Land informatie Nicaragua

Home » Latijns-Amerika reizen » Nicaragua » Land informatie

Algemeen

Nicaragua is een veelzijdig land dat nog door weinig mensen is ontdekt. Zonde, want deze parel in Latijns-Amerika heeft veel te bieden. U vindt er koloniale steden, kleurrijke markten, vulkanen, meren, prachtige vergezichten en authenticiteit van de lokale bevolking. Kortom een scala aan hoogtepunten in cultuur en natuur.

Geschiedenis

In 1502 werd Nicaragua ontdekt door Columbus en in 1522 werd het land veroverd door de conquistadores. In 1524 werden de eerste Spaanse steden gesticht, waaronder twee van Nicaragua’s belangrijkste steden: Granada en León. De culturen van de oorspronkelijke bewoners verdwenen na genoeg in zijn geheel. In de drie eeuwen die daar op volgde werd de Nicaraguaanse bevolking gevormd door een mengeling van Indianen, Afrikanen en Europeanen.

Vanaf 1544 viel Nicaragua onder Guatemalteeks bestuur. Op 15 september 1821 werd de Guatemalteekse provincie onafhankelijk. Maar in 1838 stapte Nicaragua weer uit deze federatie en werd het een onafhankelijke staat.

In 1848 brak de goudkoorts uit wat zorgde voor een grote toestroom van reizigers. In 1855 veroverde William Walker Granada en pleegde een staatsgreep. Een jaar later wierp hij zich op als president en voerde direct de slavernij in. Toen hij problemen kreeg met zijn landgenoot Van der Bilt, keerde het tij. Walker werd verslagen. De strijd tussen de grote steden Granada en Léon eindigde toen in 1857 het dorp Managua als hoofdstad werd aangewezen.

In 1893 kwam de liberale José Santos Zelaya aan de macht. Zijn weigering in te stemmen met de aanleg van een kanaal van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan brengt hem in conflict met de VS, die in 1910 mariniers naar Bluefields sturen. In 1933 verliet de Amerikaanse marine Nicaragua weer, nadat de mariniers in Nicaragua een Gardia Nacional hadden opgericht. Dit was een gecombineerde militaire en politiemacht die door Amerikanen werd getraind en loyaal was aan Amerikaanse belangen.

Anastasio Somoza Garcia, de leider, schakelde zijn politieke opponenten uit en werd in 1936 werd president. Op 21 september 1956 werd hij neergeschoten. De schutter overleed zelf direct daarna in een hagel van kogels. Somoza werd opgevolgd door zijn twee zoons. De familie Somoza bleef tot 1979 aan de macht.

In 1978-1979 vond er een revolutie plaats, waarbij de laatste Somoza president werd afgezet. De macht kwam in handen van de FSLN partij – de Sandinistas. Hoewel er verbeteringen op het gebied van onderwijs en gezondheid plaatsvonden, kwamen er ook regels die de vrije meningsuiting en een open markt onmogelijk maakten. Nicaragua kreeg in die tijd sterke banden met de Sovjet Unie en Cuba. Als antwoord hierop werd alle financiële hulp naar Nicaragua vanuit de VS stopgezet. De in 1984 gekozen Sandinista president Daniel Ortega verloor in 1990 van Violeta Chamorro. De economische situatie verbeterde niet, maar met de overwinning van de liberale Arnoldo Alemán in 1997 kreeg Nicaragua een president die zes jaar later tot 20 jaar cel wegens fraude veroordeeld zou worden.

In 2002 won Enrique Bolaños de verkiezingen. Bolaños beloofde zich in te zetten tegen de corruptie en voor het verminderen van de schulden. Een mijlpaal werd bereikt toen het IMF en de Wereldbank in januari 2004 lieten weten dat Nicaragua zich kwalificeerde voor schuldkwijtschelding, als gevolg van het beleid gevoerd door president Bolaños.

Cultuur

In Nicaragua proeft u de Caribische sfeer en is reggae een erg populaire muziekvorm. Verder is men trots op de nationale poëtische traditie. Rubén Darío was een bekende dichter uit de negentiende eeuw. Hij heeft vroeger in León gewoond en stond bekend als de prins van de Spaans-Amerikaanse literatuur.
Nicaragua staat bekend om haar gastvrije en vriendelijke inwoners. Ondanks de armoede waarin velen verkeren, blijft men vriendelijk en goedlachs. Afdingen is in Nicaragua een normale zaak. Alleen de prijzen van het openbaar vervoer en supermarkten staan vast. In kledingwinkels kunt u ook nog al eens afdingen.

Bevolking

In Nicaragua wonen zo’n 6 miljoen inwoners waarvan 40% onder de 15 jaar is. Er wonen voornamelijk mestiezen en andere bevolkingsgroepen zijn blanken en indianen. Het overgrote deel van de bevolking is rooms-katholiek. Het onderwijsniveau is laag en een groot deel van de bevolking is niet of slecht opgeleid.

Taal

De officiële taal in Nicaragua is Spaans. Het Spaans kan enig afwijken in woordenschat en zinsconstructie. Dankzij de Britse invloed wordt er aan de Caribische kust en op de Corn Islands goed Engels gesproken. Als u Spaans kunt spreken wordt dat zeer gewaardeerd.

Eten en drinken

Net als andere landen in Latijns-Amerika wordt er ook in Nicaragua veel bonen, rijst en maïs gegeten. Een typische maaltijd van de lokale bevolking is ‘gallo pinto’ (bruine bonen met rijst). In de ochtend eet men vaak een gebakken ei met kaas, in de middag kip met salade, wortel en tomaat en in de avond vaak tortilla’s met kaas. Verder vindt u er burrito’s, taco’s, nacho’s, quesadilla’s, empanadas, enchiladas en andere typische Latijns-Amerikaanse gerechten. In de Caraïben wordt veel verse vis, garnaal, kreeft en kokos gegeten. Over het algemeen wordt het eten gebakken of gefrituurd en is het vrij vet. Op de minder toeristische plekken worden restaurants met een traditionele keuken vaak comedores of fritangas genoemd.

De lokale bevolking drinkt met name een aantal typische dranken, (instant) koffie, rum en bier. De nationale drank van Nicaragua is Macuá, een cocktail bestaande uit witte rum, guayaba en citroensap. Een veel bekender en populairder drankje is de lokale rum Flor de Caña. Flor de Caña is een kwalitatieve en erkende rum en na koffie hét exportproduct van Nicaragua. Het heeft zowel witte, gouden als donkere rum, variërend van 4 t/m 21 jaar oud. In Nicaragua wordt de rum meestal in combinatie gedronken met sodawater of cola en veel ijsblokjes. Het leidingwater kunt u beter vermijden, overal zijn flessen bronwater te koop.

Natuur

Nicaragua is gelegen tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee en grenst aan Honduras en Costa Rica. Nicaragua is het grootste land van Midden-Amerika maar ook één van de armste en mooiste landen in de regio. Helaas is Nicaragua de laatste jaren vaak getroffen door natuurrampen zoals overmatige regenval, aardbevingen en droogte.

Nicaragua heeft tal van beschermde gebieden zoals het regenwoud, de vulkanen en het reservaat. Een interessante bezienswaardigheid is het meer Lago de Nicaragua waarin 400 eilanden liggen. Dit eilandengebied heeft werkelijk een schitterende natuur. In het meer leven bijzondere vissoorten waaronder de enige zoetwaterhaai ter wereld. Daarnaast leven er ook veel bijzondere vogels.

Klimaat

Nicaragua kent een variatie van drie tropische klimaten. Het noordwesten en het oosten hebben een tropisch regenwoudklimaat, het midden en het zuidwesten hebben te maken met tropische savanne- en moessonklimaten.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Nicaragua af te reizen is in het droge seizoen van november tot en met maart. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober, in deze maanden valt er af en toe een bui. In april en mei is het erg warm en vochtig.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Nicaragua zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

Nicaragua staat bekend als een veilig land, toch kan het door armoede soms onveilig zijn. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen voornamelijk in de grote steden zoals Managua, Granada en León. Let ook goed op aan het strand en bij markten, busterminals en de grensovergang met Costa Rica. Indien iemand u vraagt samen een taxi te nemen weiger dit! Het is geen taxi maar een personenauto zonder taxi-kenmerken. Na enkele meters zullen er meerdere personen instappen en de kans dat u bedreigd en beroofd wordt is groot. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende of waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Laat uw elektronica uit het zicht.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
  • Loop na zonsondergang niet alleen op straat.
  • Maak gebruik van taxi’s die aanbevolen worden door betrouwbare organisaties.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie van Nicaragua.

Interesse? Vraag een reis aan!
Interesse? Vraag een reis aan!