Praktische informatie Colombia

Home » Latijns-Amerika reizen » Colombia » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor reizen naar Colombia heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek nog zes maanden geldig is. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben. U heeft geen visum nodig, tenzij u langer blijft dan drie maanden. Bij aankomst ontvangt u een toestemmingsbewijs, geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Vluchten

De KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Bogotá en Cartagena. De vluchttijd bedraagt ongeveer 11 uur. Een andere mogelijkheid is om met Air France via Parijs of Panama-Stad te vliegen of met United Airlines met een tussenstop in de Verenigde Staten.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem ruim voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso. Kijk voor de actuele wisselkoers op Oanda Converter. In de grote en middelgrote steden kunt u pinnen met uw bankpas of creditcard. In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u vaak ook met creditcard betalen. Bij boeking ontvangt u van Unico Travel altijd uitgebreide informatie waar u wel of niet kunt pinnen en bij welk hotel u met uw creditcard kunt betalen.

Fooien

In restaurants wordt vaak 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Toch is het gebruikelijk om bij tevredenheid nog een kleine fooi te geven. Voor kamermeisjes kunt u 1 USD per dag aanhouden en voor een gids ongeveer 10 USD. Lokale gidsen en chauffeurs verwachten ook een kleine fooi.

Elektriciteit

Het voltage is 110 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Colombia zijn anders dan in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

Op veel plekken in het land kunt u souvenirs kopen, zoals kleurrijke tassen, portemonnees, hoeden en schilderijen. Voor de regels en adviezen voor het meenemen van souvenirs verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Openbaar vervoer
Colombia beschikt over een goed busnetwerk. Tussen de grotere steden rijden de bussen af en aan, maar ook tussen de kleinere, toeristische plekken. Er rijden zowel grotere bussen met Wi-Fi en airconditioning als kleinere minibussen. Vaak kunt u op de busstations kaartjes kopen. Unico Travel raadt het openbaar vervoer vooral aan voor backpackers. Indien u op een comfortabele manier door Colombia wilt reizen en tijd wil besparen, dan is het fijner om voor privé transfers en binnenlandse vluchten te kiezen.

Taxi
In de grote steden rijden taxi’s. De meeste taxi’s hebben meters. Toch worden de meters niet altijd gebruikt en is het handig om vooraf een prijs af te spreken. Vooral in de kleine dorpen rijden taxi’s vaak niet op meters. In Colombia rijden ook veel minibusjes/gedeelde taxi’s die u voor een vaste prijs naar uw bestemming brengen en pas vertrekken als ze vol zijn.

Metro
Medellín is de enige plek in Colombia met een metrostelsel.

Huurauto
In Colombia is het mogelijk om een auto te huren, maar vaak kiest men toch voor het vliegtuig of de bus vanwege de lange afstanden. Tevens zijn er uiteraard ook veiligheidsrisico’s en zijn niet alle gebieden geschikt om een auto te huren. Unico Travel vindt het over het algemeen niet verantwoord om een auto te huren in Colombia. Neem contact op voor meer uitleg.

Vliegtuig
Over het algemeen zijn binnenlandse vluchten de veiligste en snelste manier om door Colombia te reizen. Er zijn verschillende maatschappen die dagelijks vluchten uitvoeren zoals Easy Fly, Avianca en Viva Colombia.

Adressen

Ambassade van Colombia in Nederland
Groot Hertoginnelaan 14
2517 EG Den Haag
T.: 070 361 45 45
F.: 070 361 46 36

Nederlandse ambassade in Colombia
Carrera 13 No. 93-40
Piso 5, Bogotá
T.: 571 638 4200
F.: 571 623 3020

Meer weten? Lees de land informatie over Colombia.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan!