Unieke plekken zijn voor iedereen anders. Het is de kunst om erachter te komen wat voor reizigers unieke plekken zijn. Dit doet Unico Travel door de unieke plekken zelf te ontdekken en vervolgens met onze reizigers te delen. Dit is waar Unico Travel voor staat en gaat, persoonlijk advies op maat door kennis en ervaring.

In februari was ik, Barbara, 5 dagen in de Amazone van Colombia. De reis werd georganiseerd door het ministerie van toerisme van Colombia. Colombia is onze nieuwste bestemming. Ik wilde graag ontdekken wat het verschil is met het regenwoud van Corcovado in Costa Rica. Zou je in de Amazone net zo veel dieren kunnen spotten? Ook was ik erg benieuwd naar de verschillen met andere ongerepte regenwouden in Latijns-Amerika en de mogelijkheden voor accommodaties.

In dit reisverslag leest u mijn ervaring over de Amazone in Colombia.

Dag 1. Leticia – Tanimboca

Om het Amazone gebied van Colombia te bezoeken, reis je per vliegtuig vanuit Bogotá naar Leticia. Het is alleen mogelijk om hier per vliegtuig naar toe te reizen. Er zijn namelijk geen wegen om Leticia te bereiken. Leticia ligt aan de rivier de Amazone. Bij aankomst voelde ik direct de luchtvochtigheid en de warmte van de tropen. Het plaatsje voelde gelijk fijn aan. Heel veel centrale parken en opvallend weinig auto’s, maar veel vrouwen en mannen die voorbij rijden op een motor. Ongeveer 10 kilometer vanaf Leticia kunt u overnachten in boomhutten midden in het regenwoud, genaamd Reserva Natural Tanimboca.

Allereerst loop ik een stuk door het regenwoud en vervolgens kom ik uit bij de trap die naar de boomhut leidt. Ik vond het een bijzondere ervaring. Vooral ook dat je in de avond geen licht hebt. Nadat ik heb gegeten ga ik samen met een gids op avondtour door het regenwoud. In het donker zien we vele pijlgifkikkertjes, spinnen en andere insecten. Na de avondwandeling heb ik heerlijk geslapen met op de achtergrond de geluiden van het regenwoud.

Dag 2. Tanimboca – Natamú

Ziplinen

Met zonsopgang was ik klaar voor het avontuur. Met onze groep gingen we ziplinen. We moesten 35 meter via een touw omhoog klimmen en daarna via boomtoppen door het regenwoud ziplinen.

Last but not least als Jane of Tarzan je naar beneden laten glijden via het touw. Zelf had ik dit nog nooit zo ervaren. Wat een avontuur en afwisseling. Ik ervaar het als minder commercieel en afwisselender dan de canopy tours in bijvoorbeeld Costa Rica. Na een heerlijk tropisch ontbijt reisden we terug naar Leticia.

Rivier de Amazone

We stapten in het bootje en vaarden over de rivier de Amazone. Dit was voor mij de eerste keer dat ik kennis maakte met de rivier de Amazone. Wat een ongelofelijke brede rivier omgeven door regenwouden. Al snel waren we in Peru. Dit omdat Leticia grenst aan Brazilië en Peru. Het is een drielandenpunt. We werden hier heel hartelijk begroet op de zondagmiddag. Ook kregen we een rondleiding. Wat een heerlijk puur leven. Kinderen kwamen enthousiast naar mij toe lopen en wilden op de foto. De gids vertelde ons dat er elke zondagmiddag een internationale voetbalwedstrijd plaatsvindt. Vandaag zou het voetbalteam van Colombia naar het dorp Ticuna’s Chinería komen. In de ochtend was iedereen naar dezelfde kerk gegaan.

Puur natuur

Na dit bezoek stapten we weer op de boot en maakten we steeds meer kennis met het ongerepte deel van de Amazone. We vaarden via een zijrivier naar het reservaat van Natamú. Ik voelde mij steeds meer één met de natuur en kon alles loslaten. Eerst denk je nog aan het werk, je thuissituatie en andere zorgen maar hier heeft de natuur zoveel impact dat je letterlijk alles los laat. Ik geniet van de immens hoge bomen, de geluiden van vogels en het slingeren van apen om mij heen. Bij aankomst werden we verwelkomd met een lunch. Na een siësta in een hangmat met op de achtergrond het geluid van de ara’s en de oropendola’s hebben we nog een wandeling door het regenwoud gemaakt.

Tijdens de wandeling zagen we kaaimannen, pijlgifkikkertjes en kregen uitleg over alle planten en bomen. De beste tijd om de Amazone te bezoeken zijn de maanden september en oktober, omdat in februari en maart het water heel hoog staat en het er meer regent. Na de wandeling ben ik samen met mijn medereiziger gaan kajakken over de rivier door de Amazone. De anderen zijn vanaf de boot gaan vissen. We zagen toekans en ara’s steeds voorbij vliegen en we hoorden alle geluiden van het regenwoud om ons heen. Aan het einde van de dag leerden we hoe de indianen van bladeren het dak van hun huis maken en lieten ze ons zien hoe ze tatoeages maken. Toen werd het avond en zijn we in het donker over een zijrivier van de Amazone gaan varen. Dit moment vergeet ik nooit meer. Overal zag ik lichtjes en hoorde ik geluiden. En na dit avontuur en het één zijn met de natuur ben ik heerlijk in slaap gevallen.

Dag 3. Natamú – Puerto Nariño

Eiland Mikos en Macedonia

Nog voordat de zon op kwam zochten we naar onze spullen en kleedden we ons aan om de zonsopgang mee te maken en zoveel mogelijk vogels te spotten. Per bootje hoorden we hoe de vogels en andere dieren ontwaakten. We zagen veel apen, ara’s, ijsvogels, leguanen, luiaards en kaaimannen. Na het ontbijt namen we afscheid van onze lokale gidsen die zijn opgegroeid in het regenwoud van de Amazone. Vervolgens hebben we het eiland Mikos en het dorp Macedonia bezocht. Mikos is een eiland waar apen leven en je ze makkelijk vanaf dichtbij kunt zien. In het dorp Macedonia wonen indianen en leer je over hun cultuur.

Vervolgens bezochten we de Calanoa Ecolodge en werden we ontvangen met een lunch. De eigenaren vertelden over hun lodge en hoe ze de lokale gemeenschappen helpen en zich inzetten voor het behoud van het regenwoud. De lodge heeft schitterende bungalows en vanaf het moment dat je bij Calanoa bent, voel je je direct thuis. De mooie kamers, het uitzicht, de tropische tuin omringd door het regenwoud, de liefdevolle eigenaren  – je ervaart het pure gevoel.

De tijd staat stil

Na de lunch reisden we naar het dorp Puerto Nariño. Dit is een heerlijk dorp in Colombia waar je alleen met de boot kunt komen. Er is geen verkeer en het lijkt net of de tijd hier heeft stil gestaan. Maar wat leven de mensen hier heerlijk. Leuke restaurantjes, tentjes om te eten op straat, basketbal- en voetbalwedstrijden, een gemeentehuis met internet, huizen met muurschilderingen en super veel kinderen. Er wonen hier veel jonge gezinnen. We verbleven hier bij hotel Waira Selva.  Dichtbij Puerto Nariño kun je het natuurreservaat Tarapoto bezoeken. Hier kun je vaak roze dolfijnen spotten en heel veel vogelsoorten. Aan het einde van de dag hebben we heerlijk gegeten bij restaurant Magarita’s en gezellig bij een barretje gedronken en gedanst met de lokale bevolking.

Dag 4. Puerto Nariño – Leticia

Roze dolfijn

Na het ontbijt reisden over de rivier de Amazone terug naar Leticia. Dit is ongeveer twee uur varen. Maar onderweg kwam mijn droom uit en spotte ik een roze dolfijn! Vervolgens zijn we naar het ecologische park van Amazon World gegaan. We leerden over de achtergrond van de Amazone en over de verschillende stammen die nog in de Amazone wonen. Daarna zijn we door het regenwoud gaan lopen en kregen we uitleg over de verschillende bomen en planten. En al het fruit en groente wat we nodig hadden voor onze lunch, mochten we in een mandje doen. Vervolgens kregen we kookles en hebben we onze eigen lunch klaargemaakt. Dit was zo leerzaam en leuk om te doen. Wat bijzonder om eerst door de tropische tuin te lopen en vervolgens door het fruit en groente je eigen lunch te kunnen voorbereiden en te eten. Ook was er voor ons vis gevangen en konden we onze eigen tortilla maken.

Ontroerende ontmoeting

Vervolgens maakten we kennis met Antonio Bolivar Salvador. Hij begon te vertellen en ik was onder de indruk. Hij vertelde over de geschiedenis van de indianen, over de geneesmiddelenindustrie en dat zoveel mensen kanker hebben, terwijl het medicijn te vinden is in het regenwoud. En nog veel meer…..tranen van puurheid stroomden over mijn wangen. En ik vergeet nooit meer dit verhaal. Hoe de blanke mens wreed is geweest tegen de indianen en dat mensen altijd meer willen, terwijl de natuur alles geeft en alle oplossingen heeft…. Antonio Bolivar Salvador heeft de hoofdrol gespeeld in de film ‘El Abrazo de la Serpiente’. Na dit indrukwekkende verhaal ben ik met hem op de foto gegaan en hebben we elkaar un abrazo gegeven vervolgens reisden we terug naar de bewoonde wereld in Leticia. Hier verbleven voor het eerst in een luxe hotel met zwembad en internet. Toch erg fijn en comfortabel en we konden er extra van genieten, omdat het niet zo vanzelfsprekend is.

Amazone Colombia

Dag 5 – Leticia – Bogotá

Vandaag hebben we het dorp Tabatinga bezocht in Brazilië. Heel apart, je rijdt de grens over met de auto en ze spreken Portugees. Je hoeft niet door een paspoortcontrole en je wandelt zo van Leticia in Colombia naar Tabatinga in Brazilië! We hebben hier een museum bezocht over de geschiedenis van de indianen. En na al deze indrukken en onvergetelijke ervaringen checkten we in voor onze twee uur durende vlucht van Leticia naar Bogotá.

Eén ding is zeker, deze Amazone ervaring zal ik nooit meer vergeten. Ik raad iedere reiziger aan om dit unieke gebied te bezoeken. Mocht u meer willen weten en via Unico Travel hier naar toe willen reizen, neem contact met ons op!

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere bestemming? Unico Travel heeft een rondreis waarbij u niet alleen de Amazone bezoekt maar ook vele andere mooie bestemmingen zoals Cartagena, Tayrona Nationaal Park en de koffie zone. Bekijk hier onze luxe reis Colombia.

Volg ons op social media: