Reisschema

Dag 1, vrijdag 8 september 2023 – Omgeving San José
Vandaag ontmoet u uw medereizigers op Schiphol. Vervolgens heeft u uw internationale vlucht naar Costa Rica. Bij aankomst staat er een chauffeur klaar die u naar uw hotel brengt. Het hotel staat bekend om de botanische tuin waar vogelsoorten zoals de great kiskadee, rufous-tailed hummingbird, blue-gray en palm tanager en de kleurrijke blue-crowned motmot voorkomen.
Overnachting in de omgeving van San José, incl. ontbijt.

Dag 2, zaterdag 9 september 2023 – San Gerardo de Dota
Na het besef dat u zich in Costa Rica bevindt gaat u ontbijten en kunt u eventueel nog fotograferen in de tuin van het hotel. Vervolgens ontmoet u uw Engelssprekende chauffeur en reist u naar het nevelwoud van San Gerardo de Dota. Onderweg maakt u nog een tussenstop voor de lunch (inbegrepen) bij een unieke birding hotspot. In de namiddag is het mogelijk om bij de lodge kolibries te fotograferen. Bij de lodge zijn professioneel opgezette feeders aanwezig en is het mogelijk om vier soorten kolibries van dichtbij te fotograferen, zoals scintillant hummingbird (kleinste vogel van Costa Rica).  Ook heeft u de kans om flame-throated tanagers en spechten te fotograferen.
Overnachting in de omgeving van San Gerardo de Dota, incl. ontbijt en diner.

Dag 3, zondag 10 september 2022- San Gerardo de Dota
Met zonsopgang gaat u op foto-excursie om de zeldzame quetzal te spotten. Deze vogel is te herkennen aan de glanzende groene kop, rug en vleugels en een helderrode borst met witte onderstaartveren. Het mannetje heeft een staart tot wel een meter lang. Vroeger gebruikten de indianen de veren om hun tooien mee te maken. Het gebied heeft avocado- en vijgenbomen op verschillende hoogten, waardoor de quetzal gemakkelijk gespot kan worden. De gids geeft uitleg over deze zeldzame vogel en met een telescoop gaat u de quetzal spotten en fotograferen. Vervolgens gaat u met de gids andere vogels spotten, waaronder kolibries en spechten. Na de foto-excursie gaat u lunchen. ’s Middags gaat u fotograferen in een speciale tuin met een veranda. Deze tuin is een paradijs voor fotografen. Het is mogelijk om acht soorten kolibries te fotograferen.
Overnachting in de omgeving van San Gerardo de Dota, incl. ontbijt en diner.

Dag 4, maandag 11 september 2023 – Uvita
’s Ochtends kunt u eventueel nogmaals op zoek gaan naar de quetzal. Vervolgens reist u naar Uvita. Dit kleine dorp aan de Pacifische kust staat bekend om het Nationaal Park Marino Ballena. Vanuit de hoogte kunt u bij laag water de zandformatie in de vorm van een walvissenstaart zien. Eenmaal bij de lodge heeft u een schitterend uitzicht over de Grote Oceaan en het Nationaal Park Marino Ballena. U ziet apen voorbij slingeren en toekans voorbijvliegen. Met geluk ziet u in de verte vanaf de veranda de bultrugwalvissen.
Overnachting in de omgeving van Uvita, incl. ontbijt en diner.

Dag 5, dinsdag 12 september 2023 – Uvita
Vandaag staat de dag in het teken van het fotograferen van bultrugwalvissen. Met een privé boot gaat u op avontuur. Van juli t/m september zwemt de bultrugwalvis langs de kust om te broeden. Tijdens deze periode is het heel gemakkelijk om de walvissen te spotten doordat de moederwalvis steeds met haar baby is. Na de tour gaat u lunchen in een lokaal restaurant in Uvita. In de namiddag kunt u vanaf de veranda van de lodge fotograferen of een wandeling maken door het regenwoud.
Overnachting in de omgeving van Uvita, incl. ontbijt en diner.

Dag 6, woensdag 13 september 2023 – Tárcoles
Vandaag kunt u ’s ochtends nog fotograferen vanaf de veranda in Uvita. Vervolgens reist u langs de Pacifische kust naar een lodge dichtbij de rivier Tárcoles en het Nationaal Park Carara. Het park vormt het overgangsgebied tussen de drogere gebieden in het noorden en de tropische regenwouden in het zuiden. Vanaf de veranda kunt u genieten van het uitzicht. Er vliegen vaak rode ara’s voorbij.
Overnachting in de omgeving van Tárcoles, incl. ontbijt en diner.

Dag 7, donderdag 14 september 2023 – Caño Negro
’s Ochtends maakt u een boottocht over de rivier Tárcoles en langs de mangroven. De rivier staat bekend om grote krokodillen die hier voorkomen en de diversiteit aan de vele vogels die gezien worden, zoals red spoon bills, ara’s, ibissen, ijsvogels, pelikanen en fregatvogels. Ook is het mogelijk om apen, wasberen en leguanen te spotten. Hierna reist u naar Caño Negro. Het natuurreservaat Caño Negro ligt in het noorden van Costa Rica, dichtbij de grens met Nicaragua. Uniek aan het gebied is dat het in de regentijd (mei tot november) volledig onder water staat door de overstroming van de Rio Frío. In de maanden daarna daalt het waterniveau weer. In het park leven maar liefst meer dan 350 vogelsoorten en talloze andere dieren. Het dorp Caño Negro vormt de toegangspoort tot het reservaat.
Overnachting in Caño Negro, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 8, vrijdag 15 september 2023 – Caño Negro
Vandaag maakt u een boottocht door het natuurreservaat Caño Negro. Vooral kaalkopooievaars, witte ibissen, fluiteenden en rode lepelaars komen veel voor. Ook is het mogelijk om hier de reuzenooievaar te zien. Naast vele vogelsoorten leven er ook kaaimannen, krokodillen, luiaards, leguanen, rivierschildpadden en apen. ’s Middags kunt u bij het hotel nog fotograferen. Optioneel kunt u aan het einde van de middag nogmaals een boottocht maken.
Overnachting in Caño Negro, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 9, zaterdag 16 september 2023 – Boca Tapada
Vandaag reist u naar het ongerepte regenwoud van Boca Tapada. De lodge waar u de komende drie nachten verblijft, staat internationaal bekend onder natuurfotografen van National Geographic. Tijdens de reis naar Boca Tapada worden er nog verschillende fotostops gemaakt. Boca Tapada is een van de weinige gebieden dat als broedplaats dient voor de bedreigde groene ara. U kunt in dit gebied onder andere de volgende vogelsoorten fotograferen: de keel-billed toucan, Montezuma oropendola, brown hooded parrot en de red en green macaw. Ook heeft u de kans om het gehele jaar door vele pijlgifkikkers te fotograferen, zoals de gouden gifkikker en de aardbeikikker.
Bij aankomst krijgt u een lunch aangeboden en in de middag kunt u vanaf de veranda fotograferen. Deze is speciaal voor de groep gereserveerd. Er zijn feeders met natuurlijke elementen, waardoor u de vogels van dichtbij kunt fotograferen.
Overnachting in Boca Tapada, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 3, zondag 17 september 2023 – Boca Tapada
Vandaag gaat u in speciale schuilhutten de koningsgier fotograferen. ’s Middags gaat u lunchen. Vervolgens kunt u de gehele middag fotograferen vanaf de veranda van de lodge. Hier kunt u vele vogelsoorten spotten zoals kolibries en tanagers. Daarnaast zijn er ook vele tropische planten waarbij de grootste blauwe vlinder ‘Blue Morpho’ vaak voorbij fladdert.
Overnachting in Boca Tapada, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 11, maandag 18 september 2023 – Boca Tapada
Vandaag maakt u na het ontbijt een boottocht over de rivier San Carlos. De rivier wordt omgeven door ongerepte regenwouden. Fotografeer krokodillen, apen, leguanen, vlinders en vogels. U vaart tot aan de grens met Nicaragua en bezoekt hier ook het dorpje Boca San Carlos. ’s Middags kunt u nog fotograferen vanaf de veranda van de lodge of een wandeling door het regenwoud maken.
Overnachting in Boca Tapada, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 12, dinsdag 19 september 2023– Manzanillo
Na het ontbijt reist u naar een natuurgebied dichtbij Puerto Viejo de Sarapiquí voor een fotoworkshop. Hier heeft u de unieke kans om van dichtbij pijlgifkikkers en slangen te fotograferen. Na deze excursie reist u naar Manzanillo, gelegen aan de Caribische kust van Costa Rica. Het dorp ligt aan het einde van de weg na Puerto Viejo de Talamanca. Manzanillo heeft een mooi zandstrand en staat verder bekend om het natuurreservaat Gandoca de Manzanillo. Het beschermde natuurgebied strekt zich uit naar het zuiden tot de grens met Panama. Gandoca Manzanillo National Wildlife Refuge is in 1985 opgericht en beschermt zeventig procent van de Caribische kust van Costa Rica. Het park bestaat uit ongerepte regenwouden en tropische stranden. U overnacht in een vakantiehuis midden in het regenwoud.
Overnachting in Manzanillo, incl. ontbijt.

Dag 13, woensdag 20 september 2023 – Manzanillo
Vandaag ontdekt u met een lokale gids het Gandoca Manzanillo National Wildlife Refuge. Het reservaat is in 1985 opgericht en beschermt zeventig procent van de Caribische kust van Costa Rica. Het park bestaat uit ongerepte regenwouden en tropische stranden. U heeft de kans om hier luiaards, kapucijnapen, neusberen, wasberen, pijlgifkikkers, leguanen en talloze andere dieren te spotten. U wandelt in een rustig tempo en de gids geeft veel uitleg over de flora en fauna van het gebied.
Overnachting in Manzanillo, incl. ontbijt.

Dag 14, donderdag 21 september 2023 – Manzanillo
’s Ochtends bezoekt u het Ara project. Hier krijgt u uitgebreide uitleg over de bedreigde groene ara en kunt u deze bijzondere vogels van dichtbij vastleggen. De rest van deze dag is ter vrije besteding. Huur een fiets en ga naar het dorp Manzanillo, neem een tuktuk naar Puerto Viejo de Talamanca, wandel langs de tropische stranden of bezoek als groep het Nationaal Park Cahuita. Er is veel te beleven aan de Caribische kust.
Overnachting in Manzanillo, incl. ontbijt.

Dag 15, vrijdag 22 september 2023 – Pacuare
Vandaag reist u naar de omgeving van de rivier Pacuare. Aan het einde van de middag gaat u met een gids op zoek naar wildlife in de omgeving van de lodge. U heeft de kans om toekans, tanagers, roofvogels, arenden/adelaars en trogons te spotten. Ook leeft in dit gebied de groene heremietkolibrie, de witnekkolibrie, de kleine streepkeelheremietkolibrie, de roodstaartamazalia en langsnavelsterkeelkolibrie.
Overnachting in de omgeving van Pacuare, incl. ontbijt en diner.

Dag 16, zaterdag 23 september 2023 – Vertrek
Met zonsopgang gaat u met een gids fotograferen in de omgeving van de lodge en de rivier Pacuare. Vervolgens ontbijten en nog genieten van het panoramische uitzicht. Na de lunch reist u in ongeveer drie uur naar het internationale vliegveld. Eenmaal in het vliegtuig kunt u nagenieten van de schitterende fotoreis door Costa Rica!

Dag 17, zondag 24 september 2023 – Aankomst in Nederland