Land informatie Panama

Home » Latijns-Amerika reizen » Panama » Land informatie

Algemeen

Panama is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het land grenst aan Costa Rica en Colombia en aan de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Het land staat vooral bekend om het Panamakanaal wat deze twee zeeën verbindt. Panama wordt de laatste tijd steeds populairder. Het land heeft ook veel te bieden. Panama is het land van de prachtige flora en fauna, idyllische stranden, prachtige eilanden, maar ook authentieke dorpjes, inheemse gemeenschappen, het Panamakanaal en de dynamische hoofdstad Panama-Stad.

Geschiedenis

Panama werd oorspronkelijk bewoond door verschillende inheemse gemeenschappen. Panama betekent ‘’overvloed aan vis’’. De inheemse gemeenschappen  leefden hier vooral van. In 1501 begon de koloniale tijd met de komst van de Spaanse veroveraar Balboa (naar wie de nationale munt is vernoemd). Het land groeide al snel uit tot een belangrijke Spaanse handelspost.

Van 1538 tot 1831 maakte Panama deel uit van het Spaanse Rijk. Hierna werd Panama onderdeel van de Republiek Gran Colombia. Met behulp van de Verenigde Staten is Panama in 1903 onafhankelijk geworden. De VS bepaalde in een verdrag de ‘’soevereine rechten’’ met betrekking tot het graven van het Panamakanaal. In 1914 was het Panamakanaal gereed.

In principe werd Panama geregeerd door het leger tot mei 1999. Dat jaar won de vrouwelijke presidentskandidaat Mireya Moscoso de verkiezingen. Op 31 december 1999 deed de VS afstand van de rechten op het Panamakanaal. Het beheer kwam in handen van Panama zelf. In 2007 is het plan voor de modernisering van het kanaal van start gegaan. In 2010 is het miljoenste schip het kanaal gepasseerd.

Cultuur

In Panama is het grootste deel van de bevolking rooms-katholiek (85%). Daarnaast is er een relatief grote moslim gemeente en in kleinere aantallen joden en hindoes.

De traditionele volkskunsten in Panama zijn keramiek, maskers, houtsnijkunst en textielbewerking. De Kuna vrouwen maken geborduurde blouses, oftewel mola’s, met daarop afbeeldingen van dieren, planten en andere figuren. De Kuna gemeenschap bevinden zich in de provincie San Blas.

Bevolking

Panama heeft 3,8 miljoen inwoners, waarvan 25% in de hoofdstad Panama-Stad woont. De meeste inwoners zijn mesties, een mix van Spaans, inheems en West-Indisch. De belangrijkste inheemse bevolkingsgroep is de Kuna gemeenschap, waarvan de meerderheid op de San Blas eilanden woont.

Taal

De officiële taal in Panama is Spaans. In de grotere en toeristische plaatsen spreken veel Panamezen ook Engels. Vooral aan de Caribische kust spreken de inwoners beide talen.

Eten en drinken

De Panamese keuken is zeer divers. Zeker in Panama-Stad vindt u restaurants met keukens van over de hele wereld. Frituren is erg populair, een voorbeeld hiervan zijn de ‘patacones de plátano’, een gebakken banaan. Er wordt veel rijst met bonen gegeten, maar ook visgerechten zijn populair. Lokale gerechten zijn ‘sancocho’, een pittige stoofschotel van kip en groente, ‘ropa vieja’, (de naam betekent oude kleren), is gemaakt van rundvlees. Een speciaal gerecht is ‘ceviche’, vis of schelpdieren, gemarineerd in citroensap, met rode uien en pepers. Een ander soort gerecht is de tortilla, een maïs pannenkoek in combinatie met gesmolten kaas en eieren. Door de tropische ligging van het land is er een overvloed aan vers fruit. Het bier in Panama is goed en niet duur. Er zijn diverse merken verkrijgbaar zoals: Panama, Soberania, Atlas en Balboa.

Natuur

Panama staat voornamelijk bekend om het Panamakanaal. Echter, het land biedt een verscheidenheid aan dieren, landschappen en ongerepte natuur. Panama is een vrij onbekende bestemming voor een natuurreis. Toch is het een bijzonder land. Er zijn veel verschillende soorten dieren in Panama, zo leven er meer dan 900 vogelsoorten, circa 1500 vlindersoorten, 206 reptielen en wel 1500 boomsoorten. Daarnaast vindt u er ook slangen, jaguars, miereneters, krokodillen, schildpadden, luiaards, tapirs en apen.

De regenwouden groeien vaak tot dichtbij de steden en de 14 nationale parken van Panama zijn gemakkelijk te bereiken. En toch zijn er nog vele onbetreden paden en pure ongerepte natuur. Tal van avontuurlijke activiteiten zijn mogelijk in de toeristische gebieden van Panama, zoals de bekende canopy tours, waarbij u met een kabel door de jungle slingert, met uitzicht op de regenwouden. De kustgebieden van Panama beschikken over schitterende zandstranden, palmbomen en prachtige beschermde koraalriffen, waardoor u een reis door Panama heerlijk kunt afsluiten met verlenging op het strand.

Klimaat

Het zomerseizoen, tevens het droge seizoen, in Panama loopt van december tot en met april. In deze periode valt er nauwelijks regen. De winter, of terwijl het regenseizoen, loopt van eind april tot eind november. Deze periode valt er echter niet meer dan één bui per dag. De temperatuur is ongeveer rond de 30 graden en zelfs ’s nachts daalt de temperatuur maar weinig. Het klimaat in Panama is tropisch en zeer vochtig, met droge periodes tussen januari en mei.

Beste reistijd

De beste periode voor een reis naar Panama is afhankelijk van uw wensen. In het hoogseizoen, december tot en met april, is de droge periode en kunt u de hele dag op zon rekenen. In het laagseizoen heeft u dagelijks nog altijd zes zonuren per dag. In deze periode hebben hotels ook vaak gunstige tarieven. In de regentijd is de natuur vaak op zijn mooist, de rivieren zijn voller en dat maakt raften en kajakken gunstiger. De eilanden in de Caribische zee zijn in de regentijd droger dan de rest van Panama.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Panama zes uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd zeven uur vroeger.

Veiligheid

Panama is voor toeristen een relatief veilig land. De hoofdstad Panama-Stad heeft minder veilige delen. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis alleen indien noodzakelijk naar het grensgebied met Colombia.
  • Vermijd de havenstad Colón, de niet toeristische gedeeltes van Casco Viejo en de wijken San Miguelito, el Chorrillo en Curundú in Panama-Stad, in verband met overvallen.
  • Vermijd reizen na zonsondergang en loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • Draag geen opvallende en waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Laat uw elektronica uit het zicht.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
  • Vermijd demonstraties.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie van Panama.