Het échte authentieke Mexico vindt u terug in de staat Oaxaca. Deze staat is nog vrij onbekend onder reizigers, terwijl er juist ontzettend veel te zien is en te doen is. Het is ook de staat waar de beroemde traditionele Mexicaanse recepten nog steeds gemaakt worden. In dit reisblog ontdekt u alles over het eten en drinken in Mexico. Ervaar de Mexicaanse keuken!

Werelderfgoedlijst van UNESCO

Sinds 2010 staat de Mexicaanse keuken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Mexicaanse keuken is zeer rijk en divers. Ook de keuken in de provincie van Oaxaca is nog authentiek. De gerechten worden gemaakt van verse ingrediënten. Sommige gerechten maakt men daarom alleen in bepaalde maanden.

Ontdek onze individuele rondreizen naar Mexico

Mexicaanse gerechten

De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Maya, Azteekse en de Spaanse keuken. Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado’s. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla’s, nacho’s en salsa’s.

1. Salsa’s

Mexicanen serveren vaak een salsa bij de gerechten. Er zijn veel verschillende soorten.

 • Guacamolesaus: een dipsaus gemaakt van avocado, tomaten, uien, limoen, chilipeper, kruiden en knoflook.
 • Pico de Gallo: een saus gemaakt van groene paprika, tomaten en ui.
 • Mole: een pittige saus die vaak met meer dan twintig ingrediënten wordt gemaakt.
  Er bestaan drie verschillende vormen, namelijk Mole Poblano, zwarte Mole en groene Mole.

2. Tortilla’s

De tortilla is een plat maïsbrood dat op verschillende manieren geserveerd wordt. De meest voorkomende vormen van tortilla’s zijn de enchilada’s, quesadilla’s, taco’s en burrito’s.

 • Enchilada
  De enchilada wordt gemaakt van een maïstortilla met vlees, bonen, groenten en aardappelen. De saus wordt gemaakt van rode pepers en tomaten.
 • Quesadilla
  De vertaling naar het Nederlands is ‘kaasdingetje’. Het is een dubbelgevouwen tortilla met veel kaas ertussen. Het wordt vaak geserveerd met vlees en groenten.
 • Taco
  Dit is een gevouwen tortilla en wordt gebakken op een bakplaat. Het heeft de vorm van een kuipje. Het gerecht wordt vaak met vlees en vis geserveerd.
 • Burrito
  Dit is een tortilla gevuld met vlees, groente en saus. De burrito wordt opgerold, zodat de vulling makkelijker blijft zitten.
Ontdek onze individuele rondreizen naar Mexico

3. Nacho’s

Dit gerecht bestaat uit tortillachips met hete pepers en kaas. De nacho’s worden vaak geserveerd met vlees, zoals kip of gehakt. Het kan gegeten worden als hoofdgerecht, om te delen of als snack. Er worden vaak salsa’s geserveerd bij de nacho’s.

4. Cactus

Sommige vruchten zijn niet in Europa te vinden. In Mexico eet men bijvoorbeeld de cactus en de vrucht ervan. Het is ontzettend gezond en ook heerlijk in salades. De cactusbladeren en cactus vruchten kunnen ook gegeten worden.

Overige typisch Mexicaanse gerechten

 • Sopa de lima
  Soep waarin limoenen zijn verwerkt.
 • Tamales
  In maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers.
 • Carne asada
  Dun gebraden rundvlees.
Ontdek onze individuele rondreizen naar Mexico

Ontbijt

Er wordt vaak stevig ontbeten omdat de lunch vaak pas rond 14.00 uur plaatsvindt. Een typisch Mexicaans ontbijt bestaat vaak uit eieren. De eieren worden op verschillende manieren gegeten en er zitten vaak bonen en tortilla’s bij.

 • Huevos divorciados
  Letterlijk vertaald betekent dit ‘gescheiden eieren’. Dit gerecht bestaat dan ook uit twee gebakken eieren gescheiden door gebakken bruine bonen. Over het ene ei gaat een rode chilisaus en over het andere ei een saus van groene tomaten en groene chilipepers.
 • Huevos rancheros
  Letterlijk vertaald betekent dit ‘boereneieren’. Dit gerecht bestaat uit eieren gepocheerd in een tomaten-chilisaus met bonen en tortilla’s.
 • Chilaquiles
  Chilaquiles zijn mäistortilla’s met kip, rode of groene saus en kaas.
 • Enfrijoladas
  Enfrijoladas zijn maïstortilla’s met bonen vaak geserveerd met avocado of guacamole.
 • Pan Dulce
  Letterlijk vertaald betekent dit ‘zoet brood’. Het brood wordt vaak gegeten met een kop koffie of chocolademelk.

Lunch en diner

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en vindt vaak rond 14.00 uur plaats. Restaurants bieden vaak een menu aan bestaande uit rijst of aardappels, vlees en wat groenten en salade. Het diner is in feite hetzelfde en vindt vaak vanaf 20.00 uur plaats.

Eten met de familie

In Mexico eet men vaak samen met de hele familie. Nog steeds in veel huizen brengen de vrouwen uren door in de keuken om op traditionele wijze heerlijke gerechten klaar te maken. Families stellen hun huizen open, om er ook gasten te laten ontbijten, lunchen of dineren. Men verkoopt vaak ook eten langs de kant van de weg of vanuit de auto.

Markt

De leukste plek om alles te leren over het eten en drinken in Mexico is om boodschappen te doen op de lokale markt (mercado). Er wordt vaak van alles verkocht. Drink verse vruchtensappen en laat de geur op u inwerken van alle kruiden en ingrediënten.

Ontdek onze individuele rondreizen naar Mexico

Kooklessen in Mexico

Reizigers komen vaak speciaal naar Oaxaca toe om kooklessen te volgen. Ook beroemde chefs erkennen de diversiteit van het eten en komen hier vaak om kooklessen te volgen en om inspiratie op te doen. Er zijn veel restaurants in andere landen geopend waar Oaxacaanse gerechten geserveerd worden. Een bekende chef uit Engeland, Thomasina Miers, heeft zelfs een restaurantketen met meer dan 15 restaurants geopend in Engeland.

Volg een kookles

Unico Travel biedt ter plekke twee soorten kooklessen aan:

 • Kookworkshop met een professionele chef-kok in Oaxaca
 • Kookworkshop met een local in een klein dorp net buiten Oaxaca

Beide workshops beginnen met een rondleiding op de markt waar uitleg wordt gegeven over de lokale producten. De klassen zijn klein en persoonlijk en gemaakt voor reizigers die de Mexicaanse keuken en de cultuur willen ontdekken.

mexico reizen barbara

Barbara van Unico Travel volgde al meerdere malen een kookworkshop. Benieuwd naar haar ervaring? 

Neem contact op met Barbara

Mexicaanse dranken

In Mexico vindt u overal verse fruitsappen. Daarnaast vindt u in Mexico deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol. Uniek aan onze reizen naar Oaxaca is dat u een lokale mezcal boerderij bezoekt, waar u alles leert over deze drank.

Drinkwater

In Mexico kunt u geen leidingwater drinken. U kunt flessen water kopen in de lokale winkels en supermarkten.

Fooi

In een lokaal eettentje kunt u het bedrag vaak naar boven afronden als het om een klein bedrag gaat. In restaurants is 10-15% fooi normaal. Soms wordt dit bedrag al toegevoegd aan de rekening, maar ook dan is het nog gebruikelijk om fooi te geven.

Ontdek het eten en drinken in Mexico zelf!

Unico Travel organiseert al jarenlang unieke rondreizen naar Mexico. Neem deel aan een kookworkshop, struin over de lokale markten en eet bij lokale families. De Mexicaanse keuken is een van ’s werelds beste keukens!

Bekijk onze individuele rondreizen naar Mexico