Land informatie Mexico

Home » Latijns-Amerika reizen » Mexico » Land informatie

Algemeen

Mexico is ongeveer 48 keer zo groot als Nederland. Het land grenst aan de Verenigde Staten, Guatemala en Belize. Mexico biedt de ideale combinatie voor een rondreis met natuur, cultuur en tropische stranden. In Mexico leven nog steeds inheemse volkeren, waar u tijdens een rondreis door Mexico mee in aanraking komt. Het land heeft een rijke geschiedenis met invloeden van zowel de Maya’s, de Atzteken, de Zapoteken en Europeaanse volkeren. Laat u verassen door de veelzijdige natuur en ontdek de ongerepte regenwouden, watervallen en berggebieden. Spot daarnaast dieren als apen, toekans, neusberen en natuurlijk onderwaterwereld als schildpadden, haaien, dolfijnen en roggen.

Geschiedenis

Ongeveer 30.000 jaar voor Christus drongen jagersgroepen Mexico binnen. Deze nomaden begonnen pas 5.000 jaar voor Christus met het verbouwen van maïs. Na 3.000 voor Christus was er sprake van permanente vestiging en ontstond het cultuurgebied Meso-Amerika. In deze periode tot aan 300 na Christus kwamen grotere beschavingen tot stand zoals de Olmeken en de Zapoteken. In het tijdperk van 300 tot 900 ontwikkelde de urbanisatie, de kunst, het schrift en de kalender. Ook is toen de stad van de goden Teotihuacán gebouwd.

De komst van de Maya’s is nog steeds te zien aan de piramides Palenque en Yaxchilán, gebouwd tussen de jaren 600 en 800. De jaren hierna (800-1000) zijn steden als Uxmal gebouwd in Puuc-stijl.

Tolteken

Tussen het jaar 900 en 1519 vestigden de Tolteken in hun hoofdstad Tollan (Tula) en breidden de macht snel uit. Ook de Mixteken kwamen en verjoegen de Zapoteken. De Azteken veroverden Midden-Mexico en vestigden zich in Tenochtitlan in 1345. Daarna ontstond het drievoudig verbond Tenochtitlan-Texcoco-Tlacopan als machtige confederatie. Tussen 1517-1518 kwamen de eerste Spanjaarden aan op het schiereiland Yucatán. Ze veroverden Isla Mujeres (vrouweneiland) als eerste. De Spanjaarden brachten ziektes mee zoals tyfus, griep en pokken, waardoor er meer dan 23 miljoen mensen stierven.

Onafhankelijkheidsoorlog

Pas in 1810 brak de eerste onafhankelijkheidsoorlog uit. Er waren tal van onafhankelijkheidsstrijders en in 1821 slaagden ze erin de onafhankelijkheid te verwezenlijken. Nu nog steeds bestaat de toplaag van Mexico voornamelijk uit ‘blanke Mexicanen’ en hoewel het verschil kleiner wordt, wordt blank en rijk nog steeds aan elkaar gekoppeld.

Federale republiek

In 1824 werd Mexico een federale republiek met een nieuwe grondwet. De eerste Mexicaanse Guadalupe Victoria schafte officieel de slavernij af. Op 5 mei 1862 vond de Slag bij Puebla plaats en werd een Frans leger verslagen. Deze dag is tot op heden een nationale feestdag in Mexico. In 1910 ontstond de Mexicaanse Revolutie doordat de liberalen en guerrilla’s in opstand kwamen tegen het regime van president Díaz. In de Tweede Wereldoorlog vocht Mexico tegen de Japanners in de Stille Oceaan. Hierdoor werd de band met de Verenigde Staten sterker.

Cultuur

De Mexicaanse bevolking is erg vriendelijk en beleefd. Als u iemand aanspreekt, een restaurant of hotel binnenloopt, begin het gesprek dan met een groet.

Bevolking

Mexico telt ongeveer 122 miljoen inwoners. Het grootste deel van de Mexicanen woont in de grote steden. De grootste stad is de hoofdstad Mexico City, welke inclusief alle buitenwijken meer dan 20 miljoen inwoners telt. Ongeveer 75% van de bevolking bestaat uit mestiezen. Deze groep is een menging van indianen en blanken. De oorspronkelijke bevolkingsgroep van Mexico zijn de indianen. Zij maken nog voor een derde deel uit van de samenleving. De echte volbloed indianen leven een stuk minder in Mexico. Zij wonen voornamelijk in het zuiden en in centraal Mexico. De indiaanse bevolking bestaat uit ruim 50 verschillende groepen waaronder de Azteken en de Nahual. In Oaxaca is minstens de helft van de bevolking indiaans. De Maya stam bestaat officieel niet meer, er bestaan echter nog wel afstammelingen van deze groep indianen.

Taal

De officiële taal in Mexico is Spaans. In de toeristische plaatsen kunt u met Engels redelijk goed terecht, maar daarbuiten spreken de Mexicanen géén Engels. De indianenstammen spreken naast Spaans vaak nog hun eigen taal.

Eten en drinken

De Mexicaanse keuken is van oorsprong een combinatie van indiaanse- en Spaanse tradities. De basisingrediënten van de Maya’s waren maïs en bonen. Een traditioneel ontbijt bestaat uit eieren, bonen, kaas en tortilla’s. De lunch is in Mexico de hoofdmaaltijd en die bestaat uit rijst, vlees of kip en salade. Over het algemeen is het diner hetzelfde als de lunch.

Traditionele Mexicaanse gerechten zijn tortilla’s en taco’s gevuld met vlees, kip, kaas, groenten en bonen. Daarnaast zijn ook enchilada’s, burrito’s en flautas bekend. Meestal worden de gerechten geserveerd met avocadopuree/guacamole.

In de toeristische plaatsen zijn internationaal georiënteerde restaurants te vinden. Op de markten vindt u vaak een scala aan traditionele hapjes tegen een goede prijs.

In Mexico kunt u overal verse fruitdranken, milkshakes en frisdrank krijgen. Rum en tequila is ook erg populair. De koffie in Mexico is over het algemeen wat slap, voor een goede koffie kunt u terecht in de koffiecafés. Bekende Mexicaanse dranken/merken zijn Tequila, Tia Maria, Kahlúa, pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en Sol.

Meer informatie leest u in ons blog over het eten en drinken Mexico.

Natuur

Mexico kent een veelzijdige natuur met ongerepte regenowuden, prachtige watervallen, uitgestrekte bergen, vulkanen en rivieren. Na Brazilië en Colombia kent Mexico het rijkste dierenleven ter wereld. In Mexico komen meer dan 450 zoogdiersoorten voor en het grootste aantal reptielsoorten ter wereld, namelijk 700. In de herfst vliegt de Monarchvlinder vanuit Canada naar het midden van Mexico.

Er leven meer dan 1500 verschillende soorten bloemen en planten, waaronder vele cactussoorten. De orchidee vindt u in Mexico in wel 750 verschillende varianten.

Mexico heeft meerdere vulkanen, echter er is er maar een actief. De Popocatepetl heeft tussen 1994 en 2001 een aantal keren gespuwd.

Vanaf Chiapa de Corzo begint de Cañón del Sumidero, de Sumidero kloof. Ook wel bekend als de ‘Grand Canyon’ van Mexico. U kunt hier een boottocht maken tussen hoge rotswanden en genieten van ongerepte natuur. Onderweg kunt u apen, krokodillen en talrijke vogels zien.

Klimaat

Mexico kent een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten, waaronder het tropische-, woestijn/steppe- en het mediterrane klimaat. In principe heeft Mexico een droogseizoen en een regenseizoen, maar het land kan het hele jaar door worden bezocht. Het droogseizoen loopt van oktober tot mei en het regenseizoen van mei tot oktober. In het regenseizoen staat de zon recht boven het land, waardoor de vochtige lucht stijgt en zware regenbuien worden veroorzaakt. De buien vallen echter vaak in de namiddag en zijn kort en hevig.

Oaxaca heeft in tegenstelling tot de rest van de staat een mild subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur net boven de 20 graden. De regenperiode loopt hier van juni tot en met oktober.

In de kustgebieden kan het erg heet zijn met een hoge luchtvochtigheidsgraad. De temperatuur in het binnenland is meestal mild maar in de nacht kan het sterk afkoelen. Onder andere de stad San Cristóbal de las Casas is hoog gelegen, waardoor u van oktober tot en met april, in de nacht, een warme jas nodig heeft.

Beste reistijd

In Oaxaca begint het droogseizoen in september en eindigt in mei. Het droogseizoen in Chiapas is van november tot juni, hoewel het in de regenwoudgebieden ook in het droogseizoen kan regenen. In het droogseizoen zijn de watervallen mooier van kleur en ziet u meer dieren. De beste maanden om Mexico te bezoeken zijn dan ook tussen september en mei. In de maanden juni, juli en augustus valt de meeste regen. Echter deze buien vallen in de namiddag en zijn vaak kort maar heftig.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Mexico zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Mexico, voornamelijk Oaxaca en Chiapas, is voor toeristen relatief veilig. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen vooral in de toeristische plaatsen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Indien u met de auto reist, maak dan gebruik van de tolwegen. Vermijd reizen na zonsondergang.
  • Maak alleen gebruik van officiële taxi’s. Op vliegvelden staan de loketten duidelijk aangegeven.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Houd uw bagage overal goed in de gaten.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
  • Loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • In Chiapas zijn onveilige gebieden, uw gids vertelt u duidelijk waar u niet moet komen.
  • In Oaxaca dient u demonstraties en grote groepen mensen te vermijden.
  • Wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een rit van vreemden.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie van Mexico.

Interesse? Vraag een reis aan!
mexico hoogtepunten barbara
Meer weten over Mexico? Neem contact met ons op!