Praktische informatie2019-12-06T10:50:13+01:00

Praktische informatie Colombia

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Colombia » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor reizen naar Colombia heeft u een geldig paspoort nodig, die na vertrek nog zes maanden geldig is. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben. U heeft geen visum nodig, tenzij u langer blijft dan drie maanden. Bij aankomst ontvangt u een toestemmingsbewijs, geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via https://esta.cbp.dhs.gov/. De Amerikaanse overheid brengt hiervoor 14 dollar in rekening. De gegevens die u invult dienen overeen te komen met uw paspoortgegevens. Let op! De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer, dus gebruik te allen tijde het cijfer 0.

Unico Travel raadt aan de aanvraag tijdig in te dienen, ten minste drie dagen vóór vertrek. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat de gevraagde informatie is ingevuld maar in sommige gevallen kan het drie dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een spoedvisum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade. De autorisatie dient u mee te nemen op reis, deze heeft u nodig bij de aankomst in de VS.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren. Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS.

De Europese Unie en de VS hebben een internationale overeenkomst. Er vindt overdracht plaats van bepaalde reis- en reserveringsgegevens van passagiers (PNR) die naar, van en door de VS vliegen. De autoriteiten van de VS gebruiken deze PNR-gegevens ter preventie en bestrijding van terrorisme, maar eventueel ook om te vergelijken met lijsten van passagiers die een veiligheidsrisico vormen. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard en kunnen met andere autoriteiten worden uitgewisseld.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn onder andere afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Gele koorts en Hepatitis A. Neem zeker zes weken voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Vluchten

KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Bogota en Cartagena. Een andere fijne verbinding is via Panama-Stad. Het is ongeveer 11 uur vliegen naar Colombia.

Indien u via de VS reist en uw bagage op slot wilt doen, kunt u gebruik maken van een slot dat door de Amerikaanse overheid is herkend (TSA sloten). Sloten die niet herkend worden mogen namelijk tijdens de controle opengebroken worden. De TSA sloten zijn te koop op Schiphol of te bestellen via het internet.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso. Kijk hier voor de wisselkoers: https://www.oanda.com/currency/converter/. In de grote en middelgrote steden kunt u pinnen met een bankpas. In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u vaak ook met creditcard betalen.

Let op! Voor het huren van een auto dient u in het bezit te zijn van een creditcard. Kijk altijd goed naar de rekening waarvoor u precies betaalt.

Fooien

In restaurants wordt vaak 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Toch is het gebruikelijk om bij tevredenheid nog een kleine fooi te geven. Voor kamermeisjes is 1 USD per dag aan te houden en voor een gids kunt u ongeveer 15 USD aanhouden. Lokale gidsen en chauffeurs verwachten ook een kleine fooi.

Elektriciteit

Het voltage is 110 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Colombia zijn niet het zelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

Op vele plekken in het land kunt u souvenirs kopen zoals kleurrijke tassen, portemonnees, hoeden, schilderijen.. Voor de regels en adviezen voor het meenemen van souvenirs verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
Colombia beschikt over een erg goed busnetwerk. Tussen de grotere steden rijden de bussen af en aan, maar ook tussen de kleinere, toeristische plekken. Er rijden zowel grotere bussen met Wi-Fi en airconditioning als kleinere minibussen. Vaak kunt u op de busstations kaartjes kopen.

Taxi
In de grote steden rijden taxi’s. De meeste taxi’s hebben meters. Toch worden de meters niet altijd gebruikt en is het handig om vooraf een prijs af te spreken. Vooral in de kleine dorpen rijden taxi’s vaak niet op meters. In Colombia rijden ook veel colectivos, een soort minibusjes/gedeelde taxi’s die u voor een vaste prijs naar uw bestemming brengen en pas vertrekken als ze vol zijn.

Metro
Medellín is de enige plek in Colombia waar een metrostelsel is waarmee u u snel kunt verplaatsen door de stad.

Huurauto
In Colombia is het mogelijk om een auto te huren. Vaak kiest men voor het vliegtuig of de bus vanwege de lange afstanden. Tevens zijn er uiteraard ook veiligheidsrisico’s en zijn niet alle gebieden geschikt om een auto te huren.

Vliegtuig
Over het algemeen zijn binnenlandse vluchten de veiligste en snelste manier om door Colombia te reizen. Er zijn verschillende maatschappen die dagelijks vluchten uitvoeren zoals Easy Fly, Avianca en Viva Colombia.

Adressen

Ambassade van Colombia in Nederland
Groot Hertoginnelaan 14
2517 EG Den Haag
T.: 070 361 45 45
F.: 070 361 46 36

Nederlandse ambassade in Colombia
Carrera 13 No. 93-40
Piso 5, Bogotá
T.: 571 638 4200
F.: 571 623 3020

Pin It on Pinterest

Share This