Reisschema

Dag 1, vrijdag 3 juni 2022 – Playa El Palmarcito
Vandaag heeft u de internationale vlucht naar El Salvador (exclusief). Bij aankomst maakt u kennis met de rest van de groep. Vervolgens brengt de chauffeur u naar uw hotel aan Playa El Palmarcito, een klein uur rijden. Bij aankomst kunt u uitrusten en bijkomen van de vlucht.

Dag 2, zaterdag 4 juni 2022 – Playa El Palmarcito
Na het ontbijt kunt u heerlijk ontspannen bij het hotel. Aan de waterkant, tussen de kliffen door, liggen drie zoutwaterpoelen waar u in kunt genieten. Door de rotsen en de tropische tuin gaat ook een 90 meter lange waterglijbaan. Geniet van de flora en fauna rondom het hotel en spot vogelsoorten als pelikanen, papegaaien, kolibries, reigers en eksters. Wandel langs de cacaobomen, kokospalmen en orchideeën. Wandel langs de promenade, het strand en de grotten en spot dieren als zee-egels, kreeften en kleurrijke krabben.

Optioneel:

  • Watervallen van Tamanique
  • Surfles

Dag 3, zondag 5 juni 2022 – Suchitoto
Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar Suchitoto gebracht, ongeveer twee uur rijden. Onderweg bezoekt u Hacienda Los Nacimientos, een voormalig guerillakamp tijdens de burgeroorlog in El Salvador. U krijgt een kijkje in het verleden van El Salvador. De burgeroorlog duurde van 1980 tot 1992 en zette de militaire regering van El Salvador op tegen de linkse guerrilla’s. Tegenwoordiger is de hacienda een biologische boerderij, gewijd aan de wederopbouw van de gemeenschap door banen aan te bieden aan de oorlogsslachtoffers. Eén van de belangrijkste producten van de boerderij is indigo. Dit is een blauwe kleurstof die wordt geoogst uit de bladeren van de xiquilite-plant, die ook al door de Maya’s werd gebruikt. U krijgt uitleg over het productieproces (extractie, drogen en malen).

Hierna reist u verder naar de stad Suchitoto, ook wel de culturele hoofdstad van El Salvador genoemd. Samen met uw gids ontdekt u de kunstgalerijen, koloniale huizen en geplaveide straten. Wandel langs diverse uitzichtpunten voor panoramische vergezichten over Lake Suchitlán. U overnacht in een comfortabel hotel met een zwembad en een terras met uitzicht over de omgeving.

Dag 4, maandag 6 juni 2022 – Suchitoto
Vandaag heeft u een vrije dag. Ontdek de koloniale stad Suchitoto of maak een boottour over Lake Suchitltán. Hier heeft u de kans om vogels als pelikanen, reigers en ooievaars te spotten.

Optioneel:

  • Bezoek Cinquera, een kleine gemeenschap in het departement Cabañas waar de naoorlogse gemeenschap een goed voorbeeld is van hoe samenwerking leidt tot een beter leven. Duurzaamheid en het aanleggen van natuurgebieden staat hier voorop. De geschiedenis van deze gemeenschap veranderde van een spookstad tijdens de burgeroorlog naar een goed georganiseerde gemeenschap die in vrede leeft.

Dag 5, dinsdag 7 juni 2022 – Nationaal Park Los Volcanes
Vandaag bezoekt u de archeologische vindplaats Joya de Cerén, ongeveer anderhalf uur rijden. De plek werd in 1993 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is de enige plek in de hele Mayacultuur waar u de dagelijkse levensstijl van de Maya’s kunt terugzien. Joya de Cerén was een dorp (geen ceremoniële site) dat werd bedolven onder veertien lagen as door de verschillende uitbarstingen van vulkanen. Het dorp is goed bewaard gebleven. Hoewel er geen lichamen werden gevonden, werden er wel dagelijkse gebruiksvoorwerpen, keramiek, meubels en zelfs nog half opgegeven voedsel (dat men in hun haast achterliet om te ontsnappen) gevonden. Alle constructies zijn gemaakt van aarde en belangrijke kenmerken zoals rieten daken en artefacten zijn hersteld.

Vervolgens reist u verder naar het Nationaal Park Los Volcanes, ongeveer anderhalf uur rijden. Het park bestaat uit de drie vulkanen Izalco, Santa Ana en Cerro Verde en ligt in een schitterend natuurgebied met een grote biodiversiteit. Ontdek de oude bomen met verbazingwekkende hoogtes en vogelsoorten als kolibries en toekans. U wandelt samen met uw gids door het park langs kleurrijke bloemen als orchideeën. U overnacht in een tent (met echte bedden en warme douches nabij). Geniet van het schitterende uitzicht op de krater van de vulkaan Izalco.

Dag 6, woensdag 8 juni 2022 – Ataco
Vandaag staat u vroeg op. Om 08.00 uur wandelt u samen met uw gids naar de top van de Santa Ana vulkaan. De vulkaan ligt op 2.381 meter hoogte en is daarmee de hoogste vulkaan van het land. Er zijn vier kraters, waarvan één met een zwavellagune. De meest recente uitbarsting van in de ochtend van 1 oktober 2005. De vulkaan ligt in de heuvels van Apaneca, omgeven door nevelwouden en koffieplantages. Geniet van het uitzicht op Lake Coatepeque, een blauw kratermeer. Na de lunch reist u verder naar het authentieke dorp Ataco, gelegen aan de bloemenroute. De totale reistijd bedraagt ongeveer twee uur.

Dag 7, donderdag 9 juni 2022 – Ataco
Vandaag volgt u de bloemenroute, beroemd vanwege de kleurrijke bloemen. Geniet onderweg van panoramische uitzichten op de koffieplantages, de bergen, lagunes en nevelwouden. Allereerst bezoekt u het dorp Juayua, een pittoreske plaats die bekend staat om  de watervallen van Don Juan. Vervolgens reist u door naar Nahuizalco, één van de meest traditionele dorpen in de omgeving. U bezoekt lokale winkels, bekend om hun handgemaakte kunst en meubels gemaakt van tule en wilg. U bezoekt ook de lokale markt. Vervolgens reist u naar Salcoatitán, gelegen op 1.040 meter hoogte. In deze plaats werden in de 1860 de eerste koffieplantages van het land geplant.

Optioneel:

  • Heetwaterbaden van Santa Teresa.

Dag 8, vrijdag 10 juni 2022 – Antigua
Na het ontbijt reist u in ongeveer vijf uur naar Antigua in Guatemala. Antigua is één van de best bewaarde koloniale steden van Latijns-Amerika. Ontdek de koloniale architectuur, de sfeervolle pleinen, geplaveide straten, gekleurde huizen en lokale markten.

 Dag 9, zaterdag 11 juni 2022 – Panajachel
Vandaag maakt u samen met uw gids een wandeling door Antigua. U bezoekt de eeuwenoude monumenten en ontdekt waarom deze stad het bruisende centrum van de regio was voor de Spanjaarden. De wandeling neemt u mee langs de belangrijkste hoogtepunten. Na de tour reist u in ongeveer 2,5 uur naar Panajachel. U overnacht in een comfortabel hotel gelegen aan Lake Atitlán. Geniet bij aankomst van het schitterende uitzicht.

Dag 10, zondag 12 juni 2022 – Panajachel
Na het ontbijt ontmoet u uw gids in de lobby van het hotel. U maakt vandaag een boottour over het meer. Onderweg genieten van de schitterende uitzichten op omliggende vulkanen en dorpen. U bezoekt twee dorpen, gelegen aan het meer. San Juan staat bekend om de kunstgalerijen, de muurschilderingen en de textiel met natuurlijke kleurstoffen. Het dorp Santiago is de thuisbasis van Maximón, een heilige die in verschillende gedaanten wordt aanbeden door Maya’s. Hij lijkt op een vogelverschrikker, draagt vaak een hoed en een zonnebril en rookt een sigaar. Hij heeft een zeer onsympatiek uiterlijk omdat hij de boze God Mam vertegenwoordigd. Op de meeste plekken staat hij voor spot en afschuw, maar niet in Santiago. Hier wordt hij juist vereerd en door religieuze broeders bewaakt. Hij wordt hier ook vereerd door hem te versieren met vele kleurige sjaals. Maximon wordt dagelijks door de lokale bevolking, genezers en toeristen bezocht die om gunsten vragen. Na de boottour vaart u terug naar Panajachel. Wandel aan het eind van de middag nog over de lokale markt en dineer in een lokaal restaurantje aan het water.

Dag 11, maandag 13 juni 2022 – Antigua
Na het ontbijt kunt u nog genieten van de omgeving. Geniet van het uitzicht op de vulkanen, kajak over het meer en wandel over de souvenirmarkt. Het is ook leuk om met een tuktuk naar een nabijgelegen natuurreservaat te gaan, waar u kunt wandelen over de hangbruggen en slingerapen en neusberen kunt spotten. ’s Middags wordt u opgehaald en in ongeveer 2,5 uur reizen terug naar Antigua gebracht.

Dag 12, dinsdag 14 juni 2022 – Copán
Vandaag wordt u opgehaald en naar Copán in Honduras gebracht. Het is totaal ongeveer zes uur rijden. Bij aankomst kunt u het pittoreske dorpje verkennen en heerlijk ontspannen aan het zwembad. Copán wordt gevormd door smalle straten en kleurrijke gebouwen. Er hangt een fijne en ontspannen sfeer.

Dag 13, woensdag 15 juni 2022 – Copán
Na het ontbijt ontdekt u samen met uw gids de eeuwenoude Mayastad Copán. Ontdek de ruïnes waar u de Mayacultuur kunt terugvinden en krijg uitleg over de tempels, pleinen, sculpturen en hiërogliefen. Copán was één van de belangrijkste Mayasteden van Midden-Amerika met naar schatting zo’n 20.000 inwoners.

Optioneel:

  • Macaw Mountain Bird Park

Dag 14, donderdag 16 juni 2022 – Río Dulce
Vandaag wordt u opgehaald en naar Río Dulce (Guatemala) gebracht, ongeveer vijf uur reizen. Onderweg maakt u nog een tussenstop bij de ruïnes van Quirigua. Deze ruïnes bevatten opmerkelijke monumenten en een indrukwekkende reeks zuilen en kalenders, die een essentiële bron vormen voor de studie van de Mayabeschaving. Bij aankomst in Río Dulce wordt u opgehaald en vaart u per boot naar uw hotel. U overnacht aan de Río Dulce. Het hotel heeft een eigen natuurreservaat met vele wandelpaden. Geniet aan het zwembad, wandel door de natuur, spot verschillende vogelsoorten of huur een kajak. De omgeving is schitterend.

Dag 15, vrijdag 17 juni 2022 – Río Dulce
Na het ontbijt maakt u een boottour over de Río Dulce, zoet water rivier. U vaart over de rivier naar de El Golfete, een breeder deel van de rivier waarin het Chocon Machaca Park en de drijvende tuinen zich bevinden. In het park zijn al meer dan 131 soorten vogels, 31 soorten zoogdieren, 31 soorten reptielen en amfibieën en 82 soorten vissen gespot. Onder de belangrijkste fauna behoren de King Vulture, de Orange-breasted falcon, de otter en de zeekoe. Onderweg bezoekt u ook Ak’Tenamit, een lokale organisatie die het dorp heeft geholpen met onderwijs en medische voorzieningen met duurzame methoden. Tussen de ‘El Golfete’ en het dorp Livingston vaart u door een indrukwekkende kloof met muren van regenwoud en kalksteen. De tour eindigt in het Caribische dorp Livingston. Het is de enige plek in Guatemala waar de Garifuna’s zijn gevestigd. Deze groep stamt af van de slaven die ooit naar Guatemala zijn gebracht. In het dorpje hangt een echte reggae sfeer. Ervaar de cultuur met de lokale keuken en gezellige muziek.

Dag 16, zaterdag 18 juni 2022 – Flores
Na het ontbijt wordt u opgehaald en vaart u terug naar Río Dulce. Vanaf hier reist u per transfer in ongeveer vier uur naar Flores.

Optioneel:

  • Yaxha

Dag 17, zondag 19 juni 2022- Flores
Vandaag genieten van de sfeer in het dorpje Flores. Ontdek vandaag de Mayasteden Tikal of Yaxha.

Optioneel:

  • Tikal
  • Yaxha

Dag 18, maandag 20 juni 2022 – Ambergris Caye
Vandaag wordt u opgehaald en naar de grens met Belize gebracht, ongeveer anderhalf uur rijden. Na de grensformaliteiten wordt u in Belize door uw Belizaanse gids opgewacht en naar de watertaxi van Belize City gebracht, ongeveer twee uur rijden. Het is ongeveer anderhalf uur varen naar het tropische eiland Ambergris Caye en het enige dorpje op het eiland San Pedro. ’s Middags heerlijk genieten van de Caribische sfeer.

Dag 19, dinsdag 21 juni 2022 – Ambergris Caye
Vandaag is het mogelijk om een golfkar te huren en naar Secret Beach te gaan. Dit is een schitterend strand met helderblauw water. Ook is het mogelijk om vandaag te gaan duiken of snorkelen, om een kajak te huren met een doorzichtige bodem of te genieten van de zonsondergang tijdens het SUP boarden.

Optioneel:

  • Snorkeltour Hol Chan Marine Reserve & Shark Ray Alley
  • Duiken bij The Great Blue Hole

Dag 20, woensdag 22 juni 2022 – Ambergris Caye
Nog een dagje heerlijk genieten aan het strand en aan het zwembad. Alle indrukken van de reis op u laten inwerken. Huur een fiets of een golfkarretje en verken het eiland. Er zijn leuke restaurantjes en winkeltjes en er hangt een gezellige Caribische sfeer. Heerlijk de dag afsluiten met een cocktail met uitzicht op de azuurblauwe zee.

Dag 21, donderdag 23 juni 2022 – Vertrek
Vandaag vaart u per watertaxi terug naar Belize City. Hier wordt u opgehaald en naar het internationale vliegveld gebracht. U dient ongeveer 2,5 uur van tevoren aanwezig te zijn. Eenmaal in het vliegtuig kunt u nagenieten van een schitterende reis door El Salvador, Guatemala, Honduras en Belize!

Interesse? Vraag meer informatie aan!