Praktische informatie Belize

Home » Latijns-Amerika reizen » Belize » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Belize heeft u een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. Kinderen dienen verplicht, ongeacht de leeftijd, een eigen paspoort te hebben. Voor een reis tot 30 dagen is een visum niet nodig.

Vluchten

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Belize. Op de heenweg dient u altijd te overnachten in Panama-Stad of in de Verenigde Staten. Vlieg vanuit Amsterdam bijvoorbeeld met Delta Airlines of United Airlines naar Atlanta, Houston of New York en vlieg de volgende dag door naar Belize. Een andere mogelijkheid is om met de KLM en Copa Airlines via Panama-Stad te vliegen.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist, bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn onder andere afhankelijk van de aard en duur van uw reis en gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem ruim voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Belize is de Belizaanse Dollar. Houd er rekening mee dat de prijzen soms in Amerikaanse dollar worden vermeld. Vraag bij onduidelijkheid of de prijzen Amerikaanse of Belizaanse dollars zijn.

De wisselkoers is als volgt: 2 BZD = 1 USD.

De meeste pinautomaten accepteren geen gewone pinpassen uit Nederland. Met een creditcard is het wel mogelijk om geld te pinnen. Pinautomaten zijn te vinden in grote steden en in de toeristische plaatsen. Unico Travel geeft bij boeking exact aan waar u wel en niet kunt pinnen en bij welke hotels u met creditcard kunt betalen.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Belize. In restaurants en hotels is een fooi meestal inbegrepen. Indien dit niet het geval is, wordt een fooi van 10% gewaardeerd.

Elektriciteit

De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Belize zijn niet hetzelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij bijvoorbeeld de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

Souvenirs zijn overal in Belize te vinden. Voorbeelden van souvenirs zijn specerijen, houtsnijwerk, kleding en sieraden. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
De goedkoopste manier om in Belize te reizen is per bus. De bussen zijn ruim en rijden frequent. Er zijn verschillende type bussen. Er rijden Amerikaanse schoolbussen en luxere bussen. Unico Travel raadt af om met de bus te reizen. Het is veel comfortabeler, veiliger en sneller om per privé transfers of huurauto te reizen.

Taxi
Taxi’s in Belize zijn te herkennen aan de groene kentekenplaten. Deze taxi’s hebben vaste tarieven. Spreek vooraf altijd een prijs af.

Watertaxi
Tussen Belize City en de eilanden Caye Caulker en Ambergris Caye varen er meerdere keren per dag overdekte watertaxi’s.

Huurauto
Autorijden in Belize is vrij gemakkelijk. Er zijn drie snelwegen die door Belize lopen, de Phillip Goldson Highway, de George Price Highway en de Hummingbird Highway. De snelwegen zijn verhard en de overige wegen zijn vaak onverhard en hobbelig. Hierdoor kan het soms een avontuur zijn om bij de accommodatie aan te komen. Unico Travel geeft van tevoren altijd de juiste routebeschrijving aan.

– Bekijk onze selfdrive naar Belize ter inspiratie –

Vliegtuig
De internationale vliegvelden van Belize zijn: Belize City Philip S.W. Goldson International Airport en Belize City Municipal Airport. Plaatselijke vliegvelden zijn te vinden in Belize City, Caye Caulker, San Pedro, Corozal, Dangriga, Placencia en Punta Gorda.

Tip! Vlieg met een chartervliegtuig over The Great Blue Hole, een unieke en onvergetelijke ervaring!

Meer weten? Lees hier de land informatie van Belize.