Het traditionele en authentieke Mexico vindt u terug in de staat Oaxaca. Deze staat is nog relatief onbekend onder de reizigers, terwijl er juist ontzettend veel te zien is en u er het échte Mexico leert kennen. Het is ook de staat waar de beroemde traditionele Mexicaanse recepten nog steeds gemaakt worden.

In dit blog leest u alles het eten en drinken in Mexico. Ontdek de Mexicaanse keuken!

Werelderfgoedlijst van UNESCO

Sinds 2010 staat de Mexicaanse keuken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Mexicaanse keuken is zeer rijk en divers. Ook de keuken in de provincie van Oaxaca is nog authentiek. De gerechten worden gemaakt van verse ingrediënten. Sommige gerechten maakt men daarom alleen in bepaalde maanden.

Mexicaanse gerechten

De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Maya, Azteekse en de Spaanse keuken. Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado’s.

Veel Mexicaanse gerechten zijn onder de meeste mensen al bekend zoals de salsa’s, tortilla’s, nacho’s.

Salsa’s

Mexicanen serveren vaak een salsa bij de gerechten. Er zijn veel verschillende soorten.

  • Guacamolesaus: een dipsaus gemaakt van avocado, tomaten, uien, limoen, chilipeper, kruiden en knoflook.
  • Pico de Gallo: een saus gemaakt van groene paprika, tomaten en ui.
  • Mole: een pittige saus die vaak met meer dan twintig ingrediënten wordt gemaakt.
    Er bestaan drie verschillende vormen, namelijk Mole Poblano, zwarte Mole en groene Mole.

Tortilla’s

De tortilla is een plat maïsbrood dat op verschillende manieren geserveerd wordt. De meest voorkomende vormen van tortilla’s zijn de enchilada’s, quesadilla’s, taco’s en burrito’s.

  • Enchilada
    De enchilada wordt gemaakt van een maïstortilla met vlees, bonen, groenten en aardappelen. De saus wordt gemaakt van rode pepers en tomaten.
  • Quesadilla
    De vertaling naar het Nederlands is ‘kaasdingetje’. Het is een dubbelgevouwen tortilla met veel kaas ertussen. Het wordt vaak geserveerd met vlees en groenten.
  • Taco
    Dit is een gevouwen tortilla en wordt gebakken op een bakplaat. Het heeft de vorm van een kuipje. Het gerecht wordt vaak met vlees en vis geserveerd.
  • Burrito
    Dit is een tortilla gevuld met vlees, groente en saus. De burrito wordt opgerold, zodat de vulling makkelijker blijft zitten.

Nacho’s

Dit gerecht bestaat uit tortillachips met hete pepers en kaas. De nacho’s worden vaak geserveerd met vlees, zoals kip of gehakt. Het kan gegeten worden als hoofdgerecht, om te delen of als snack. Er worden vaak salsa’s geserveerd bij de nacho’s.

Cactus

Sommige vruchten zijn niet in Europa te vinden. In Mexico eet men bijvoorbeeld de cactus en de vrucht ervan. Het is ontzettend gezond en ook heerlijk in salades. De cactusbladeren en cactus vruchten kunnen ook gegeten worden.

Mexicaanse dranken

In Mexico kunt u overal verse fruitsappen verkrijgen. Verder vindt u in Mexico uiteraard deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol.

Familie

In Mexico eet men vaak gezamenlijk met de hele familie. Nog steeds in veel huizen brengen de echtgenotes en moeders nog uren door in de keuken om gerechten op traditionele wijze klaar te maken. Omdat er veel wordt gegeten, openen families hun huis vaak voor een dagdeel zodat u daar kunt ontbijten, lunchen of dineren. Men verkoopt vaak ook eten langs de kant van de weg of vanuit de auto.

Kooklessen

Reizigers komen vaak speciaal naar Oaxaca toe om kooklessen te volgen. Ook beroemde chefs erkennen de diversiteit van het eten en komen hier vaak om kooklessen te volgen en om inspiratie op te doen. Er zijn veel restaurants in andere landen geopend waar men Oaxacaans eten verkoopt. Een bekende chef uit Engeland, Thomasina Miers, heeft zelfs een restaurantketen met meer dan 15 restaurants geopend in Engeland.

Volg een kookles

Unico Travel biedt ter plekke twee soorten kooklessen aan:

  • Kookworkshop met een professionele chef-kok in Oaxaca
  • Kookworkshop met een local in een klein dorp net buiten Oaxaca

Beide workshops beginnen met een rondleiding op de markt waar uitleg wordt gegeven over de lokale producten. De klassen zijn klein en persoonlijk en gemaakt voor reizigers die de Mexicaanse keuken en de cultuur willen ontdekken.

Ook genieten van het eten en drinken in Mexico tijdens uw reis?

Meer weten over het eten en drinken in Mexico? En zin in een reis naar Mexico waar u de Mexicaanse keuken leert kennen?

Volg ons op social media: