Praktische informatie Nicaragua

Home » Latijns-Amerika reizen » Nicaragua » Praktische informatie

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Nicaragua heeft u een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. U heeft geen visum nodig om te reizen naar dit land, alléén als u langer blijft dan drie maanden. Kinderen, ongeacht de leeftijd, zijn verplicht een eigen paspoort te hebben. Unico Travel kan uw internationale vlucht regelen.

Vluchten

Vanuit Nederland of België zijn er geen directe vluchten beschikbaar. Een vlucht duurt gemiddeld 18 uur indien er voor één tussenstop wordt gekozen.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn onder andere afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem zes weken voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Nicaragua is de córdoba, in de volksmond ook wel peso genoemd, maar u kunt met US dollars goed terecht. Unico Travel adviseert u om voornamelijk US dollars in contanten mee te nemen en ter plekke te pinnen. Euro’s kunnen vrijwel niet gewisseld worden. In de grotere en toeristische plaatsen kunt u dollars pinnen. Alleen in hotels en grote restaurants worden creditcards geaccepteerd. De huidige wisselkoers vindt u hier. Op straat geld wisselen met coyotes (lokale wisselaars) is illegaal.

Let op! Voor het huren van een auto dient u in het bezit te zijn van een creditcard. Kijk altijd goed naar de rekening waarvoor u precies betaalt.

Fooien

Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van hun fooi. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen en zeker voor gidsen vaak het enige dat ze verdienen. In duurdere restaurants is vaak al 10% fooi bij de rekening inbegrepen. In kleinere restaurants is 5-10% de richtlijn. Verwar de fooi niet met de 15% belasting die u op elke rekening vindt. Kamermeisjes in de accommodaties waar u langer verblijft, verwachten een fooi van 1 USD per persoon per dag. Ook voor parkeerwachters, toiletdames en chauffeurs geldt een kleine fooi. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid, de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De stopcontacten in Nicaragua zijn niet hetzelfde als in Nederland of België. Als u geen schakelaar op uw elektrische apparatuur heeft, heeft u een adapter nodig. Ook heeft u een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Souvenirs

In steden zoals Managua zijn vele lokale markten te vinden zoals de Roberto Huembes markt. Vaak kunt u er hangmatten, Spaanse cd’s, souvenirs en kleding kopen. Masaya staat bekend als de stad van de hangmatten. Het heeft twee markten vol met authentieke producten. Typische souvenirs zijn houten beeldjes, zeepstenen, hangmatten en aardewerk. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Rijksoverheid.

Vervoer

Bus
Nicaragua heeft een effectief en uitgebreid busnetwerk. De bussen rijden frequent en de tarieven zijn laag. De bussen zijn over het algemeen oude Amerikaanse schoolbussen. De meeste busroutes hebben een overstap in Managua. Indien er een loket bij de terminal aanwezig is, dient u daar een kaartje te kopen. Zo niet, dan loopt er vaak een man rond in de bus die het geld op komt halen. Soms krijgt u dan een kaartje, soms niet.

Er zijn twee soorten bussen; de express en de ordinaro. De express gaat sneller maar het verschil tussen beide is van de buitenkant nauwelijks te zien. In het hoogseizoen zijn de bussen vaak vol, let dan goed op uw bezittingen. Naast de oude schoolbussen rijden er ook kleine minibussen met airconditioning. Deze zijn vaak duurder, rijden minder vaak en hebben minder stops.

Taxi
Korte ritten met een taxi zijn vaak relatief goedkoop. Tussen busstations en naar kleinere plaatsen is een taxi vaak nodig. De taxi’s hebben over het algemeen geen meter, spreek daarom voor langere ritten een vaste prijs af. Over het algemeen zijn de taxi’s in het hele land betrouwbaar behalve in Managua. Kies daar voor een chauffeur met een ID-kaart met foto, in een taxi met een nummerplaat met een rode streep onder en boven.

Huurauto
Het wegennet van Nicaragua is helaas nooit echt goed van de grond gekomen. Voornamelijk in het oosten zijn vrijwel geen wegen aangelegd. De belangrijkste weg loopt vanaf de grens met Costa Rica via Managua naar de grens met Honduras. Deze weg is onderdeel van de Pan-American Highway. De afstanden zijn vaak groot en de wegen zijn door het tropische klimaat vaak in slechte staat. Het wegennet rond de hoofdstad Managua is relatief goed ontwikkeld.

Boot
Twee keer per week vaart er een boot tussen Granada en San Carlos. Dagelijks varen er ferry’s tussen San Jorge en Moyogalpa. Tussen San Jorge en Ometepe vaart de oude Nederlandse ferry ‘Brakzand’. Dit is een ferry die vroeger tussen Harlingen en Vlieland heeft gevaren. Er zijn nog Nederlandse teksten en foto’s in te zien. Het is ook mogelijk om een privé pangaboot te huren met een groepje reizigers om de Pearl Keys te bezoeken.

Vliegtuig
Nicaragua heeft naast het internationale vliegveld in Managua een aantal kleinere vliegvelden waar binnenlandse vluchten worden uitgevoerd. De nationale vliegtuigmaatschappij is La Costeña. In kleine vliegtuigen kunt u naar Bleufields, Puerto Cabezas, San Carlos, Big Corn Islands en Waspam vliegen. Sinds een aantal jaar vliegen er ook watervliegtuigjes die voornamelijk toeristen vervoeren.

Adressen

Ambassade van Nicaragua
Laan Copes van Cattenburch 84
2585 GD ’s Gravenhage
T. 070-3225063
F. 070-3508331

Consulaat van Nicaragua
Sumatrastraat 336
2585 CZ Den Haag
T. 070-3061742
F. 070-3508331

Meer weten? Lees hier de land informatie van Nicaragua.