Praktische informatie2019-05-15T13:55:58+02:00

Praktische informatie Panama

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Panama » Praktische informatie

Reisinformatie Panama

Voordat u op reis gaat zijn er nog een aantal praktische zaken waar u rekening mee moet houden. Geniet optimaal van uw vakantie met een goede reisvoorbereiding! Hieronder leest u informatie over Panama met onder andere informatie over de reisdocumenten en inentingen.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Panama heeft u een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. U heeft geen visum nodig om te reizen naar dit land, alléén als u langer blijft dan drie maanden. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben. Unico Travel kan uw internationale vlucht regelen.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist, bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Het formulier kunt u online aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/. De Amerikaanse overheid brengt hiervoor 14 dollar in rekening. De gegevens die u invult dienen overeen te komen met uw paspoortgegevens. Let op! De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

Unico Travel raadt u aan de aanvraag tijdig in te dienen, ten minste drie dagen vóór vertrek. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het drie dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven, dient u een spoedvisum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade. De autorisatie dient u mee te nemen op reis daar u deze nodig heeft bij aankomst in de VS.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer et cetera moet u wel per reis actualiseren. Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS.

De Europese Unie en de VS hebben een internationale overeenkomst. Er vindt overdracht plaats van bepaalde reis- en reserveringsgegevens van passagiers (PNR) die naar, van en door de VS vliegen. De autoriteiten van de VS gebruiken deze PNR-gegevens ter preventie en bestrijding van met name terrorisme, maar eventueel ook om te vergelijken met lijsten van passagiers die een veiligheidsrisico vormen. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard en kunnen met andere autoriteiten worden uitgewisseld.

Inentingen

Voor Panama worden DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A, anti-malaria en gele koorts aangeraden. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Panama alleen verplicht als u in de zeven dagen, voordat u Panama binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. In Panama komt malaria voor.  In de provincie Bocas del Toro (niet op Bocas del Toro eilanden) en op de San Blas eilanden komt Malaria voor. Neem zes weken voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Vluchten

Vanuit Nederland zijn er directe vluchten beschikbaar vanaf Amsterdam naar Panama-stad met KLM.  Een directe vlucht duurt gemiddeld 11 uur.  Vanuit België zijn er geen directe vluchten beschikbaar naar Panama-Stad. Een vlucht met overstap duurt gemiddeld 13 uur. Indien u via de VS reist en u uw bagage op slot wilt doen, kunt u gebruik maken van een slot dat door de Amerikaanse overheid is herkend (TSA sloten). Sloten die niet herkend worden mogen namelijk tijdens de controle opengebroken worden. TSA sloten zijn te koop op Schiphol of te bestellen via internet.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Panama is de Balboa maar u kunt met US dollars goed terecht. Unico Travel adviseert u om voornamelijk US dollars in contanten mee te nemen en ter plekke te pinnen. In de grotere en toeristische plaatsen kunt u dollars pinnen. Op Bocas del Toro zijn twee pinautomaten (neem genoeg cash en een creditcard mee mocht de pinautomaat het niet doen op Bocas) en op de San Blas eilanden géén. In de meeste hotels en in de betere horecagelegenheden worden creditcards geaccepteerd. De huidige wisselkoers vindt u hier.

Let op! Voor het huren van een auto dient u in het bezit te zijn van een creditcard. Kijk altijd goed naar de rekening waarvoor u precies betaalt.

Fooien

In Panama is het geven van fooien gebruikelijk, er wordt geen bedieningsgeld gerekend. De werknemers in het toerisme verdienen vaak weinig en zullen uw fooi zeer waarderen. In restaurants wordt vaak 15% fooi boven op de rekening gegeven. Indien u gebruikt maakt van de services van een gids, wordt een fooi zeer gewaardeerd. Reist een privé gids een dagdeel met u mee, dan kunt u 5 USD per persoon geven. Kamermeisjes in accommodaties waar u langer verblijft, kunt u bij tevredenheid 1 USD per dag geven. Parkeerwachters, toiletdames en chauffeurs kunt u een kleinere fooi geven. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De stopcontacten in Panama zijn niet hetzelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

In Panama kunt u goed winkelen in Albrook, Panama-Stad. Maar ook op de kleine en kleurrijke markten is veel te koop. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Rijksoverheid.

Openingstijden banken

De banken in Panama zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur – 13:30 uur en zaterdag van 8:30 uur – 12:00 uur.

Vervoer

Bus
Het busnetwerk van Panama is uitgebreid en de bussen rijden regelmatig. U kunt het hele land doorreizen voor weinig geld. Alle bussen vertrekken vanaf Albrook Bus Terminal in Panama-Stad. De bussen rondom de stad zijn oude bussen zonder airconditioning. Voor langere routes worden luxere bussen ingezet die wel over airconditioning beschikken. Panama-Stad is relatief snel door te reizen in de kleine mini busjes, genaamd diablos rojos (rode duivels).

Taxi
In Panama zijn taxi’s in overvloed. Vaak wordt de meter niet gebruikt, spreek daarom van te voren duidelijk een prijs af.

Huurauto
De wegen in Panama zijn, voor Midden-Amerikaanse begrippen, in goede staat. Het verkeer is echter wel wat chaotisch.

Vliegtuig
Panama heeft vier nationale vliegvelden. Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd met Air Panama. De internationale luchthaven is Tocumen airport.

Boot
In sommige delen van Panama, bijvoorbeeld in de Darién provincie, de Comarca de Kuna Yala en de Bocas del Toro eilanden, is de boot de voornaamste manier van reizen. Het is ook mogelijk om vanaf Panama-Stad naar de San Blas eilanden te varen met een zeilboot. Vanaf daar kunt u naar Cartagena in Colombia gaan.

Adressen

Ambassade van Panama in Nederland
Weena 723, Suite E7.179
Postbus 29180, 3001 GD Rotterdam
T. +31 10 414 382 / +31 10 414 3828
E. info@consulateofpanama.nl

Ambassade van Panama in België
Boulevard Général Jacques 18
B-1050 Brussel
T. + 0032 2649 0729

Nederlandse Ambassade in Panama
P.H. Oceanía Business Plaza
Torre 1000
Piso 23, local 23-A
Calle Hanono Missrie
Punta Pacifica
T. +507 2806 650

Meer informatie over Panama? Lees hier de land informatie over Panama.

Pin It on Pinterest

Share This