Land informatie Peru

Home » Latijns-Amerika reizen » Peru » Land informatie

Algemeen

Peru ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. Peru heeft ontzettend veel te bieden. Zo bestaat het land uit kust- en woestijngebieden, het indrukwekkende Andesgebergte en unieke Amazoneregenwouden. Het land kent een rijke cultuur en geschiedenis. Zo houdt een groot deel van de Peruanen zich nog aan de oude tradities. Een bezoek aan de indrukwekkende Machu Picchu mag zeker niet ontbreken tijdens uw rondreis door Peru. Daarnaast staat Lima, de hoofdstad van Peru, bekend als een van de belangrijkste culinaire bestemmingen ter wereld.

Geschiedenis

Peru is een land met een rijke geschiedenis waarbij het vroegere Inca rijk erg belangrijk was. Dit rijk kende een hoge mate van politieke en culturele integratie. De Inca’s creëerde grootschalige bouwwerken door het hele land. Een mooi voorbeeld hiervan is Machu Picchu. Deze stad is gebouwd is rond 1450. De religie van de Inca’s was gebaseerd op het vereren van de Zonnegod genaamd Inti. Het Inca rijk ontstond in 1438 en strekte zich uit over Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Chili met als hoofdstad Cusco. De taal die werd gesproken in dit rijk was Quechua. De Spaanse verovering van Peru vond plaats van 1532 tot en met 1537 waarbij veel bouwwerken van de Inca’s beschadigd werden of verloren gingen. Een paar jaar later werd Peru een onderkoninkrijk dat lijkt op het huidige Peru. In 1811 begon de Peruaanse Onafhankelijkheidsoorlog waarbij werd gevochten tegen de Spaanse overheersing. De Spanjaarden werden verslagen in 1824.

Cultuur

De Peruaanse cultuur is een mix van traditionele Zuid-Amerikaanse en Spaanse culturen. Tradities en gebruiken van beide culturen zijn terug te vinden in de hedendaagse cultuur. De Spaanse kolonisatie heeft veel invloed gehad op de stadsplanning van Peru waarbij kathedralen werden gebouwd in Renaissance- en Barokstijl gecombineerd met invloeden van de traditionele Peruaanse bouwstijl. De Peruaanse cultuur uit zich op veel verschillende manieren. Hierbij valt een onderscheid te maken tussen muziek, dans, kunst, architectuur en eten. Peruaanse muziek bevat veel traditionele elementen zoals het gebruik van blaasinstrumenten zoals de quena en zampona, het snaarinstrument charango en de hedendaags de gitaar. Momenteel is de muziekstijl reggaeton erg populair. Er wordt in Peru nog altijd veel traditionele kleding gedragen. Ongeveer 80 procent van de bevolking is katholiek. Ondanks dat het merendeel van de Peruanen katholiek is zijn veel traditionele religies en gebruiken intact gebleven en worden veel traditionele festivals gevierd.

Bevolking

Peru telt 31,9 miljoen inwoners (2020). Bijna de helft van de inwoners van Peru bestaat uit inheemse bevolking. Daarnaast bestaat een groot deel van de bevolking uit mestiezen. Peruanen zijn erg hartelijk en enorm gastvrij.

Taal

De officiële taal in Peru is Spaans. In het Andesgebergte wordt naast Spaans ook Quechua gesproken, de oude taal van de Inca’s. Daarnaast wordt in de gebieden rond het Titicacameer ook Aymara gesproken. In de Amazoneregenwouden wonen verschillende inheemse volkeren die allen een eigen taal spreken. In de toeristische gebieden wordt er meestal Engels gesproken.

Eten en drinken

De Peruaanse keuken is een van de meest gevarieerde ter wereld. Typerende Peruaanse gerechten zijn Ceviche, Cuy, Causa en Lomo Saltado. Het bekendste gerecht is Ceviche. Dit is door citroen gegaarde vis met gesneden ui en peper. Daarentegen is Cuy het meest unieke Peruaanse gerecht. Dit is geroosterde cavia en wordt voornamelijk geserveerd in het Andesgebergte. In de Peruaanse keuken is aardappel een belangrijk ingrediënt. Er komen dan ook 3000 verschillende soorten aardappelen uit Peru.

Een typisch lokaal drankje proberen? Probeer dan de Pisco sour, een cocktail waarbij de sterke drank Pisco wordt gemengd met citroen- of limoensap met daar bovenop een laagje geklopt eiwit.

Natuur

Peru beschikt over een enorme diversiteit aan landschappen. Zo kunt u in één reis de kust, woestijngebieden, hooggebergten en regenwouden ontdekken. Een aantal bekende bezienswaardigheden zijn Machu Picchu, Rainbow Mountain, de oase van Huacachina, de Nazca lijnen en de Heilige Vallei. Het land staat ook bekend om de vele trektochten en hikes door ongerepte natuurlandschappen. Een bekend voorbeeld is de Inca Trail.

De Peruaanse cultuur kent ook een sterke band met de natuur. Pachamama, ook wel Moeder Aarde, was de belangrijkste godheid van de Inca’s en speelde een grote rol in het dagelijks leven.

Klimaat

In Peru wordt er een onderscheid gemaakt tussen het droog- en regenseizoen. Omdat Peru over verschillende klimaatzones beschikt, verschillen deze seizoenen per zone. Zo loopt het droogseizoen van het Andesgebergte en de Amazoneregenwouden van april tot oktober en aan de kustgebieden van december tot maart.

In de Amazoneregenwouden kan de temperatuur oplopen tot 35 graden. In het Andesgebergte schommelt de temperatuur overdag tussen de 20-25 graden en kan het in de nacht vriezen. Aan de kustgebieden ligt de temperatuur rond de 25-35 graden. Ook in het regenseizoen valt er aan de kust weinig neerslag.

Beste reistijd

Aangezien Peru veel verschillende klimaatzones kent is de beste reistijd afhankelijk van de gebieden die u wilt bezoeken. Over het algemeen loopt de beste reistijd van mei tot en met oktober. Belangrijk om rekening mee te houden is dat het er in de maanden januari tot en met maart meer neerslag valt en daarom ook in februari de Inca Trail gesloten is.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Peru is 6 uur. Peru heeft geen zomer- en wintertijd waardoor het tijdverschil in de Nederlandse zomertijd 7 uur is.

Veiligheid

Peru is over het algemeen een veilig land om te reizen met uitzondering van enkele gebieden. Unico Travel biedt alleen reizen aan naar de veilige en verantwoorde gebieden en vermijdt uiteraard de onveilige gebieden. Het grootste probleem in Peru is diefstal. Houd daarom uw spullen altijd goed in de gaten en maak alleen gebruik van taxi’s die een vergunning hebben. Wees altijd alert en neem de volgende voorzorgmaatregelen:
– Laat elektronica uit het zicht.
– Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
– Let goed op uw bagage/bezittingen.
– Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
– Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar deze apart van elkaar zodat u altijd nog een betaalmiddel hebt om mee te betalen.

Nieuwsgierig? Vraag een reis aan!