Uitgebreid reisschema

Home » Fotografiereis Costa Rica februari 2025 » Uitgebreid reisschema

Dag 1, maandag 3 februari 2025 – Omgeving San José
Vandaag heeft u de internationale vlucht naar Costa Rica. Bij aankomst staat onze chauffeur klaar die u naar uw hotel brengt. U overnacht in een rustige omgeving buiten de stad. Het hotel staat bekend om de botanische tuin waar vogelsoorten zoals de Great Kiskadee, Rufous-tailed Hummingbird, Blue-gray en Palm Tanager en de kleurrijke Blue-crowned Motmot voorkomen.
Overnachting in de omgeving van San José, incl. ontbijt.

Dag 2, dinsdag 4 februari 2025 – Regenwoud van Boca Tapada
Na het ontbijt reist u in ongeveer 3,5 uur naar het regenwoud van Boca Tapada, gelegen in het noorden van Costa Rica. Onderweg passeert u nog de waterval La Paz. Eenmaal aangekomen in Boca Tapada kunt u genieten van ongerepte natuur. De lodge staat internationaal bekend onder natuurfotografen van onder andere National Geographic. U kunt in de omgeving van Boca Tapada onder andere de volgende vogelsoorten fotograferen: de Keel-billed Toucan, Montezuma Oropendola, Brown- hooded Parrot en de Red en Green Macaw. Boca Tapada is één van de weinige gebieden in Costa Rica dat als broedplaats dient voor de bedreigde groene ara. Ook heeft u de kans om het gehele jaar door pijlgifkikkers te fotograferen, zoals de gouden gifkikker en de aardbeikikker.

Bij aankomst gaat u fotograferen vanaf de veranda van de lodge. De veranda is speciaal voor de groep gereserveerd. Er zijn feeders met natuurlijke elementen, waardoor u vogels van dichtbij kunt fotograferen.
Overnachting in Boca Tapada, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 3, woensdag 5 februari 2025 – Regenwoud van Boca Tapada
Gedurende zonsopgang is het mogelijk om samen met een lokale gids een wandeling door het regenwoud te maken. Vervolgens gaat u ontbijten op de veranda met een schitterend uitzicht over het meer. Na het ontbijt gaat u in speciale schuilhutten de koningsgier fotograferen. Na de tour gaat u lunchen en vervolgens kunt u weer fotograferen vanaf de veranda, speciaal gereserveerd voor de groep. U kunt talloze vogelsoorten spotten, zoals kolibries en tanagers. Daarnaast zijn er ook vele tropische planten te zien waarbij de grootste blauwe vlinder ‘Blue Morpho’ vaak voorbij fladdert.
Overnachting in Boca Tapada, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 4, donderdag 6 februari 2025 – regenwoud van Boca Tapada
Vandaag maakt u een boottocht over de rivier San Carlos. De rivier wordt omgeven door ongerept regenwoud. Fotografeer krokodillen, apen, leguanen, vlinders en vogels. In het gebied leven vogelsoorten als de Agami Heron, Sunbittern, Green Ibis, Roseate Spoonbill, Great Curassow, Jabiru, Yellow-throated Toucan, Keel-billed Toucan, Chestnut-colored Woodpecker, Brown-hooded Parrot, Blue-grey Tanager, Green Honeycreeper en Montezuma Oropendola. U vaart tot aan de grens met Nicaragua en bezoekt hier het dorpje Boca San Carlos om het lokale leven te ervaren.

Na de tour gaat u lunchen bij de lodge. ’s Middags kunt u weer vanaf de veranda fotograferen. Na het diner kunt u samen met een gids nog een avondwandeling maken (optioneel).
Overnachting in Boca Tapada, incl. ontbijt, lunch en diner.

Dag 5, vrijdag 7 februari 2025 – natuurreservaat Caño Negro
Vandaag reist u in ongeveer 3,5 uur naar het natuurreservaat van Caño Negro. Er wordt onderweg nog een koffiestop gemaakt bij een plek waar u grote oranje leguanen kunt fotograferen. Het natuurreservaat Caño Negro ligt in het noorden van Costa Rica, dichtbij de grens met Nicaragua.

Uniek aan het natuurgebied is dat het in de regentijd volledig onder water staat door de overstroming van de Rio Frío. In de maanden daarna (waaronder maart) daalt het waterniveau en komen er vele vogelsoorten af op de droge rivieroevers. In het park leven maar liefst meer dan 350 vogelsoorten, zoals de kaalkopooievaar, witte ibis, fluiteend en rode lepelaar. Ook is het mogelijk om hier de reuzenooievaar (jabiroe) te fotograferen. Naast vele vogelsoorten leven er ook kaaimannen, krokodillen, luiaards, leguanen, rivierschildpadden en apen.

Vanmiddag kunt u bij de lodge onder andere kolibries fotograferen. ’s Avonds gaat u gezamenlijk dineren.
Overnachting in Caño Negro, incl. ontbijt en diner.

Dag 6, zaterdag 8 februari 2025 – natuurreservaat Caño Negro
Vandaag maakt u zowel vroeg in de ochtend als in de loop van de middag een boottocht door het natuurreservaat van Caño Negro. U heeft de kans om de unieke reuzenooievaar vast te leggen, maar ook talloze andere vogelsoorten en dieren als luiaards, apen, leguanen, krokodillen en kaaimannen.

Tussen de boottochten door geniet u van een zeer uitgebreid ontbijt en kunt u zelf nog fotograferen in de tuin van de accommodatie.
Overnachting in Caño Negro, incl. ontbijt en diner.

Dag 7, zondag 9 februari 2025 – Tárcoles
Na een uitgebreid ontbijt reist u in ongeveer twee uur naar een privé reservaat nabij Bijagua en het Nationaal Park Tenorio. Hier maakt u samen met een lokale gids een wandeling door een ongerept natuurgebied. Het gebied wordt alleen door vogelaars, fotografen, onderzoekers en natuurliefhebbers bezocht.

Het reservaat wordt beheerd door Costa Ricanen en heeft als doel het beschermen van het regenwoud in het gebied en de dieren die er leven, waaronder de met uitsterven bedreigde Baird’s Tapir.

In het natuurreservaat, bestaande uit primair en secundair regenwoud, treft u zo’n acht kilometer aan wandelpaden en er zijn drie uitkijktorens/platforms, waarvan er één specifiek voor het spotten van kolibries is. Er leven talloze vogelsoorten, waaronder de Snowcap, de Ornate Hawk Eagle, Yellow-eared Toucanet, Lovely Cotinga, Bare-necked Umbrellabird, Yellow-winged Tanager, Keel-billed Motmot, Great curassow, Three-wattled bellbird, Dull-mantled antbirds, Lattive-tailed trogon, Brown-hooded parrot, White-collared manakin en de Rufous-winged tanager.

Naast het fotograferen van deze bijzondere vogelsoorten, gaat u uiteraard ook met uw gids op zoek naar tapirs.

Na de tour gaat u lunchen (exclusief) in een lokaal restaurant in Bijagua. Vervolgens is het nog zo’n drie uur rijden naar de lodge in de omgeving van de rivier Tárcoles. Bij aankomst kunt u genieten van het uitzicht vanaf de veranda. Er vliegen vaak rode ara’s in groepen voorbij.
Overnachting in Tárcoles, incl. ontbijt en diner.

Dag 8, maandag 10 februari 2025 – Omgeving Nationaal Park Corcovado
Vandaag maakt u na het ontbijt een boottocht over de rivier Tárcoles. De rivier staat met name bekend om de grote populatie Amerikaanse krokodillen. U vaart over de rivier langs regenwouden en door de dichte kanalen van het mangrovebos. Naast krokodillen leeft er een verscheidenheid aan vogels, denk aan red spoonbills, ara’s, ibissen, ijsvogels, pelikanen en fregatvogels. Ook is het mogelijk om apen, wasberen en leguanen te spotten.

Na de boottocht reist u in ongeveer 4,5 uur langs de Pacifische kust naar het schiereiland Osa. Onderweg wordt er een tussenstop gemaakt in de plaats Uvita, waar u kunt lunchen in een lokaal restaurant.

Bij aankomst bij de lodge kunt u de omgeving op eigen gelegenheid ontdekken of met de natuurfotograaf. Ook krijgt u nog een foto-workshop. De lodge ligt aan de oostkant van het schiereiland Osa, midden in het ongerepte regenwoud en grenst aan het Nationaal Park Corcovado. Dichtbij de lodge leeft ook nog de inheemse gemeenschap Guaymi.
Overnachting nabij Corcovado, inclusief ontbijt en diner.

Dag 9, dinsdag 11 februari 2025 – Omgeving Nationaal Park Corcovado
Vroeg in de ochtend gaat u samen met twee lokale natuurgidsen wandelen in het ongerepte regenwoud bij de lodge. Het is mogelijk om brulapen, kapucijnapen, doodshoofdaapjes, miereneters, luiaards, toekans, ara’s en nog talloze andere dieren te fotograferen. Na de tour op eigen gelegenheid in de omgeving van de lodge fotograferen en genieten van het ongerepte regenwoud.

In de namiddag staat er opnieuw een tour op het programma waarbij u opnieuw met twee gidsen gaat wandelen in de omgeving van de lodge.
Overnachting nabij Corcovado, inclusief ontbijt, lunch en diner.

Dag 10, woensdag 12 februari 2025 – Omgeving Nationaal Park Corcovado
Vandaag staat opnieuw in het teken van wildlife fotografie. Samen met twee lokale natuurgidsen gaat u naar het natuurgebied van El Tigre. De tour begint om 06.00 uur met een bezoek aan Playa Sándalo van ongeveer twee uur om vogels en zoogdieren te spotten. Vervolgens begint de wandeling vanaf Dos Brazos Rio Tigre door het tropisch regenwoud. De gids leert u alles over de diverse soorten bossen en ecosystemen. Uniek is dat u in het gebied manakins kunt fotograferen.

De wandeling begint bij een volgroeid secundair regenwoud en komt uit bij een primair regenwoud. De tour eindigt bij de rivier Tigre waar u een verfrissende duik kunt nemen. Bij terugkomst bij de lodge kunt u lunchen en ontspannen. Aan het eind van de middag staat er nog een tour gepland door het regenwoud bij de lodge.

U heeft vandaag de kans om talloze dieren te fotograferen, denk aan miereneters, vier soorten apen, tayra’s, agoeti’s, ara’s, toekans en slangen en met geluk een tapir of poema.
Overnachting nabij Corcovado, inclusief ontbijt, lunch en diner.

Dag 11, donderdag 13 februari 2025 – nevelwoud van San Gerardo de Dota
Na het ontbijt reist u in ongeveer vijf uur naar het nevelwoud van San Gerardo de Dota. Uiteraard wordt er onderweg nog een lunch stop gemaakt aan de Pacifische kust. U ontdekt een compleet nieuw landschap. San Gerardo de Dota bestaat uit sprookjesachtige nevelwouden met bemoste takken, beekjes en watervallen. Het gebied staat bekend om de talloze vogelsoorten die hier voorkomen, waaronder de quetzal, maar ook talloze soorten tanagers, kolibries en spechten.

Bij aankomst kunt u op eigen gelegenheid of samen met de fotografiebegeleider de omgeving van de lodge ontdekken. U overnacht in een bungalow met uitzicht over het nevelwoud.
Overnachting in San Gerardo de Dota, incl. ontbijt en diner.

Dag 12, vrijdag 14 februari 2025 – nevelwoud van San Gerardo de Dota
Vandaag gaat u ’s ochtends fotograferen vanaf een speciale veranda. Deze ochtend staat in het teken van vogelfotografie. Aan elk detail is gedacht, zodat u schitterende foto’s kunt maken van verschillende soorten vogels in het nevelwoud, waaronder maar liefst 9 soorten kolibries. Er zijn natuurlijke feeders die kleurrijke vogels aantrekken.

Vogelsoorten die u vandaag kunt fotograferen zijn onder andere de Long-tailed Silky-flycatcher, Silver-throated Tanager en de Blue-grey Tanager. Na de workshop gaat u op eigen gelegenheid lunchen in een lokaal restaurant. Het restaurant beschikt ook over een veranda waar u diverse vogels kunt fotograferen.

’s Middags kunt u zelf nog de omgeving van de lodge ontdekken.
Overnachting in San Gerardo de Dota, incl. ontbijt en diner.

Dag 13, zaterdag 15 februari 2025 – Uvita
Met zonsopgang gaat u op foto-excursie om de zeldzame quetzal te spotten. Deze vogel is te herkennen aan de glanzende groene kop, rug en vleugels en een helderrode borst met witte onderstaartveren. Het mannetje heeft een staart tot wel een meter lang. Vroeger gebruikten de indianen de veren om hun tooien mee te maken. Het gebied heeft avocado- en vijgenbomen op verschillende hoogten, waardoor de quetzal gemakkelijk gespot kan worden. De gids geeft uitleg over deze zeldzame vogel en met een telescoop gaat u de quetzal spotten en fotograferen.

Naast het fotograferen van de quetzal gaat u ook op zoek naar andere vogelsoorten in het nevelwoud, denk aan de acorn woodpecker, black guan, Golden-browed chlorophonia en volcano hummingbird.

Na de tour gaat u ontbijten. Hierna reist u door de bergen en het binnenland naar Uvita, ongeveer drie uur rijden. Onderweg wordt er nog een tussenstop gemaakt bij de lokale bakker voor de lunch. Uvita ligt aan de Pacifische kust en staat bekend om het Nationaal Park Marino Ballena. Vanuit de hoogte kunt u hier bij laag water de zandformatie in de vorm van een walvissenstaart zien.

Eenmaal bij de lodge heeft u een schitterend uitzicht over de Grote Oceaan en het Nationaal Park Marino Ballena. U ziet apen voorbij slingeren en toekans voorbijvliegen. Geniet ’s middags van de omgeving van de lodge. Er is een grote veranda met uitzicht op zee en er is ook een wandelpad die u naar een tropisch strand leidt.
Overnachting in Uvita, incl. ontbijt.

Dag 14, zondag 16 februari 2025 – Uvita
Vandaag gaat u samen met twee natuurgidsen wandelen in de omgeving van de lodge. Fotografeer toekans, brulapen, luiaards, pijlgifkikkers en papegaaien.

De middag is ter vrije besteding. Vanaf de lodge zijn er verschillende wandelpaden die u meenemen door het regenwoud en naar natuurlijke zwembaden en een waterval waar u een verfrissende duik kunt nemen. Geniet van een massage in de spa, ontspan aan het zwembad of volg een yogales. De omgeving is schitterend.
Overnachting in Uvita, incl. ontbijt.

Dag 15, maandag 17 februari 2025 – Vertrek
’s Ochtends kunt u nog een wandeling maken in de omgeving van de lodge. Vervolgens wordt u opgehaald en naar het vliegveld gebracht, ongeveer drie uur rijden. Tijdens de vlucht kunt u nagenieten van een prachtige fotografiereis door Costa Rica!