Land informatie Belize

Home » Latijns-Amerika reizen » Belize » Land informatie

Algemeen

Belize is het kleinste land van Latijns-Amerika en voor velen nog een vrij onbekende reisbestemming. Het land grenst aan Mexico en Guatemala en is opgedeeld in verschillende regio’s en eilanden. Aan de kust ligt het op een na grootste koraalrif ter wereld. Verken de onderwaterwereld vanaf een van de eilanden voor de kust. Ontdek in het binnenland de ongerepte regenwouden en kom in contact met lokale gemeenschappen zoals de mennonieten. In het Cayo district ontdekt u de geschiedenis van de Maya’s en heeft u vele mogelijkheden om sportieve activiteiten te ondernemen zoals ziplinen, abseilen van watervallen en tuben.

Geschiedenis van Belize

Voordat de Spanjaarden in Belize arriveerden, werd Belize bewoond door de Maya’s. In de zeventiende eeuw koloniseerden de Britten het land en trokken de Spanjaarden zich terug. Belize heette toen in 1840 Brits-Honduras en was formeel gezien een Britse kolonie. Na de tweede wereldoorlog ging het met de economie bergafwaarts. Belize was op zoek naar zelfstandigheid en verschillende democratische groeperingen werden opgericht om Belize zelfstandig te maken. Dit ging echter niet zo gemakkelijk, want Guatemala beschouwde Belize als hun grondgebied. Er dreigde oorlog uit te breken, maar Groot-Brittannië hield dit tegen. 1992 was het jaar dat Guatemala de zelfstandigheid van Belize erkende. Hedendaags is Belize afhankelijk van de economieën van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en van Belizanen in het buitenland.

Cultuur

Belize kent een mix van meerdere culturen, waaronder de Creoolse cultuur (afstammelingen van de Afrikaanse slaven) en de Mayacultuur. De Maya’s zijn opgesplitst in Yucatec, Mopan en Kekchi afstammelingen.

Tip! In Belize leven ook mennonieten. Het is mogelijk om deze gemeenschap te bezoeken. Heidy en Malaika gingen via Unico Travel op reis en bezochten deze gemeenschap. “We werden opgehaald per paard en wagen, waarna we vervolgens aldaar gingen lunchen bij een familie en een rondleiding kregen door het dorp. Het was alsof je terugging in onze tijd.” Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bevolking

Belize heeft ongeveer 383.000 inwoners. Een kwart van de inwoners woont in Belize City. Nog eens een kwart woont in een van de andere zes steden en de overige helft woont op het platteland. Belize heeft de minste inwoners van Latijns-Amerika. De inwoners van Belize bestaan voornamelijk uit Mestiezen (Europees/Midden-Amerika Indiaans), Creolen, Indianen (Maya’s die van oorsprong uit Guatemala en Mexico zijn gekomen) en Cariben. Daarnaast leven er in het land ook Garifuna’s. De Garifuna’s zijn van Indiaanse en Afrikaanse afkomst.

Taal

Belize is het enige land in Latijns-Amerika waar Engels de officiële taal is. Daarnaast spreken sommige bevolkingsgroepen ook Spaans of Creools.

Eten en drinken

Het eten in Belize is vaak een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische gerechten. Bonen en rijst zijn meestal de belangrijkste ingrediënten van elke maaltijd. Daarnaast zijn de verschillende verse visgerechten zeker het proberen waard. Kreeft is erg populair in Belize (en goedkoop).

Een typisch lokaal drankje proberen? Probeer dan ‘seaweed’, een mix van room, zeewier, suiker en melk.

Tip! Als u een reis bij Unico Travel boekt, ontvangt u per plek restaurant tips. Ook vertellen wij u waar u onderweg zeker even een stop moet maken en ontvangt u van ons de lekkerste gerechten uit Belize. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een reisvoorstel aan.

Natuur

Belize heeft verschillende landschappen en beschikt over een rijke natuur. Ontdek de tropische regenwouden, watervallen, grotten, Mayaruïnes, kleurrijke koraalriffen en eilandjes met parelwitte zandstranden. Uniek in Belize is het wereldberoemde duikersparadijs The Great Blue Hole. De natuur van Belize is ook rijk aan wildlife. Er leven brulapen, krokodillen, leguanen, tapirs, jaguars en talloze vogelsoorten. Onderwater kunt u duiken of snorkelen met walvishaaien, mantaroggen, pijlstaartroggen, zeeschildpadden en zeekoeien.

Klimaat

Belize kent een subtropisch klimaat. Het is er tropisch warm en door het jaar heen verschillen de temperaturen nauwelijks. Het is er gemiddeld rond de 25-30 graden. Belize kent in feite twee seizoenen, een regen- en droogseizoen. Het regenseizoen loopt van half mei en tot half november. Het droogseizoen loopt van half november tot half mei. In de maanden februari, maart, april en mei valt de minste neerslag.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Belize te reizen zijn de maanden januari t/m april. In deze maanden valt er weinig neerslag en is de temperatuur hoog. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 graden. Tijdens de andere maanden is er meer kans op neerslag. Vooral in augustus, september en oktober is het weer wisselvallig. Maar de meeste buien vallen vaak pas aan het einde van de middag, ’s avonds en ’s nachts. Overdag heeft u meestal weinig last van regen. De temperatuur is het gehele jaar door tropisch warm.

Esther en Jasper reisden in september naar Belize, lees hun ervaring

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Belize zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Belize is voor toeristen een relatief veilig land. Wel dient u, net zoals overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Laat elektronica uit het zicht.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat de originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie van Belize.