Land informatie Colombia

Home » Latijns-Amerika reizen » Colombia » Land informatie

Algemeen

Colombia ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Panama, Venezuela, Brazilië, Ecuador en Peru. De kustlijn ligt aan de Stille Oceaan en de Caribische Zee. Colombia heeft veel te bieden zoals koloniale steden, kleurrijke dorpen, het Amazone regenwoud, de salsa stad Cali, uitgestrekte woestijnen, de verloren stad Ciudad Perdida, de regenboogrivier Caño Cristales en de Caribische kust met prachtige stranden. Welkom in het land van uiterste en avontuur.

Geschiedenis

In het Precolumbiaanse tijdperk werd Colombia bewoond door inheemse volken. In 1500 meerde de Spaanse ontdekkingsreiziger Rodrigo de Bastidas als eerste aan in de Colombiaanse kust, een aantal jaren later leidde dit tot Spaanse verovering en overheersing. Door de Spaanse invloeden nam de Indiaanse bevolking sterk af. Tot 1810 was Colombia een kolonie van Spanje, maar in dit jaar werd de onafhankelijkheid verklaard. Colombia bestond in deze tijd nog uit het huidige Colombia, Venezuela, Panama en Ecuador maar in 1830 viel deze republiek uit elkaar.

In 1899 was er een 1000-daagse Oorlog tussen conservatieven en liberalen.

Colombia heeft ook een heftig drugverleden gekend met drugsbaron Pablo Escobar, die van de jaren 70 en 80 de drugshandel naar Mexico, Ecuador, Puerto Rico en de Dominicaanse republiek beheerste. Na zijn dood viel het Medellínkartel uit elkaar en werd de drugshandel een tijd gedomineerd door het Calikartel totdat deze leiders in de jaren 90 werden gevangen. Met het vallen van deze twee grote kartels is de veiligheid in Colombia weer toegenomen.

Cultuur

Qua religie is iedereen in Colombia vrij om te geloven wat men wil, echter is de overgrote meerderheid rooms-katholiek. Daarnaast wordt er veel waarde gehecht aan tradities. Net als in Spanje worden er in Colombia stierengevechten gehouden. Een andere belangrijke traditie is de vijftiende verjaardag van meisjes, ook wel Quinceanera genoemd. Volgens de Colombianen worden meisjes op hun vijftiende een jonge vrouw en daarbij hoort een groot feest. De belangrijkste feestdag is Onafhankelijkheidsdag op 20 juli.

Bevolking

Colombia heeft ruim 49 miljoen inwoners. De helft van de bevolking woont in de vier grootste steden: Bogotá, Medellín, Cali en Barranquilla. Hierdoor is de rest van het land dunbevolkt. Colombia heeft een gemengde afkomst, 68% van de bevolking bestaat uit Mestiezen, 20% is van Europese afkomst, 14% is Afrikaans en de overige 3% wordt gevormd door inheemse gemeenschappen. De Colombianen zijn zeer gastvrij, open en levendig. Ze zijn trots op hun land en willen hun land graag aan toeristen laten zien.

Taal

De officiële taal is Spaans, maar tegenwoordig door het opkomend toerisme spreken veel Colombianen ook Engels als tweede taal. Daarnaast zijn er een aantal inheemse talen die gesproken worden door kleine groepen inheemse stammen.

Eten en drinken

Colombia staat bekend om koffieproductie. In de bergen in het noordwesten ligt de Zona Cafetera, oftewel hét koffiegebied. De koffie die uit dit gebied komt is één van de belangrijkste exportproducten van Colombia. Koffie is dan ook één van de favoriete drankjes van de Colombianen, naast bier en rum. Een bekend gerecht is de arepa, dit is een soort pannenkoek van mais. Daarnaast wordt sancocho veel gegeten. Dit is een soep van banaan met vlees en aardappel.

Natuur

Colombia kent een diversiteit aan natuurgebieden. Het land kan in feite worden ingedeeld in vijf gebieden. Het Caribisch gebied met tropische stranden in het noorden, de Pacifische kust in het westen, de Andes in het midden van het land, de savannes in het oosten en het Amazoneregenwoud in het zuidwesten. Tevens kent Colombia de hoogste palmbomen ter wereld en heeft het land uitgestrekte woestijnen, bergen met besneeuwde toppen en is Colombia het op één na grootste land ter wereld qua biodiversiteit.

In Colombia leven ook veel diersoorten die u tijdens uw rondreis door Colombia kunt spotten. In het Amazoneregenwoud ziet u talloze vogelsoorten als ara’s en toekans, maar ook kaaimannen, slangen, miereneters, brulapen en luiaards. Op de laagvlaktes van Los Llanos heeft u de kans om capibara’s, anaconda’s en miereneters te spotten. Extra bijzonder is dat u in het gebied rondom Caño Cristales en in de Amazone de roze rivierdolfijn kunt spotten.

Klimaat

Colombia ligt vrijwel op de evenaar. Hierdoor is er het hele jaar door een stabiel klimaat met temperaturen tussen de 30 graden aan de Caribische kust en 0 graden in het Andesgebergte. Colombia heeft geen seizoenen zoals we in Nederland gewend zijn. Over het algemeen is het er vooral lente. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen het regenseizoen en het droog seizoen. Het regenseizoen loopt van half maart t/m mei en van september t/m november. Het droog seizoen loopt van december t/m maart en van juni t/m augustus.

Beste reistijd

In principe kunt u het hele jaar door naar Colombia reizen, omdat er verschillende klimaten zijn. Hierdoor is het altijd overal wel ergens goed weer. Wel is de kans op regen kleiner in het droog seizoen, dus in de maanden december t/m maart en juni t/m augustus.

– Lees meer in ons reisblog over de beste reistijd van Colombia

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het 7 uur eerder in Colombia, in de wintertijd is dit 6 uur.

Veiligheid

Colombia is een enorm groot land met veel gebieden. De veiligheidssituatie verschilt dan ook per gebied. Unico Travel biedt alleen reizen aan naar de veilige en verantwoorde gebieden en vermijdt uiteraard de onveilige gebieden in Colombia. Hoewel het land lang een slechte reputatie heeft gehad, is er nu een overduidelijke verbetering te zien qua veiligheid. Echter komt er in Colombia wel meer criminaliteit voor dan andere landen in Latijns-Amerika. Wees daarom altijd alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Laat elektronica uit het zicht.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Let goed op uw bagage / bezittingen
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.

Bekijk hier het huidige reisadvies voor Colombia.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie van Colombia.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan!