Samen met mijn dochter heb ik een 3-weekse individuele rondreis door Colombia gemaakt. In dit reisverslag leest u mijn reiservaring.

Het was een onvergetelijke reis! Mijn dochter vond het best spannend om naar Colombia te reizen. Voor de reis kreeg zij vaak te horen ‘wat gevaarlijk om met je moeder door Colombia te gaan reizen’. Door alle waarschuwingen en het imago dat Colombia heeft, was mijn gedachte dat ik mij in Colombia minder veilig zou voelen dan bijvoorbeeld in Costa Rica. Niets was minder waar. Ik heb mij totaal niet onveilig gevoeld!

Bogotá

Met de KLM vloog ik van Amsterdam naar Bogotá. Bij aankomst overnachtte ik een comfortabel hotel dichtbij het vliegveld. Heerlijk om bij te komen na een lange vlucht. De volgende dag reisde ik samen met mijn dochter per bus naar het koloniale dorp Villa de Leyva. Toevallig was het die dag een nationale feestdag en was een groot deel van de autowegen in de hoofdstad autovrij en speciaal gereserveerd voor fietsers en skaters. Dit is op feestdagen het geval, maar ook vaak op zondag. Het was geweldig om te zien hoe fanatiek Colombianen zijn op de mountainbike. Dit verklaart toch wel waarom een Colombiaan in 2019 de Tour de France won.

Bekijk onze individuele rondreizen naar Colombia

Villa de Leyva

Na de busrit vol bochten door de bergen, kwam ik aan in het witte dorp Villa de Leyva. Bij aankomst verkende ik samen met mijn dochter het dorp. Ik voelde direct de Colombiaanse sfeer en werd verrast door de sfeervolle pleinen, restaurants en winkels. Aan het einde van de dag zagen we vanaf het terras hoe Colombiaanse families op het grootste koloniale plein van Colombia aan het vliegeren waren.

Koloniaal Barichara

De volgende dag reisden we door naar Barichara. Door de aflevering van Wie is de Mol was ik heel nieuwsgierig naar het dorpje. We stapten uit de bus en zagen het grote plein met de kerk, de sfeervolle straten en restaurants. Door het dorp heen reden kleurrijke tuktuks rond. Er hing een fijne ontspannen sfeer. We overnachtten een aantal dagen in hotel Mission de Santa Barbara, een kleinschalig koloniaal hotel met een zwembad en mooie tuin.

Bekijk onze individuele rondreizen naar Colombia

Outdoorparadijs San Gil

Vanuit Barichara namen we de bus naar de plaats San Gil, ook wel het outdoorparadijs van Colombia genoemd. Ik besloot om hier te gaan paragliden. Eenmaal in het busje naar de Chicamocha Canyon werd ik echter steeds zenuwachtiger. Vooral na het zien van de afgrond en de hoge bergen. Na ruim een uur rijden via een onverharde weg, kwam ik aan bij de top gelegen op ongeveer 3.000 meter hoogte. Vervolgens ging ik de lucht in. Wat een uitzicht en spanning! Voor mij behoort deze ervaring tot een van de mooiste uit mijn leven!

Terug naar Barichara

Na het paragliden verkende ik samen met mijn dochter per tuktuk het dorp Barichara. Wat een fotogeniek dorpje met sfeervolle straten en mooie uitzichten. Aan het einde van de dag genoten we van de zonsondergang met uitzicht op canyon en de rivier Suarez. Het uitzicht was ontzettend bijzonder. We keken uit op het Andesgebergte en de oranjeachtige kleur op de zandstenen muren van de stad. Vanuit Barichara reisde ik samen met mijn dochter per bus naar Bucaramanga. Het was een spannende busrit door de bergen van San Gil en de woestijn. De buschauffeur reed op een behoorlijk hard tempo en haalde al het verkeer met gemak in. De reis was gelukkig snel voorbij. Vanuit Bucaramanga vlogen we terug naar Bogotá.

Bekijk onze individuele rondreizen naar Colombia

Nationaal Park Serranía de la Macarena

In Bogotá stond ik vroeg op en was ik klaar voor het avontuur in het Nationaal Park Serranía de la Macarena. Het gebied is nog geheel ongerept en wordt nauwelijks door toeristen bezocht. Daarom biedt Unico Travel deze unieke plek dan ook aan. Mijn dochter en ik zongen het liedje ‘La Macarena’ en vlogen per binnenlandse vlucht van Bogotá naar La Macarena. Het was een schitterende vlucht met schitterende uitzichten over het regenwoud en rivieren. Bij aankomst voelde ik gelijk aan het weer dat ik in de tropen was. De luchtvochtigheid was namelijk erg hoog. We werden we opgehaald door onze lokale gids en naar de rivier Guaybero gebracht. Hier stapten we op de boot. Onderweg zagen we apen door de bomen slingeren, ara’s voorbij vliegen en kaaimannen en schildpadden in het water liggen. Wat was dit genieten!

Lodge aan rivier Guayabero

Na een klein uur varen kwamen we aan bij de lodge, waar bioloog Pablo ons welkom heette. Hij vertelde dat hij de lodge was begonnen met de gedachte om een stuk regenwoud te beschermen en aan de lokale mensen te laten zien hoe het toerisme kan helpen om inkomsten te genereren. Pablo groeide op in Bogotá en droomde na zijn stageperiode in de Amazone van een eigen lodge in het regenwoud. Ons gesprek werd af en toe onderbroken door de doodshoofdaapjes die steeds voorbij slingerden. ’s Avonds spotten we bij de lodge nog een tapir.

Regenboogrivier Caño Cristales

’s Ochtends werden we wakker door de geluiden van het regenwoud. Het was tijd voor de hike samen met onze privé gids. Aan de overkant van de rivier stond een jeep klaar. Al hobbelend genoot ik van de prachtige uitzichten over de vlakten en kreeg ik echt een safari gevoel. De rode zandweg eindigde en we stapten uit bij het Nationaal Park Serranía de la Macarena. Het is een uniek gebied en daarom past het ook zo goed bij de reizigers van Unico Travel. Bij aankomst wandelden we naar een deel van de regenboogrivier Caño Cristales.

Caño Cristales

De Caño Cristales rivier in Colombia is uniek. De bodem van de rivier verandert in diverse kleuren, waardoor dit bijna nep lijkt! In de maanden juli t/m november (precies tussen het natte en droge seizoen), verandert de rivier in een regenboog. De reden van deze kleurexplosie is de waterplant ‘Macarenia Clavijera’ die alleen hier voorkomt. Het leek net alsof ik een sprookje binnenstapte. Aan het einde van dag hobbelde we met de jeep terug naar de lodge. Daar stond Don Miquel te wachten om dolfijnen te gaan spotten in de rivier. We zagen kleine grijze dolfijnen uit de rivier springen. Vervolgens begon Don Miquel op zijn gitaar te spelen, een onvergetelijk moment in onze reis. Hij zong over het dorp La Macarena en de omgeving. Daarnaast gaf hij uitleg over de geschiedenis van het dorp. Het gebied is namelijk nog niet zo lang geleden bevrijd van de FARC. Na een heerlijk diner vielen we met de natuurgeluiden om ons heen als een blok in slaap. De volgende dag maakten we nog een wandeling door het nationaal park.

Langs watervallen en regenwouden naar de felgroene rivier

Vandaag liepen mijn dochter en ik samen met onze privé gids naar de watervallen. Het was een werkelijk schitterende omgeving. Na de wandeling bij Los Ochos liepen we langs open weilanden met paarden en koeien en kregen we het gevoel alsof we weer heel ergens anders waren. Toen nam de gids een wandelpad dwars door het regenwoud langs de rivier en werden we beloond met een schitterend uitzicht op de felgroene rivier.

In de namiddag bezocht ik met andere reizigers van de lodge een nabijgelegen cacaoplantage. De boerderij verkoopt hier cacaobonen. We kregen uitleg hoe er van cacao chocolade wordt gemaakt. Ook mochten we zelf chocolade maken en uiteindelijk de pure chocolade op ons gezicht smeren met als resultaat een chocolade masker!

Roze dolfijnen spotten

Met zonsopgang zat ik al in het bootje om roze dolfijnen te spotten. En ja hoor… twee roze dolfijnen in de rivier samen met elkaar spelen. Wat een heerlijk moment om te varen, dolfijnen te spotten en de zon op te zien komen. Ik zag hele grote bomen Almendros, waar ara’s heen en weer vlogen. Per bootje reisden mijn dochter en weer terug naar Macarena. Hier nam ik afscheid van Pablo en zat het avontuur er weer op. Een onvergetelijke ervaring in de omgeving van La Macarena!
Na een uur vliegen op naar het centrum van de hoofdstad Bogotá. Even weer wennen om in de bewoonde wereld te zijn….dus ben ik begonnen te schrijven aan het reisverslag Colombia om onder andere weer de unieke ervaringen op te schrijven!

Veelzijdige hoofdstad Bogotá

Samen met mijn dochtertje besloot ik een free graffiti tour te doen. Dit was echt gaaf. Hij legde veel uit over de kunstenaar en de geschiedenis van de graffiti. Ook was ik onder de indruk waarom de gemeente in Bogotá graffiti niet meer als misdaad ziet, maar dat het mogelijk is om als graffiti kunstenaar legaal artistieke expressies op de muren weer te geven.
Diego Felipe Becerra werd in 2011 doodgeschoten door de politie toen hij graffiti aan het spuiten was. De spuitbus werd namelijk aangezien voor wapen. Een grote protestmars werd opgezet door de familie. Dat protest werd nog vele malen groter op het moment dat Justin Bieber graffiti ging spuiten in Bogota. Als je bekend bent in de wereld kan je blijkbaar graffiti spuiten en word je begeleid, terwijl  de 16 jarige Diego werd vermoord. Alle inwoners uit Bogotá waren woedend. Na dit protest is het in Bogotá legaal om graffiti te spuiten. De graffiti tour had indruk op mij gemaakt.

Koffiegebied en het kleurrijke dorpje Salento

Vandaag reisde ik samen met mijn dochter per vliegtuig naar de stad Pereira. Het was maar 40 minuten vliegen en samen met een Italiaans stel reisden we per taxi naar Salento. Wat een heerlijke plek. Ik zag paarden door de straatjes in draf voorbij komen, kleurrijke huizen, leuke winkeltjes omringd door mooie natuur. Heerlijk door de straatjes gelopen en in de avond waren de Colombianen salsa aan het dansen.

Paardrijden en koffiebonen plukken in het koffiegebied

De volgende dag besloot ik samen met mijn dochtertje om te gaan paardrijden. Wat een vrijheid!
In galop langs de koffieplantages en uiteindelijk in draf met de paarden langs een rivier.
Hier wist de gids een hele mooie route en te paard staken mijn dochter en ik de rivier steeds over en stapvoets genoten we van de natuur om ons heen. Ik zag grote blauwe vlinders – blue morpho’s en hele mooie vogels.

Daarna stopten we bij een finca en kregen we uitleg over de koffieplantage. Ik mocht de koffiebonen plukken en wat erg leuk was dat de tour niet saai was, maar ik moest mee helpen en mee denken. Na de tour een heerlijk cappuccino gedronken en in galop weer terug naar Salento!

 

Valle de Cocora

Per jeep reden we vandaag naar de Cocora vallei! We waren heel nieuwsgierig naar de hoogste palmbomen ter wereld. We werden verrast door de mooie wandeling door het regenwoud met houten bruggetjes, touwen waar je je aan vast moest houden, watervalletjes en hele mooie bomen en planten. Na het regenwoud liepen we door het platteland met koeien en paarden naar het punt waar we de wandeling waren begonnen. Wat een ervaring! Ik vond de wandeling erg mooi omdat de natuur zo afwisselend was. s’ Avonds vlogen we van Pereira naar Santa Marta.

Santa Marta – omgeving van het Nationaal Park Tayrona

Wat een andere wereld! We stapten uit ons hotel, liepen over een wit strand en namen een duik in de zee. Heerlijk! Daarna besloten we om een taxi te nemen naar de omgeving van het Nationaal Park Tayrona. We zouden namelijk de komende drie nachten verblijven bij Hotel Villa Maria Tayrona. Wat een mooie omgeving. We zagen bij aankomst ara’s in de boom. Via een loopbrug door de jungle liepen we naar ons huisje met uitzicht over zee en het regenwoud. Heerlijk ontspannen in de hangmat en naar het strand gegaan.

Foto credits: Charly Boillot

Nationaal Park Tayrona

Het Nationaal Park Tayrona ligt aan de kust van Colombia en heeft schitterende regenwouden en tropische stranden. Het is een mooie wandeling met mooie uitzichten over het strand. Ook hebben we doodskopaapjes gezien en zagen we hoe indianen vissen aan het vangen waren in een rivier. Na een heerlijke duik in een turquoise zee bij San Juan del Cabo besloten we om terug te hiken. Na de wandeling besloten we nog om wat te drinken bij Ecohabs. Dit is een accommodatie met mooie huisjes met uitzicht op zee in het nationaal park zelf.

Kleurrijk Cartagena

Vandaag namen we de bus van naar de koloniale stad Cartagena. Na vier uur reizen gingen we op verkenning. Bij het plein van het oude centrum zagen we een Caribisch dansoptreden waar we helemaal vrolijk van werden. En vanaf een sky bar met een drankje genoot ik van het uitzicht op de Torre del Reloj. De volgende dag bezocht ik samen met mijn dochter het oude kasteel van San Felipe de Barajas. We hadden een mooi uitzicht vanaf het kasteel over de stad. En ik kon mij inbeelden hoe de Spanjaarden vanaf dit kasteel de stad beschermde. In de middag heerlijk door de wijk Getsemani gelopen…leuke straatjes met omgekeerde paraplu´s, gekleurde huizen en sfeervolle pleintjes. En tsja de dag kon niet beter worden afgesloten door een zonsondergang tour met een mooie catamaran over zee met uitzichten over Cartagena!

Tropische eiland Isla Múcura

Per boot genoot ik van de reis per boot naar een tropische eiland in de Caribbean. Het laatste uur varen zag ik alleen de horizon en zee om mij heen. Heerlijk gezwommen in de zee en in de avond een plankton tour gedaan. Heel apart door de volle maan werd mijn lichaam verlicht als ik aan het zwemmen was in de zee, dichtbij de mangroven. In Nederland dromen we hier vaak van!
Een dag op een tropisch eiland in the middle of nowhere, bounty witte stranden en turquoise zee. Deze dag zat mee….Een massage met het geluid van de zee, dan per bootje naar een rif waar heel veel koraal en tropische vissen te zien waren. Heerlijk samen hand in hand mogen snorkelen en veel bijzonder gekleurde vissen mogen zien. Na het snorkelen ben ik gaan relaxen bij het strandje en gezwommen in zee. En in de middag nog kunnen supboarden en de dag afgesloten met een cocktail.

Supboarden met zonsopgang

Ik wilde nog volop genieten, voordat de boot vertrok naar Cartagena. En om 05.30 uur had ik met een lokale gids afgesproken, die alle sportactiviteiten organiseert voor Punta Faro. Ook wel Loquillo genoemd en samen op ieder een supboard een rondje eiland gedaan. Schitterend! Ik zag de zon opkomen. Onder mijn supboard zag ik grote rode zeesterren en tropische vissen. Aisha zag nog een leguaan die op de foto wilde en voor ons ging poseren. En vervolgens bracht een boot ons weer terug naar de bewoonde wereld…..

Terug naar Cartagena

Vanaf de haven bracht een taxi ons naar boutique hotel Bantu! Dit is voor mij één van de mooiste boutique hotels waar ik tot nu toe ben geweest. Wat een fijne sfeer, decoratie en wat een mooie koloniale kamers. Het hotel heeft een binnenterras met exotische planten, een schommelstoel en hele leuke inrichting! Op het terras is ook nog een klein zwembad, jacuzzi en een sauna. In de namiddag slenterde ik samen met mijn dochter door Cartagena! En ‘s avonds heerlijk vis gegeten bij La Cevicheria. De dag erna vlogen we samen terug met een directe vlucht vanuit Cartagena naar Amsterdam!

Onvergetelijke en unieke reis

Dit was een droomreis met luxe, avontuur, natuur en cultuur! Het was een onvergetelijke en een unieke reis door Colombia. Als u aan mij vraagt wat ik het mooiste vond van de reis, dan is dit elke dag geweest! Wat een afwisseling met mooie hotels en gebieden. Ik hoop dat u met veel plezier mijn reisverslag Colombia heeft gelezen.

Hartelijke groet,

Barbara de Groot

Ook een onvergetelijke en unieke reis door Colombia ervaren?

Bekijk onze individuele rondreizen naar Colombia en neem gerust contact met ons op. Wij stellen graag een reis op maat voor u samen.