In deze reiservaring over Belize leest u het verhaal van Heidy en haar dochter Malaika. Zij zijn altijd op zoek naar landen met mooie duiklocaties in combinatie met cultuur, natuur en avontuur. Duiken in The Great Blue Hole, een onderwatergrot voor de kust van Belize, stond bij hun alsook bij vele duikers op de bucketlist. Het is één van ’s werelds meest unieke en mooiste duikplekken.

Via Google kwamen zij in contact met Unico Travel en vervolgens kwam de rondreis door Belize tot stand. Belize is een land dat zoveel meer te bieden heeft dan alleen de fantastische en ongerepte onderwaterwereld. In dit blog leest u meer over de indrukwekkende reis van Heidy en Malaika, op maat gemaakt door Unico Travel.

Duiken in The Great Blue Hole

De reis begon op het eiland Ambergris Caye met een verblijf in het prachtige aan het strand gelegen Ramon’s Village. Het eiland wordt door Heidy omschreven als een idyllisch en fantastisch eiland. ‘Het is erg leuk om Ambergris Caye te verkennen per golfkar en bijvoorbeeld naar The Secret Beach te gaan’.

Uitleg en advies van Barbara

belize reizen caye caulker barbara

Vanuit Ambergris Caye werd de duik georganiseerd naar The Great Blue Hole. Deze duik is te omschrijven als spectaculair! Je duikt tot een diepte van 45 meter, waar je oog in oog komt met haaien en prachtige vissen, ook kom je stalagmieten tegen. Duiken in The Great Blue Hole is nog relatief onbekend en dus ook nog erg ongerept. Tijdens de duik heb je genoeg ruimte en kan je alle kanten op zwemmen. Daarnaast wordt er ook heel erg op de veiligheid gelet. ‘De begeleiders zorgden ervoor dat je je eerst comfortabel voelde op een paar meter diepte, voordat je verder afdaalde naar 45 meter’.

Fotocredits: Belize Tourism Board

Na de duik in The Great Blue Hole en een heerlijke lunch en wandeling op het eiland Half Moon Caye, volgde een duik rondom het voorgenoemde eiland, waar een prachtige koraalrif is. Op een kleine afstand van Ambergris Caye ligt het ‘hippie-eiland’ Caye Caulker. Dit is een heerlijke plek voor een dagtrip. Je kunt in één dag het eiland verkennen, zwemmen en lekker eten.

Ontmoeting met krokodillen

Via Belize City zijn Heidy en Malaika verder gereisd met de boot naar Lamanai. Op één van de avonden zijn ze op ‘krokodillenjacht’ gegaan in een moerasboot. Dit onder begeleiding van de fantastische hotelmedewerkers. Bij deze ‘jacht’ worden krokodillen gechipt en gemeten. De gegevens worden gedeeld met een Amerikaanse universiteit om zo het begrip van de met uitsterven bedreigde bultkrokodillen te vergroten. ‘Een bijzondere gebeurtenis om mee te maken’.

Lamanai staat bekend om de tempels die er liggen. ‘De tempels hier zijn heel prachtig.’ Vanuit Lamanai hebben Heidy en Malaika ook een bezoek gebracht aan de Mennonieten. De Mennonieten zijn rond 1540 genoemd naar de priester Menno Simons uit het Friese Witmarsum. De mennonitische gemeenschap staat bekend om onder andere haar strenge geloofs- en kledingregels. De Mennonieten spreken Plautdietsch, een mengelmoes van 16e-eeuws Nederland en Nederduits. Heidy en Malaika werden opgehaald per paard en wagen, waarna ze vervolgens aldaar gingen lunchen bij een familie en een rondleiding kregen door het dorp. ‘Het was alsof je terugging in onze tijd’.

Mayacultuur

De reis zette zich voort in de omgeving van San Ignacio, een plaats vlakbij de grens van Guatemala aan de Macal rivier. Hier verbleven Heidy en Malaika bij  Black Rodge Lodge. ‘De lodge is prachtig en er is veel te doen in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld wandelen in de jungle en river tubing beoefenen.’ Er werd natuurlijk ook een bezoek gebracht aan de Mayastad Tikal. Hoewel deze grote Mayastad indrukwekkend is, lieten de kleinere opgravingen meer impact achter bij de dames. Zo zijn ze bijvoorbeeld per paard naar een opgraving geweest in de buurt van de lodge, iets wat ze omschrijven als een geweldige ervaring.

Klauteren door ondergrondse stelsels

Tot nu toe bracht de rondreis door Belize al veel hoogtepunten met zich mee, maar de meest bijzondere en uitdagende ervaring vond plaats nabij de Caves Branch Lodge. Hier hebben Heidy en Malaika een ATM tour gedaan. ATM staat voor Actun Tunichil Muknal, een grot in een natuurreservaat. Het is een archeologische vindplaats van Maya overblijfselen zoals skeletten en keramiek. Samen met een gids hebben ze gezwommen en gedoken in de grot en daarna in de grot tegen de stroming van de rivier omhoog geklommen.

Prachtige open ruimtes wisselen zich af met nauwe openingen, waar je je doorheen moet wurmen. Met aan het eind de overblijfselen van de offers van de Maya’s. ‘The Great Blue Hole was echt geweldig maar de ATM tour was de meest unieke ervaring! Het is ongelofelijk te bevatten dat het ondergrondse stelsel werd gebruikt voor onder meer samenkomsten van de Maya’s’. In de nabijheid van de lodge is het St. Herman’s Blue Hole National Park, met een koele junglezwembad (‘Inland Blue Hole’) waaraan het park zijn naam ontleent.

Fotocredits: Belize Tourism Board

Beste Italiaanse ijs ter wereld

‘Voor het beste Italiaanse schepijs ter wereld moet je naar Tutti Frutti in de kustplaats Placencia’. Hier vind je parelwitte stranden met wuivende palmbomen. Voor Heidy en Malaika waren de laatste dagen puur ontspannen op het strand van Placencia. ‘Dit schiereiland is idyllisch. We hadden een huis op het strand waar we konden koken met de lekkere producten die we van de lokale markt haalden.’

Is Belize een aanrader?

‘Als je op zoek bent naar iets unieks, dan moet je naar Belize gaan. Belize is cultuur, natuur, strand en rust. Het eten is subliem en het land is ongerept en zo divers. Daarnaast zijn de mensen erg aardig. Om een dergelijke reiservaring mee te maken én kostbare tijd door te brengen met mijn dochter, is heel bijzonder’.