Unieke plekken zijn voor iedereen anders. Het is de kunst om erachter te komen wat voor reizigers unieke plekken zijn. Dit doet Unico Travel door deze plekken zelf te gaan ontdekken en vervolgens met onze reizigers te delen. Dit is waar Unico Travel voor staat en gaat. Persoonlijk advies op maat door kennis en ervaring.

In februari 2019 bezocht ik (Barbara) in 5 dagen de Amazone van Colombia. De reis werd georganiseerd door het ministerie van toerisme van Colombia. Ik wilde graag het verschil ontdekken met de regenwouden van Corcovado in Costa Rica. Spot je in de Amazone net zo veel dieren?

Dag 1. Leticia (Reserva Natural Tanimboca)

Om het Amazone gebied van Colombia te bezoeken, reist u per vliegtuig vanuit Bogotá naar Leticia. De enige manier om naar de Amazone te reizen is per vliegtuig. Het dorpje Leticia ligt aan de rivier de Amazone. Bij aankomst voelde ik direct de luchtvochtigheid en de warmte van de tropen. Het dorpje voelde gelijk fijn aan. Veel centrale parken en opvallend weinig auto’s, maar veel vrouwen en mannen die voorbij rijden op een motor. Op ongeveer 10 kilometer vanaf Leticia is het mogelijk om te overnachten in boomhutten midden in het regenwoud, genaamd Reserva Natural Tanimboca.

Om de boomhut te bereiken, wandel ik eerst een stuk door het regenwoud. Daarna zie ik een trap die leidt naar de boomhut. Een bijzondere ervaring, vooral ook omdat er in de avond geen licht is. Na het diner ga ik nog samen met een gids op avondtour door het regenwoud. Hier zien we vele pijlgifkikkertjes, spinnen en andere insecten. Na de avondwandeling heb ik heerlijk geslapen met op de achtergrond de geluiden van het regenwoud.

Dag 2. Reserva Natural Tanimboca – Natamú

Ziplinen

Met zonsopgang was ik klaar voor wat avontuur! Samen met de groep ging ik ziplinen.  We moesten allereerst 35 meter via een touw omhoog klimmen, om vervolgens via de boomtoppen door het regenwoud te ziplinen. Uiteindelijk laat je je als Tarzan of Jane weer naar beneden glijden via het touw. Deze manier van ziplinen had ik nog nooit zo ervaren. Wat een avontuur en afwisseling! Het voelt minder commercieel dan de canopy tours in bijvoorbeeld Costa Rica. Na een heerlijk tropisch ontbijt reisden we terug naar Leticia.

Varen over de Amazone

We stapten in de boot en vaarden over de rivier de Amazone. Dit was voor mij de eerste keer dat ik kennis maakte met de rivier de Amazone. Wat een ongelofelijke brede rivier omgeven door regenwouden.

Al snel waren we in Peru. Dit omdat Leticia grenst aan Brazilië en Peru. Het is een drielandenpunt. We werden hartelijk begroet en kregen een rondleiding. Wat een heerlijk puur leven. Kinderen kwamen enthousiast naar mij toe lopen en wilden op de foto. De gids vertelde ons dat er elke zondagmiddag een internationale voetbalwedstrijd plaatsvindt. Vandaag zou het voetbalteam van Colombia naar het dorp komen.

Puur natuur

Na dit bezoek stapten we weer op de boot en maakten we steeds meer kennis met het ongerepte deel van de Amazone. We vaarden via een zijrivier naar het natuurreservaat van Natamú. Ik voelde mij steeds meer één met de natuur en kon alles loslaten. Eerst denk je nog aan het werk, je thuissituatie en andere zorgen, maar hier heeft de natuur zoveel impact dat je letterlijk alles los laat.

Ik geniet van de immens hoge bomen, de geluiden van vogels en het voorbij slingeren van de apen. Bij aankomst werden we verwelkomd met een lunch. Na een siësta in een hangmat met op de achtergrond het geluid van de ara’s en de oropendola’s maakten we nog een wandeling door het regenwoud. Tijdens de wandeling zagen we kaaimannen en pijlgifkikkertjes. Ook kregen we uitleg over alle planten en bomen. De beste tijd om de Amazone te bezoeken zijn de maanden september en oktober, omdat in februari en maart het water heel hoog staat en het er meer regent.

Na de wandeling ben ik samen met mijn medereiziger gaan kajakken over de rivier door de Amazone. We zagen toekans en ara’s voorbij vliegen en hoorden vele geluiden van het regenwoud om ons heen. Aan het einde van de dag leerden we hoe de indianen van bladeren het dak van hun huis maken en leerden we hoe zij tatoeages maken. ’s Avonds vaarden we in het donker nog over een zijrivier van de Amazone. Dit moment vergeet ik nooit meer. Overal zag ik lichtjes en hoorde ik geluiden. En na dit avontuur en het één zijn met de natuur ben ik heerlijk in slaap gevallen.

Dag 3. Natamú – Puerto Nariño

Eiland Mikos en Macedonia

Nog voordat de zon op kwam, kleedden we ons aan om de zonsopgang mee te maken en zoveel mogelijk vogels te spotten. Per boot hoorden we hoe de vogels en andere dieren ontwaakten. We zagen veel apen, ara’s, ijsvogels, leguanen, luiaards en kaaimannen. Na het ontbijt namen we afscheid van onze lokale gidsen die zijn opgegroeid in het regenwoud van de Amazone. Vervolgens hebben we het eiland Mikos en het dorp Macedonia bezocht. Mikos is een eiland waar apen leven en je ze makkelijk vanaf dichtbij kunt zien. In het dorp Macedonia wonen indianen en leer je over hun cultuur.

Vervolgens bezochten we de Calanoa Ecolodge en werden we ontvangen met een lunch. De eigenaren vertelden over hun lodge en hoe ze de lokale gemeenschappen helpen en zich inzetten voor het behoud van het regenwoud. De lodge heeft schitterende bungalows en vanaf het moment dat je bij Calanoa bent, voel je je direct thuis. De mooie bungalows, het uitzicht, de tropische tuin omringd door het regenwoud, de liefdevolle eigenaren  – je ervaart het pure gevoel.

Alsof de tijd stil staat

Na de lunch reisden we door naar het dorp Puerto Nariño. Dit is een heerlijk klein dorp in Colombia waar je alleen met de boot kunt komen. Er is geen verkeer en het lijkt net of de tijd hier heeft stil gestaan. Wat leven de mensen hier heerlijk! Leuke restaurantjes, straatkraampjes, basketbal- en voetbalwedstrijden, een gemeentehuis met internet, huizen met muurschilderingen en super veel kinderen. Er wonen hier veel jonge gezinnen.

We verbleven in een kleinschalig hotel. Dichtbij Puerto Nariño ligt het natuurreservaat Tarapoto. Hier kun je vaak roze dolfijnen spotten en veel vogelsoorten. Aan het einde van de dag hebben we heerlijk gegeten bij restaurant Magarita’s en gezellig bij een barretje gedronken en gedanst met de lokale bevolking.

Dag 4. Puerto Nariño – Leticia

Roze dolfijn

Na het ontbijt vaarden over de rivier de Amazone terug naar Leticia. Dit is ongeveer twee uur varen. Onderweg kwam mijn droom uit en spotte ik een roze dolfijn! Vervolgens zijn we Parque Ecologico Mundo Amazonico gegaan. Hier leerden we over de achtergrond van de Amazone en de verschillende stammen die hier nog wonen. Daarna wandelden we door het regenwoud en kregen we uitleg over de flora en fauna. Al het fruit en de groente dat we nodig hadden voor onze lunch, mochten we in een mandje doen. Vervolgens kregen we kookles en hebben we onze eigen lunch klaargemaakt. Dit was zo leerzaam en leuk om te doen. Ook was er voor ons vis gevangen en konden we onze eigen tortilla maken.

Ontroerende ontmoeting

Vervolgens maakten we kennis met Antonio Bolivar Salvador. Antonio Bolivar Salvador is een indiaan die in de Amazone leeft. Hij speelde de ook de hoofdrol in de film ‘El Abrazo de la Serpiente’. Hij begon te vertellen en ik was erg onder de indruk. Antonio vertelde over de geschiedenis van de indianen, over de geneesmiddelenindustrie, hoe de blanke mens wreed is geweest tegen de indianen en dat men altijd maar meer wilt in het leven, terwijl de natuur alles heeft en vaak oplossingen biedt. Tranen van puurheid stroomden over mijn wangen. Ik zal dit verhaal nooit meer vergeten.

Na dit indrukwekkende verhaal ben ik met hem op de foto gegaan en hebben we elkaar un abrazo gegeven. Vervolgens reisden we terug naar de bewoonde wereld van Leticia. Hier verbleven voor het eerst in een luxe hotel met zwembad en internet. Toch erg fijn en comfortabel en we konden er extra van genieten, omdat het niet zo vanzelfsprekend is.

Amazone Colombia

Dag 5. Leticia – Bogotá

Vandaag hebben we het dorp Tabatinga bezocht in Brazilië. Heel apart, je rijdt de grens over met de auto en ze spreken Portugees. Je hoeft niet door een paspoortcontrole en je wandelt zo van Leticia in Colombia naar Tabatinga in Brazilië. We bezochten hier een museum over de geschiedenis van de indianen. En na al deze indrukken en onvergetelijke ervaringen checkten we in voor onze twee uur durende vlucht van Leticia naar Bogotá.

Eén ding is zeker, deze Amazone ervaring zal ik nooit meer vergeten. Ik raad iedere reiziger aan om dit unieke gebied te bezoeken. Mocht u meer willen weten en via Unico Travel hier naar toe willen reizen, neem contact met ons op.

Volg ons op social media: