Wat is de beste reistijd voor Colombia? Colombia is een land waar u eigenlijk het gehele jaar door naar toe kunt reizen. Colombia ligt namelijk vlakbij de evenaar, waardoor de gemiddelde temperatuur eigenlijk altijd schommelt tussen de 25 en 30 graden. Ontdek alles over de beste reistijd van Colombia in ons blog of bekijk direct onze voorbeeldreizen naar Colombia.

Twee seizoenen

Door de hoogteverschillen heeft het land meerdere klimaten. Aan de Caribische kust wordt het vaak warmer dan 30 graden terwijl het in het Andesgebergte kan vriezen. Over het algemeen heeft het land een heerlijk lenteklimaat. Colombia kent in principe twee seizoenen, namelijk een droog- en regenseizoen. Het regenseizoen loopt van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droogseizoen loopt van half december t/m half maart en van juni t/m augustus. Het klimaat varieert echter per regio.

Droogseizoen 1 (half december t/m half maart)

Deze periode behoort tot de beste reistijd Colombia. In deze periode is het vaak prachtig weer met mooie zonnige dagen en maar weinig regen. Wel handig om rekening mee te houden is dat het in deze periode in de Amazone juist wel meer regent.

Ontdek hoe Barbara haar reis door de Amazone heeft ervaren

Nadeel van deze periode is dat het hoogseizoen ook in december begint. Dat merkt Unico Travel ook altijd goed. Zowel internationale toeristen als lokale toeristen reizen dan veel door het land. De prijzen liggen een stuk hoger dan in de andere maanden en de hotels zitten sneller volgeboekt. Met name in de periode rond kerst en oud en nieuw is het vaak erg druk. Boek dan ook op tijd uw rondreis door Colombia. In februari is het al een stuk minder druk in Colombia.

Ontdek hoe Irma en Hans hun reis in februari/maart 2020 hebben ervaren

Regenseizoen 1 (half maart t/m mei)

Dit seizoen is eigenlijk een soort tussenseizoen. Er kan meer regen vallen dan in de voorgaande maanden, maar nog steeds heeft u kans op veel mooie dagen met weinig regen. De regen valt vaak ’s avonds en ’s nachts. Het zijn geen urenlange regenbuien overdag. Maart is een fijne tijd om te reizen, omdat dit echt een overgangsmaand is. Tevens zijn de vakanties dan voorbij en is het overal weer een stuk rustiger.

Let op! Rondom en met Pasen (Semana Santa) is het erg druk met Colombianen die door het land heen reizen. Boek op tijd uw rondreis door Colombia! Leer verder in ons blog meer over het reizen met Pasen.

De maand mei is ook een fijne maand op om reis te gaan. Nog veel kans op dagen met volop zon. De prijzen liggen lager en er zijn minder toeristen. De kans op regen neemt wel iets toe. Verder is mei ook een fijne maand voor de beste reistijd van Colombia.

Droogseizoen 2 (juni t/m augustus)

In juni neemt de regen weer deels af en in juli begint een drogere tijd in Colombia. In juli en augustus valt er weer minder regen en zijn er weer veel zonnige dagen. Na december t/m maart behoren deze maanden ook tot de beste reistijd van Colombia. Nadeel zijn wel de schoolvakanties en meer (internationale) toeristen.

Ontdek hoe Barbara haar reis in augustus heeft ervaren

Regenseizoen 2 (september t/m half december)

In september begint het laagseizoen. Het wordt een stuk frisser en er is meer kans op regen. Oktober is de meest regenachtige maand van Colombia. Al betekent dit niet dat het dagen achter elkaar regent. Vaak vallen de regenbuien ’s avonds en ’s nachts. Hikes kunnen soms wat lastiger zijn door de regenval, waardoor de kans bestaat dat sommige wegen niet goed begaanbaar zijn. Voordeel van deze periode is wel dat de prijzen vrij laag liggen. In november wordt het al weer een stuk beter weer.

Speciale dagen en feesten

In Colombia vinden er jaarlijks verschillende feesten en festivals plaats. Daarnaast zijn er ook nog de jaarlijkse feestdagen zoals Kerstmis en Pasen. Ontdek hier de belangrijkste dagen van het jaar om rekening mee te houden tijdens uw reis.

Februari: Carnaval in Barranquilla

De carnaval van Barranquilla is na Brazilië de grootste carnaval ter wereld. Jaarlijks vindt er in februari een 4-daags festival plaats in de stad met parades en optredens. Boek ruim van tevoren uw reis, want voor u het weet zijn veel hotels al volgeboekt.

April: Semana Santa/Pasen

In april vindt Semana Santa plaats. Dit is de heilige week voor Pasen. Colombianen hebben dan ook vakantie waardoor het vaak erg druk op bepaalde plekken. Wel is Pasen ontzettend leuk om mee te maken. Overal in steden en dorpen vinden processies, muziekoptredens en ceremonies plaats. Pasen meemaken? Boek dan ruim van tevoren uw rondreis door Colombia.

Juli: Onafhankelijkheidsdag

Jaarlijks vindt op 20 juli de Día de la Indepencia plaats, ook wel Onafhankelijkheidsdag genoemd. In 1810 werd Colombia onafhankelijk en dit wordt dan ook gevierd met parades en optredens. Colombianen dragen traditionele kleding en dansen op lokale muziek. Erg leuk om mee te maken. Plan wel op tijd uw reis, aangezien veel Colombianen op deze dag reizen.

Augustus: Feria de las Flores

In augustus vindt in Medellín jaarlijks het bloemenfestival plaats. Medellín, ook wel de eeuwige stad van de lente genoemd, staat tien dagen lang in het teken van bloemen. Het festival trekt jaarlijks veel nationale en internationale toeristen. Er worden verschillende evenementen georganiseerd zoals bloemenexposities, muziekfestivals, markten en bloemenparades. Het leukste is de Defile de Silleteros. Op deze laatste dag van het festival ziet u de bijzondere bloemencorso waarbij Colombianen zelf mooie bloemstukken op hun rug dragen.

Fotocredits: ProColombia

December: Día de las Velitas en Las Novenas

December staat in het teken van kerst. 7 december wordt het seizoen ingeluid met Día de las Velitas, de vooravond van Maria Onbevlekte Ontvangenis op 8 december. Overal worden er kaarsen en papieren lantaarns op ramen, balkons, straten en pleinen geplaatst ter ere van de Maagd Maria en haar Onbevlekte Ontvangenis. Er worden buñuelos (soort oliebollen) en natilla gegeten (soort pudding).  Vanaf 16 december begint Las Novenas, waarbij er iedere dag wordt gebeden en er kerstliederen worden gezongen bij families.

December: kerst

Kerstavond is de belangrijkste dag rond kerst (24 december). Families zijn bij elkaar en koken en dineren samen. Rond deze periode reizen de Colombianen zelf ook door het land, waardoor het op veel plekken erg druk kan zijn. Boek daarom op tijd uw rondreis door Colombia.

Belangrijke gebieden

Er zijn in Colombia een aantal gebieden waar het belangrijk is om rekening te houden met de beste reistijd Colombia. Hier leest u onder andere over de regenboogrivier Caño Cristales, de Amazone en het Nationaal Park Tayrona.

Caño Cristales

De Caño Cristales is een gekleurde rivier in Colombia. De rivier wordt ook wel de regenboog rivier of de rivier van vijf kleuren genoemd. Ieder jaar, van juli t/m november, kleurt de bodem van de rivier in vijf kleuren. De rivier ligt in het afgelegen Nationaal Park Serranía de la Macarena. Het nationaal park ligt tussen drie grote ecosystemen, namelijk het Andes gebergte, het Amazone regenwoud en de Eastern Llanos. Hierdoor heeft het park een uniek ecosysteem met regenwouden en tropisch grasland. Er leven meer dan 420 soorten vogels, 10 soorten amfibieën, 43 soorten reptielen en 8 soorten zoogdieren.

Barbara van Unico Travel:

“Nog niet veel reizigers hebben dit gebied ontdekt. Het is wat lastiger om er te komen en de rivier kleurt natuurlijk niet het hele jaar door. Maar het is echt de moeite waard! Met een klein vliegtuigje naar het gebied toe en overnachten in één van de meest unieke lodges van Colombia. Wat een ervaring! Eén van de mooiste en meest unieke natuurgebieden die ik ooit heb gezien! Neem contact met mij op voor meer uitleg!”

Walvissen aan de Pacifische kust

Aan de Pacifische kust vindt u in de regio Chocó de plaats Bahia. Het is een afgelegen gebied met een schitterende natuur. Ontdek de ongerepte regenwouden en de vele watervallen. In de maanden juli t/m oktober zijn hier walvissen en dolfijnen te zien. Bijzonder is dat u de dieren heel dichtbij de kust kunt zien zwemmen.

Amazone regenwoud

In het zuiden van Colombia vindt u het Amazone regenwoud en de gelijknamige rivier. In de Amazone van Colombia heerst een tropisch regenwoudklimaat. De luchtvochtigheid is hoog en de temperatuur is hier het hele jaar rond de 30 graden. De minste regen valt tussen juni en september en de meeste regen tussen december en mei.

Bekijk ons reisonderdeel over de Amazone in Colombia

Nationaal Park Tayrona

Aan de Caribische kust van Colombia vindt u het Nationaal Park Tayrona. Het is één van de mooiste parken van Colombia. Ontdek de schitterende stranden en het ongerepte regenwoud. De temperatuur ligt hier het gehele jaar tussen de 25 en 30 graden. Het is er tropisch warm. Bent u van plan dit park te bezoeken tijdens uw reis? Bezoek het park dan doordeweeks. Dan is het minder druk dan in het weekend wanneer er veel Colombianen naar het park gaan. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het park soms gesloten wordt, zodat de indianen die er leven het park ecologisch en spiritueel kunnen reinigen. In 2020 was het park bijvoorbeeld heel februari gesloten.

Ons advies over de beste reistijd Colombia

Allereerst kunt u in principe het gehele jaar door naar Colombia reizen. Bent u gebonden aan de schoolvakanties? Dan zijn juli en augustus prima maanden. Kunt u buiten de schoolvakanties reizen? Dan raadt Unico Travel aan om bijvoorbeeld in maart, juni of september te reizen. Uiteraard hangt het er ook vanaf van wat u wilt zien. Indien u graag de rivier Caño Cristales wilt zien, dan is dit alleen van juni t/m november mogelijk. Pasen meemaken? Reis dan in maart/april en neem ruim van tevoren contact met ons op.

Iedere maand en ieder seizoen heeft voor- en nadelen. Maar door de verschillende hoogtes en de klimaten is het altijd wel ergens goed weer.

Bekijk onze Colombia reizen of neem contact met ons op voor meer informatie en uitleg.

Nieuwsgierig? Vraag een reis aan!
Volg ons op social media