Duurzaam reizen

Wat betekent duurzaam reizen voor Unico Travel?

Bij Unico Travel staat duurzaam reizen voor het maken van bewuste keuzes die er voor zorgen dat de omgeving zoveel mogelijk behouden blijft. Het rekening houden met de huidige en toekomstige ecologische, sociale en economische impacts op de natuur, het milieu en de lokale bevolking. Het zoveel mogelijk proberen te beschermen van de flora en fauna en ervoor zorgen dat zowel mens als dier meeprofiteert op de bestemming en volgende generaties er ook van kunnen genieten.

Reizen is voor Unico Travel ook een manier om de natuur te beschermen. Het is namelijk een bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Daarmee ontstaat op de bestemming een breder draagvlak om de natuur te behouden.

Duurzaam reizen met Unico Travel

Unico Travel houdt met het samenstellen van uw reis zoveel mogelijk rekening met duurzaam reizen. Als reiziger krijgt u altijd tips mee om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Hieronder leest u per reisonderdeel wat Unico Travel doet om zo duurzaam mogelijk te reizen en welke tips aan onze reizigers worden meegegeven.

Vervoer

Rechtstreekse vluchten
De voorkeur gaat, indien beschikbaar, altijd uit naar rechtstreekse vluchten. Rechtstreekse vluchten zijn namelijk minder belastend voor het milieu dan vluchten met een tussenstop.

CO2-compensatie
Unico Travel biedt de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van uw vlucht te compenseren.

Travel light
Hoe meer bagage u meeneemt, hoe zwaarder het vliegtuig is, hoe meer brandstof er wordt gebracht en hoe meer vervuilende stoffen er uiteindelijk worden uitgestoten. Unico Travel geeft als aanbeveling alleen het hoognodige aan bagage mee te nemen.

Binnenlandse vluchten
Unico Travel probeert het gebruik van binnenlandse vluchten altijd zo veel mogelijk te minimaliseren en alleen hiervoor te kiezen als het niet anders in de reisroute geïmplementeerd kan worden.

Accommodaties

Duurzame accommodaties
Reizigers overnachten bij Unico Travel in accommodaties die zich inzetten om de negatieve impact op de natuur zoveel mogelijk te beperken, zoals door het gebruik van duurzame energiebronnen en het serveren van biologisch eten.

Lokale bevolking
Unico Travel kiest zoveel mogelijk voor accommodaties beheerd door lokale eigenaren en waar de lokale bevolking werkt of (een deel) van de winst naar de lokale bevolking gaat.

Watergebruik
Unico Travel geeft als aanbeveling om zuinig om te gaan met water, niet te lang te douchen, handdoeken vaker dan één keer te gebruiken en de kraan niet onnodig te laten doorlopen.

Tours

Lokale tours
Unico Travel werkt samen met lokale, kleinschalige reisagentschappen en tourbureaus die worden gerund door de lokale bevolking. Onze gidsen komen uit het betreffende gebied en de winst komt volledig of voor het grootste gedeelte ten goede aan de lokale bevolking.

 Verantwoorde tours
Unico Travel kiest alleen voor verantwoorde tours en vermijdt dieronvriendelijke excursies. Dit zijn excursies die tegen het natuurlijke gedrag van wilde dieren in gaan. Ook excursies met een negatieve impact op natuurlandschappen worden vermeden.

Onderwaterwereld
Unico Travel werkt alleen samen met duikscholen die verantwoord met de onderwaterwereld omgaan. Reizigers wordt ook aangeraden voorzichtig te zijn tijdens het snorkelen en duiken. Raak het koraal niet aan en gebruik zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxate.

Souvenirs

Unico Travel raadt reizigers aan om alleen souvenirs te kopen waarbij de volledige opbrengst naar de lokale bevolking gaat. Ook raadt Unico Travel af om souvenirs te kopen die gemaakt zijn van dierlijke producten of van bedreigde soorten hout of koraal. Bezoek verder bijvoorbeeld een lokale werkplaats waar handgemaakte souvenirs gemaakt worden.

Eten en drinken

Lokale restaurants
Unico Travel geeft altijd aanbevelingen van lokale restaurants waarbij  de producten meestal ook uit de eigen regio komen.

Gerechten uit eigen land
Unico Travel raadt altijd aan om zoveel mogelijk voor gerechten te kiezen die worden bereid met ingrediënten uit de eigen regio of land. De ingrediënten hebben een minder lange afstand afgelegd als deze uit eigen regio of land komen, dan uit een ander deel van de wereld.

Sociale aspecten

Steun lokale initiatieven
Unico Travel moedigt reizigers aan om lokale initiatieven te steunen, denk aan donaties aan dierenopvangcentra of lokale gemeenschappen.

Respect
Respecteer altijd de plaatselijke normen en waarden.

Fotografie
Vraag altijd toestemming aan de lokale bevolking wanneer u een foto van hen wil nemen.

Overig

Plastic gebruik
Unico Travel probeert het gebruik van plastic zo minimaal mogelijk te houden. Het is belangrijk om bijvoorbeeld altijd zelf een tas mee te nemen naar de supermarkt, zo min mogelijk plastic rietjes te gebruiken en tijdens de reis gebruik te maken van een hervulbare waterfles.

Duurzaam op kantoor
Unico Travel werkt op kantoor zo min mogelijk met papier en plastic en verstuurt daarom alle reisbescheiden en informatie online naar de reiziger toe. Daarnaast probeert Unico Travel bewust om te gaan met energie.