Land informatie Belize

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Belize » Land informatie

Algemeen

Belize is een klein tropisch land dat aan Mexico en Guatemala grenst. Het is het kleinste land van Latijns-Amerika en voor veel mensen nog vrij onbekend. Het land verdeelt zich in verschillende eilanden. Naast tropische eilanden heeft het land ook schitterende regenwouden en Maya ruïnes. Lees hier alle land informatie over Belize.

Geschiedenis van Belize

Voordat de Spanjaarden in Belize arriveerden, werd Belize bewoond door de Maya’s. In de zeventiende eeuw koloniseerden de Britten het land en trokken de Spanjaarden zich terug. Belize heette toen in 1840 Brits-Honduras en was formeel gezien een Britse kolonie. Na de tweede wereldoorlog ging het met de economie in Belize bergafwaarts. Belize was op zoek naar zelfstandigheid en verschillende democratische groeperingen werden opgericht om Belize zelfstandig te maken. Dit ging echter nog niet zo gemakkelijk, want Guatemala beschouwde Belize als hun grondgebied. Er dreigde een oorlog uit te breken, maar Groot-Brittannië hield dit tegen. 1992 was het jaar dat Guatemala de zelfstandigheid van Belize erkende. Hedendaags is Belize afhankelijk van de economieën van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en van Belizianen die in het buitenland wonen.

Cultuur

Belize kent een mix van meerdere culturen, waaronder de Creoolse cultuur (afstammelingen van de Afrikaanse slaven) en de Maya cultuur. De Maya’s zijn opgesplitst in Yucatec, Mopan en Kekchi afstammelingen.

Bevolking

Belize heeft ongeveer 375.000 inwoners. Een kwart van de inwoners woont in Belize City. Nog eens 25% woont in één van de andere zes grote steden en de overige 50% woont op het platteland. Belize heeft de minste inwoners van Latijns-Amerika. De inwoners van Belize bestaan voornamelijk uit Mestiezen (Europees/Midden-Amerika Indiaans), Creolen, Indianen (Maya’s die van oorsprong uit Guatemala en Mexico zijn gekomen) en Cariben.

Taal

De officiële taal in Belize is Engels. Voor veel inwoners is Spaans of Creools de moedertaal.

Eten en drinken

Het eten in Belize is vaak een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische gerechten. Bonen en rijst zijn meestal ook de belangrijkste ingrediënten van elke maaltijd. Daarnaast zijn de verschillende verse visgerechten zeker het proberen waard. Kreeft is erg populair in Belize (en goedkoop).

Een typisch lokaal drankje proberen? Probeer dan ‘seaweed’, een mix van room, zeewier, suiker en melk.

Natuur

Belize is een zeer divers land. U vindt er grotten, ongerepte regenwouden,tropische eilanden, witte stranden, Maya tempels en natuurverschijnselen zoals het bekende duikersparadijs The Great Blue Hole. Belize kent een diversiteit aan flora en fauna met een kleurrijke onderwaterwereld door het koraal. In Belize leven onder andere brulapen, schildpadden, walvishaaien, poema’s, tapirs, krokodillen, zeekoeien en toekans.

Klimaat

Belize kent een subtropisch klimaat. Het is vaak heet en door het jaar heen verschillen de temperaturen nauwelijks. Belize kent twee seizoenen, een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen begint half mei en duurt tot half november. Het droog seizoen duurt van half november tot half mei. In de maanden februari, maart, april en mei valt de minste neerslag.

Beste reistijd

De beste tijd om naar Belize te reizen zijn de maanden januari t/m april. In deze maanden valt er weinig neerslag en is de temperatuur hoog. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 graden. Tijdens de andere maanden is er meer kans op neerslag. Vooral in augustus, september en oktober is het weer wisselvallig. Maar de meeste buien vallen vaak pas eind van de middag, ’s avonds en ’s nachts. Overdag heeft u vaak weinig last van regen. De temperatuur is het gehele jaar door tropisch.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Belize zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Belize is voor toeristen een relatief veilig land. U dient, net zoals overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Laat elektronica uit het zicht.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat de originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.

Meer informatie over Belize? Lees hier de praktische informatie van Belize.