Reisschema

Home » Vogelreis Guatemala » Reisschema

Dag 1, Antigua
Vandaag heeft u uw internationale vlucht naar Guatemala (exclusief). Bij aankomst op het vliegveld wordt u door een vertegenwoordiger van Unico Travel opgehaald en naar uw hotel gebracht. U maakt kennis met uw gids voor deze reis en krijgt uitleg over de komende dagen. U overnacht de eerste twee dagen in een koloniaal hotel in het centrum van Antigua.

Dag 2, Antigua (San Cristóbal El Alto & Finca El Pilar)
Vandaag wordt u om 07.00 uur opgehaald en naar San Cristóbal El Alto gebracht, ongeveer een kwartier rijden. Hier gaat u samen met uw gids op zoek naar de meest uiteenlopende vogelsoorten zoals de Golden-fronted Woodpecker, Bushy-crested Jay en de Gray Silky Flycatcher. U ontbijt in een lokaal restaurant met een adembenemend uitzicht op de nabijgelegen vulkanen.

Hierna reist u naar Finca El Pilar, op slechts tien minuten rijden van Antigua. Rondom de boerderij (finca) kunt u verschillende vogelsoorten spotten. Er zijn vele wandelpaden die u meenemen langs koffieplantages, door bergbossen en het nevelwoud. Er zijn ook speciale feeders voor kolibries. De vegetatie van dit reservaat bestaat voornamelijk uit dennen en eiken, die zich op 520 tot 2.900 meter boven zeeniveau bevinden.

Vogelsoorten die in het gebied voorkomen zijn onder andere de Rufous Sabrewing, Violet Sabrewing, Magnificent Hummingbird, White-eared Hummingbird, Blue-tailed Hummingbird, Azure-crowned Hummingbird, Blue-throated Motmot, Emerald Toucanet, Bushy-crested Jay, Black-capped Swallow, Gray Silky-flycatcher, Hooded Grosbeak, Rufous-collared Robin en de Rufous-collared Sparrow.

’s Middags keert u terug naar Antigua, waar u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen. Wandel door de geplaveide straten en ontdek de vele kerken, ruïnes en musea. Neem ook een kijkje bij park, de souvenirmarkt en natuurlijk de beroemde boog de Arco de Santa Catalina.

Dag 3, Omgeving Huehuetenango (natuurreservaat Tecpan)
Om 06.00 uur wordt u opgehaald en in ongeveer een uur rijden naar de omgeving van Tecpan gebracht. U ontbijt onderweg in een lokaal restaurant. Na het ontbijt gaat u samen met uw gids op zoek naar de meest uiteenlopende vogelsoorten in het natuurreservaat van Tecpan. Het reservaat ligt in de hooglanden op zo’n 2.286 meter boven zeeniveau. Interessante vogelsoorten die u hier in de hooglanden kunt spotten zijn onder andere de Pink-headed Warbler, Blue-throated Motmot, and Rufous-browed Wren, Garnet Throated Hummingbird en Amethyst Throated hummingbird.

Tijdens de jaarlijkse migratie van vele vogels kunt u de volgende soorten spotten: Townsend’s, Wilson’s, Black-and-White, Red-faced, Slate-throated Redstart, Pink-headed, Crescent-chested, Olive Warbler en de Hutton’s Vireo.

Na de vogeltour reist u in ongeveer vijf uur naar de omgeving van Huehuetenango, waar u eind van de middag bij uw accommodatie aankomt. U overnacht op een lokale finca in een authentieke en landelijk gebied in Guatemala.

Dag 4, Omgeving Quetzaltenango (Todos Santos National Park & Las Fuentes Georginas)
’s Ochtends wordt u opgehaald en in ongeveer twee uur rijden naar het Todos Santos Nationaal Park gebracht. Het park ligt in een unieke omgeving in Guatemala en bestaat uit sub alpiene weiden, rotsformaties en een langzaam groeiende vegetatie door de hoogte van 3.850 meter. Het is geologisch gezien één van de oudste gebieden van Midden-Amerika met daarnaast ook de hoogste bergformaties. Het is een gebied met de grootste biologische diversiteit en endemische soorten van het land, waaronder ook een aantal bedreigde soorten flora en fauna, zoals de Guatemalan Fir, Hartweg’s Pine en de Cuchumatanes Salamander.

Vogelsoorten verwant aan dit gebied zijn onder andere de Goldman’s Warbler (de eerste endemische soort van Guatemala), Black-capped Siskin, Golden-crowned Kinglet, Broad-tailed Hummingbird, Common Raven en Savannah Sparrow.

Na de vogeltour wordt u naar uw hotel nabij Quetzaltenango gebracht. Hier bezoekt u de natuur bij Las Fuentes Georginas, waar u de waar u de mogelijkheid heeft de Fulvous Owl en Mexian Whip-poor-will te spotten.

Dag 5, Omgeving Quetzaltenango (Las Fuentes Georginas)*
Vandaag gaat u samen met uw gids op zoek naar vogelsoorten in de omgeving van Las Fuentes Georginas. De omgeving bestaat uit subtropisch regenwoud. Wanneer u hier rondkijkt, ziet u vogels zoals de Wine-throated en Garnet-throated Hummingbird, Cinnamon-bellied flower piercing, en Ruddy-capped nightingale-thrush. Eind van de middag kunt u heerlijk ontspannen in de heetwaterbaden van Las Fuentes Georginas.

* Indien u met twee personen reist, vervalt deze dag en gaat u overdag nog vogels spotten in de omgeving. Vervolgens reist u ’s middags door naar Los Tarrales Reservaat.

Dag 6, Los Tarrales Reservaat (Quetzaltenango & Los Vados Reservaat)
’s Ochtends vroeg, nog voor het ontbijt, ontdekt u samen met uw gids verschillende vogelsoorten in het Los Vados Reservaat. Hier heeft u de kans om onder andere de Goldman’s Warbler, Yellow-eyed Junco, Ocellated Quail, Black-capped Siskin, Pink-headed Warbler en Olive Warbler te spotten.

Na het ontbijt reist u naar de koloniale stad Quetzaltenango. De stad wordt omgeven door vulkanen en ligt in een dal en op een hoogte van 2.333 meter. Samen met een gids ontdekt u het historisch centrum van de stad en ervaart u de geschiedenis. Hierna wordt u opgehaald en naar het Los Tarrales Reservaat gebracht, waar u ook zult overnachten. Rondom de lodge kunt u verschillende vogelsoorten spotten. Los Tarrales Reservaat ligt aan de voet van de Atitlán vulkaan in Guatemala. Met meer dan 350 soorten vogels is het de ideale plek voor vogelaars.

Dag 7, Los Tarrales Reservaat
Na een goede kop koffie wordt u opgehaald en naar de omgeving van La Isla gebracht, nabij de Atitlán vulkaan. Hier gaat u tevens ontbijten. Na het ontbijt gaat u samen met uw gids in de hooglanden op zoek naar de meest uiteenlopende vogelsoorten zoals de Azure-rumped tanager, Rufous Sabrewing, Emerald-chinned Hummingbird, Tody Motmot en Quails.

’s Middags reist u verder naar La Laguneta voor een vogelexcursie. Het gebied leent zich uitstekend om vogelsoorten als de White-bellied Chachalaca, Yellow-naped Parrot en Rufous-breasted Spinetail te spotten.

Dag 8, Lake Atitlán (Los Tarrales Reservaat & La Rinconada)
Vandaag wordt u opgehaald en naar La Rinconada gebracht. Na het ontbijt maakt u een wandeling in het gebied van La Rinconada. Hier zijn meer dan honderd vogelsoorten te observeren, waaronder de Long-tailed Manakin, Cinnamon Hummingbird and Rufous-naped Wren. Na uw bezoek reist u verder naar Lake Atitlán, één van de mooiste meren ter wereld. Aan het eind van de middag kunt u rondom het meer op zoek gaan naar verschillende vogelsoorten die hier leven.

Dag 9, Lake Atitlán
Vandaag heeft u een vrije dag.

Optioneel: Vandaag maakt u een boottocht naar San Pedro La Laguna waar u de San Pedro vulkaan gaat beklimmen. Tijdens deze wandeling kunt u interessante vogelsoorten spotten zoals de Prevost’s Ground-sparrow, Amethyst-throated Hummingbird, Slender Sheartail, Rufous Sabrewing Violet Sabrewing, Bushy-crested Jay, Olive-sided, Towhee, Chesnut-sided Shrike-vireo, Rufous-browed Peppershrike, Mountain Trogon, Bar-winged Oriole en Ocellated Quail. Onderweg maakt u uiteraard ook een tussenstop om te lunchen.

Dag 10, El Rancho (Rey Tepepul)
’s Ochtends gaat u samen met uw gids vogels spotten bij Rey Tepepul. Dit natuurpark ligt in Santiago Atitlán, op de westelijke hellingen van de Atitlán vulkaan. Het reservaat ligt op 1.800 meter hoogte boven de zeespiegel, waardoor het landschap bestaat uit subtropische bossen. Dit type bos komt veel voor aan de voet van de Pacifische helling van Guatemala. De vogelsoorten die u hier kunt spotten zijn onder andere de Blue-crowned Chlorophonia, Azured-rumped Tanager, Slender-sheartail Hummingbird, Bar-winged Oriole, Elegant euphonia, Crested Guan, Emerald toucanet, Chestnut-sided shrike-vireo, white-eared Ground Sparrow, Green-throated Mountain-gem, Rusty Sparrow, Black Hawk-Eagle, Pacific Parakeet en zelfs de Quetzal. Rond 11.00 uur reist u verder naar uw hotel bij El Rancho. De totale reistijd bedraagt ongeveer zes uur.

Dag 11, Biotopo del Quetzal
Na het ontbijt gaat u vogels spotten bij Chaparral en Thorn Dry Scrub Biome. Dit natuurreservaat ligt in de gemeente El Jicaro in de provincie El Progreso en beschermt een zeer kwetsbaar en bedreigd ecosysteem in Guatemala. Dit reservaat ligt op zo’n 700 tot 1.000 meter hoogte in de centrale vallei van Guatemala. Het ecosysteem wordt gekenmerkt door de overvloed aan cactussen en doornplanten. Enkele vogels die in het gebied voorkomen zijn de Lesser Roadrunner, Rosset-crowned Motmot, White-lored Gnatcatcher, Streak-backed Oriole, Lesser Ground-Cuckoo, Yellow-billed Cuckoo, Stripe-headed Sparrow, Streak-Backed Oriole, Ash-throated Flycatcher, Altamira Oriole en Turquoise-browed Motmot. Daarnaast heft u ook de mogelijkheid om de Heloderma Horridum Charlesbogerti en Ctenosaura Palearis te spotten.

’s Middags reist u naar uw hotel nabij de Biotopo del Quetzal, waar u nog verschillende vogelsoorten kunt spotten. Biotopo del Quetzal is één van de belangrijkste nevelwoudreservaten van Guatemala. Het gebied heeft zo’n 1.150 hectare aan primair nevelwoud gelegen op 1.500 – 2.300 meter hoogte.

Dag 12, Biotopo del Quetzal
Vandaag kunt u samen met uw gids de gehele dag verschillende vogelsoorten spotten bij Biotopo del Quetzal. ’s Ochtends vroeg maakt u de meeste kans om de nationale vogel de quetzal te spotten. Andere vogelsoorten in het gebied zijn onder andere de Highland Guan, Violet Sabrewing, Bushy – crested Jay, Black Robin en Chestnut-headed Oropendola.

Dag 13, Tikal
’s Ochtends kunt u rondom de lodge nog verschillende soorten vogels spotten. Na het ontbijt reist u in ongeveer vier uur naar Guatemala City. Hier vertrekt uw binnenlandse vlucht naar Flores. Het is ongeveer een uur vliegen. Bij aankomst in Flores staat een transfer klaar die u naar uw hotel nabij het Nationaal Park Tikal brengt.

Dag 14, Tikal
Vandaag staat een vroege vogeltour op het programma in het Nationaal Park Tikal. De Mayaruïnes liggen midden in het ongerepte regenwoud. Het is de ideale plek om verschillende vogelsoorten te spotten zoals de Ocellated turkey, orange-breasted falcon, Yucatan Jay, Black Catbird, Rose-throated Tanager, Great Curassow, White-fronted Parrot; Mealy Parrot, Crested Eagle, Slaty-tailed Trogon, Keel-billed Toucan, Chestnut-colored Woodpecker, Sulphur-bellied Flycatcher; White-bellied Wren, Montezuma Oropendola en vele kolibries. Gedurende het trekseizoen maken groepen grasmussen, tanagers en vele andere soorten vogels deze plek tot een waar vogelparadijs! Na de lunch maakt u samen met een lokale gids een archeologische tour door het park, waarbij u uitleg krijgt over de vele tempels en ruïnes.

Dag 15, Las Guacamayas Biological Station
Om 07.00 uur vertrekt u vanuit het Nationaal Park Tikal naar Paso Caballos, ongeveer 3,5 uur reizen. De gehele route er naartoe biedt uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten. Bij aankomst in Paso Caballos vaart u per boot over de San Pedro rivier naar Las Guacamayas Biological Station. Tijdens deze boottocht kunt u verschillende soorten vogels spotten zoals Herons, Kingfishers, Limpkin, Parrots, Grey-necked Wood-rail en de Northern Jacana. Las Guacamayas Biological Station vormt het heiligdom van de Scarlet Macaw en 260 andere soorten vogels. De Scarlet Macaws zijn uitsluitend in de periode van februari tot mei te zien. Daarnaast leven er in het gebied ook toekans, slingerapen, brulapen, tapirs en krokodillen. Bij aankomst wordt u hartelijk ontvangen door de medewerkers van het station en krijgt u een lokale lunch aangeboden. Hierna gaat u samen met uw gids vogels spotten in de omgeving en ook wandelt u naar het uitkijkpunt van Las Guacamayas.

Dag 16, Las Guacamayas Biological Station
Na een vroeg ontbijt stapt u aan boord van de boot voor een vogeltour over de Scarlet Macaw Trail, waarbij u het belangrijkste broedgebied van de Scarlet Macaw in Guatemala bezoekt. U ziet interessante vogelsoorten zoals de Ocellated Turkey; Bat Falcon; Scarlet Macaw; Black-and-White Owl, Ornate Hawk-Eagle, Lovely Cotinga, Rose-throated Tanager en de Green-Backed Sparrow. Hierna keert u terug naar het station. Na het diner maakt u nog een wandeling door het regenwoud. In het donker zijn er andere dieren te zien dan overdag. Samen met uw gids en met behulp van zaklampen maakt u een wandeling rondom het station en heeft u de kans om krokodillen, vleermuizen en vele andere dieren te zien.

Dag 17, Guatemala City
’s Ochtends heeft u nog de kans om in de omgeving diverse soorten vogels te spotten. Hierna is het tijd voor het ontbijt en om uw spullen te pakken. U wordt naar het vliegveld van Flores gebracht waar uw binnenlandse vlucht naar Guatemala City vertrekt. Bij aankomst wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht. Hier kunt u uitrusten en bijkomen van uw avontuur in het regenwoud.

Dag 18, vertrek
Vandaag is de laatste dag van uw reis aangebroken. Na een uitgebreid ontbijt wordt u naar het internationale vliegveld van Guatemala City gebracht voor uw vlucht. Eenmaal in het vliegtuig kunt u nagenieten van een schitterende vogelreis door Guatemala.