Wat is de beste reistijd voor Colombia? Colombia is een land waar u eigenlijk het gehele jaar door naar toe kunt reizen. Colombia ligt namelijk vlakbij de evenaar, waardoor de gemiddelde temperatuur eigenlijk altijd schommelt tussen de 25 en 30 graden. Ontdek alles over de beste reistijd van Colombia in ons blog of bekijk direct onze individuele rondreizen naar Colombia.

Elk gebied is anders en heeft weer een ander klimaat, vraag daarom advies op maat!

Twee seizoenen

Door de hoogteverschillen heeft het land meerdere klimaten. Aan de Caribische kust wordt het vaak warmer dan 30 graden terwijl het in het Andesgebergte kan vriezen. Over het algemeen heeft het land een heerlijk lenteklimaat. Colombia kent in principe twee seizoenen, namelijk een droog- en regenseizoen. Het regenseizoen loopt van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droogseizoen loopt van half december t/m half maart en van juni t/m augustus. Het klimaat varieert echter per regio.

Droogseizoen 1 (half december t/m half maart)

Deze periode behoort tot de beste reistijd Colombia. In deze periode is het vaak prachtig weer met mooie zonnige dagen en weinig regen. Wel handig om rekening mee te houden is dat het in deze periode in de Amazone juist meer regent.

Ontdek hoe Barbara haar reis door de Amazone heeft ervaren

Nadeel van deze periode is dat het hoogseizoen ook medio december begint. Zowel internationale toeristen als de bevolking zelf reizen dan veel door het land. De prijzen liggen een stuk hoger dan in de andere maanden en de hotels zijn sneller volgeboekt. Met name in de periode rond kerst en oud en nieuw is het druk. Unico Travel adviseert om op tijd uw rondreis door Colombia te boeken. In de maand februari is het al een stuk minder druk in Colombia.

Ontdek hoe Irma en Hans hun reis in februari/maart 2020 hebben ervaren

Regenseizoen 1 (half maart t/m mei)

Dit seizoen is eigenlijk een soort tussenseizoen. Er kan meer regen vallen dan in de voorgaande maanden, maar nog steeds heeft u kans op veel mooie dagen met weinig regen. De regen valt vaak ’s avonds en ’s nachts. Het zijn geen urenlange regenbuien overdag. De maand maart is een fijne tijd om te reizen, omdat dit echt een overgangsmaand is. Tevens zijn de vakanties dan voorbij en is het overal weer een stuk rustiger. De maand mei is ook een fijne maand om op reis te gaan. Veel kans op dagen met zon afgewisseld met af en toe regen. De prijzen liggen lager en er zijn minder toeristen.

Droogseizoen 2 (juni t/m augustus)

In juni neemt de regen weer deels af en in juli begint een drogere tijd in Colombia. In juli en augustus valt er weer minder regen en zijn er weer veel zonnige dagen. Na december t/m maart behoren deze maanden ook tot de beste reistijd van Colombia. Nadeel zijn wel de schoolvakanties en meer (internationale) toeristen.

Ontdek hoe Barbara haar reis in augustus heeft ervaren

Regenseizoen 2 (september t/m half december)

In september begint het laagseizoen. Het wordt een stuk frisser en er is meer kans op regen. Oktober is de meest regenachtige maand van Colombia. Al betekent dit niet dat het dagen achter elkaar regent. Vaak vallen de regenbuien ’s avonds en ’s nachts. Hikes kunnen soms wat lastiger zijn door de regenval, waardoor de kans bestaat dat sommige wegen niet goed begaanbaar zijn. Voordeel van deze periode is dat de prijzen lager zijn. In november valt er normaal gesproken al veel minder regen.

Belangrijke gebieden

Er zijn in Colombia een aantal gebieden waar het belangrijk is om rekening te houden met de beste reistijd Colombia. Hier leest u onder andere over de regenboogrivier Caño Cristales, de Amazone en het Nationaal Park Tayrona.

Caño Cristales

De Caño Cristales is een gekleurde rivier in Colombia. De rivier wordt ook wel de regenboog rivier of de rivier van vijf kleuren genoemd. Ieder jaar, van juli t/m november, kleurt de bodem van de rivier in vijf kleuren. De rivier ligt in het afgelegen Nationaal Park Serranía de la Macarena. Het nationaal park ligt tussen drie grote ecosystemen, namelijk het Andes gebergte, het Amazone regenwoud en de Eastern Llanos. Hierdoor heeft het park een uniek ecosysteem met regenwouden en tropisch grasland. Er leven meer dan 420 soorten vogels, 10 soorten amfibieën, 43 soorten reptielen en 8 soorten zoogdieren.

Walvissen aan de Pacifische kust

In de regio Chocó kunt u reizen naar de plaats Bahia. Het is een afgelegen gebied met een schitterende natuur. Ontdek de ongerepte regenwouden en stranden. In de maanden juli t/m oktober kunt u hier bultrugwalvissen spotten.

Eén van de mooiste en meest unieke natuurgebieden die ik ooit heb gezien! De rivier kleurt natuurlijk niet het hele jaar door en het is niet makkelijk om er te komen. Boek dit reisonderdeel ruim van tevoren. Een gebied om van te dromen!

Advies op maat, neem contact op

Amazone regenwoud

In het zuiden van Colombia vindt u het Amazone regenwoud en de gelijknamige rivier. In de Amazone van Colombia heerst een tropisch regenwoudklimaat. De luchtvochtigheid is hoog en de temperatuur is hier het hele jaar rond de 30 graden. De minste regen valt tussen juni en september en de meeste regen tussen december en mei.

Bekijk ons reisonderdeel over de Amazone in Colombia

Nationaal Park Tayrona

Aan de Caribische kust van Colombia vindt u het Nationaal Park Tayrona. Het is één van de mooiste parken van Colombia. Ontdek de schitterende stranden en het ongerepte regenwoud. De temperatuur ligt hier het gehele jaar tussen de 25 en 30 graden. Het is er tropisch warm. Bent u van plan dit park te bezoeken tijdens uw reis? Bezoek het park dan doordeweeks. Dan is het minder druk dan in het weekend wanneer er veel Colombianen naar het park gaan. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het park soms gesloten wordt, zodat de indianen die er leven het park ecologisch en spiritueel kunnen reinigen. In 2020 was het park bijvoorbeeld heel februari gesloten.

Varen over de Amazone rivier, overnachten in unieke lodges midden in het regenwoud en met goede lokale gidsen op verkenning. Ik sliep in een boomhut, reisde per boot in een paar uur van Colombia naar Peru en Brazilië en heb veel dieren gespot. Ook heb ik gesprokent met Antonio Bolivar van ´El Abrazo de la serpiente’

Advies op maat, neem contact op

Ons advies over de beste reistijd Colombia

Allereerst kunt u in principe het gehele jaar door naar Colombia reizen. Bent u gebonden aan de schoolvakanties? Dan zijn juli en augustus prima maanden. Kunt u buiten de schoolvakanties reizen? Dan raadt Unico Travel aan om bijvoorbeeld in maart, juni of september te reizen. Uiteraard hangt het er ook vanaf van wat u wilt zien. Indien u graag de rivier Caño Cristales wilt zien, dan is dit alleen van juni t/m november mogelijk. Pasen meemaken? Reis dan in maart/april en neem ruim van tevoren contact met ons op.

Iedere maand en ieder seizoen heeft voor- en nadelen. Maar door de verschillende hoogtes en de klimaten is het altijd wel ergens goed weer.

Bekijk onze rondreizen naar Colombia of neem contact met ons op voor meer informatie en uitleg.

Nieuwsgierig? Vraag een reis aan!