Praktische informatie2019-05-15T14:15:03+02:00

Praktische informatie Belize

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Belize » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Belize heb je een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. Kinderen dienen verplicht, ongeacht de leeftijd, een eigen paspoort te hebben. Voor een vakantie tot 30 dagen is een visum niet nodig. Unico Travel kan de internationale vlucht regelen.

Reizen via de VS

Indien je via de VS reist ben je verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat je aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via https://esta.cbp.dhs.gov/. De Amerikaanse overheid brengt hiervoor 14 dollar in rekening. De gegevens die je invult dienen overeen te komen met je paspoortgegevens. Let op! De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer, dus gebruik te allen tijde het cijfer 0.

Unico Travel raadt aan de aanvraag tijdig in te dienen, ten minste drie dagen vóór vertrek. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat de gevraagde informatie is ingevuld maar in sommige gevallen kan het drie dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dien je een spoedvisum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade. De autorisatie dien je mee te nemen op reis, deze heb je nodig bij de aankomst in de VS.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop je paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet je wel per reis actualiseren. Indien je niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loop je het risico dat je vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS.

De Europese Unie en de VS hebben een internationale overeenkomst. Er vindt overdracht plaats van bepaalde reis- en reserveringsgegevens van passagiers (PNR) die naar, van en door de VS vliegen. De autoriteiten van de VS gebruiken deze PNR-gegevens ter preventie en bestrijding van terrorisme, maar eventueel ook om te vergelijken met lijsten van passagiers die een veiligheidsrisico vormen. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard en kunnen met andere autoriteiten worden uitgewisseld.

Inentingen

Persoons- en reis gebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en je gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem zes weken voor vertrek contact op met de GGD in je woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Vluchten

Vanuit Nederland of België zijn er geen directe vluchten beschikbaar. Je kunt vanaf Amsterdam met bijvoorbeeld Delta of United Airlines een overstap maken in Atlanta of Houston in de Verenigde Staten. Een andere overstap mogelijkheid is via Mexico-stad en Cancun, je vliegt dan vanaf hier met Tropic air (lokale vliegmaatschappij van Belize) naar Belize. Een vlucht duurt gemiddeld 18 uur indien voor één tussenstop wordt gekozen.

Indien je via de VS reist en je bagage op slot wilt doen, kun je gebruik maken van een slot dat door de Amerikaanse overheid is herkend (TSA sloten). Sloten die niet herkend worden mogen namelijk tijdens de controle opengebroken worden. De TSA sloten zijn te koop op Schiphol of te bestellen via het internet.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Belize is de Belizaanse Dollar. Houd er rekening mee dat prijzen soms in Amerikaanse dollar worden vermeld. Vraag bij onduidelijkheid of de prijzen in Amerikaanse of Belizaanse dollars zijn. De huidige wisselkoers vind je hier.

De meeste pinautomaten accepteren geen gewone pinpassen uit Nederland. Met een creditcard is het wel mogelijk om geld te pinnen. Pinautomaten zijn te vinden in grote steden en op toeristische plekken.

Let op! Voor het huren van een auto dien je in het bezit te zijn van een creditcard. Kijk altijd goed naar de rekening waarvoor je precies betaalt.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Belize. In restaurants en hotels is een fooi meestal inbegrepen. Indien de fooi niet inbegrepen is, is een fooi van 10% gebruikelijk.

Elektriciteit

De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Belize zijn niet hetzelfde als in Nederland of België. Je hebt een verloopstekker nodig, die je kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

Souvenirs zijn overal in Belize te vinden, meestal zijn de souvenirs onder andere: specerijen, boeken, houtsnijwerk, kleding en sieraden. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
De goedkoopste manier om in Belize te reizen is per bus. De bussen zijn ruim en rijden frequent. Er zijn verschillende type bussen. Zo zijn er Amerikaanse schoolbussen en luxere bussen.

Taxi
Taxi’s in Belize zijn te herkennen aan de groene kentekenplaten. Deze taxi’s hebben geen vaste meter tarief. Spreek vooraf altijd een prijs af.

Vliegtuig
De internationale vliegvelden van Belize zijn: Belize City Philip S.W. Goldson International Airport en het Belize City Municipal Airport.

Plaatselijke vliegvelden zijn te vinden in Belize City, Caye Caulker, Corozal, Dangriga, Placencia, Punta Gorda en in San Pedro.

Adressen

Ambassade van Belize in België:
Boulevard Brand Whitlock 8793
6e verdieping
1200 Brussel
T. + 32 2 732 62 04
F. + 32 2 732 62 46

Consulaat van Belize in Nederland:
Sloterkade84
1058 HJ Amsterdam
T. (020) 408 11 75
F. (020) 617 65 98

Consulaat van Nederland in Belize:
12 corner Baymen Avenue & Calle al Mar
Belize City, Belize, C.A.
P.O. Box 2201
Belize City Belize, C.A.
T. + 501 223 2953 en + 501 223 2954
F. + 501 223 2989

Nederlandse Ambassade:
De dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade bevindt zich in Mexico.
Av. Vasco de Quiroga 3000, 7de verdieping
Gebouw: Calakmul
Colonia Santa Fe   01210 Mexico Stad
T. + 52 55 1105 6550
F. + 52 55 5258 8138

Meer reisinformatie over Belize? Lees hier de land informatie van Belize.

Pin It on Pinterest

Share This