Land informatie Belize

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Belize » Land informatie

Algemeen

Belize grenst aan Mexico en Guatemala. Het is het kleinste land van Latijns-Amerika en voor veel reizigers nog vrij onbekend als reisbestemming. Het land verdeelt zich in verschillende regio’s en eilanden. Ontdek hier meer informatie over Belize.

Geschiedenis van Belize

Voordat de Spanjaarden in Belize arriveerden, werd Belize bewoond door de Maya’s. In de zeventiende eeuw koloniseerden de Britten het land en trokken de Spanjaarden zich terug. Belize heette toen in 1840 Brits-Honduras en was formeel gezien een Britse kolonie. Na de tweede wereldoorlog ging het met de economie bergafwaarts. Belize was op zoek naar zelfstandigheid en verschillende democratische groeperingen werden opgericht om Belize zelfstandig te maken. Dit ging echter niet zo gemakkelijk, want Guatemala beschouwde Belize als hun grondgebied. Er dreigde een oorlog uit te breken, maar Groot-Brittannië hield dit tegen. 1992 was het jaar dat Guatemala de zelfstandigheid van Belize erkende. Hedendaags is Belize afhankelijk van de economieën van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en van Belizanen die in het buitenland wonen.

Cultuur

Belize kent een mix van meerdere culturen, waaronder de Creoolse cultuur (afstammelingen van de Afrikaanse slaven) en de Mayacultuur. De Maya’s zijn opgesplitst in Yucatec, Mopan en Kekchi afstammelingen.

Bevolking

Belize heeft ongeveer 375.000 inwoners. Een kwart van de inwoners woont in Belize City. Nog eens 25% woont in één van de andere zes grote steden en de overige 50% woont op het platteland. Belize heeft de minste inwoners van Latijns-Amerika. De inwoners van Belize bestaan voornamelijk uit Mestiezen (Europees/Midden-Amerika Indiaans), Creolen, Indianen (Maya’s die van oorsprong uit Guatemala en Mexico zijn gekomen) en Cariben. Daarnaast leven er in het land ook Garifuna’s. De Garifuna’s zijn van Indiaanse en Afrikaanse afkomst.

Taal

Belize is het enige land in Latijns-Amerika waar de officiële taal Engels is. Maar daarnaast spreken sommige bevolkingsgroepen ook Spaans of Creools.

Eten en drinken

Het eten in Belize is vaak een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische gerechten. Bonen en rijst zijn meestal ook de belangrijkste ingrediënten van elke maaltijd. Daarnaast zijn de verschillende verse visgerechten zeker het proberen waard. Kreeft is erg populair in Belize (en goedkoop).

Een typisch lokaal drankje proberen? Probeer dan ‘seaweed’, een mix van room, zeewier, suiker en melk.

Natuur

Belize is een zeer divers land. Het land heeft ongerepte regenwouden, hoge watervallen, diepe grotten, tropische eilanden, parelwitte zandstranden, Mayatempels en een schitterende onderwaterwereld. Ontdek bijvoorbeeld het bekende duikersparadijs The Great Blue Hole. In de natuur in Belize komt ook veel wildlife voor zoals brulapen, schildpadden, walvishaaien, poema’s, tapirs, krokodillen, zeekoeien en toekans.

Klimaat

Belize kent een subtropisch klimaat. Het is vaak tropisch warm en door het jaar heen verschillen de temperaturen nauwelijks. Belize kent in feite twee seizoenen, een regenseizoen en een droogseizoen. Het regenseizoen loopt van half mei en tot half november. Het droogseizoen loopt van half november tot half mei. In de maanden februari, maart, april en mei valt de minste neerslag.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Belize te reizen zijn de maanden januari t/m april. In deze maanden valt er weinig neerslag en is de temperatuur hoog. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 graden. Tijdens de andere maanden is er meer kans op neerslag. Vooral in augustus, september en oktober is het weer wisselvallig. Maar de meeste buien vallen vaak pas aan het einde van de middag, ’s avonds en ’s nachts. Overdag heeft u meestal weinig last van regen. De temperatuur is het gehele jaar door tropisch warm.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Belize zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Belize is voor toeristen een relatief veilig land. Wel dient u, net zoals overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Laat elektronica uit het zicht.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat de originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.

Meer informatie over Belize? Lees hier de praktische informatie van Belize.

Nieuwsgierig? Vraag een reis aan!
Interesse? Vraag een reis aan!