Costa Rica is de ideale bestemming om per huurauto te verkennen. Allereerst heeft het land relatief goede wegen. Daarnaast is Costa Rica een van de veiligste landen van Latijns-Amerika. Het is een unieke ervaring om door Costa Rica te rijden met een 4×4 huurauto. In dit reisblog leest u alles over het autorijden in Costa Rica.

Praktische informatie over het autorijden in Costa Rica

Allereerst zijn er een aantal praktische zaken waar u rekening mee dient te houden. Ga goed voorbereid op reis en beleef een zorgeloze reis door Costa Rica met uw eigen avontuurlijke huurauto.

autorijden in Costa Rica Barbara
Ontdek onze selfdrive reis door Costa Rica

Rechts rijden

In Costa Rica rijdt men aan de rechterkant van de weg.

Snelheden

De snelheid bedraagt allereerst minimaal 60 km per uur en maximaal 80 km per uur op snelwegen en buiten de bebouwde kom, tenzij anders is aangegeven. Binnen de bebouwde kom bedraagt de maximumsnelheid 40 km per uur. Rondom ziekenhuizen en scholen is 25 km per uur de maximale snelheid.

Rijbewijs

Uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is geldig. U heeft geen internationaal rijbewijs nodig.

Minimale leeftijd

De minimale leeftijd om een auto te huren bedraagt meestal 21 jaar. Daarnaast dient u vaak minimaal één jaar in het bezit zijn van uw rijbewijs. Per autoverhuurmaatschappij kan dit verschillen.

Creditcard

U dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard. Er wordt namelijk altijd een borg afgeschreven, welke na de huurperiode weer wordt teruggestort.

Is autorijden veilig in Costa Rica?

Costa Rica is een veilig land om met de huurauto doorheen te reizen. Het land is een van de veiligste landen van Latijns-Amerika. Daarnaast is het wegennet ook goed ontwikkeld. Naast een aantal standaard verharde snelwegen, zijn er uiteraard ook onverharde wegen die leiden naar unieke gebieden en accommodaties. Unico Travel zorgt altijd voor veilige routes. Barbara van Unico Travel reist al jarenlang alleen en samen met haar dochter met de huurauto door Costa Rica. Daarnaast reizen jaarlijks vele reizigers via Unico Travel met de huurauto door Costa Rica. Wij hebben nog nooit nare of onveilige situaties meegemaakt.

Uiteraard zijn er altijd zaken waar u rekening mee dient te houden, net als overal ter wereld. Unico Travel geeft bij boeking uitgebreide informatie hierover.

Tips voor veilig autorijden in Costa Rica

 • Let op overstekende dieren
 • Pas op voor gaten in de weg
 • Pas op voor verkeersdrempels
 • Vermijd autorijden in het donker
 • In de stad San José is het niet overal veilig om auto te rijden
 • Parkeer uw auto veilig en betaal een parkeerwachter om op uw huurauto te letten

Unico Travel zorgt er altijd voor dat uw huurauto wordt afgeleverd bij uw hotel. Bijna elke individuele rondreis door Costa Rica begint in een boetiek hotel op ongeveer twintig minuten rijden van het vliegveld. De dag erna ontvangt u na het ontbijt de huurauto bij de receptie, zodat u direct de grote weg op kunt en niet door de stad hoeft te rijden.

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica

Wegen in Costa Rica

Costa Rica heeft een goed ontwikkeld wegennetwerk. Naast een aantal standaard verharde snelwegen zijn er uiteraard ook onverharde wegen die leiden naar unieke gebieden en accommodaties.

– Snelwegen

De snelwegen zijn goed geasfalteerd. De bekendste snelweg is de Pan-American Highway, welke landen in Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Het kan voorkomen dat u ook af en toe tol moet betalen. Het bedrag is vaak niet meer dan een aantal dollars.

– Onverharde wegen

Costa Rica kent naast de verharde wegen, ook vele onverharde wegen. Vooral naar de ongerepte natuurgebieden en afgelegen ecolodges. Het zijn vaak hobbelige zandwegen of wegen die rivieren doorkruisen. Voor deze wegen heeft u een 4×4 huurauto nodig.  Voor veel reizigers is het rijden over onverharde wegen en door de bergen een heel avontuur en een droom!

– Drempels en gaten in de weg

Let tijdens het autorijden altijd goed op de weg. Er zitten namelijk soms grote gaten in de weg. Ook hebben de wegen in de dorpen vaak verkeersdrempels.

– Door de bergen autorijden in Costa Rica

– Er zijn ook wegen die door de bergen leiden. Dit zijn vaak mistige wegen, waarbij het belangrijk is om goed op te letten. In de bergen is het vaak ook een stuk frisser en kan het soms zelfs vriezen.

Auto huren in Costa Rica

Unico Travel regelt de huurauto die bij uw gezinssituatie past. Reist u samen? Dan is een Daihatsu Bego of een Toyota Rush geschikt. Reist u met uw gezin? Dan kiest Unico Travel voor een Toyota Prado of een Toyota RAV4. Unico Travel weet precies hoeveel bagage er in elke auto past en houdt hier dan ook rekening mee. U kunt tevens kiezen of u automaat wilt rijden of een handgeschakelde huurauto wenst.

U heeft de huurauto niet de gehele reis nodig!

Unico Travel weet precies waar en wanneer u de huurauto nodig heeft. Het is namelijk niet altijd handig om de huurauto de gehele reis bij te hebben.

Voorbeelden:

 • Mocht u bijvoorbeeld naar Tortuguero reizen, dan is het transport vanaf San José altijd inbegrepen. U heeft dan geen huurauto nodig.
 • Aan de Caribische kust reist u gemakkelijk per bus of mountainbike.
 • Naar Drake Bay hoeft u ook niet met de auto. Een veel leukere route is namelijk om per boot vanaf Sierpe naar Drake te reizen. In Drake Bay gebruikt u de auto toch niet.
 • Sluit u uw reis af aan de Pacifische kust? Reis na Drake Bay dan per boot naar Sierpe en per privé transfer naar bijvoorbeeld Uvita, Dominical of Manuel Antonio. Hier heeft u ook niet perse een huurauto nodig. Ten slotte regelt Unico Travel een transfer naar het internationale vliegveld.
 • Eindigen op het schiereiland Osa? Unico Travel regelt een binnenlandse vlucht. Met geluk ziet u dan ook onderweg de zandformatie in de vorm van een walvissenstaart bij Uvita.

Unico Travel denkt graag met u mee. Het is tenslotte zonde om de huurauto te betalen, zonder hem daadwerkelijk te gebruiken.

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica

Autoverzekering

Bij Unico Travel bent u altijd volledig verzekerd. Alles is gedekt en u heeft geen eigen risico. Wel wordt er standaard een bepaald bedrag aan borg afgeschreven, maar deze wordt na de huurperiode weer teruggestort. Unico Travel vindt het belangrijk dat u zorgeloos kunt reizen en een volledige verzekering past hierbij. Letterlijk alles is verzekerd. Van het verliezen van uw sleutels en schade door eigen toedoen tot aan lekke banden en glasschade.

Pick up & drop off

Unico Travel zorgt er altijd voor dat uw huurauto wordt afgeleverd op de plekken waar dit het beste uitkomt. Wij denken altijd met u mee. Dat is de meerwaarde en bijzondere service van Unico Travel.

Voorbeelden van de extra service van Unico Travel:

– Unico Travel regelt de allereerste dag een hotel voor u in een rustige omgeving van het vliegveld. Per transfer wordt u hier naar toe gebracht. De volgende dag zorgt Unico Travel dat u na het ontbijt bij de receptie de huurauto ontvangt.

– In Sierpe kunt u de boot nemen naar Drake Bay. De meeste reizigers verblijven drie nachten in Drake Bay. Voor deze dagen parkeert men de huurauto vaak in Sierpe. Bij Unico Travel is dit nooit het geval. Wij zorgen altijd dat u de huurauto in Sierpe kunt inleveren, zodat u niet betaald voor de dagen wanneer u geen gebruik maakt van de huurauto. Dat is tenslotte zonde!

– Veel reizigers gaan naar Tortuguero. Na twee of drie overnachtingen wordt u door de lodge naar een restaurant Guapiles gebracht. Unico Travel zorgt ervoor dat u hier de huurauto ontvangt. Zo hoeft u geen taxi naar de autoverhuurmaatschappij te nemen of helemaal terug te reizen naar San José.

– Na Tortuguero kunt u per shuttle naar de Caribische kust reizen. Aan de Caribische kust is het prima te doen zonder huurauto. U kunt hier namelijk per taxi, fiets of bus alles verkennen. Na uw verblijf aan de Caribische kust kunnen wij ervoor zorgen dat u hier wel de huurauto ontvangt bij uw hotel. Dan kunt u direct doorreizen. Dit is ideaal, want er zijn weinig autoverhuurmaatschappijen aan de Caribische kust. Unico Travel heeft hiervoor speciale contracten.

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica

Verkeer tijdens het autorijden in Costa Rica

Het verkeer is vrij wisselend. Op de snelwegen en rondom de hoofdstad San José kan het soms erg druk zijn. Op sommige wegen is er ook veel vrachtverkeer, zoals rondom de havenstad Limón aan de Caribische kust. Niet alle wegen bestaan uit twee banen, waardoor het dus kan zijn dat u niet altijd een vrachtwagen kunt inhalen. Hierdoor zijn de reisafstanden dus vaak ook langer dan de navigatie aangeeft.

Op de onverharde wegen is het vaak rustig. Leuk is dat u in Costa Rica soms ook dieren over of langs de weg ziet lopen, zoals neusberen of apen. Daarnaast vliegen er soms ook ara’s of toekans voorbij.

Hoe zijn de reisafstanden in Costa Rica?

Het fijne aan autorijden in Costa Rica is dat de reisafstanden vaak meevallen. In een relatief korte tijd bevindt u zich namelijk in een compleet ander landschappen. Daarom is onze selfdrive door Costa Rica ook ideaal voor families. U zit geen enkele dag lang in de auto en onderweg is er altijd wat te zien.

Hoogteverschillen

In Costa Rica kunt u via de bergen en langs koffieplantages naar het nevelwoud rijden. Onderweg ziet u het landschap langzaam veranderen. Belangrijk om te weten is dat de wegen door de bergen vaak mistig zijn. Hierdoor doet u ook langer over de route dan aangegeven op de navigatie. Ook kunt u goed de hoogteverschillen merken aan uw lichaam en ook aan de temperatuur.

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica

Navigatie

Belangrijk om te weten is dat u niet blindelings de navigatie moet volgen en van deze reistijd moet uitgaan. Indien u over onverharde wegen rijdt, doet u er vaak langer over. Ook kan er veel vrachtverkeer op de weg zijn of door weersomstandigheden bepaalde wegen afgesloten zijn. Unico Travel kent Costa Rica als geen ander en weet ongeveer hoe lang u over bepaalde routes doet en welke routes het mooist zijn.

Vrachtwagens & files

Zoals eerder beschreven is het mogelijk dat u op bepaalde wegen soms lange tijd achter vrachtwagens rijdt, waardoor de reisafstand ook langer kan zijn. Ook zijn er rondom de steden vaak files en bent u soms een stuk langer onderweg.

Snelheden

De maximale snelheid op de snelweg bedraagt 80 km per uur. Daarnaast rijdt u op de onverharde wegen vrij langzaam en in de dorpen mag u ook niet hard rijden. Hierdoor kan de reisafstand soms in kilometers meevallen, maar is tijd vrij lang duren.

Uitzichten tijdens het autorijden in Costa Rica

Tijdens het autorijden ziet u de landschappen snel veranderen. In slechts een aantal uur rijdt u van het regenwoud naar nevelwoud of van een tropisch strand naar een vulkanisch gebied. Dit maakt het autorijden in Costa Rica zo bijzonder. Unico Travel kent de meest mooie routes door het land. Ook leuk is om per ferry de overtocht van Puntarenas naar Paquera te maken. U kunt met uw huurauto de ferry op en onderweg genieten van het uitzicht over de Golf van Nicoya.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden hebben ook invloed op de reistijd. Unico Travel heeft al eens gehad dat reizigers niet verder konden rijden in het regenseizoen vanwege overstromingen. Unico Travel heeft toen gezorgd dat de klanten ergens anders de huurauto konden inleveren en met een binnenlandse vlucht terug konden vliegen. Dit is de meerwaarde van een reis boeken bij Unico Travel. Wij staan voor u klaar bij onvoorziene omstandigheden.

Navigatie tijdens het autorijden in Costa Rica

Indien u uw reis bij Unico Travel boekt, ontvangt u altijd een uitgebreide routebeschrijving. Pas altijd op met het blindelings volgen van de navigatie. Sommige plaatsnamen bestaan meerdere keren. Tevens is de duur van de route vaak ook veel langer dan de navigatie aangeeft. Daarnaast weet Unico Travel vaak ook mooiere en snellere routes. Ook geeft Unico Travel altijd aan waar het leuk is om te lunchen of om een mooie fotostop te maken. Dit is echt de meerwaarde van het boeken bij Unico Travel.

Inclusief navigatie en/of Wi-Fi

Bij Unico Travel is navigatie standaard inbegrepen. Daarnaast kunt u ook altijd zelf ter plekke gebruik maken van Google Maps of kiezen voor de luxe van Wi-Fi in uw huurauto.

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica

Tanken in Costa Rica

Unico Travel geeft in de reis altijd aan waar u het beste kunt tanken. In Costa Rica tankt u niet zelf, want dit doet de pompbediende. Draai uw raam open en vraag om een volle tank. Betalen kan cash en soms ook per creditcard. Een volle tank kost zo’n € 45,-.

Kunt u met de huurauto de grens over naar Nicaragua of Panama?

Het is niet mogelijk om met uw huurauto de grens over te steken. Dit geldt voor zowel Nicaragua als Panama. Wel is het bijvoorbeeld mogelijk om aan de Nicaraguaanse grens de huurauto af te geven en na alle formaliteiten in Nicaragua weer een nieuwe huurauto te krijgen. Dit proces verloopt vrij soepel. Unico Travel kan u hiermee helpen. Bekijk ook onze combinatiereizen voor meer inspiratie.

Tips en aanbevelingen over autorijden in Costa Rica

Unico Travel geeft u nog een aantal handige tips en aanbevelingen mee, waarmee zorgeloos op reis kunt!

– Huur een 4×4 huurauto

Veel gebieden zijn alleen via onverharde wegen te bereiken. Het kan ook voorkomen dat u een rivier moet doorkruisen of een stuk door modder moet rijden.

– Zorg voor een complete verzekering

Bij Unico Travel is een complete verzekering altijd inclusief. Er zijn geen extra kosten en er geldt geen eigen risico. Daarom gaat u met ons dan ook zorgeloos op reis.

– Kies een betrouwbare autoverhuurmaatschappij

Huur uw auto altijd bij een betrouwbare autoverhuurmaatschappij. Unico Travel werkt al jarenlang met dezelfde twee maatschappijen. Hier hebben wij namelijk contracten mee met speciale tarieven. Daarnaast kunnen zij ook huurauto’s afleveren of ophalen op plekken waar het u uitkomt. Dit kunt u niet altijd zelf via het internet regelen.

– Denk aan kinderzitjes en navigatie

Let bij het reserveren van de huurauto ook op de kinderzitjes en navigatie. Unico Travel kan dit ook voor u regelen.

– Controleer vooraf de huurauto

Loop allereerst bij ontvangst samen met de vertegenwoordiger van de autoverhuurmaatschappij de auto na. Kijk de auto onder andere na op krassen en beschadigingen. Indien aanwezig, noteer dit. Bekijk ook hoeveel benzine er in de tank zit en controleer tenslotte de (reserve)banden.

– Volg niet blind de navigatie

Koop zelf ook een wegenkaart en kijk van tevoren hoe u moet rijden. Sommige plaatsnamen bestaan bijvoorbeeld meerdere keren in het land, sommige wegen zijn afgesloten, onverhard of vormen een hele omweg. De reistijden kloppen ook vaak niet. Tel er bij Google Maps gerust een uur bij op!

– Neem de mooiste reisroutes

Als advies geeft Unico Travel altijd: Liever een langere, maar mooiere reisroute dan een korte route over een saaie weg. Bij boeking geeft Unico Travel altijd tips voor de mooiste reisroutes en leukste fotostops.

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica

– Rijd niet in het donker

Vermijd autorijden na zonsondergang. Naast dat het ’s avonds en ’s nachts gevaarlijk kan zijn, zijn er ook andere omstandigheden waar u rekening mee moet houden. Er zitten namelijk vaak gaten in de weg en er liggen soms verkeersdrempels. Deze ziet u nauwelijks in het donker. Ook is er vaak weinig straatverlichting en daarnaast fietsen er ook vaak fietsers langs de weg zonder verlichting.

– Boek op tijd

Reserveer uw huurauto ruim voor vertrek. Zeker nu ook door corona zijn er minder huurauto’s beschikbaar. Er konden in deze tijd namelijk minder huurauto’s worden geïmporteerd.

– Let op overstekende dieren

Het komt wel eens voor dat er een groep koeien oversteekt, neusberen langs de weg lopen of dat er apen voorbij slingeren.

Onze ervaringen over autorijden in Costa Rica

Barbara van Unico Travel reist jaarlijks alleen en/of met haar dochter met de huurauto door Costa Rica. Ook Elise van Unico Travel reisde met de huurauto door Costa Rica. In dit reisblog delen zij hun ervaring. Neem daarnaast gerust contact op bij vragen.

Elise van Unico Travel

“Wat een avontuur om met een huurauto door Costa Rica te reizen. Het was mijn eerste selfdrive buiten Europa. Costa Rica is het ideale land om per huurauto te ontdekken. De reisafstanden zijn overzichtelijk en niet te lang. Ook zijn de landschappen zijn afwisselend en is het er heel veilig. Ik reed in een Daihatsu Bego onder andere langs de stranden aan de Caribische kust en door het binnenland van Boca Tapada. Daarnaast reed ik langs de Arenal vulkaan en ten slotte over de costanera aan de Pacifische kust. Wat een bijzondere ervaring!”

Barbara van Unico Travel

“Elk jaar reis ik naar Costa Rica en verken ik het land met een 4×4 huurauto. Ik vind het altijd heerlijk om per huurauto door Costa Rica te reizen. Je voelt namelijk de vrijheid en je kunt daarnaast overal stoppen. Doordat ik in Costa Rica heb gewoond en vaak terug kom, rijd ik ook gemakkelijk over de onverharde wegen en door de rivieren. Mijn advies is wel als je onverwachts een rivier door moet, om altijd even met de lokale bevolking te overleggen. Vooral als het hard geregend heeft, kan de hoogte van de rivier namelijk snel veranderen. Ook belangrijk is om altijd iets eerder te vertrekken en de tijd te nemen.”

Onverwachtse momenten van Barbara tijdens het autorijden in Costa Rica

“Vaak kom je onderweg nog onverwachtse momenten tegen. De laatste keer bijvoorbeeld stak een luiaard over tijdens het autorijden in Costa Rica en moest ik even wachten. En soms is de gemeente met de weg bezig en sta je heel lang te wachten totdat er weer verder gereisd kan worden. Ook raad ik af aan om in het donker te rijden. Verder is het reizen met een auto zo anders dan in Europa! Je reist langs regenwouden, vulkanen, tropische stranden en door de bergen. Het kan gewoon allemaal!”

Bekijk onze selfdrive door Costa Rica