Praktische informatie Peru

Home » Latijns-Amerika reizen » Peru » Praktische informatie

Reisdocumenten

Om naar Peru te reizen heeft u een geldig paspoort nodig. Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Peru. Dit geldt ook voor kinderen, ongeacht de leeftijd. U heeft geen visum nodig, tenzij u langer blijft dan 183 dagen. Het kan zijn dat er bij de douane wordt gevraagd naar een retour- of doorreisticket, om aan te tonen dat u van plan bent Peru ook weer te verlaten.

Vluchten

De KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Lima. De gemiddelde vliegtijd is 12 uur en 30 min.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. In de provincie Loreto komt malaria voor in delen die beneden de 2.000 meter liggen. Neem ruim voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Peru is de Peruaanse Nuevo sol (PEN). Kijk voor de wisselkoers op Oanda Converter. In de grote of middelgrote steden kunt u pinnen of geld opnemen met uw bankpas of creditcard, daarbuiten is de mogelijkheid hiertoe gering. Het is belangrijk om uw pasgebruik op ‘wereld’ aan te zetten voor vertrek. Het gebruik van een bankpas is over het algemeen goedkoper dan het gebruik van een creditcard. De commissiekosten verschillen per bank, maar ook per bankpas of creditcard.

Het wordt aangeraden om gepinde biljetten van 50 of 100 sol te wisselen naar kleinere geldeenheden waar mogelijk, zoals in supermarkten of hotels. Dit omdat deze biljetten op veel plekken niet worden aangenomen. Bij boeking ontvangt u van Unico Travel altijd uitgebreide informatie waar u wel of niet kunt pinnen en bij welk hotel u met uw creditcard kunt betalen.

Fooien

In duurdere restaurants en hotels wordt vaak 5% of 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Bij goedkopere restaurants is dit meestal niet het geval en wordt het geven van een kleine fooi gewaardeerd. Reist een privé gids de gehele dag met u mee, dan kunt u 10 USD fooi per persoon geven. Indien u slechts een dagdeel gebruik maakt van de services van een gids, dan kunt u 5 USD per persoon geven. Kamermeisjes in accommodaties waar u langer verblijft, kunt u bij tevredenheid 1 USD per dag geven. Parkeerwachters, toiletdames, en chauffeurs kunt u een kleinere fooi geven. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid, de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De netspanning in Peru is 220 volt met een frequentie van 60 Hertz. Peru heeft twee soorten stopcontacten, waarvan er voor één een verloopstekker nodig is. Voor de andere stopcontacten is dit niet het geval en kunt u uw eigen stekkers gebruiken. Om zeker te zijn van de juiste stekker is het verstandig om een verloopstekker mee te nemen. Deze kunt u kopen bij de ANWB of Hema.

Souvenirs

Peru heeft vele traditionele producten te koop. Het is erg aantrekkelijk om souvenirs te kopen, zoals kleden van alpacawol, kleurrijke kleding, accessoires en zilveren sieraden. Voor de regels en adviezen voor het meenemen van souvenirs verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
Het meest gebruikelijke vervoersmiddel in Peru is de bus. Het busnetwerk is in Peru goed geregeld en de meeste steden hebben een veilige busterminal. De veiligste busmaatschappijen zijn Peru Hop, Cruz del Sur en Oltursa. Er is keuzemogelijkheid tussen bussen met luxere ligstoelen en bussen die alleen rechtopstaande stoelen hebben. Voor de langere afstanden reist u altijd met een comfortabele bus met luxe stoelen.

Taxi
De taxi’s in Peru rijden niet op een meter, wat betekent dat het tarief van tevoren moet worden afgesproken. Hierbij is onderhandelen gebruikelijk om een eerlijke prijs te krijgen. De geregistreerde taxi’s zijn het meest betrouwbaar. Deze zijn te herkennen aan het bord op de auto. U kunt ook altijd een taxi regelen bij het hotel waar u verblijft.

Huurauto
In Peru is het mogelijk om een auto te huren. Unico Travel raadt alleen aan om met een huurauto te reizen indien u de Spaanse taal beheerst.

Vliegtuig
Binnenlandse vluchten in Peru zijn een veilige en snelle manier van reizen. Er zijn verschillende maatschappijen die dagelijks vluchten uitvoeren zoals LATAM Airlines. Vluchten duren niet langer dan 1,5 uur. Tijdens onze rondreizen door Peru reist u altijd per binnenlandse vlucht van Cusco terug naar Lima.

Trein
Een unieke manier om door Peru te reizen is per trein. Tijdens een van onze voorbeeldreizen door Peru reist u met een luxe trein van Arequipa via Puno naar Cusco, waarbij u meerdere tussenstops maakt en overnacht in een privé kamer in de trein. Deze Andean Explorer rijdt door de prachtige hooglanden van Peru. Daarnaast kunt u ook de trein nemen naar Machu Picchu. Deze treinreizen worden aangeboden door Peru Rail en Inca Rail. U rijdt door een prachtige omgeving vanuit de Heilige Vallei naar het plaatsje Aguas Calientes.

Boot
Per boot kunt u de Amazone en het Titicacameer ontdekken. Daarnaast is het leuk om een boottour te boeken naar de eilanden bij Paracas.

Adressen

Ambassade van Peru in Nederland
Nassauplein 4
2585 EA Den Haag
T: +31 70 365 35 00
F: +31 70 365 19 29

Nederlandse ambassade in Peru
Torre Parque Mar
Av. José Larco 1301, 13e verdieping
Miraflores – Lima
T: +51 1 213 9800
F: +51 1 213 9805

Nieuwsgierig? Vraag een reis aan!