Wanneer men naar Mexico reist, reist men vaak naar de staat Yucatán. Een schitterend gebied, maar het echte traditionele en authentieke Mexico vindt u in Oaxaca, één van de 31 staten van Mexico.

Oaxaca heeft veel te bieden en is nog relatief onbekend. Oaxaca is ook de staat in Mexico waar de beroemde traditionele Mexicaanse recepten nog steeds gemaakt worden. In dit blog leest u alles het eten en drinken Mexico. Ontdek de Mexicaanse keuken!

Werelderfgoedlijst van UNESCO

Sinds 2010 staat de Mexicaanse keuken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Mexicaanse keuken is zeer rijk en divers. Ook de keuken in de provincie van Oaxaca is nog authentiek en de gerechten worden gemaakt met verse ingrediënten. Sommige gerechten maakt men daarom alleen in bepaalde maanden.

Mexicaanse gerechten

De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Maya, Azteekse en de Spaanse keuken. Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men bonen, pepers, tomaten, rijst, avocado’s en bladeren in veel Mexicaanse gerechten.

Er zijn verschillende populaire Mexicaanse gerechten die bij de meeste mensen al bekend zijn. Dit zijn namelijk de salsa’s, tortilla’s, nacho’s en Mexicaanse dranken.

Salsa’s

Er zijn enorm veel verschillende soorten salsa’s, die vaak bij Mexicaanse gerechten geserveerd worden.

 • Guacamolesaus: een dipsaus gemaakt van avocado, tomaten, uien, limoen, chilipeper, kruiden en knoflook.
 • Pico de Gallo: een saus gemaakt van groene paprika, tomaten en ui.
 • Mole: een pittige saus die vaak met meer dan twintig ingrediënten wordt gemaakt. Er bestaan drie verschillende vormen, namelijk Mole Poblano, zwarte Mole en groene Mole.

Tortilla’s

Dit is een plat maïsbrood dat op verschillende manieren wordt geserveerd. De meest voorkomende vormen van tortilla’s zijn de enchilada’s, quesadilla’s, taco’s en burrito’s.

 • Enchilada
  Een enchilada wordt gemaakt van een maïstortilla met vlees, bonen, groenten en aardappelen. De saus wordt gemaakt van rode pepers en tomaten.
 • Quesadilla
  De vertaling naar het Nederlands is ‘kaasdingetje’. Het is een dubbelgevouwen tortilla met veel kaas ertussen. Het wordt vaak geserveerd met vlees en groenten.
 • Taco
  Dit is een gevouwen tortilla en wordt gebakken op een bakplaat. Het heeft de vorm van een kuipje. Het gerecht wordt vaak met vlees en vis geserveerd.
 • Burrito
  Dit is een tortilla gevuld met vlees, groente en saus. De burrito wordt opgerold, zodat de vulling makkelijker blijft zitten.

Nacho’s

Dit gerecht bestaat uit tortillachips met hete pepers en kaas. De nacho’s worden vaak geserveerd met vlees, zoals kip of gehakt. Het kan gegeten worden als hoofdgerecht, om te delen of als snack. Er worden vaak salsa’s geserveerd bij de nacho’s.

Cactus

Sommige vruchten zijn niet in Europa te vinden. In Mexico eet men bijvoorbeeld de cactus en de vrucht ervan. Het is ontzettend gezond en ook heerlijk in salades. De cactusbladeren en cactus vruchten kunnen ook gegeten worden.

Mexicaanse dranken

In Mexico kunt u overal verse fruitsappen krijgen. Verder vindt u in Mexico uiteraard deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol.

Familie

In Mexico eet men vaak gezamenlijk met de hele familie. Nog steeds in veel huizen brengen de echtgenotes en moeders nog uren door in de keuken om gerechten op traditionele wijze klaar te maken. Omdat er veel wordt gegeten, openen ook veel mensen een dagdeel hun huis zodat u daar kunt ontbijten, lunchen of dineren. Men verkoopt vaak ook eten langs de kant van de weg of vanuit de auto.

Kooklessen

Reizigers komen vaak speciaal naar Oaxaca om kooklessen te volgen. Ook beroemde chefs erkennen de diversiteit van het eten en komen hier vaak voor kooklessen en om inspiratie op te doen. Er zijn veel restaurants in andere landen geopend waar men Oaxacaans eten verkoopt. Een bekende chef uit Engeland, Thomasina Miers, heeft zelfs een restaurantketen met meer dan 15 restaurants geopend in Engeland.

Volg een kookles

Unico Travel biedt ter plekke twee soorten kooklessen aan.

 • Kookworkshop met een professionele chef-kok in Oaxaca
 • Kookworkshop met een local in een klein dorp net buiten Oaxaca

Beide workshops beginnen met een rondleiding op de markt waar uitleg wordt gegeven over de lokale producten. De klassen zijn klein en persoonlijk en gemaakt voor reizigers die de Mexicaanse keuken en de cultuur willen ontdekken.

Ook genieten van het eten en drinken in Mexico tijdens uw reis?

Meer weten over het eten en drinken in Mexico? En zin in een reis naar Mexico waar u de Mexicaanse keuken leert kennen? Bekijk onze reis naar Oaxaca.

Volg ons op social media: