!

Boquete

Onze reis zette zich voort naar het rustige dorpje Boquete, wat gelegen is midden in de natuur van Panama! Vanaf hier hebben wij prachtige wandelingen gemaakt door het nevelwoud! Er zijn verschillende wandelingen naar de vele watervallen die hier liggen en deze zijn werkelijk waar prachtig. Voor ons was het de eerste keer dat we ons echt in het nevelwoud bevonden en we vonden het geweldig! Mega grote bomen en struiken met bladeren die soms wel zo groot waren als wij zelf, de geluiden van tropische dieren en dichtbegroeide paden. Naast wandelen zijn er veel andere outdoor activiteiten te doen in en rondom Boquete zoals klimmen, raften, ziplinen en koffieboerderijen bezoeken.

Bocas del Toro

Onze volgende bestemming was Bocas del Toro, een eilandengroep aan de Caribische kust van Panama. Wij hebben ons hier zeker een week kunnen vermaken. De eerste dag hebben wij meteen een fiets gehuurd om het hoofdeiland, Colon, te ontdekken. De route ging langs mooie verlaten stranden en dwars door de jungle, heel gaaf!

Verder hebben wij vanuit Colon veel uitstapjes gemaakt naar de omliggende eilanden. Zo hebben wij een tour gedaan naar Isla Bastimentos waar we in een grot gingen klimmen en zwemmen en onderweg vleermuizen tegenkwamen. We hebben een tour gedaan waarbij we dolfijnen en luiaards hebben gespot! En we zijn naar het mooie tropische eiland Zapatilla gegaan. De meest bijzondere tour was voor ons was de bioluminescence-plankton tour. Hierbij ga je ‘s avonds met een boot naar een plek tussen de mangroven. Vervolgens zagen wij het fenomeen van duizenden micro-organisme die licht geven in het donker! Hoe meer beweging, hoe meer de micro-organisme licht zullen geven. Een hele bijzondere ervaring!

Daarnaast kun je in Bocas del Toro ook lekker relaxen, snorkelen, duiken en surfen.

San Blas

Mijn reisverslag Panama sluit ik af op de San Blas eilanden, werkelijk waar een tropisch paradijs. De San Blas eilandengroep bestaat uit 357 eilanden waarvan er slechts 40 bewoond zijn door de Kuna gemeenschap. Wij zijn met een bootje bij ons eiland naar keuze afgezet, waar wij hartelijk werden ontvangen door de bewoners. Wij hadden zelf geen kampeerspullen meegenomen, wat overigens wel moest op dit specifieke eiland, maar gelukkig hadden de bewoners van dit eiland meteen een oplossing voor ons. Ze hadden een van hun eigen hutten afgestaan voor ons zodat wij hier in een hangmat konden overnachten, hoe gastvrij! Hoewel we elkaar niet konden verstaan hebben wij het superleuk gehad met de bewoners op dit eiland.

Het volgende eiland wat wij bezochten, Isla Perro, was gelukkig wat meer toeristisch. Hier stonden Cabanas waarin we konden overnachten. Wat een luxe was dit nadat wij een nacht in een hangmat hadden geslapen want ik zal eerlijk zijn: dat klinkt leuker dan dat het is.  Bij Isla Perro ligt een oud scheepswrak waar je erg goed kunt snorkelen! Daarnaast hebben wij hier heerlijk gezwommen, verse vis gegeten en ontspannen. Oh, en de zonsopkomst is hier trouwens prachtig!

Mijn hoogtepunten

  • Het sprookjesachtige nevelwoud van Boquete
  • Per fiets het eiland Colon in Bocas del Toro ontdekken
  • De tropische stranden van San Blas

Aanrader?

Enthousiast geworden van mijn reisverslag Panama?

Wij als natuurliefhebbers hebben het onwijs naar onze zin gehad in Panama. Daarnaast zijn de mensen in Panama erg gastvrij en hebben wij ons altijd op ons gemak gevoeld. Panama is een nog relatief onbekende vakantiebestemming, geheel onterecht! Het is namelijk een schitterend land met een prachtige natuur en mooie tropische stranden! Als u hiervan droomt is Panama zeker een bestemming voor jou!

Ook fijn! Met KLM vliegt u rechtstreeks naar Panama-Stad in 11 uur.

Bekijk onze rondreizen naar Panama